Από παιδί αγαπούσα τη φύση, αλλά ξεκίνησα πραγματικά να φωτογραφίζω την άγρια φύση, όταν σπούδαζα βιολογία στο πανεπιστήμιο. Όταν αποφοίτησα, αποφάσισα να γίνω επαγγελματίας φωτογράφος και ταξίδεψα στον Ισημερινό, όπου έμεινα τρία χρόνια, δημιουργώντας τα πρώτα μου φωτογραφικά έργα. Μέσα στα χρόνια, έχω φωτογραφίσει διάφορα είδη, αλλά, πρόσφατα, η πλειονότητα των έργων μου εστιάζει στα έντομα.
Learning about your subject
Τα έντομα βρίσκονται παντού και, έτσι, αποτελούν εξαιρετικά θέματα για φωτογράφιση. Μπορείτε να τα βρείτε στον κήπο σας, στον δρόμο, στα πάρκα, ακόμα και μέσα στο σπίτι σας. Πριν ξεκινήσετε να τα φωτογραφίζετε, αφιερώστε λίγο χρόνο για να ενημερωθείτε για την καθημερινή τους δραστηριότητα και να πάρετε μια ιδέα σχετικά με το πότε, πού και πώς μπορείτε να τα βρείτε. Υπάρχει πολύ υλικό εκεί έξω, αρκεί να πλησιάσετε αρκετά κοντά για να το δείτε.
Τα έντομα συμπεριφέρονται με διαφορετικούς τρόπους και, άρα, χρειάζονται διαφορετικές τεχνικές για να τα φωτογραφίσεις. Για παράδειγμα, η φωτογραφία της λιβελούλας τραβήχτηκε νωρίς το πρωί που η θερμοκρασία είναι χαμηλή και εκείνη ήταν κρύα και χαλαρή. Χρησιμοποιώντας το τρίποδο και τον φακό μου macro FE 50 mm f/2,8, κατάφερα να πάω πολύ κοντά χωρίς να κουνηθεί. Μόλις βγαίνει ο ήλιος, οι λιβελούλες ζεσταίνονται και αρχίζουν να πετάνε, οπότε είναι αδύνατο να πετύχεις κοντινό πλάνο. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό να ξέρουμε αυτές τις λεπτομέρειες. Το μόνο που χρειάζεται είναι γνώση και εξάσκηση. Και λίγη τύχη, εννοείται.
Field Work
Ποτέ μια ημέρα ή μια νύχτα φωτογράφισης δεν είναι συνηθισμένη. Όλα εξαρτώνται από το ζώο που φωτογραφίζεις. Τα έντομα είναι πιο εύκολα, καθώς συνήθως είναι περισσότερα, συγκριτικά με τα θηλαστικά, οπότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να αποτυπώσεις κάποιες συμπεριφορές.
Για το πρόσφατο έργο μου με τα έντομα, ήμουνα μαζί με τις Sony α7R III και α7R IV και τους φακούς μου μέσα στο τροπικό δάσος και κυρίως τη νύχτα. Αφιερώνω το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας τραβώντας φωτογραφίες, με μόνο τρεις ώρες ύπνο. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος γιατί υπάρχουν τόσο πολλά πλάσματα εκεί έξω και όταν κοιμάμαι νιώθω ότι χάνω πολύτιμο χρόνο.
Δεν φωτογραφίζω πάντα σε ακραία περιβάλλοντα, αλλά πάντα υπάρχουν προκλήσεις. Για παράδειγμα, η παρακάτω φωτογραφία τραβήχτηκε για την εφημερίδα Dominical Newspaper στην Ισπανία, αναφορικά με την ασιατική σφήκα που προκαλούσε διάφορα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και τον αφανισμό χιλιάδων ντόπιων μελισσών που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή μελιού. Ένας από τους αγρότες είχε πάρει τα πράγματα στα χέρια του, κατασκευάζοντας ηλεκτρικούς φράκτες κοντά στις μελισσοκομικές μονάδες, για να σκοτώνονται οι σφήκες και να σώσει τα μελίσσια του. Έπρεπε να φωτογραφίσω την κατασκευή, φορώντας στολή μελισσοκόμου, ενώ προσπαθούσα να μην αγγίζω τα ηλεκτροφόρα σύρματα, πράγμα αδύνατο. Με χτύπησε το ρεύμα αρκετές φορές, αλλά το υπέμεινα, για να τραβήξω την τέλεια λήψη.
