αυτοκίνητο amr vantage εν κινήσει

Στην πρώτη γραμμή

Dominic Fraser

Μπορεί μια φωτογραφική μηχανή να σου δώσει περισσότερο θάρρος; Και, αν ναι, πώς ορίζεται η έννοια του θάρρους;

Για τον Dominic Fraser, σημαίνει να έχεις το κουράγιο να υπερβαίνεις τα όρια, τόσο τα τεχνικά όσο και τα οπτικά, δημιουργώντας εικόνες αυτοκινήτων όλο και μεγαλύτερης δυναμικότητας και έντασης. Γιατί, άλλωστε, τα αυτοκίνητα είναι φτιαγμένα για να κινούνται και είναι όμορφα όταν είναι σε κίνηση. Επομένως, η δουλειά του φωτογράφου είναι να πετύχει ακριβώς αυτό, όπως η δουλειά του οδηγού ράλι είναι να κινείται στα άκρα και να γέρνει στις στροφές.

dominic fraser sony alpha 7RIII γκρι xenon που τρέχει με ταχύτητα σε έναν ορεινό δρόμο

© Dominic Fraser | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/20s @ f/11, ISO 50

Υπάρχουν πολλοί τρόποι φωτογράφισης κινούμενων αυτοκινήτων, αλλά ο πιο δυναμικός είναι η τεχνική car tracking: η λήψη του αυτοκινήτου από άλλο αυτοκίνητο, όπου ο φωτογράφος φωτογραφίζει από ένα κινούμενο όχημα, διατηρώντας ευκρινές το αυτοκίνητο, αλλά γεμίζοντας το υπόλοιπο καρέ με θόλωση κινούμενης εικόνας, ώστε να υπάρχει ρεαλιστική αίσθηση κίνησης.

dominic fraser sony alpha 7III ένα αυτοκίνητο στρίβει γρήγορα στην έρημο και σηκώνει ένα σύννεφο σκόνης

© Dominic Fraser | Sony α7 III + FE 70-300mm f/4.5-5.6 G OSS | 1/1000s @ f/5.6, ISO 160

"Η φωτογραφία αυτοκινήτου, είτε προορίζεται για τον κατασκευαστή είτε για κάποιο περιοδικό", λέει ο Dominic, "έχει ως στόχο να αναδείξει το προϊόν. Άλλωστε, ο κόσμος πρώτα βλέπει τις εικόνες και μετά διαβάζει τις λέξεις. Και η φωτογράφιση από άλλο αυτοκίνητο είναι ο τυπικός τρόπος λήψης. Είναι η λήψη που δείχνει όλη την κίνηση του αυτοκινήτου. Γιατί τα αυτοκίνητα, παρόλο που μοιάζουν με εκπληκτικά έργα τέχνης, είναι σχεδιασμένα για να κινούνται και να οδηγούνται. Και έτσι θέλει να τα βλέπει ο κόσμος".

dominic fraser sony alpha 6400 παλιά αγωνιστική bugatti που κινείται σε δρόμο με πυκνή βλάστηση

© Dominic Fraser | Sony α6400 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/1000s @ f/5.6, ISO 640

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός Sony συγκεντρώνει διάφορα χαρακτηριστικά που διευκολύνουν αυτόν τον τρόπο φωτογράφισης. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η ενσωματωμένη σταθεροποίηση εικόνας στο σώμα και στον φακό, κάτι που ο Dominic θεώρησε εξαιρετικά σημαντικό από την πρώτη στιγμή που άρχισε να χρησιμοποιεί Sony, το 2009 με την DSLR α900.

"Το θέμα είναι", μας εξηγεί, "ότι η φωτογράφιση αυτοκινήτου από αυτοκίνητο σε 1/60 δευτ. έβγαινε πραγματικά πολύ καλή, αλλά, τότε, στις ψηφιακές μηχανές, για κάποιον λόγο η ίδια λήψη φαινόταν πολύ πιο στατική και, γι΄ αυτό, χρειαζόταν πολύ πιο αργή ταχύτητα, στα 1/20 δευτ. Όταν όμως κοπανιέσαι στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να διατηρήσεις την ευκρίνεια σε τέτοια ταχύτητα χωρίς σταθεροποίηση εικόνας. Είναι κάτι που μου πρόσφερε η α900 και τώρα η α7 III το κάνει ακόμα καλύτερα".
dominic fraser sony alpha 6400 φωτογράφιση αυτοκινήτου aston martin από πίσω, ενώ κινείται σε ορεινό δρόμο

© Dominic Fraser | Sony α6400 + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/30s @ f/10, ISO 100

"Ακόμα καλύτερη" σημαίνει πέντε βήματα σταθεροποίησης εικόνας, σε συνδυασμό με σταθεροποιημένο φακό, όπως τον G OSS FE 24-105 mm f/4.

