Βάθος μέσα από τις σκιές

José M. Mercado

Είτε πρόκειται για προσωπικό του πρότζεκτ είτε για φωτογράφιση για κάποια δημοσίευση, η μεγάλη αγάπη του José M. Mercado είναι να φωτογραφίζει ανθρώπους. "Δεν μπορώ να φανταστώ να μην φωτογραφίζω ανθρώπους, γιατί είναι η βασική αιτία ολόκληρης της δουλειάς μου", όπως λέει ο ίδιος.

Ο τρόπος με τον οποίο ο José φωτίζει τα πορτραίτα του αποτελεί το κλειδί για τις εικόνες που τραβάει, και δεν είναι κάτι που επινοεί επί τόπου. Για να αποκαλύψει την ιστορία και τον χαρακτήρα των θεμάτων του, εργάζεται σχολαστικά για τον σχεδιασμό της εικόνας από την αρχή. Μάλιστα, τη στιγμή που ο José είναι έτοιμος να πατήσει το κουμπί της μηχανής, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του έχει ήδη ολοκληρωθεί. 

jose m mercado sony alpha 9 γυναίκα με μάλλινο καπέλο σε μαύρο φόντο

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Sonnar T* 24-70 mm f/2,8 ZA SSM | 1/200 s σε f/5,6, ISO 100

"Πίσω από κάθε μία από τις φωτογραφίες μου", εξηγεί, "βρίσκεται μια ολοκληρωμένη δημιουργική διαδικασία, που καμιά φορά προϋποθέτει μήνες δουλειάς. Κάθε ανάθεση είναι διαφορετική, αλλά η μεθοδολογία μου είναι πάντα η ίδια".

Κατά τη διάρκεια του σταδίου της έρευνας, συγκεντρώνει πληροφορίες για το θέμα πάνω στο οποίο εργάζεται, για να μπορεί να εκφράσει τη δική του οπτική. Στη συνέχεια, αναπτύσσει σχέδια στο δημιουργικό στάδιο για να βρει τον κατάλληλο φωτισμό και διάταξη για την τελική εικόνα. Και όταν έρχεται η στιγμή της λήψης της τελικής φωτογραφίας; "Η δουλειά έχει σχεδόν γίνει", λέει ανέμελα, "και απλώς πρέπει να μεταφέρω τη φωτογραφία που έχω στο κεφάλι μου ή στα σχέδιά μου, στη φωτογραφική μηχανή".

jose m mercado sony alpha 99 γυναίκα τυλιγμένη σε κόκκινο ύφασμα που κρέμεται από ακροβατική κούνια

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70 mm f/2,8 ZA SSM | 1/500 s σε f/5,0, ISO 400

Οι μηχανές Sony Alpha προσφέρουν στον José αυτήν τη δυνατότητα, καθώς χρησιμοποιεί μια σειρά από διαφορετικές φωτογραφικές μηχανές και φακούς Sony, προσεκτικά διαλεγμένα για διαφορετικό σκοπό. Για τη φωτογράφιση αθλητών και αθλητριών σε στούντιο, χρησιμοποιεί τη Sony α9, που του προσφέρει γρήγορη αυτόματη εστίαση και ταχύτητα λήψης στα 20 fps, ώστε να παγώνει την κίνηση. Στο μεταξύ, η Sony α7R III με τον αισθητήρα 42,4 megapixel χρησιμοποιείται όταν απαιτείται η υψηλότερη ποιότητα εικόνας. Και για τα δικά του ταξίδια και τα προσωπικά του πρότζεκτ φωτογραφίας δρόμου, ο José χρησιμοποιεί την α7S, αξιοποιώντας τον αισθητήρα υψηλής ευαισθησίας και το αθόρυβο κλείστρο.

Όσον αφορά τους φακούς, εξαρτάται πολύ από τη φύση της δουλειάς, αλλά στους φακούς του José συγκαταλέγονται ο G OSS FE 70-200 mm f/4, ο GM FE 85 mm f/1,4, ο Vario-Tessar® T* ZA OSS FE 16-35 mm f/4 και ο OSS FE 35 mm f/1,8, αλλά ο φακός που χρησιμοποιεί περισσότερο είναι ο G OSS FE 24-105 mm f/4.

jose m mercado sony alpha 99 χορευτής μπαλέτου στέκεται δίπλα σε παράθυρο θαυμάζοντας τον εαυτό του σε έναν καθρέπτη στηριζόμενος στον τοίχο

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70 mm f/2,8 ZA SSM | 1/60 s σε f/3,5, ISO 1250

Εξερευνήστε το πλούσιο πορτφόλιο πορτραίτων του José και θα δείτε το χαρακτηριστικό στιλ και το όραμά του. Και όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο φωτίζονται οι σκηνές. Συχνά, γίνεται ένα προσεκτικό παιχνίδι ανάμεσα στις φωτισμένες περιοχές και στις σκιές, με το φως να αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες που ο José χρησιμοποιεί για να μας περιγράψει το θέμα του.

jose m mercado sony alpha 9 base jumper σε άλμα από την ταράτσα του κτιρίου της telefonica

