Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Πτήση και τοπίο

Uros Podlogar

"Είμαι από τη Σλοβενία, μια πολύ μικρή χώρα, όπου τα ελικόπτερα είναι σπάνια. Όταν ήμουν πιο νέος, πάντα μου κέντριζαν το ενδιαφέρον και ήθελα η δουλειά μου να έχει σχέση με τα ελικόπτερα". 

Μετά από χρόνια, η ευχή του Podlogar έγινε πραγματικότητα και μπόρεσε να συνδυάσει τη φωτογραφία με την αγάπη του για τα ελικόπτερα.

uros podlogar sony alpha 7RM3 δύο ελικόπτερα πετάνε χαμηλά πάνω από μια παραλία με τα βουνά στο βάθος

© Uros Podlogar | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/50s @ f/11, ISO 50

Ο Uros είναι διάσημος για τη φωτογραφία περιπέτειας, όπου φωτογραφίζει ανθρώπους που κάνουν εξτρίμ σπορ σε εξτρίμ τοποθεσίες, και εφαρμόζει την ίδια φιλοσοφία στις εναέριες φωτογραφίες του από ελικόπτερα.

"Το τοπίο είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα στις λήψεις μου. Προσφέρει το φόντο της φωτογραφίας του ελικοπτέρου", εξηγεί. "Το να βρεις κάτι μοναδικό και εκπληκτικό στο τοπίο είναι πραγματικά σημαντικό, καθώς αυτό είναι που κάνει τη φωτογραφία να ξεχωρίζει". Ο Uros πιστεύει ότι χωρίς το τοπίο η λήψη δεν αξίζει τίποτα.

uros podlogar sony alpha 9 ένα μαύρο ελικόπτερο που πετάει μέσα από τα Ιμαλάια στο Νεπάλ

© Uros Podlogar | Sony α9 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/160s @ f/14, ISO 50

Όταν ο Uros λέει "εκπληκτικά τοπία", δεν υπερβάλλει. Η συνεργασία του με την εταιρεία ελικοπτέρων Bell Helicopter τον έχει ταξιδέψει σε κάποια από τα πιο εμβληματικά μέρη στον κόσμο. "Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχω κάνει είναι στο Νεπάλ, πετώντας γύρω από το Έβερεστ. Επίσης, έχω πετάξει γύρω από το όρος Φούτζι της Ιαπωνίας, καθώς και στη Νότια Αφρική, πάνω από κοπάδια από ζέβρες". Στο τελευταίο ταξίδι του πήγε στο εκπληκτικό παράκτιο τοπίο του Βιετνάμ.

Καθώς κάθε τοποθεσία είναι πολύ διαφορετική, χρειάζεται πολύς προγραμματισμός για κάθε έργο. Χρειάζεται να μελετηθεί το τοπίο, ώστε ο Uros να ξέρει πού ακριβώς πρέπει να είναι ο ίδιος και τα ελικόπτερα, ώστε να βγάλει την καλύτερη φωτογραφία. Και, όπως κάθε άλλη φωτογραφία τοπίου, η ώρα της ημέρας και η κατεύθυνση του ήλιου είναι κρίσιμοι παράγοντες. "Το φως είναι απίστευτα σημαντικό. Μπορεί να τελειοποιήσει ή να καταστρέψει τη λήψη", λέει με ενθουσιασμό.

uros podlogar sony alpha 7RM3 δύο ελικόπτερα πετάνε χαμηλά στην παραλία με τα βουνά του Βιετνάμ στο βάθος

© Uros Podlogar | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/80s @ f/9.0, ISO 50

Φυσικά, οι πτήσεις με ελικόπτερα δεν είναι και το πιο φθηνό πράγμα στον κόσμο και γι' αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμβαίνουν όλα με ακρίβεια και ταχύτητα. Ο Uros εξηγεί ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά στιλ φωτογραφίας με ελικόπτερο. Το ένα είναι η φωτογράφιση στον αέρα από τον αέρα, από ένα άλλο ελικόπτερο, και το άλλο είναι όταν είσαι στο έδαφος. "Κάποιες φορές, το ελικόπτερο με αφήνει σε κάποιο εντυπωσιακό μέρος και μετά απογειώνεται, ώστε να μπορώ να τραβήξω τις φωτογραφίες. Αλλά, τις περισσότερες φορές, φωτογραφίζω από ένα άλλο ελικόπτερο", μας λέει.

uros podlogar sony alpha 7RM3 ένα ελικόπτερο πετάει ψηλά πάνω από τη θάλασσα, με πλοία στον μακρινό ωκεανό

© Uros Podlogar | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/80s @ f/8.0, ISO 50

Αυτές οι φωτογραφίες στον αέρα από τον αέρα είναι που κάνουν τι φωτογραφίες ελικοπτέρων του Uros να ξεχωρίζουν από εκείνες που έχουν ληφθεί από τη γη, κοιτάζοντας προς τα πάνω τον κενό καμβά ενός γαλανού ουρανού. Ωστόσο, χωρίς το σταθερό έδαφος να σε στηρίζει, αυξάνεται η δυσκολία φωτογράφισης ενός κινούμενου αντικειμένου μέσα από ένα κινούμενο αντικείμενο, μαζί με όλους τους κραδασμούς από τους ρότορες που κινούν το ελικόπτερο.

