ηθοποιός κοιτάζει την κάμερα

Τρόπος λήψης | Φωτογράφιση σε κινηματογραφικό πλατό

Christophe Brachet

Μπορεί να ακουστεί περίεργο, αλλά η αρχική μου εκπαίδευση ήταν στην υποβρύχια φωτογραφία. Από τη Μαρτινίκα, όπου ήμουν εκπαιδευτής καταδύσεων και δάσκαλος σερφ, πήγα στο Παρίσι. Εκεί άρχισα να φωτογραφίζω για παραγωγές ταινιών όταν γνώρισα τον Dominique Besnehard, έναν διάσημο Γάλλο ηθοποιό και ατζέντη που έγινε παραγωγός, ο οποίος μου έδωσε μια ευκαιρία φωτογράφισης σε μια ταινία του. Έκτοτε, η καριέρα μου απογειώθηκε, ενώ εγώ εφάρμοζα τις τεχνικές που ήδη γνώριζα, σε ένα νέο φωτογραφικό στιλ.

ηθοποιός που τον χτενίζει μια γυναίκα

© Christophe Brachet | Sony α7R II + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/320s @ f/4.0, ISO 320

Εργασία στο κινηματογραφικό πλατό

Ως αυτοδίδακτος φωτογράφος, προσεγγίζω το πλατό με το ένστικτο. Η υποβρύχια φωτογράφιση μού χάρισε απροσδόκητα καλές βάσεις για τη φωτογράφιση στο πλατό. Για να βγάλεις μια καλή υποβρύχια φωτογραφία, χρειάζεται πολύ μεγάλη διακριτικότητα, για να μην τρομάξουν τα ψάρια. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό είναι πολύ σημαντικό να το θυμάμαι στο πλατό, όπου εργάζομαι σε πολύ περιορισμένο χώρο.

2 ηθοποιοί σε τραπέζι, κατά τη διάρκεια σκηνής

© Christophe Brachet | Sony α9 II + 85mm f/1.8 | 1/125s @ f/1.8, ISO 1250

Είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποσπάς κανέναν και να μην κάνεις κανέναν ήχο που θα μπορούσε να πιάσει κάποιο μικρόφωνο. Γι' αυτό και η αθόρυβη λειτουργία στις μηχανές Alpha είναι κρίσιμης σημασίας. Όχι μόνο μου επιτρέπει να τραβάω τις εικόνες που χρειάζομαι χωρίς να διακόπτω το γύρισμα, αλλά με βοηθάει να αποτυπώνω τις πιο φυσικές στιγμές, σε λήψεις που ενθουσιάζουν την παραγωγή.

Επιλέγοντας τον σωστό φακό

Για τις εικόνες μου, χρησιμοποιώ πολλούς φακούς, με τον καθένα να συνεισφέρει κάτι διαφορετικό.

Για να αποτυπώσω μια ολόκληρη σκηνή ή όταν βρίσκομαι σε ιδιαίτερα μικρό χώρο, χρησιμοποιώ τον φακό Sony FE 24 mm f/1.4 G Master. Επίσης, έχω και το πλεονέκτημα του FE 35 mm f/1.8, που είναι μικρός και ελαφρύς.

2 ηθοποιοί σε σκηνικό με καπνό

© Christophe Brachet | Sony α9 + 85mm f/1.8 | 1/640s @ f/1.8, ISO 250

Για λήψεις σε στιλ πορτραίτου, επιλέγω τον φακό Sony FE 55 mm f/1.8 ZA και τον FE 135 mm f/1.8 G Master. Είναι όλοι εξαιρετικά ευκρινείς, αλλά ο αγαπημένος μου είναι ο FE 135 mm f/1.8 G Master, γιατί θεωρώ ότι αποδίδει εξαιρετικά ευκρινείς εικόνες, με γρήγορη και αθόρυβη αυτόματη εστίαση.

Εμπιστοσύνη μέσω της τεχνολογίας

Δείχνω σεβασμό και υπολογίζω τους γύρω μου, αλλά ένας ακόμα τρόπος για να κερδίσω την εμπιστοσύνη των ηθοποιών και του συνεργείου είναι δείχνοντάς τους τις φωτογραφίες την ώρα που τις τραβάω. Χρησιμοποιώ σύνδεση Wi-Fi για να μεταφέρω τις καλύτερες λήψεις από την κάμερα στο τηλέφωνό μου, με την εφαρμογή Sony Imaging Edge Mobile. Είναι πολύ εύκολο να τους τις δείχνω και είναι καλός τρόπος να χτίζω σχέσεις στο πλατό. Επίσης, με βοηθάει και αργότερα, όταν θα χρειαστεί να τους ζητήσω να ποζάρουν, για φωτογραφίες της παραγωγής.

