Fast and Furious

Alejandro Ceresuela

Ο Alejandro Ceresuela ένας από τους τυχερούς που κατάφεραν να κάνουν το πάθος τους επάγγελμα. Για τον ίδιο ωστόσο, η τύχη δεν έπαιξε κανέναν ρόλο.

"Τίποτα δεν είναι τυχαίο, τα πάντα συμβαίνουν επειδή το θέλεις εσύ. Δεν πιστεύω στην τύχη, πρέπει να δουλεύεις και να πιστεύεις σε σένα"

Το ταξίδι του Alejandro ξεκίνησε πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν ακόμα έβγαζε φωτογραφίες από το Γκραν Πρι Μοτοσικλέτας (Moto GP) ως φίλαθλος, οι φωτογραφίες του όμως κέντρισαν γρήγορα το ενδιαφέρον του κόσμου και έτσι έγινε περιζήτητος.

alejandro-ceresuela-sony-alpha-9-gp-motorcyclist-ready-to-start-the-race
© Alejandro Ceresuela | Sony α9 + FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS | 1/500 s σε f/9,0, ISO 100

Όπως και στο Moto GP, το κλειδί για να βγάλεις μια φοβερή φωτογραφία είναι η επιλογή της κατάλληλης θέσης και χρονικής στιγμής. Ο Alejandro εξηγεί: "Πρέπει να χρησιμοποιείς την κατάλληλη τεχνική και να έχεις μια σαφή εικόνα του τι θέλεις να εκφράσεις. Για μένα, όλη η ουσία στις μηχανές είναι η ταχύτητα και αυτό θέλω να φαίνεται στις φωτογραφίες μου. Για να μπορείς να το κάνεις αυτό, είναι απαραίτητο να βρίσκεσαι στην κατάλληλη θέση, και η τεχνική σου να είναι άψογη."

alejandro-ceresuela-sony-alpha-9-gp-motorcyclist-gets-his-knee-down-on-a-fast-corner
© Alejandro Ceresuela | Sony α9 + FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS | 1/50 s σε f/22, ISO 100

Εκτός από την τεχνική, ο Alejandro έχει στο μυαλό του την τελική εικόνα καθ’ όλη τη διαδικασία, από τη στιγμή της λήψης μέχρι και την επεξεργασία, ώστε να πετύχει ακριβώς τη φωτογραφία που θέλει.

"Περνάω πολύ χρόνο στην πίστα, αλλά περνάω τον ίδιο χρόνο στην επεξεργασία των φωτογραφιών μου, Για μένα, το σημαντικότερο είναι η εικόνα που έχω στο μυαλό μου και μετά ο τρόπος που χρησιμοποιώ την κάμερα."

Ως ειδικός στον τομέα του με πάνω από δέκα χρόνια εμπειρία, μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Alejandro είναι να μην βγάζει τις ίδιες φωτογραφίες: "Οι πελάτες πάντα θα ζητάνε τις κλασικές φωτογραφίες από την πίστα και εγώ πάντα θα τις βγάζω. Το σαββατοκύριακο όμως πειραματίζομαι με διαφορετικές, πιο καλλιτεχνικές φωτογραφίες. Προσπαθώ να φωτογραφίζω από διαφορετικές θέσεις κάθε χρόνο, για μην φαίνονται όλες οι φωτογραφίες μου ίδιες. Κάθε χρόνος είναι μια νέα πρόκληση. Πηγαίνουμε στα ίδια μέρη, αλλά θέλω να βγάζω διαφορετικές φωτογραφίες, να εξελίσσομαι συνεχώς. Έτσι καταφέρνω να βγάζω πάντα διαφορετικές φωτογραφίες."

Παρ' όλο που οι φωτογραφίες του Alejandro συλλαμβάνουν τις ανατροπές της πίστας, προσφέρουν και μια ιδιαίτερη ματιά σε ό,τι συμβαίνει εκτός πίστας –από την έντονη δράση στα πιτ, μέχρι τις γαλήνιες στιγμές των αναβατών πριν ανέβουν στη μηχανή τους, που με κλειστά μάτια μετρούν κάθε στροφή της πίστας. Για άλλη μια φορά, η γνώση του αθλήματος και η κατάλληλη τοποθέτηση την κατάλληλη στιγμή είναι τα κλειδιά για να αιχμαλωτίσεις αυτές τις στιγμές.

alejandro-ceresuela-sony-rx1rII-long-exposure-of-rider-and-pit-crew

© Alejandro Ceresuela | Sony RX1R II| 1 s σε f/22, ISO 100

"Αν θέλεις να βγάλεις μια καλή φωτογραφία μιας ομάδας μηχανικών στα πιτ, πρέπει να ξέρεις τι θα κάνουν και πότε. Μπορείς να βγάλεις μια καλή φωτογραφία μιας ομάδας μηχανικών πιτ καθώς αλλάζουν ένα ελαστικό, αλλά, μέσα σε αυτά τα δέκα δευτερόλεπτα, μόνο ένα δευτερόλεπτο είναι το σημαντικότερο. Έχει να κάνει με την εμπειρία και με το να μην είσαι συγκεντρωμένος μόνο σε μία φωτογραφία. Σε τρία δευτερόλεπτα μπορείς να βγάλεις τρεις πολύ διαφορετικές φωτογραφίες, πρέπει όμως να ξέρεις πότε να μετακινηθείς γρήγορα για να τις πετύχεις."

