Βελτιώστε το περιεχόμενο YouTube, με την Alpha 7C

Simone Cioè

Ονομάζομαι Simone Cioè και μένω στο Μιλάνο όπου εργάζομαι ως επαγγελματίας κινηματογραφιστής και δημιουργός περιεχομένου. Ειδικεύομαι σε διαφημιστικά και βίντεο προϊόντων και δημιουργώ περιεχόμενο στο YouTube, όπου αξιολογώ εξοπλισμό φωτογραφίας/βίντεο και δημιουργώ εκπαιδευτικό περιεχόμενο για λάτρεις της κινηματογράφησης.

Τον τελευταίο καιρό δοκιμάζω τη νέα Sony Alpha 7C και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας κάποιες συμβουλές για το πώς μπορείτε να βελτιώσετε το περιεχόμενό σας στο YouTube από το οικιακό σας στούντιο.

 Πρώτες εντυπώσεις από την Alpha 7C

Η Alpha 7III είναι τα τελευταία 2 χρόνια η βασική μου μηχανή στούντιο, αλλά αφότου δοκίμασα την Alpha 7C για μερικές μέρες αποφάσισα να την αλλάξω! Υπάρχουν 3 βασικοί λόγοι:

Το ενημερωμένο σύστημα αυτόματης εστίασης είναι αξιόπιστο (παρότι κάνω πολλές χειρονομίες όταν μιλάω στον φακό). Κάνει τέλεια παρακολούθηση των ματιών μου και έτσι δεν χρειάζεται να ελέγχω την οθόνη μου συνέχεια.

Το μικρού μεγέθους, ελαφρύ της σώμα τοποθετείται πιο εύκολα στη βάση για μηχανές και έτσι μπορώ να κάνω ωραίες επιτραπέζιες λήψεις, που είναι πολύ χρήσιμες.

Η περιστρεφόμενη οθόνη σε φορμά 3:2 είναι ιδανική για να ελέγχω ότι όλα είναι εντάξει προτού αρχίσω τη λήψη. Μπορώ να δω τον εαυτό μου χωρίς εξωτερική οθόνη και αυτό με διευκολύνει στον χειρισμό.

Επιπλέον, όπως έδειξα στο βίντεο, δοκίμασα την εφαρμογή κάμερας Web Imaging Edge της Sony που μετατρέπει τη μηχανή Alpha σε κάμερα Web. Είναι καταπληκτική για ζωντανές μεταδόσεις στο Twitch/YouTube, καθώς στήνεται εύκολα και γρήγορα. Αυτή η δωρεάν εφαρμογή είναι επίσης διαθέσιμη και για την Alpha 7C και σας επιτρέπει να κάνετε ζωντανή μετάδοση εύκολα με το επαγγελματικό αποτέλεσμα μιας πλήρους καρέ.

simone-cioe-dimourgos-periexomenou-afairei-fako-35mm-apo-tin-alpha-7c

Διαμόρφωση στούντιο και αξεσουάρ

Εξοπλισμός

Όπως είπα, τώρα χρησιμοποιώ την Alpha 7C με τον φακό FE 35 mm F/1.8 ως τον βασικό μου εξοπλισμό στο στούντιο. Λατρεύω αυτήν την εστιακή απόσταση σε μια μηχανή πλήρους καρέ, είναι απλώς φανταστική για το είδος των λήψεων που κάνω, και με το f/1.8, κάνει μια απαλή αποεστίαση στο φόντο. Για τις λήψεις B-roll χρησιμοποιώ διαφορετικούς φακούς, όπως τον FE 20 mm f/1.8 G, έναν τυπικό γρήγορο φακό 24-70 mm και φακούς macro, για να δώσω μια κινηματογραφική αίσθηση στο βίντεο. Επίσης, χρησιμοποιώ ένα πολύ απλό τρίποδο, για να διατηρώ τη μηχανή σταθερή.

Ήχος

Μου αρέσει να ηχογραφώ με 2 μικρόφωνα (το 2ο μικρόφωνο δημιουργεί ηχητικό αντίγραφο ασφαλείας), γι' αυτό χρησιμοποιώ τον προσαρμογέα XLR-K3M ο οποίος διαθέτει πολυκάναλες εισόδους. Είναι μικρός και εύκολος στη χρήση και προσφέρει ευελιξία σε εγγραφή συνέντευξης πρόσωπο με πρόσωπο. Χρησιμοποιώ συχνά το ψηφιακό μικρόφωνο ECM-B1M που μου δίνει εξαιρετικά καθαρά αποτελέσματα και είναι συμβατό με την ψηφιακή διασύνδεση ήχου της Alpha 7C.

