Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Αλλαγή για το καλύτερο

Manuel Lopez

 

"Απλώς ελπίζω αυτό να βοηθήσει", λέει ο Manuel Lopez. Δεν αναφέρεται μόνο στο τελευταίο έργο του, όπου κάλυψε τις διαδηλώσεις για το κλίμα στη γενέτειρά του την Ελβετία, αλλά για το ίδιο το κίνημα.

Οι πορείες και οι διαδηλώσεις εξελίχθηκαν σε συγκεντρώσεις 100.000 που βγήκαν στους δρόμους της Βέρνης. "Σίγουρα είναι μεγάλος αριθμός για μια χώρα 8 εκατομμυρίων ανθρώπων", παρατηρεί ο Manuel. "Είμαι σίγουρος ότι οι καλές φωτογραφίες βοηθούν στην κινητοποίηση των ανθρώπων και στη διάδοση της θετικής ενέργειας. Ποτέ άλλοτε δεν συμμετείχαν τόσα άτομα και αυτό είναι κάτι το εντυπωσιακό για τα δεδομένα της Ελβετίας".

manuel lopez sony alpha 9 νεαρή γυναίκα σε διαμαρτυρία, με μεγάφωνο

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2000s @ f/2.8, ISO 800

Ο Manuel συμμετέχει σε διαδηλώσεις από το 2019. "Στην Ελβετία, όλα τα κινήματα ακτιβισμού για το κλίμα ξεκίνησαν από νέους ανθρώπους που βγήκαν στους δρόμους", εξηγεί. "Απλώς πήγα μαζί τους και τράβηξα φωτογραφίες. Άρχισαν να τις χρησιμοποιούν στις ψηφιακές εκστρατείες τους και, έτσι, έμεινα μαζί τους και επένδυσα περισσότερο χρόνο και ενέργεια. Τώρα αφιερώνω ένα σημαντικό κομμάτι του χρόνου μου στον ακτιβισμό. Όπως και ο τελικός σκοπός, προσφέρει συναισθηματική επιβράβευση και το βρίσκω εξαιρετικά ουσιώδες".

Η αλλαγή είναι ζωτικής σημασίας, αλλά ο Manuel δεν χρειάστηκε να αλλάξει τη μηχανή του όταν άρχισε να καταγράφει τις διαδηλώσεις, καθώς η α9 είναι ήδη ιδανική για ειδησεογραφικό ρεπορτάζ όπως και για οτιδήποτε άλλο.

"Είναι καταπληκτική μηχανή", λέει με ενθουσιασμό. "Την είχα για δύο χρόνια και ήταν πραγματικά ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για μένα, ειδικά επειδή μπορούσα να προσαρμόσω τις ρυθμίσεις. Μπορώ να αλλάξω τη μηχανή ανάλογα με τις ανάγκες μου, και όχι να γίνεται το αντίθετο. Έτσι, η εργασία μου σε αυτές τις συνθήκες, υπό πίεση χρόνου και με πολύ άγχος, γίνεται πολύ πιο εύκολη".

manuel lopez sony alpha 9 συμμετοχή στις διαδηλώσεις fridaysforfuture για το κλίμα

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 160

Πώς λοιπόν εξατομικεύει τις λειτουργίες; "Πρώτα, απενεργοποιώ όλα σχεδόν τα κουμπιά, για να μην πατιούνται κατά λάθος, από εμένα ή κάποιον άλλο", μας λέει. "Είναι απαραίτητο όταν εργάζεσαι στις συγκεκριμένες συνθήκες, γιατί η μηχανή χτυπάει εδώ κι εκεί. Επιπλέον, έχω το ISO στην πίσω ροδέλα μαζί με τις νέες λειτουργίες εξατομίκευσης και έτσι οι ρυθμίσεις γίνονται πιο γρήγορα. Ακόμα, έχω εξατομικεύσει ένα κουμπί για κλείδωμα μεμονωμένων φωτογραφιών, ώστε να μπορώ να κατεβάζω πιο γρήγορα τις κλειδωμένες εικόνες στον υπολογιστή μου και κατ' επέκταση να δημοσιεύονται πιο γρήγορα".

