Φωτογράφιση ποδηλασίας

Russ Ellis

Ο λάτρης της ποδηλασίας Russ Ellis νιώθει ότι έχει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο: ταξιδεύει ανά την υφήλιο και πληρώνεται για να φωτογραφίζει το αγαπημένο του άθλημα. Αλλά η καριέρα του Russ δεν είναι αποτέλεσμα προσεκτικού σχεδιασμού από την παιδική του ηλικία.

Μια μηχανή που του έκαναν δώρο στα γενέθλιά του όταν έκλεισε τα 10 τού ξύπνησε την αγάπη για τη φωτογραφία και, παρόλο που ήταν ενθουσιώδης αθλητής στο σχολείο, το ποδήλατο ήταν απλώς το μοναδικό μέσο μεταφοράς του νεαρού από το Νότιγχαμ. Πολύ αργότερα, το 2013, κάποιοι φίλοι πρότειναν διακοπές με ποδήλατο στη Μαγιόρκα, και τότε πραγματικά λάτρεψε την ποδηλασία.

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16 - 35 mm f/2,8 GM | 1/1000 δευτ. @ f/3,5, ISO 320

Περίπου την ίδια εποχή, ο Russ άρχισε να ασχολείται σοβαρά με τη φωτογραφία και αφού πειραματίστηκε με την άγρια ζωή και τη φωτογραφία δρόμου, άρχισε να τραβάει τους τοπικούς αγώνες ποδηλάτου. Το 2015 το Cycling Weekly του πρότεινε να φωτογραφίσει τον αγώνα Παρίσι-Ρουμπέ για το περιοδικό.

"Το ότι πληρώθηκα για να τραβήξω τον αγώνα εκείνη την πρώτη φορά ήταν μια καθοριστική στιγμή για μένα. Συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν κάτι που θα ήθελα να κάνω βιοποριστικά."

Οι προσφορές για φωτογραφίσεις άρχισαν να αυξάνονται σταθερά και αργότερα την ίδια χρονιά, τον προσέγγισε η Sky για να φωτογραφίσει την εκστρατεία "Sky Loves Cycling". Εκείνη τη στιγμή, ο Russ έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στην ασφάλεια της δουλειά γραφείου που είχε και την ευκαιρία να χαράξει μια καριέρα βασισμένη στα δύο πάθη του. Ευτυχώς επέλεξε το δεύτερο.

Το 2017, δύο ημέρες πριν από την ημερομηνία αναχώρησής του για τη φωτογράφιση του Γύρου της Γαλλίας, στον Russ παρουσιάστηκε η ευκαιρία να δοκιμάσει την α9 που μόλις είχε κυκλοφορήσει. Όπως κάθε επαγγελματίας φωτογράφος γνωρίζει, είναι καίριο να εμπιστεύεσαι 100% τον φωτογραφικό εξοπλισμό σου. Έτσι, τις πρώτες ημέρες χρησιμοποίησε τη μηχανή μαζί με τον δικό του έμπιστο εξοπλισμό.

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 24 - 70 mm f/2,8 GM | 1/1000 δευτ. @ f/3,5, ISO 200

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 16 - 35 mm f/2,8 GM | 1/1000 δευτ. @ f/3,2, ISO 100

"Δεν περίμενα ότι τελικά θα χρησιμοποιώ τόσο πολύ την α9, αλλά έριξα μια γρήγορη ματιά στο σύστημα μενού το οποίο ήταν πραγματικά εύχρηστο και έτσι τη χρησιμοποίησα μαζί με τον υπάρχοντα εξοπλισμό μου από την πρώτη φορά. Ένιωσα την ίδια άνεση χρησιμοποιώντας την. Η αυτόματη εστίαση στα μάτια ήταν πραγματική αποκάλυψη και μου πρόσφερε ευκαιρίες που κανονικά δεν θα είχα. Μέχρι το τέλος της φωτογράφισης, χρησιμοποιούσα αποκλειστικά την α9."

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 16 - 35 mm f/2,8 GM | 1/2500 δευτ. @ f/4, ISO 320

Σχεδόν όσο και οι φωτογράφοι σε συνθήκες πολεμικών συγκρούσεων, οι αθλητικοί φωτογράφοι είναι γνωστοί για τις σκληρές δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλουν τον εξοπλισμό τους. Για να συνεχίζουν την καθημερινή εργασία τους, οι μηχανές τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές.

