Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Ελευθερία της μόδας 

Lidia Popiel

"Η μόδα έχει μια μαγεία" λέει η Lidia Popiel, "και επειδή η φωτογραφία μόδας συνδυάζει τόσα στοιχεία, ανθρώπους, σχέδια, υφάσματα, γραμμές, αναλογίες, τοπία και τοποθεσίες, έχεις την ελευθερία να εκφραστείς και να δημιουργήσεις νέους κόσμους. Αυτό προσφέρει μια υπέροχη αίσθηση ελευθερίας".

Η Lidia, μία από τις κορυφαίες φωτογράφους της Πολωνίας, εργαζόταν ως μοντέλο από τα 17 της και εξομολογείται ότι πάντα παρατηρούσε τους φωτογράφους με τους οποίους συνεργαζόταν, προσπαθώντας να μάθει τα πάντα, αλλά ποτέ δεν φαντάστηκε ότι θα το έκανε η ίδια, μέχρι ένα καθοριστικό γεγονός.

"Μια μέρα, σε μια φωτογράφιση, δανείστηκα μια μηχανή και τράβηξα ένα ολόκληρο φιλμ", αφηγείται. "Μετά, πούλησα μία από τις φωτογραφίες, για μια αφίσα καλλυντικών. Οπότε, ξαφνικά, είχα γίνει φωτογράφος!" λέει γελώντας. "Φυσικά, έπρεπε να συνεχίσω να μαθαίνω και οι συνάδελφοί μου με βοήθησαν πολύ. Ξεκίνησα να τραβάω φωτογραφίες με τα δικά μου σχέδια και πούλησα πολλές σε ένα συγκεκριμένο περιοδικό μόδας. Τότε υπήρχαν μόνο δύο στην Πολωνία!"

lidia popiel sony alpha 7R3 μοντέλο που κάθεται σε ένα κρεβάτι με ουρανό, με αυστηρή έκφραση

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28 mm f/2 | 1/20 s σε f/9.0, ISO 100

Μετά από περίπου 40 χρόνια και σε ένα πρόσφατο έργο, η Lidia φωτογράφισε μια φιλανθρωπική εκδήλωση για την Ένωση Φίλων του Μουσείου στη Βαρσοβία. "Κάθε χρόνο οργανώνουν μια φιλανθρωπική εκδήλωση για το Εθνικό Μουσείο" εξηγεί, "και φέτος, ζήτησαν από τους 10 κορυφαίους Πολωνούς σχεδιαστές να προσφέρουν τα φορέματα, τα οποία στη συνέχεια, βγήκαν σε δημοπρασία σε μια χοροεσπερίδα στο Μουσείο. Η πρόσκληση να φωτογραφίσω τα ρούχα ήταν πραγματική τιμή για εμένα."

Η τοποθεσία ήταν ακόμα πιο συναρπαστική για τη Lidia. "Το Παλάτι του Ράντιβιλ στο Νιεμπούροβ είναι ένα υπέροχο κτήριο" εξηγεί, "και, καθώς ένα από τα θέματα της κολεξιόν ήταν το χρώμα, μου δόθηκε η ευκαιρία να ταιριάξω τα φορέματα με τη διακόσμηση του παλατιού". Τα περίτεχνα φορέματα απαιτούσαν μεγάλη προετοιμασία. "Επισκέφθηκα πολλές φορές τον χώρο πριν από τη φωτογράφιση" λέει η Lidia, "αναζητώντας ανάλογα χρώματα και μοτίβα γραμμών. Επίσης, ήθελα οι πόζες των μοντέλων να αναδεικνύουν την ιστορικότητα ενός μέρους γεμάτου φαντάσματα και μυστικά".

lidia popiel sony alpha 7R3 μοντέλο που στηρίζεται σε ένα κιγκλίδωμα

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28 mm f/2 | 1/15 s σε f/6,3, ISO 100

Με αυτόν τον τρόπο, οι φωτογραφίες μόδας γίνονται κάτι παραπάνω από απλά πορτραίτα, όπως λέει. "Μπορούν να πουν ιστορίες, χρησιμοποιώντας το φως, τις λεπτομέρειες και τη σύνθεση" εξηγεί. "Χρησιμοποιούμε διάφορες μεθόδους για να δείξουμε τη φιλοσοφία των σχεδιαστών, αλλά τελικά, υπάρχει ένας άνθρωπος στη φωτογραφία και πρέπει να μιλήσει στον θεατή".

