mike will sony alpha 7M3 κοιτάζοντας προς τα πάνω, μέσα από το κέντρο ενός ψηλού κτιρίου, με φόντο τον ουρανό

Τρόπος λήψης αρχιτεκτονικής, με τον Mike Will

Τη νύχτα, τα κτίρια αποκτούν νέο χαρακτήρα. Όλες οι γραμμές, τα φώτα και τα χρώματα δημιουργούν νέα σχήματα. Αυτός είναι ο λόγος που η νύχτα μού προσφέρει τόση αισθητική ευχαρίστηση. Ανάμεσα σε όλα τα σχήματα, αναζητώ τις γραμμές-οδηγούς. Αυτές οι γραμμές μπορεί να δημιουργούνται από έναν δρόμο που οδηγεί σε ένα κτίριο ή μπορεί να ανήκουν στη δομή κάποιου άλλου κτιρίου, αλλά η κατάληξη είναι ότι αποτελούν ένα σχήμα που μπορώ να χρησιμοποιήσω για να προσελκύσω το βλέμμα των θεατών στη σκηνή.

mike will sony alpha 7M3 παρατεταμένη λήψη αυτοκινήτων που διασχίζουν τη γέφυρα του λονδίνου © Mike Will | Sony α7 III + 12-24mm f/2.8 GM | 0.8s @ f/3.5, ISO 125

Άλλο ένα στοιχείο που αναζητώ είναι οι ανωμαλίες. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο ότι όλα τα φώτα σε ένα κτίριο είναι σβηστά, εκτός από ένα. Οι άνθρωποι είμαστε πολλοί καλοί στο να εντοπίζουμε τέτοια μοτίβα ή κενά σε τέτοια μοτίβα, οπότε δημιουργούν πολύ ενδιαφέροντα σημεία εστίασης.

Όταν έρχεται η ώρα του στησίματος μιας λήψης, προτιμάω να μην είμαι προετοιμασμένος. Συχνά, θα πάω να φωτογραφίσω ένα συγκεκριμένο κτίριο και απλώς θα εξερευνήσω όλες τις διαφορετικές γωνίες ή προοπτικές από τις οποίες μπορώ να φωτογραφίσω. Είναι μια φυσική εμπειρία που μου επιτρέπει να διατηρώ τη δημιουργικότητά μου. Αν σχεδιάσω μια λήψη με ακρίβεια, γνωρίζοντας πότε το φως του ήλιου θα χτυπήσει ένα συγκεκριμένο μέρος σε μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, μπορώ να πάω και να περιμένω και να βγάλω τη φωτογραφία. Αν όμως, έχω χαμηλές προσδοκίες, μπορώ απλώς να συνεχίσω τη λήψη, γιατί ποτέ δεν ξέρω τι παιχνίδι θα κάνει το φως με τις σκιές και τις αντανακλάσεις.

mike will sony alpha 7RM3 κοιτάζοντας προς τα πάνω τον νυχτερινό ουρανό, ανάμεσα από τέσσερα κτίρια © Mike Will | Sony α7R III + 12-24mm f/4 G | 1/100s @ f/4.0, ISO 2000

Νωρίτερα φέτος, στεκόμουν στην πλατεία Τάιμς Σκουέρ στη Νέα Υόρκη, και όπως όλοι οι τουρίστες, κοιτούσα πάνω και γύριζα το κεφάλι μου τριγύρω για να δω όλα τα φώτα νέον και τα κτίρια που δέσποζαν από πάνω μου. Έτσι, έβγαλα τον φακό G FE 12-24 mm f/4 G και τράβηξα μια λήψη κοιτάζοντας πάνω, με όλα τα κτίρια να προσελκύουν το μάτι στα φώτα κυκλοφορίας στη μέση της εικόνας. Το βλέμμα που στρέφεται προς τα επάνω δημιουργεί ενδιαφέρουσες εικόνες σχεδόν πάντα, καθώς πολύ λίγοι άνθρωποι κοιτάζουν με αυτόν τον τρόπο τον κόσμο.

mike will sony alpha 7M3 εσωτερικό μουσείου © Mike Will | Sony α7 III + 16-35mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/2.8, ISO 200

Έχω επίσης προσθέσει τον φακό G Master FE 12-24 mm f/2.8 στον εξοπλισμό μου και απολαμβάνω το επιπλέον 1EV φωτός. Μου αρέσει πολύ η λήψη με το χέρι με αυτόν τον φακό, χάρη στην ποσότητα φωτός που επιτρέπει να περνάει, και ξέρω ότι μπορώ να αυξήσω την ευαισθησία ISO στην Alpha 7R III και η εικόνα θα συνεχίσει να είναι υπέροχη. Μου αρέσει να φωτογραφίζω με το χέρι όταν μπορώ, γιατί μου προσφέρει περισσότερη ελευθερία λήψης και εξερεύνησης, αλλά φυσικά, αν θέλω να βγάλω μια λήψη με παρατεταμένη έκθεση ή μια λήψη των αστεριών, προφανώς θα βάλω τη μηχανή σε τρίποδο.

