Μια προσωπική ματιά στην εθνική κρίση

Μενέλαος Μυρίλλας

Παρόλο που αυτήν τη στιγμή ο Μενέλαος Μυρίλλας είναι γνωστός ως φωτορεπόρτερ για τις καθηλωτικές και ευφάνταστες λήψεις του, ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως φωτογράφος πορτραίτων.

μενέλαος μυρίλλας sony alpha 9 ο πρίγκιπας κάρολος και η καμίλα απολαμβάνουν τον καφέ τους σε μια καφετέρια

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70 mm f/4 ZA OSS | 1/500 s σε f/4,0, ISO 800

Όταν η οικονομική κρίση άρχισε να πλήττει την Ελλάδα, στην αλλαγή της δεκαετίας, ο Μενέλαος άρχισε να νιώθει άβολα με τον κόσμο της μόδας και των διασημοτήτων, ένα συναίσθημα που τελικά τον οδήγησε στον κόσμο του φωτορεπορτάζ.

menelaos-myrillas-sony-alpha-9-lady-sitting-on-a-garden-chair-holding-a-glass-of-wine

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70 mm f/2,8 GM | 1/320 s σε f/2,8, ISO 200

"Για να είμαι ειλικρινής, η φωτογράφιση lifestyle είχε αρχίσει να με ενοχλεί", μας εξομολογείται. "Δεν έχω κάτι εναντίον της, αλλά όταν η χώρα σου βρίσκεται σε τέτοια χάλια… απλώς ένιωθα κάπως άβολα με το βγάζω τέτοιες φωτογραφίες. Τότε ήταν που ξεκίνησα να ασχολούμαι σοβαρά με το φωτορεπορτάζ, για να καταγράψω τα γεγονότα που συνέβαιναν γύρω μου".

μενέλαος μυρίλλας sony alpha 9 πορτραίτο του λένιν πίσω από μια διαφήμιση της coca cola

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70 mm f/4 ZA OSS | 1/80 s σε f/18, ISO 2000

Ένα από τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τις φωτογραφίες του Μενέλαου είναι ότι δεν διστάζει να παρουσιάσει την προσωπική του άποψη μέσα από τις φωτογραφίες του.

"Πιστεύω ότι η καλή φωτογραφία παρουσιάζει την προσωπική άποψη του φωτογράφου", μας λέει. "Πολλοί μιλάνε για απλή καταγραφή και ουδετερότητα, αλλά εγώ δεν πιστεύω στην ουδετερότητα, ειδικά όταν πρόκειται για ένα άρθρο που αφορά την πατρίδα σου. Όταν ταξιδεύεις σε μια εμπόλεμη ζώνη, κάποιος σε συνοδεύει, και αυτό το άτομο υποστηρίζει τη μία ή την άλλη πλευρά. Έτσι, πάντα καλύπτεις αυτό που συμβαίνει από μία συγκεκριμένη οπτική. Γι' αυτό αμφιβάλλω για το κατά πόσο μπορεί η δημοσιογραφική φωτογραφία να είναι αντικειμενική, και δεν φοβάμαι να πω ότι εγώ δεν είμαι καθόλου ουδέτερος!"

μενέλαος μυρίλλας sony alpha 9 κυρία που χαμογελάει με το πρόσωπο μισοκρυμμένο από τον κόσμο στο προσκήνιο

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 70-200 mm f/4 G OSS | 1/250 s σε f/4,0, ISO 6400

Οι φωτογραφίες του Μενέλαου παρουσιάζουν μια μοναδική οπτική γωνία, αλλά είναι ανατρεπτικός και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τη μέθοδο λήψης. Αντί να έχει δύο μηχανές με διαφορετικούς φακούς όπως οι περισσότεροι φωτορεπόρτερ, εκείνος συνήθως χρησιμοποιεί μία μηχανή τη φορά, και βλέπει τα δευτερόλεπτα που χρειάζεται για την αλλαγή φακών ως μια ευκαιρία για να σκεφτεί. "Μου αρέσει να παίρνω μια ανάσα όταν αλλάζω φακούς. Ξέρω ότι δεν συνάδει πολύ με τις αρχές του φωτορεπορτάζ, αλλά μου δίνει την ευκαιρία να σκεφτώ."

μενέλαος μυρίλλας sony alpha 9 πορτραίτο μισού προφίλ στην σκιά

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70 mm f/4 ZA OSS | 1/60 s σε f/4,0, ISO 6400

Ως αποτέλεσμα, συνήθως ο Μενέλαος χρησιμοποιεί τον φακό GM FE 24-70 mm f/2,8 ή τον ZA 24-70 mm f/4 με τη Sony α9, έχοντας δίπλα του σε ετοιμότητα τον G FE 70-200 mm f/4. Το εύρος των 24-200 mm τον καλύπτει στις περισσότερες περιστάσεις φωτογράφισης.