"Μία από αυτές τις λήψεις, της κόκκινης Aston Martin Vantage AMR, είναι στο 1/8 δευτ. Κάτι που ποτέ πριν δεν θα σκεφτόμουν να κάνω. Όντως, η επιφάνεια του δρόμου ήταν ομαλή και αυτό είναι σημαντικό, γιατί δεν εξαρτάσαι μόνο από τη δική σου ακινησία αλλά και από το περιβάλλον και τη σχετική ταχύτητα των αυτοκινήτων. Αλλά, η α7 ΙΙΙ μού επιτρέπει να γίνομαι πολύ τολμηρός. Επιπλέον, ο ρυθμός καρέ της α7 ΙΙΙ αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας, μαζί με την υψηλή απόδοση ISO, το δυναμικό εύρος, την αυτόματη εστίαση, το ηλεκτρονικό εικονοσκόπιο και άλλα".

"Άρχισα να χρησιμοποιώ νωρίς το ηλεκτρονικό εικονοσκόπιο", λέει ο Dominic, "και έκτοτε έχει εξελιχθεί πολύ, αλλά προσφέρει τα ίδια πλεονεκτήματα. Η άμεση άποψη για την εικόνα σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχώ για την έκθεση". "Το ίδιο συμβαίνει με το δυναμικό εύρος της α7 III", όπως λέει, "γιατί σχεδόν πάντα ο ουρανός είναι πιο λαμπερός από το αυτοκίνητο που φωτογραφίζεις και δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο χρήσης των φίλτρων διαβάθμισης στις συγκεκριμένες συνθήκες… ή μπορεί να κατηφορίζεις έναν δρόμο με δέντρα μια ηλιόλουστη ημέρα και, άρα, να δημιουργείται έντονη αντίθεση. Αλλά, πλέον, δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί με την α7 III μπορείς πάντα να επαναφέρεις αυτά τα φωτεινά σημεία".
dominic fraser sony alpha 7RIII παλιά αγωνιστική aston martin που οδηγείται με υψηλή ταχύτητα κάτω από τη βροχή

© Dominic Fraser | Sony α7R III + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/20s @ f8.0, ISO 100

"Ολόκληρο το σύστημα είναι απλώς εξαιρετικά αξιόπιστο", καταλήγει, "κι αυτό είναι υπέροχο, γιατί ποτέ δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσεις για το αποτέλεσμα. Εγώ απλώς κάνω τη δουλειά μου, και η μηχανή το ίδιο, ακόμα κι όταν φωτογραφίζω σε πραγματικά δυσμενείς συνθήκες. Ένα πολύ καλό σχετικό παράδειγμα είναι με την Aston Martin Ulster κάτω από βροχή, για την παρουσίαση του φεστιβάλ Goodwood Festival of Speed. Είχαμε μόνο τρεις ώρες στη διάθεσή μας και άνοιξαν κυριολεκτικά οι ουρανοί ακριβώς τη στιγμή που ξεκινήσαμε. Και, καθώς καθόμουν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου φωτογράφισης, λόγω της αεροδυναμικής, ένιωθα σαν να είμαι σε πλυντήριο. Αλλά έπρεπε να το κάνουμε, και η α7 III αντεπεξήλθε και μου έδωσε κάποιες εκπληκτικές εικόνες –όχι ότι αμφέβαλα ποτέ".

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Dominic Fraser

Dominic Fraser | UK

"Αν και ενστερνίστηκα την ψηφιακή φωτογραφία από νωρίς, συνεχίζω να προσπαθώ να τραβάω με βάση τις αρχές του φιλμ. Θέλω η φωτογραφία να παραμένει φωτογραφία και όχι ψηφιακή σύνθεση. Δεν θέλω να παραπλανώ μέσω της ψηφιακής επεξεργασίας."

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.