Ο Alejandro φωτογραφίζει διάφορα πράγματα στους αγώνες του σαββατοκύριακου, έτσι χρησιμοποιεί ποικιλία διαφορετικών φωτογραφικών μηχανών και φακών που ταιριάζουν στα θέματά του. "Συνήθως, χρησιμοποιώ τη Sony α9 για φωτογραφίες στην πίστα καθώς, λόγω της αυτόματης εστίασης και του ρυθμού λήψης, αποδίδει ιδανικά την ταχύτητα της εκάστοτε σκηνής. Πρέπει να φωτογραφίζεις σε 1/50 sec. καθώς η χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου και η οριζόντια μετατόπιση είναι αυτές που βοηθούν να αποδοθεί η ταχύτητα της σκηνής."

alejandro-ceresuela-sony-alpha-9-gp-motorcyclist-leaning-dramatically-into-a-corner
© Alejandro Ceresuela | Sony α9 + FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS | 1/100 s σε f/22, ISO 100

"Όταν όμως φωτογραφίζω στα πιτ ή βγάζω πορτραίτα χρησιμοποιώ την α7R III, αλλά αν χρειάζομαι υψηλότερη ανάλυση τη χρησιμοποιώ μερικές φορές και για να φωτογραφίσω μηχανές εν κινήσει. Μερικές φορές συμβαίνει το αντίθετο: Κάθε τόσο, θέλω να φωτογραφίσω έναν αναβάτη να πανηγυρίζει μια νίκη ή μια στάση στα πιτ και τότε θα χρησιμοποιήσω την α9 για την ταχύτητα λήψης φωτογραφιών στα 20 fps."

alejandro-ceresuela-sony-alpha-7rIII-motorcyclist-celebrates-winning-the-gp-with-bottle-of-champagne
© Alejandro Ceresuela | Sony α7R III + FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS | 1/500 s σε f/5,6, ISO 125

Ο Alejandro μάς εξηγεί ότι οι λειτουργίες του εξοπλισμού τού λύνουν τα χέρια όταν φωτογραφίζει: "Μία από τις αγαπημένες μου λειτουργίες είναι η αυτόματη εστίαση στα μάτια, με βοηθάει να παίρνω περισσότερα από τους φακούς μου. Με έναν φακό 35 mm f/1,4, 50 mm f/1,4 ή 85 mm f/1,4, είναι δύσκολο να εστιάσω στο μάτι του θέματος, αλλά με την αυτόματη εστίαση στα μάτια βγαίνει πεντακάθαρο κάθε φορά."

Για να βγάζει πάντα καλές φωτογραφίες, ο Alejandro έχει διάφορους φακούς που αλλάζει ανάλογα με το θέμα της φωτογραφίας. "Στην πίστα χρησιμοποιώ συνήθως τον 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS με μετατροπέα 1,4x. Κάποιες φορές, χρησιμοποιώ τον FE 70-200 mm f/2,8 GM OSS, αλλά κυρίως στο παρκ φερμέ, στον χώρο εκκίνησης και στα πιτ", εξηγεί. Το μικρό βάρος είναι επίσης παράγοντας για τον Alejandro, καθώς τον διευκολύνει όταν μετακινείται από αγώνα σε αγώνα με τόσο εξοπλισμό: "Έχω επίσης μαζί μου τον μικρό FE 28 mm f/2 και τον FE 85 mm f/1,8 –οικονομικός φακός, αλλά με φοβερή απόδοση."

Η συμβουλή του Alejandro σε όσους θέλουν να τον μιμηθούν είναι: "Αν είσαι αποφασισμένος, μπορείς να κάνεις τα πάντα. Όλα εξαρτώνται από σένα, μπορείς να κάνεις τα πάντα."

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
ILCE-9
Κάμερα α9 πλήρους καρέ χωρίς καθρέφτη με αισθητήρα Stacked CMOS
ILCE-7RM3
Φωτογραφική μηχανή α7R III πλήρους καρέ 35 mm με αυτόματη εστίαση
DSC-RX1RM2
Επαγγελματική φωτογραφική μηχανή μικρού μεγέθους RX1R ΙΙ με αισθητήρα 35 mm
TEST
SEL100400GM
Σούπερ τηλεφακός ζουμ G Master FE 100 - 400 mm
SEL14TC
Τηλεμετατροπέας 1,4x
Alejandro Ceresuela
Alpha Universe

Alejandro Ceresuela

Ισπανία

Στη φωτογραφία, υπάρχει πάντα τρόπος να εκφράσεις αυτό που θέλεις.

Προβολή προφίλ


x