Ο χρόνος που ο Μενέλαος αφιερώνει στην ιδέα πίσω από τη φωτογραφία μεταφράζεται σε εικόνες με βαθύτερο νόημα, το οποίο συχνά παρουσιάζει την προσωπική του άποψη, και η ερμηνεία του απαιτεί τη γνώση και κατανόηση του ευρύτερου πλαισίου στο οποίο τοποθετείται. Μια τέτοια φωτογραφία απεικονίζει έναν πολιτικό κρυμμένο πίσω από μια συστάδα καμμένων φύλλων, ενώ περπατάει ανάμεσα σε θάμνους.

μενέλαος μυρίλλας sony alpha 9 άντρας με το πρόσωπο κρυμμένο πίσω από μια συστάδα καμμένης φυλλωσιάς

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70 mm f/4 ZA OSS | 1/250 s σε f/8,0, ISO 100

"Έχω μια φωτογραφία του αρχηγού της αντιπολίτευσης, του Κυριάκου Μητσοτάκη, από έναν σχολικό αγιασμό, όπου το πρόσωπό του δεν φαίνεται. Λίγους μήνες πριν, πάνω από 100 άτομα είχαν καεί σε πυρκαγιές στην περιοχή της φωτογραφίας. Στην Ελλάδα λένε ότι όταν κάποιος αναλαμβάνει την εξουσία, 'παραλαμβάνει καμμένη γη'. Αυτό σκεφτόμουν όταν τραβούσα τη φωτογραφία. Κι επειδή αυτό ισχύει για όλους τους πολιτικούς, δεν ήθελα να δείξω το πρόσωπό του, για να το κάνω πιο γενικό."

Ο εξοπλισμός τον βοήθησε να τραβήξει μια τόσο μοναδική εικόνα. "Θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να βγάλω αυτήν τη φωτογραφία χωρίς την α9 μου, λόγω του εκπληκτικού κλειδώματος εστίασής της. Έχει μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο φωτογραφίζω τους ανθρώπους όταν περπατάνε ή τρέχουνε, γιατί πλέον δεν χρειάζεται να τους ακολουθώ. Με την α9 έχω έως 20 fps, και ξέρω ότι θα τραβήξω ακριβώς το καρέ που θέλω. Εδώ, είδα σε ποιο σημείο ο εικονιζόμενος θα έμπαινε στο καρέ. Πάτησα το κουμπί της αυτόματης εστίασης στα μάτια για να κλειδώσω στο βλέμμα και στο πρόσωπο, και περίμενα. Τη στιγμή που τον είδα να μπαίνει στο καρέ, κράτησα πατημένο το κουμπί του κλείστρου ξέροντας ότι το καρέ θα έβγαινε εστιασμένο."

μενέλαος μυρίλλας sony alpha 9 Φόρουμ ψηφιακής οικονομίας 2018 στην Αθήνα

© Menelaos Myrillas | Sony α9 | FE 24-70 mm f/4 ZA OSS | 1/160 s σε f/4,0, ISO 2500

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της α9 σύμφωνα με τον Μενέλαο είναι το ηλεκτρονικό εικονοσκόπιο, χάρη στο οποίο δεν χρειάζεται να κοιτάζει συνέχεια την οθόνη όπως με την DSLR.

"Δεν χρειάζεται να ξανακοιτάζω τις εικόνες που έχω τραβήξει" λέει ο ίδιος. "Ξέρω ότι μπορώ να εμπιστεύομαι την έκθεση και την εστίαση της φωτογραφικής μηχανής και να επικεντρώνομαι στη φωτογράφιση. Η μηχανή με διευκολύνει, έτσι ώστε να μπορώ να εστιάσω στην ιδέα πίσω από τη φωτογραφία που θέλω να τραβήξω και στο κατά πόσο μπορώ να την εφαρμόσω. Δηλαδή, η προσοχή μου δεν αποσπάται από το μήνυμα που θέλω να περάσω."

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
ILCE-9
Κάμερα α9 πλήρους καρέ χωρίς καθρέφτη με αισθητήρα Stacked CMOS

ILCE-9

SEL2470Z
Vario-Tessar® T* E 24-70 mm F4 ZA OSS

SEL2470Z

SEL2470GM
FE 24-70 mm F2.8 GM

SEL2470GM

SEL70200G

FE 70 - 200 mm F4 G OSS

SEL70200G


x