"Δεν έχεις πολύ χρόνο, οπότε πρέπει να έχεις πολλή αυτοπεποίθηση. Δεν σου δίνονται δεύτερες ευκαιρίες", εξηγεί ο Uros. Και συνεχίζει, "Βασίζομαι στη σταθεροποίηση εικόνας της Sony α7R III και, καθώς έχει καλή διάρκεια μπαταρίας, ποτέ δεν σπαταλάω χρόνο αλλάζοντας μπαταρίες στον αέρα. Χρειάζομαι εξοπλισμό στον οποίο να μπορώ να βασιστώ".

Συνήθως, κατά τη φωτογράφιση ενός κινούμενου αντικειμένου, πρέπει να χρησιμοποιείται η πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου που υπάρχει, για να μη θολώνει το θέμα. Ωστόσο, κατά τη φωτογράφιση ενός ελικοπτέρου, αυτό μπορεί να "παγώσει" τις λεπίδες του έλικα, κάνοντάς το μοιάζει σαν να αιωρείται απλώς στον ουρανό. Έτσι, ο Uros πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ταχύτητα του κλείστρου που θα παγώσει την πτήση του ελικοπτέρου, ενώ, ταυτόχρονα, θα επιτρέπει στις λεπίδες του έλικα να είναι ελαφρώς θολωμένες. Αυτό το στοιχείο που υποδηλώνει κίνηση είναι που δίνει ζωή στις φωτογραφίες.

uros podlogar sony alpha 7RM3 ευρυγώνια λήψη 2 πιλότων ελικοπτέρου μέσα από το πιλοτήριο

© Uros Podlogar | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/100s @ f/5.6, ISO 160

Ένα πανέμορφο τοπίο δεν ευνοεί μόνο τις εξωτερικές λήψεις. Συνήθως, ο Uros χρησιμοποιεί φακό Sony GM 24-70 mm f/2,8 ή GM 70-200 mm f/2,8 για να φωτογραφίσει ελικόπτερα, αλλά ο κρυμμένος άσος του είναι ο Sony G FE 12-24 mm f/4.

Ο Uros χρησιμοποιεί αυτόν τον υπερευρυγώνιο φακό στις φωτογραφίες μέσα από το πιλοτήριο του ελικοπτέρου, για να δείξει τα πολλά χειριστήρια που απαιτεί το πιλοτάρισμα ενός ελικοπτέρου, αλλά, κυρίως, και για να δείξει τα απίστευτα τοπία μέσα από το παρμπρίζ, έτσι ακριβώς όπως τα βλέπει ο πιλότος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται λήψεις που προσφέρουν στον θεατή την αίσθηση ότι είναι εκεί και, επίσης, αναδεικνύεται η κλίμακα μεγέθους των απίστευτων τοπίων μέσα από τα οποία πετάνε αυτά τα ελικόπτερα.

Το ότι μπορεί και εκπληρώνει το όνειρο του να πετάει και να εργάζεται με ελικόπτερα δεν είναι κάτι που ο Uros το θεωρεί δεδομένο. "Είμαι πραγματικά υπερήφανος που εργάζομαι στον τομέα της αεροπλοΐας", λέει. "Από κάθε έργο μαθαίνω κάτι νέο, που, στη συνέχεια, χρησιμοποιώ σε ένα επόμενο έργο. Έτσι, βελτιώνομαι διαρκώς".

Προϊόντα που παρουσιάζονται
ILCE-7RM3
Φωτογραφική μηχανή α7R III πλήρους καρέ 35 mm με αυτόματη εστίαση

ILCE-7RM3

ILCE-9
Η α9 διαθέτει αισθητήρα Stacked CMOS πλήρους καρέ

ILCE-9

SEL70200GM
FE 70-200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

Σχετικά άρθρα
Uroš Podlogar
Alpha Universe

Uroš Podlogar

Σλοβενία

"Δεν είναι δουλειά. Είναι πάθος, είναι αγάπη. Βρες αυτό που σε κρατάει ζωντανό και κάνει την καρδιά σου να χτυπάει δυνατά. Και ακολούθησέ το με όλη σου την ψυχή."

Προβολή προφίλ


x