Φωτισμός

Η διαμόρφωση του φωτισμού μου είναι απλή, αρκούν δύο προβολείς softbox και ένας ρυθμιστής φωτός, περιστασιακά, για να αλλάξω την ισορροπία των χρωμάτων στο κάδρο.

simone-cioe-dimiourgos-periexomenou-travaei-ton-eauto-tou

Η καλύτερή μου συμβουλή για βιντεογράφους που θέλουν να ξεκινήσουν να δημιουργούν περιεχόμενο για το YouTube είναι απλή: Μάθετε και κατανοήστε πώς λειτουργεί ο φωτισμός και ο ήχος.

Με την Alpha 7C θα έχετε εκπληκτική ποιότητα βίντεο, αλλά το αποτέλεσμα δεν θα είναι τόσο εντυπωσιακό όσο με εξισορροπημένο φωτισμό.  Ξεκινήστε με έναν μεγάλο προβολέα soft-box στις 45 μοίρες πάνω από κεφάλι σας και μια δεύτερη πηγή φωτός πίσω σας, για να σας βοηθήσει να ξεχωρίσετε από το φόντο και να δημιουργήσετε ατμόσφαιρα στο σκηνικό σας.

Όσον αφορά τον ήχο, προσπαθήστε να κατανοήσετε τον χώρο σας, ώστε να βρείτε τη βέλτιστη λύση. Για παράδειγμα, στο στούντιό μου έχει πολλή ηχώ και αντήχηση, γι' αυτό ένα μικρό μικρόφωνο πέτου (lav mic) είναι ιδανικό για να απομονώνει τη φωνή μου, παράγοντας εξαιρετικό ηχητικό αποτέλεσμα. Ο καθαρός ήχος είναι εξίσου σημαντικός αν θέλετε να δημιουργήσετε καλύτερο περιεχόμενο. 

simone-cioe-sony-alpha-7c-topothetimeni-pano-se-mia-othoni-me-mikrofono

Γενικές συμβουλές για περιεχόμενο στο YouTube

Όλα μου τα βίντεο έχουν σενάριο και είναι σημαντικό να έχω όλες τις πληροφορίες γραμμένες προτού ξεκινήσω να τραβάω νέο περιεχόμενο, ειδικά όταν πρόκειται για αξιολογήσεις. Τα στοιχεία που πρέπει να θυμάμαι είναι πολλά και θέλω να είμαι σίγουρος ότι δεν θα ξεχάσω κάτι. Επιπλέον, πιστεύω ότι οι πρόβες βοηθούν ώστε να υπάρχει άνεση μπροστά στον φακό.

Το θέμα της επεξεργασίας προσπάθησα να το καλύψω στο βίντεο, αλλά οι λήψεις B-Roll μπορούν πραγματικά να βελτιώσουν το βίντεό σας και να το εμπλουτίσουν με ποικιλία. Μπορεί οπτικά να βγαίνει μεγαλύτερο νόημα, από το να εξηγούνται κάποια σημεία λεκτικά.

Η ισορροπία στα χρώματα είναι επίσης σημαντική. Συνιστώ τη δημιουργία της βέλτιστης οπτικά εικόνας στη μηχανή, καθώς δεν χρησιμοποιώ προφίλ s-log. Ξέρω ότι είναι μια καλή επιλογή, αλλά στη ροή εργασίας μου δεν έχω χρόνο να κάνω διαβάθμιση χρώματος για το YouTube. Χρησιμοποιώ κυρίως το προφίλ HLG 2 σε όλες τις μηχανές της Sony, το οποίο με διευκολύνει να κάνω σωστή έκθεση και οι αποχρώσεις του δέρματος δείχνουν από μόνες τους υπέροχες, ειδικά στην Alpha 7C.

Προϊόντα που παρουσιάζονται
Sony α7C
Sony α7C

ILCE-7C / ILCE-7CL

Φακός FE 35 mm f/1.8
Φακός FE 35 mm f/1.8 

SEL35F18F

Φακός G FE 20 mm f/1,8
Φακός G FE 20 mm f/1,8

SEL20F18G

Μικρόφωνο ECM-B1M
Μικρόφωνο ECM-B1M

ECM-B1M

Προσαρμογέας XLR-K3M
Προσαρμογέας XLR-K3M

XLR-K3M

Σχετικά άρθρα