Shooting at night and day
Τη νύχτα, δεν κουβαλάω πολλά. Συνήθως, παίρνω τη Sony α7R IV και ίσως και την α7R III, την οποία χρησιμοποιώ σαν εφεδρική, μαζί με τους φακούς FE 50 mm f/2,8 Macro και FE 90 mm Macro. Επίσης, έχω φλας για να φωτίζω τα έντομα. Επειδή ελέγχω πλήρως την ένταση του φλας, ρυθμίζω τη μηχανή εξ ολοκλήρου με το χέρι, για να έχω την έκθεση που θέλω. Επιλέγω τη μέγιστη ταχύτητα κλείστρου που μπορώ να χρησιμοποιήσω με το φλας, στο 1/250ό του δευτερολέπτου, και, κατόπιν, επιλέγω την έκθεση και την ισχύ του φλας, προσαρμόζοντας όταν χρειάζεται. Από τη στιγμή που θα επιλέξω τις ρυθμίσεις, συνήθως μπορώ να χρησιμοποιήσω τις ίδιες όλη τη νύχτα της φωτογράφισης.
Την ημέρα, συνήθως φωτογραφίζω θηλαστικά ή πουλιά, οπότε είναι σημαντικό να είμαι σε ετοιμότητα. Τα ζώα είναι πολύ πιο πιθανό να σε δουν και να τρέξουν ή να κρυφτούν, συγκριτικά με τα έντομα. Ωστόσο, έχω μαζί μου και τον φακό macro 90 mm F/2,8, για να μπορώ να αλλάξω φακούς, σε περίπτωση που δω κάτι μικρότερο και θέλω να το φωτογραφίσω.
As there is more light during the day I am happy to put the α7R IV in to aperture priority mode, so that I can just set an appropriate ISO sensitivity and not have to worry too much about shutter speed. As for focusing, I use Real-time autofocus tracking, which works just perfectly. When you combine that with the 61 megapixel sensor and 10fps shooting rate of the α7R IV, it really is the best camera on the market for wildlife photography. Creating context An ideal wildlife image for me is when the photo makes you feel something - there has to be a response. It is not just about capturing a moment. Just like any other type of photography you still need to have great composition and good light, but it is a mix of things that create a great wildlife image.
Επειδή τα έργα μου συχνά αφορούν τη σχέση του ζώου με τον άνθρωπο, πολύ συχνά στις φωτογραφίες μου περιλαμβάνω ανθρώπους, για να μπορέσω να πω όλη την ιστορία. Θέλω να παρουσιάσω τη δική μου φιλοσοφία προστασίας της φύσης και να ενημερώσω τον κόσμο για τα έντομα, που αποτελούν το αντικείμενο της δουλειάς μου αυτήν τη στιγμή. Οι φωτογραφίες ανθρώπων είναι σημαντικές, επειδή αυξάνουν την ευαισθητοποίηση και συνδέουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων και των ζώων. Δεν θέλω μόνο να δείξω την ομορφιά των εντόμων, αλλά θέλω να παρουσιάσω και τη σχέση τους με τον άνθρωπο.
"Για να προστατεύσουμε κάτι, πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε όσα μπορεί να χάσουμε, και η φωτογραφία είναι ένα ισχυρό όπλο ευαισθητοποίησης και προβολής όλων όσων μας περιβάλλουν. Με τη μηχανή μου προσπαθώ να δείξω τα ζώα στην πιο αγνή μορφή τους, από βιολογική αλλά και καλλιτεχνική άποψη."