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16-35 mm f/4 ZA OSS | 1/1250 s σε f/9,0, ISO 100

"Νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξέρει κανείς πώς να χειριστεί το τεχνητό ή το φυσικό φως σε μια σκηνή", λέει σκεφτικός, "καθώς και τη σύνθεση. Το φως είναι που καθιστά δυνατή τη φωτογραφία, και η σύνθεση είναι αυτό που τακτοποιεί όλα τα επιμέρους στοιχεία που πρόκειται να αποτελέσουν μια φωτογραφία. Ως φωτογράφοι, όταν καταφέρνουμε να κατακτήσουμε αυτές τις δύο έννοιες, μπορούμε να εκφραστούμε πολύ πιο καθαρά."

jose m mercado sony alpha 7S βιολίστρια σε σοβαρή πόζα μπροστά από σκούρο φόντο

© José M. Mercado | Sony α7S | FE 24-105 mm f/4 G OSS | 1/125 s σε f/7,1, ISO 100

Για να κατανοήσει πραγματικά τον φωτισμό, ο José μελετάει το περιβάλλον του, κοιτάζοντας με ποιον τρόπο οι διαφορετικές οπτικές και πηγές μπορούν να φωτίσουν τον χώρο ή το πρόσωπο ενός ατόμου, και πώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται σκιές, που είναι σημαντικό χαρακτηριστικό σε πολλές εικόνες του. "Μου αρέσει πραγματικά το φως, αλλά η αλήθεια είναι ότι προτιμώ περισσότερο τις σκιές", μας λέει.

Σε μια απόπειρα να μάθει περισσότερα για το φως, κάποια χρόνια νωρίτερα, ο José επινόησε μια άσκηση κατά την οποία παρατηρούσε τους περαστικούς στο μετρό, στα λεωφορεία ή στα μπαρ οι οποίοι ξεχώριζαν λόγω του τρόπου που φωτίζονταν.

"Κοιτάζοντάς τους διαρκώς και παρατηρώντας τις σκιές, πρέπει να μαντέψεις ποια φώτα τους φωτίζουν, τι είδους φώτα είναι και σε τι γωνία είναι τοποθετημένα", μας εξηγεί. "Αυτό πραγματικά με βοήθησε να παρατηρώ τα πράγματα πιο προσεκτικά και να βελτιώσω τις τεχνικές φωτισμού μου κατά τη φωτογράφιση".

jose m mercado sony alpha 99 πορτραίτο προφίλ παίκτη αμερικάνικου ποδοσφαίρου

© José M. Mercado | Sony α99 | Vario-Sonnar T* 24-70 mm f/2,8 ZA SSM | 1/200 s σε f/11, ISO 100

Οι μηχανές Sony προσφέρουν στον José την ελευθερία να γίνει δημιουργικός. Το πάθος του είναι η αυτοέκφραση μέσα από τη φωτογραφία, και αυτό ακριβώς αποτελεί το κίνητρο και την έμπνευσή του για να συνεχίσει να βγάζει φωτογραφίες. Για εκείνον, δεν είναι δουλειά ή επάγγελμα, αλλά κάτι που απλώς πρέπει να κάνει.

"Ποτέ δεν περιπλανήθηκα στον κόσμο της φωτογραφίας πιστεύοντας ότι κάποια μέρα θα γινόταν η δουλειά μου. Βασικά, ούτε και τώρα δεν το βλέπω έτσι. Το κάνω επειδή νιώθω ότι πρέπει να το κάνω και επειδή, χωρίς αυτό, νιώθω ότι ένα κομμάτι μου θα πεθάνει. Πρέπει να εκφράζω τα συναισθήματά μου και, αυτήν τη στιγμή, το κάνω μέσω της φωτογραφίας".

jose m mercado sony alpha 9 άντρας σε άλμα πάνω από ένα στενό κανάλι στο σούρουπο

© José M. Mercado | Sony α9 | Vario-Tessar T* FE 16-35 mm f/4 ZA OSS | 1/1000 s σε f/4,0, ISO 100

Και συνεχίζει: "Δεν σκοπεύω να αφήσω πίσω μου κάποια κληρονομιά. Βγάζω φωτογραφίες γιατί μου αρέσει να το κάνω, και ποτέ δεν κοιτάζω στο μέλλον. Απολαμβάνω κάθε φωτογραφία που βγάζω, και αυτό με κάνει να θέλω να συνεχίσω να φωτογραφίζω".

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
ILCE-7S
Φωτογραφική μηχανή α7S E-mount με αισθητήρα πλήρους καρέ

ILCE-7S

ILCE-9
Κάμερα α9 πλήρους καρέ χωρίς καθρέφτη με αισθητήρα Stacked CMOS

ILCE-9

SLT-A99V
Μηχανή α99 A-mount με αισθητήρα πλήρους οθόνης 35 mm

SLT-A99V

SAL2470Z2
Vario-Sonnar® T* 24-70 mm F2.8 ZA SSM II

SAL2470Z2

SEL1635Z
Vario-Tessar® T* E 16-35 mm F4 ZA OSS

SEL1635Z

SEL24105G
Φακός FE 24 - 105 mm F4 G OSS

SEL24105G


x