Επιπλέον, η α9 είναι κατασκευασμένη για να αντέχει, λέει ο Manuel. "Συνήθως, μετά από δύο χρόνια προσωπικής ταλαιπωρίας, η μηχανή φαίνεται για πέταμα και είναι πολύ καταπονημένη", λέει γελώντας. "Αλλά η α9 κρατιέται εξαιρετικά καλά".

manuel lopez sony alpha 9 διαδηλωτής που βγάζει από το στόμα του φωτιές στην πορεία για το κλίμα

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 24mm f/1.4 GM | 1/2500s @ f/1.6, ISO 100

Χαρακτηριστικά όπως η αθόρυβη φωτογράφιση και το μικρό μέγεθος της μηχανής είναι επίσης χρήσιμα στο φωτορεπορτάζ. "Με την αθόρυβη λήψη της Sony, μπορώ να φωτογραφίζω σχεδόν χωρίς καμία ενόχληση", μας λέει, "κάτι που είναι ιδιαίτερα καλό σε συνθήκες όπου δεν αρέσει στον κόσμο να βλέπει γύρω του φωτογραφικές μηχανές. Επίσης, το μέγεθος είναι σημαντικό, γιατί με κάνει να νιώθω μέρος της ομάδας. Νομίζω, μάλιστα, ότι η καταγραφή των γεγονότων γίνεται με διαφορετικό τρόπο, συγκριτικά με όταν χρησιμοποιείται μεγάλη μηχανή. Απλώς είναι πιο εύκολο να περνάω απαρατήρητος, κάτι μου με βοηθάει να βγάζω καλύτερες φωτογραφίες".

 

Το μέγεθος και η σχεδίαση της α9 επίσης βοηθάει τον Manuel να βγάζει πιο ενδιαφέρουσες απόψεις στις διαδηλώσεις. "Πέρα από λήψεις από το επίπεδο του δρόμου", εξηγεί, "πάντα προσπαθώ να πάω όσο πιο ψηλά μπορώ, σε γέφυρες ή βράχους, κτίρια ή ακόμα και οδικές πινακίδες, έτσι ώστε να έχω όσο το δυνατόν πιο πανοραμική άποψη, για να δείχνω τον όγκο της συγκέντρωσης. Με την περιστροφική οθόνη, μπορώ να τραβάω με τεντωμένο χέρι και με το ένα χέρι. Σίγουρα κάνει διαφορά."

 

manuel lopez sony alpha 9 άποψη πορείας για το κλίμα

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/3200s @ f/2.8, ISO 320

Οι φωτογραφίες του πρέπει πάντα να είναι "πολύχρωμες, ειρηνικές και χαρούμενες". Ο Manuel εξηγεί, "πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή που αφορά την προώθηση της θετικής στάσης ζωής. Εντάσσεται σε ένα ολόκληρο κίνημα που αφορά την πολυχρωμία, τη φιλική συμπεριφορά, το ανοιχτό μυαλό, χωρίς διακρίσεις. Αλλά εγώ έτσι φωτογραφίζω ούτως ή άλλως, με φως και χαρούμενη διάθεση, χωρίς πολύ Photoshop, απλώς αξιοποιώντας στο βέλτιστο τη σκηνή όπως παρουσιάζεται μπροστά μου, που είναι και η ουσία της φωτογραφίας. Το δυναμικό εύρος του αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής παίζει μεγάλο ρόλο εδώ, ειδικά σε σενάρια με ανθρώπους γύρω από μεγάλα κτίρια, με τον φωτεινό ουρανό από πίσω".

manuel lopez sony alpha 9 μεγάλο πλήθος που διαδηλώνει για το κλίμα μπροστά από το ομοσπονδιακό μέγαρο της Ελβετίας

© Manuel Lopez | Sony α9 + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/2.8, ISO 160

Από μικρής κλίμακας γεγονότα, όπως τρεις άνθρωποι που κρατούν ένα πανό μπροστά από την πρεσβεία της Βραζιλίας για τις φωτιές στον Αμαζόνιο, μέχρι και τη μεγάλη γενική απεργία στη Βέρνη, ο Manuel λέει ότι αυτό το πρότζεκτ τού προσέφερε μια νέα οπτική για τον κόσμο και τη φωτογραφία.

Όπως εξηγεί ο ίδιος "Για πρώτη φορά, νιώθω ότι ανήκω σε μια ομάδα και είναι μια ευκαιρία να συμμετέχω σε κάτι μεγαλύτερο και πιο σημαντικό από εμένα, βγαίνοντας στους δρόμους και καταγράφοντάς το την ώρα που συμβαίνει".

Προϊόντα που παρουσιάζονται
ILCE-9
Alpha 9 με αισθητήρα Stacked CMOS πλήρους καρέ

ILCE-9

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL70200GM
FE 70-200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Σχετικά άρθρα
Manuel Lopez
Alpha Universe

Manuel Lopez

Ελβετία

Όσο πιο πληθωρικό τόσο πιο λιτό.

Προβολή προφίλ


x