Ανεξάρτητα από το εκάστοτε έργο, η Lidia λέει ότι τα μοντέλα της πρέπει επίσης να νιώθουν κομμάτι της ιστορίας. "Η επιλογή του σωστού ατόμου είναι καθοριστική, καθώς και η επικοινωνία. Πρόκειται για ομαδική δουλειά. Αναζητώ μοντέλα με δυναμισμό, αλλά δεν θέλω να σκοτώσω το φόρεμα. Πρέπει να νιώθουν υπέροχα και να είναι μέρος του σχεδίου. Οπότε, το μοντέλο και ο φωτογράφος πρέπει πάντα να ρωτούν τους εαυτούς τους "Τι κάνω και γιατί το κάνω;"

lidia popiel sony alpha 7R3 μοντέλο με χρυσό φόρεμα που στέκεται σε μια εσοχή

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28 mm f/2 | 1/60 s σε f/2,8, ISO 100

Η Lidia, που συνήθως φωτογραφίζει με φακό 50 mm, επέλεξε έναν FE 28 mm f/2 για το συγκεκριμένο έργο. "Επιλέγω μικρότερη εστιακή απόσταση, για να μπορώ να δημιουργήσω μεγαλύτερες δυναμικές στην τοποθεσία", λέει η ίδια, "αλλά χωρίς να παραμορφώνονται οι σιλουέτες των θεμάτων. Η ομορφιά του εσωτερικού χώρου έπρεπε να είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, και ταυτόχρονα, όταν είμαι σχετικά κοντά στα μοντέλα, επικοινωνώ καλύτερα μαζί τους, ειδικά όταν μπορώ να μιλάω χαμηλόφωνα".

Σε αυτήν την επικοινωνία, η Lidia έχει σύμμαχο τη Sony α7R III, καθώς οι λειτουργίες της έχουν σχεδιαστεί ώστε η προσοχή της φωτογράφου να παραμένει στο θέμα και όχι στη μηχανή. Η ίδια παρατηρεί ότι το μέγεθος και το βάρος της μηχανής, καθώς και η επαναστατική αυτόματη εστίαση στα μάτια άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο φωτογραφίζει τη μόδα.

"Όταν δουλεύεις" εξηγεί, "μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει πολύς χρόνος, αλλά στην πραγματικότητα, η ποιότητα μιας φωτογραφίας καθορίζεται από δέκατα του δευτερολέπτου. Όταν ξεκίνησα να χρησιμοποιώ την αυτόματη εστίαση στα μάτια, απέκτησα μια αυτοπεποίθηση που δεν είχα ποτέ ως τότε, και η βεβαιότητα που προσφέρει είναι κρίσιμη στο να πετύχεις αυτό το δέκατο του δευτερολέπτου".

lidia popiel sony alpha 7R3 μοντέλο με μοβ φόρεμα που στηρίζεται σε ένα μεγάλο πιάνο

© Lidia Popiel | Sony α7R III + FE 28 mm f/2 | 1/80 s σε f/10, ISO 100

Με μια μικρότερη, ελαφρύτερη, αλλά υψηλής ανάλυσης μηχανή, η σύνθεση μπορεί να γίνει πιο ελεύθερη και πιο ρευστή. "Κάποιες φορές, είναι αρκετό απλά να μετακινηθείς ένα εκατοστό, για να αλλάξει ολόκληρη η εικόνα" εξηγεί η Lidia, "και γι' αυτό συνήθως εργάζομαι χωρίς τρίποδο. Όταν αντικατέστησα τις βαριές μηχανές μου με τα σώματα χωρίς καθρέπτη της Sony, αμέσως ένιωσα ανακούφιση και πολύ μεγαλύτερη ελευθερία στη δουλειά μου".

Η ελευθερία είναι λοιπόν το μυστικό, και η Lidia λέει ότι αυτό το στιλ φωτογράφισης μπορεί να απελευθερώσει τους φωτογράφους. "Σημαίνει ότι δεν φοβάσαι τη φαντασία σου" καταλήγει, "και ότι δεν φοβάσαι την ειλικρίνεια. Φωτογραφίζεις για εσένα, όχι για να κριθείς. Και δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να ειπωθεί, γιατί η δουλειά σου θα είναι πάντα μοναδική. Συνεχίστε να μαθαίνετε, να εκπλήσσεστε και να απελευθερώνεστε".

Ευχαριστίες:

Μακιγιάζ: Marianna Jurkiewicz
Μαλλιά: Kacper Rączkowski/Kevin Murphy Pl
Στάιλινγκ μόδας: Agnieszka Ścibior
Μοντέλα: Uncover Models
Συνεργάτες φωτογραφίας: Wolf Studio/Warsaw

Προϊόντα που παρουσιάζονται
ILCE-7RM3
Φωτογραφική μηχανή α7R III πλήρους καρέ 35 mm με αυτόματη εστίαση

ILCE-7RM3

Σχετικά άρθρα
Lidia Popiel
alpha universe

Lidia Popiel

Πολωνία

Η φωτογραφία έχει να κάνει με το να δίνεις τον εαυτό σου, με τη δέσμευση και την αφοσίωση στο να παραδοθείς σε ό,τι βρίσκεται μπροστά από τον φακό σου. Η στιγμή όπου δεν ανήκεις στον εαυτό σου. Σύντομη, ναι, οπότε πρέπει να ενεργείς με ταχύτητα, χωρίς όμως να βιάζεσαι.

Προβολή προφίλ


x