"Περνάω αρκετό χρόνο φωτογραφίζοντας από τη σέλα της μοτοσικλέτας και ο καιρός κάποιες φορές δεν μου κάνει τη χάρη. Ανησυχούσα εάν θα μπορούσε η α9 να ανταποκριθεί στη βροχή και στις πτώσεις, ειδικά αφού ήξερα ότι ο εξοπλισμός μου DSLR αντέχει. Αλλά ήταν μια χαρά. Ποτέ δεν με απογοήτευσε."

Russ Ellis

 © Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1,8 ZA | 1/2000 δευτ. @ f/1,8, ISO 250

Παράλληλα με τον κύριο ρόλο του ως φωτογράφου των ποδηλατών κατά τη διάρκεια της κούρσας, ο Russ είχε επιπλέον πλήρη πρόσβαση στα παρασκήνια. Κάτι που λάτρευε να φωτογραφίζει, ίσως ως αναδρομή στη φωτογραφία δρόμου που έκανε παλιότερα.

"Η φωτογραφία στα παρασκήνια με τόσο μικρή μηχανή ήταν φανταστική και το αθόρυβο κλείστρο μού επέτρεπε να καταγράφω στιγμές που θα ήταν αδύνατο να τραβήξω με την DSLR. Μπορούσα κυριολεκτικά να ανοίξω την οθόνη με μια κίνηση και να τραβήξω χωρίς να το καταλάβει κανείς. Με αυτόν τον τρόπο, πέτυχα μερικές καταπληκτικές λήψεις."

Αντί για την κλασική λήψη με μακρύ φακό που τραβάνε πολλοί φωτογράφοι αθλητισμού, ο Russ προτιμάει να βρίσκεται κοντά στους ποδηλάτες ή να δίνει στις εικόνες του μια προοπτική μέσα στο τοπίο. Προτιμάει τους κοντούς φακούς για μεγάλο μέρος της δουλειάς του, ειδικά τον Sonnar T* FE 55 mm f/1,8 ZA τον οποίο αφήνει ορθάνοικτο στις λήψεις του.

"Λατρεύω τον 55 mm με διάφραγμα f/1,8. Μπορώ να πω ότι είναι ο φακός που χρησιμοποιώ συνήθως, ειδικά στην αρχή του αγώνα όταν τραβάω τις πρώτες λήψεις. Μου αρέσει το ρηχό βάθος πεδίου, γι' αυτό συχνά φωτογραφίζω με εντελώς ανοιχτό διάφραγμα και ο φακός πάντα μου δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Έχω επίσης χρησιμοποιήσει τον 35 mm με f/1,4, ο οποίος είναι απλά εκπληκτικός, και τελευταία δοκιμάζω τον G Master 16-35 mm f/2,8 που μου προσφέρει πολύ περισσότερη ευελιξία."

Russ Ellis

© Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1,8 ZA | 1/4000 δευτ. @ f/1,8, ISO 160

Russ Ellis
 © Russ Ellis | Sony α9 + 55 mm f/1,8 ZA | 1/1000 δευτ. @ f/1,8, ISO 200

"Έχω όντως έναν G Master 70 - 200 mm f/2,8 και είναι υπέροχος φακός, αλλά προτιμώ να βρίσκομαι στη μέση της δράσης, οπότε οι κοντοί φακοί ταιριάζουν περισσότερο στο ύφος μου. Είμαι ο τύπος που θα κυκλοφορεί ανάμεσα στους αναβάτες μετά τη γραμμή τερματισμού, φωτογραφίζοντάς τους να αγκαλιάζονται και να πανηγυρίζουν με την ομάδα τους μετά τον αγώνα."

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
ILCE-9
Κάμερα α9 πλήρους καρέ χωρίς καθρέφτη με αισθητήρα Stacked CMOS
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA
Russ Ellis
Alpha Universe

Russ Ellis

Ηνωμένο Βασίλειο

Ψάξε για κάτι το διαφορετικό και διηγήσου μια ιστορία.

Προβολή προφίλ

TEST


x