mike will sony alpha 7M3 το κάστρο μπόντιαμ τη νύχτα © Mike Will | Sony α7 III + 20mm f/1.8 G | 30s @ f/1.8, ISO 2500

Πρόσφατα, χρησιμοποίησα τον φακό FE 20 mm f/1.8 για να φωτογραφίσω τον κομήτη C/2020 F3 στον ουρανό πάνω από το Κάστρο Μπόντιαμ. Η εικόνα περιείχε πολλά στοιχεία, αλλά έπρεπε να πάρω κάποιες σημαντικές αποφάσεις για τον τρόπο τοποθέτησής τους στη σκηνή. Ήξερα ότι ο κομήτης θα ήταν χαμηλά στον ουρανό και επίσης, ήθελα η αντανάκλασή του στην τάφρο να κάνει πιο ενδιαφέρον το προσκήνιο. Οπότε, παίρνω θέση για να φωτογραφίσω τον κομήτη στον ουρανό ακριβώς πάνω από έναν πυργίσκο του κάστρου. Ήθελα το κάστρο να είναι το πρώτο πράγμα που θα τραβάει τον θεατή στην εικόνα, και μετά να βλέπεις τα αστέρια στον ουρανό, μέχρι τελικά να εντοπίσεις τον κομήτη.

mike will sony alpha 7RM3 κτίριο φωτισμένο το βράδυ με προβολείς © Mike Will | Sony α7R III + 16-35mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/2.8, ISO 2500

Παρόλο που λατρεύω τους υπερευρυγώνιους φακούς μου, στη δουλειά μου δεν χρησιμοποιώ μόνο αυτούς. Έμαθα φωτογραφία με έναν φακό 35 mm, και γι' αυτό ακόμα μου αρέσει να χρησιμοποιώ αυτήν την εστιακή απόσταση για πιο συμβατικές λήψεις. Θεωρώ πως είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιο φακό ή ποια εστιακή απόσταση να επιλέξεις και γιατί, και αυτή είναι μια γνώση που έρχεται με την εμπειρία. Συνήθως στην τσάντα μου έχω τον G Master FE 24-70 mm f/2.8 για να καλύψω ένα εύρος εστιακών αποστάσεων και να μπορώ να τραβήξω πολλές εικόνες σε μια σειρά, για να προσπαθήσω να χτίσω μια αφήγηση. Και επίσης, χρησιμοποιώ τον G Master FE 70-200 mm f/2.8, αλλά λόγω του επιπλέον μεγέθους και βάρους, θα τον πάρω μόνο σε φωτογραφίσεις που είμαι σίγουρος ότι θα τον χρησιμοποιήσω, όπως όταν θα φωτογραφίσω από κάποια ταράτσα και μπορεί να θέλω να βγάλω την αρχιτεκτονική κάποιου συγκεκριμένου κτιρίου ή ένα χαρακτηριστικό, από μακριά.

mike will sony alpha 7RM3 μέσα σε μία εκκλησία κοιτάζοντας ψηλά, τα παράθυρα με βιτρό © Mike Will | Sony α7R III + 12-24mm f/4 G | 1/30s @ f/4.0, ISO 2000

Μία από τις πολυτιμότερες συμβουλές που μπορώ να προσφέρω για τη φωτογραφία αρχιτεκτονικής είναι να επαληθεύετε τα πάντα από τη μηχανή, πριν να σταματήσετε τη λήψη. Στη φωτογράφιση με υπερευρυγώνιο φακό, είναι δύσκολα να ευθυγραμμιστούν τα πάντα. Για παράδειγμα, η φωτογράφιση του Παλατιού της Δικαιοσύνης στη Βιέννη ήταν απολαυστική. Έχει τόσο πολλές γραμμές! Τράβηξα την εικόνα στα 16 mm και όταν φωτογραφίζεις τόσο ανοιχτά, πρέπει να βεβαιωθείς ότι τα πάντα είναι απόλυτα ίσια, αλλιώς δεν πρόκειται να ευθυγραμμιστούν. Στην Alpha 7R III, χρησιμοποιώ πάντα τις γραμμές πλέγματος και τις αφήνω ανοιχτές. Με βοηθάνε να βεβαιωθώ ότι όλες οι γραμμές είναι ίσιες, ενώ με το αλφάδι, μπορώ να επαληθεύσω ότι η μηχανή είναι επίσης επίπεδη με το έδαφος. Και αφού βγάλετε τη λήψη, μην παραλείψετε να την ελέγξετε στην οθόνη μια τελευταία φορά, πριν να φύγετε.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Mike Will

Mike Will | UK

Ακολούθησε τα όνειρά σου, εξερεύνησε τον κόσμο και απόλαυσε τη διαδρομή βγάζοντας φωτογραφίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.