Τρόπος λήψης
Πορτραίτο σε στούντιο με τη Hannah Couzens 

Κάποιος μου είπε μια φορά ότι "η λήψη πορτραίτου είναι 80% προσωπικότητα και 20% δεξιότητα". Μπορεί να ακούγεται σκληρό, αλλά η αλήθεια είναι πως ο φωτογράφος που τραβάει τη φωτογραφία κάνει τεράστια διαφορά.

Επομένως, το πιο σημαντικό για καλύτερα πορτραίτα είναι να δείχνουμε ενεργά το ενδιαφέρον μας και να γνωρίζουμε το άτομο που φωτογραφίζουμε. Μην ρωτάτε πώς πέρασαν το Σαββατοκύριακο σαν να μην σας ενδιαφέρει ειλικρινά η απάντηση. Ρωτήστε για τη δουλειά τους, τους φίλους τους, την οικογένειά τους. Κάνω ανάλογες ερωτήσεις και κοιτάζω το πρόσωπό τους για να δω τις διαφορετικές εκφράσεις. Μπορώ να καταλάβω τη διαφορά ανάμεσα σε ένα χαμόγελο για τον φακό και ένα χαμόγελο αυθεντικής χαράς.

hannah-couzens-sony-alpha-7RM3-close-up-portrait-of-a-lady-with-very-short-hair-and-grey-eyes

© Hannah Couzens | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/125s @ f/3.5, ISO 100

Για να αποφασίσω την προσέγγισή μου για το πορτραίτο, πρέπει να το εντάξω σε ένα πλαίσιο. Είναι σημαντικό για εμένα να ξέρω ποιος είναι ο άνθρωπος και για ποιον λόγο θέλει φωτογραφίες πορτραίτου. Έτσι, έχω τις λεπτομέρειες για το ύφος του πορτραίτου και πώς να το φωτίσω. Συχνά ακούω κόσμο να λέει ότι ανησυχεί ή ότι νιώθει αμηχανία, γιατί θεωρούν ότι δεν βγαίνουν καλά στις φωτογραφίες και ότι αποκαλύπτονται λεπτομέρειες των χαρακτηριστικών τους που δεν τους αρέσουν. Και πάλι, αυτό μου δίνει πληροφορίες σχετικά με τον φωτισμό και τη γωνία φωτογράφισης.

hannah-couzens-sony-alpha-7RM4-side-profile-of-a-moody-man-staring-at-the-camera

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.4 GM | 1/500s @ f/3.5, ISO 100

Χρησιμοποιώ την οθόνη της Sony α7R III για τη σύνθεση των φωτογραφιών μου. Αν χρησιμοποιήσω εικονοσκόπιο, θα έχω το πρόσωπο μου πίσω από τη μηχανή, κάτι που δημιουργεί ένα φράγμα ανάμεσα σε εμένα και το θέμα. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας την οθόνη, το θέμα μπορεί να δει καθαρά το πρόσωπό μου ενώ του μιλάω, και δεν υπάρχει αυτή η αποσύνδεση ανάμεσά μας. Μπορεί να δει την έκφρασή μου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί οι άνθρωποι είμαστε προγραμματισμένοι να καθρεφτίζουμε την έκφραση κάποιου άλλου. Αυτό σημαίνει ότι, αντί να ζητήσω από κάποιον να χαμογελάσει, μπορώ να πω κάτι διασκεδαστικό και να αρχίσω εγώ να χαμογελάω, κάτι στο οποίο θα αντιδράσουν. Έτσι, προκαλείται ένα πιο φυσικό χαμόγελο και μπορώ τότε να πατήσω το κουμπί.

hannah-couzens-sony-alpha-7RM4-portrait-of-an-older-man-resting-his-hand-against-his-face

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/125s @ f/5.6, ISO 100

Ο φωτισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός στα πορτραίτα μου. Τα θέματά μου μπορεί να έχουν αναφέρει ότι έχουν μια αγαπημένη πλευρά, ή ότι έχουν ουλές ή ρυτίδες που δεν θέλουν να φαίνονται. Ωστόσο, συχνά σκέφτομαι ότι αυτά είναι πράγματα που τους δίνουν πολύ χαρακτήρα και θέλω να τα αναδείξω. Τα πρόσωπα των ανθρώπων έχουν να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.