ηθοποιός με πούρο κοιτάζει τον φακό

© Christophe Brachet | Sony α7R II + 85mm f/1.8 | 1/160s @ f/1.8, ISO 400

Εκτός από τη σειρά Alpha 9 και Alpha 7R, φωτογραφίζω και με τις Alpha 7S και Alpha 7S II, καθώς οι δυνατότητες σε χαμηλό φωτισμό τις καθιστούν εξαιρετικές για το δικό μου ύφος φωτογράφισης σε καταγραφικό στιλ. Επίσης, ανυπομονώ να αρχίσω να φωτογραφίζω με Alpha 7S III και να αξιοποιώ τις λειτουργίες βίντεο, για δημιουργία σύντομων βίντεο από τα παρασκήνια, που θα συνοδεύει τις φωτογραφίες μου.

μακιγιέρ βάζει κραγιόν σε ηθοποιό

© Christophe Brachet | Sony α7S + FE 70-200mm f/4 G OSS | 1/60s @ f/4.0, ISO 2000

Ρύθμιση και χρήση της φωτογραφικής μηχανής

Ο εξοπλισμός μου Alpha με βοηθάει να τραβήξω τις φωτογραφίες που θέλω με πολλούς τρόπους. Συχνά πρέπει να δουλεύω σε κλειστό χώρο ή να φωτογραφίζω σε περίεργη γωνία, επομένως το μέγεθος και το βάρος, καθώς επίσης η αρθρωτή οθόνη των μηχανών Alpha, προσφέρουν πραγματικό πλεονέκτημα συγκριτικά με μια μηχανή DSLR.

Η ταχύτητα εστίασης είναι επίσης σημαντική. Συχνά, φωτογραφίζω με πολύ μεγάλο διάφραγμα, και πρέπει να είμαι σίγουρος ότι το μάτι του θέματος θα είναι σε τέλεια εστίαση. Με την αυτόματη εστίαση στα μάτια, μπορώ να φωτογραφίζω με ρηχό βάθος πεδίου, ξέροντας ότι το μάτι θα είναι σε τέλεια ευκρίνεια σε κάθε λήψη. Μου δίνει την ελευθερία να συνθέσω μια εικόνα πιο δημιουργικά, ενώ η μηχανή παρακολουθεί διαρκώς το μάτι, ακόμα και προς τις άκρες του καρέ.

ηθοποιός σε γύρισμα πάνω σε κρεβάτι

© Christophe Brachet | Sony α9 + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/80s @ f/4.5, ISO 4000

Πάντα φωτογραφίζω σε μη αυτόματη λειτουργία έκθεσης, προσαρμόζοντας τις ρυθμίσεις έκθεσης όπως θέλω. Το πλεονέκτημα της λήψης με μηχανή χωρίς καθρέπτη είναι ότι μπορώ να δω ακριβώς την εικόνα που θα τραβήξω, τόσο μέσα από το εικονοσκόπιο όσο και στην οθόνη. Μπορώ να ελέγξω την έκθεση, την ισορροπία χρώματος και το βάθος πεδίου, και όλα σε πραγματικό χρόνο, ενώ φωτογραφίζω.

ηθοποιός κάθεται σε έναν κουβά

© Christophe Brachet | Sony α7S + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/1250s @ f/2.8, ISO 640

Φωτογραφίζω πιο συχνά σε JPEG και κάποιες φορές σε RAW, για τις αφίσες ταινιών. Συνήθως τραβάω όλες τις ασπρόμαυρες λήψεις μου απευθείας από τη μηχανή, χρησιμοποιώντας το εφέ υψηλής αντίθεσης λευκού και μαύρου. Μου αρέσει πολύ η ιδέα του να δημιουργώ μια όμορφη φωτογραφία και να μπορώ να τη χρησιμοποιώ απευθείας από τη μηχανή, χωρίς επεξεργασία.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Christophe Brachet

Christophe Brachet | France

"Αυτό που μου αρέσει στην α7S είναι ότι είναι μικρή και διακριτική, και μου προσφέρει τη δυνατότητα να αποτυπώνω φυσικές στιγμές."

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.