Αναζητώντας την τέλεια κάμερα 

Tomasz Tomaszewski

Ο πολωνικής καταγωγής Tomasz Tomaszewski είναι επαγγελματίας φωτογράφος εδώ και 30 χρόνια και υπολογίζει ότι αναζητάει την τέλεια φωτογραφική μηχανή από την ημέρα που ξεκίνησε. Και τώρα πιστεύει ότι τη βρήκε, στη Sony RX1R II.

RX1R II

"Εάν ανατρέξετε πίσω στην ιστορία, θα δείτε ότι το 90% των πιο διάσημων ταινιών γυρίστηκαν με φακό 35 mm. Αυτό είναι που μου αρέσει στην RX1R II, αυτό και οι όμορφες εικόνες. Είναι η βασική φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιώ αυτήν την εποχή." 

Ο Tomaszewski περιγράφει την RX1R II ως την τέλεια φωτογραφική μηχανή για πολλούς λόγους: η αθόρυβη λειτουργία τού επιτρέπει να ενσωματώνεται διακριτικά στις περιστάσεις τις οποίες συχνά φωτογραφίζει. Επιπλέον, ομολογεί ότι έχει εμμονή με την ποιότητα εικόνας και νιώθει ότι τα αρχεία RAW που παράγει η μηχανή του προσφέρουν εύκολα την λεπτομέρεια στην οποία πάντα στόχευε. Ωστόσο, υπάρχουν φορές όπου αποζητάει τη μηχανή του α7R II, όταν χρειάζεται την ευελιξία ενός σώματος με εναλλάξιμους φακούς.

© Tomasz Tomaszewski

© Tomasz Tomaszewski | Sony RX1R II | 1/250 δευτ. @ f/8, ISO 250

Slide 1
© Tomasz Tomaszewski | Sony α7R II + 24 - 70 mm f/2,8 G Master | 1/250 δευτ. @ f/8, ISO 250

"Ποτέ δεν ήμουν μεγάλος θαυμαστής των φακών ζουμ και πάντα προτιμούσα την ποιότητα των σταθερών για το είδος της δουλειάς που κάνω. Ωστόσο, οι φακοί G Master δεν μοιάζουν με κανέναν άλλον και, σε περιπτώσεις όπου χρειάζομαι μεγαλύτερη ευελιξία, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τους φακούς G Master 24 - 70 mm f/2,8 και 70 - 200 mm f/2,8."

© Tomasz Tomaszewski

 © Tomasz Tomaszewski | Sony α9 + 24 - 70 mm f/2,8 G Master | 1/125 δευτ. @ f/8, ISO 1000

Συνεργάζεται τακτικά με το National Geographic. Για τη δουλειά του ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο και οι φωτογραφικές συνθέσεις του έχουν δημοσιευτεί στις εκδόσεις The New York Times, Paris Match, Stern, Time, Fortune Elle και Vogue, μεταξύ άλλων. Ακόμα, είναι συγγραφέας βιβλίων και έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στο Ισραήλ, στην Ιαπωνία, στη Βραζιλία, στη Μαδαγασκάρη, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ινδονησία και στην Πολωνία.

Slide 1
© Tomasz Tomaszewski | Sony RX1 | 1/500 δευτ. @ f/8, ISO 200

"Οι φωτογραφίες μου πρέπει να λένε μια ιστορία, πρέπει να μεταδίδουν κάτι στον αναγνώστη. Δεν αφορούν μόνο το εγώ μου ή την εικαστική οπτική μου. Προσπαθώ να παρουσιάζω πράγματα οπτικά με απλό τρόπο, έτσι ώστε οι φωτογραφίες μου να γίνονται κατανοητές από όλους και παντού. Ο Ανρί Καρτιέ Μπρεσόν είπε κάποτε ότι 'Πρέπει να αναζητάμε την αποφασιστική στιγμή'. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι η επιθυμία να καταγράφω με ειλικρίνεια τις εικόνες μου, έτσι ώστε ο κόσμος να κατανοεί μια σκηνή χωρίς πάρα πολλή σκέψη. Εάν έπρεπε να συντονίσω τα σκηνικά μου, θα ένιωθα σαν να βλάπτω παρά σαν να καταγράφω την αλήθεια που βλέπω γύρω μου."

Ανατρέχοντας στις παλιότερες φωτογραφίες του, όλες τις περιστάσεις και τα μέρη που έχει φωτογραφίσει, συνεχίζει να θεωρεί μυστήριο το γιατί οι άνθρωποι είναι καλοί. Γιατί κάποιοι άνθρωποι κάνουν εκπληκτικά πράγματα για κανέναν προφανή λόγο.

"Δεν θεωρώ καν ότι το κάνουν επειδή αργότερα θα λάβουν κάποια επιβράβευση. Το κάνουν επειδή είναι καλοί άνθρωποι, και αυτό αποτελεί φανταστική εμπειρία για μένα. Εάν καταφέρνω να αποτυπώσω αυτήν τη συμπεριφορά στις εικόνες μου, με βοηθάει να εξελίσσομαι."

© Tomasz Tomaszewski | Sony RX1R II | 1/320 δευτ. @ f/7,1, ISO 250

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
ILCE-9
Κάμερα α9 πλήρους καρέ χωρίς καθρέφτη με αισθητήρα Stacked CMOS
ILCE-7RM2
α7R II με αισθητήρα εικόνας πλήρους καρέ με οπίσθιο φωτισμό
DSC-RX1RM2
Επαγγελματική φωτογραφική μηχανή μικρού μεγέθους RX1R ΙΙ με αισθητήρα 35 mm
Tomasz Tomaszewski
Alpha Universe

Tomasz Tomaszewski

Πολωνία

Κατά τη γνώμη μου, το σημαντικό στη φωτογραφία δεν είναι τι δείχνει και τι παρουσιάζει η εικόνα, αλλά περισσότερο, τι είδους ερωτήσεις προκαλεί και σε ποιους συλλογισμούς οδηγεί τον παρατηρητή.

Προβολή προφίλ

TEST


x