Επειδή κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο στήσιμο και κρατάω τον φωτισμό όσο το δυνατόν πιο απλό. Μπορεί να χρησιμοποιήσω έως και έξι διαφορετικά φώτα σε μια εικόνα, αλλά κάποια από τα αγαπημένα μου πορτραίτα τα έχω τραβήξει με ένα μόνο φως, ώστε να αναδεικνύεται το πρόσωπο του μοντέλου και τίποτε άλλο.

hannah-couzens-sony-alpha-7RM3-side-profile-shot-of-a-lady-wearing-a-black-headscarf

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Μετά, πάντα το θέμα είναι το πρόσωπο που φωτογραφίζω. Γενικά, χρησιμοποιώ τον φακό Sony G Master 85 mm f/1,4, και συνήθως δεν χρησιμοποιώ διάφραγμα κάτω από f/2,8, καθώς δεν χρειάζεται να θολώσω το φόντο. Ο φακός είναι απίστευτα ευκρινής και πρέπει να υπολογίσω πόσο μέρος θέλω να είναι σε εστίαση και πόσο έντονη θέλω να είναι η σύνδεση ανάμεσα στα μάτια του μοντέλου και στον θεατή. Αν προσπαθώ να κρατήσω όλες τις λεπτομέρειες στα μαλλιά ενός ατόμου ή στο ντύσιμό τους, τότε θα φωτογραφίσω με μικρότερο διάφραγμα, συνήθως με f/8, f/11 ή f/16.

hannah-couzens-sony-alpha-7RM3-black-and-white-side-profile-shot-of-a-lady-with-her-hair-tied-back-in-a-ponytail

© Hannah Couzens | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/6.3, ISO 100

Ένα τελευταίο τεχνικό χαρακτηριστικό που με βοηθάει στη φωτογραφία και διατηρεί τη σύνδεση με το θέμα είναι η αυτόματη εστίαση στα μάτια. Μου δίνει την ευελιξία να μετακινούμαι γύρω από το θέμα μου και να ξέρω ότι η μηχανή θα εστιάσει με ακρίβεια στο μάτι κάθε φορά. Σχεδόν δυσκολεύομαι να διαλέξω, γιατί καταλήγω με τόσο πολλές πολύ ευκρινείς και εστιασμένες λήψεις. Λειτουργεί ακόμα και με άτομα που φοράνε γυαλιά. Στην αρχή, θεωρούσα ότι αυτή η λειτουργία ήταν πιο πολύ για εντυπωσιασμό και ότι στην πραγματικότητα δεν θα λειτουργούσε. Αλλά τελικά τη χρησιμοποιώ συνέχεια! Όπως και οι άλλες δυνατότητες της μηχανής, πιστεύω ότι πραγματικά με βοηθάει να αποτυπώσω τα καλύτερα δυνατά πορτραίτα.

Προϊόντα που παρουσιάζονται
ILCE-7RM4
Φωτογραφική μηχανή α7R IV πλήρους καρέ 35 mm με 61,0 MP

ILCE-7RM4

ILCE-7RM3
Φωτογραφική μηχανή α7R III πλήρους καρέ 35 mm με αυτόματη εστίαση

ILCE-7RM3

SEL85F14GM
FE 85 mm F1.4 GM

SEL85F14GM

SEL135F18GM
FE 135mm F1.8 GM

SEL135F18GM

SEL70200GM
FE 70-200 mm F2.8 GM OSS

SEL70200GM

Σχετικά άρθρα
Hannah Couzens
alpha universe

Hannah Couzens

Ηνωμένο Βασίλειο

"Υπάρχει μια στιγμή κατά τη λήψη ενός πορτραίτου όπου επιτυγχάνεται η επικοινωνία και το θέμα σου ανοίγεται. Εκείνη είναι η στιγμή της λήψης που καταγράφει ποιοι είναι, όποιοι κι αν είναι."

Προβολή προφίλ


x