Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Εντάσεις φωτός με την α7S II

Steve Collins

Όταν ο Steve Collins συναντάει κάποιο πρόβλημα, το λύνει. "Όταν βρίσκω κάτι και δεν μου αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί, προσπαθώ να βρω γρήγορα μια λύση, γιατί αλλιώς με εκνευρίζει!"

Αυτή ήταν η φιλοσοφία που έκανε τον Steve να δημιουργήσει το Live Aurora Network, μαζί με τον αδερφό του, τον Tony, δηλαδή να βρει τον τρόπο ώστε όλοι στον κόσμο να μπορούν να δουν σε πραγματικό χρόνο το Βόρειο Σέλας, από ένα smartphone, μέσω μιας εφαρμογής.

steve collins sony alpha 7SII το εκθαμβωτικό Βόρειο Σέλας φαίνεται σαν να εκρήγνυται από τη σιλουέτα ενός βουνού

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 1 s σε f/1,4, ISO 800

Ο Steve είδε για πρώτη φορά το Βόρειο Σέλας στον μήνα του μέλιτος με τη σύζυγό του, όπου έβαλε το ξυπνητήρι να χτυπάει κάθε μία ώρα, μέχρι που το πέτυχε. "Μετά από μερικές νύχτες, τελικά το είδα", λέει γελώντας. "Αλλά δεν είναι όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, ήταν σαν ένα ομιχλώδες, λευκό σύννεφο".

steve collins sony alpha 7SII το Βόρειο Σέλας με απαλό πράσινο φως σε αντανάκλαση στην ήρεμη θάλασσα

© Steve Collins | Sony α7S II + 24 mm f/1,4 GM | 2 s σε f/1,4, ISO 5000

Αποφασισμένοι να δουν το Βόρειο Σέλας σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, ο Steve και ο Tony σύντομα προγραμμάτισαν ένα ταξίδι στο Τρόμσε της Νορβηγίας και κατέβασαν όλες τις εφαρμογές πρόγνωσης καιρού που βρήκαν. Καμία όμως δεν μπορούσε να προβλέψει σωστά την εμφάνιση του φαινομένου, ούτε κατά προσέγγιση, κάτι που οδήγησε τον Steve να αρχίσει να ψάχνει για κάμερες web.

Χρησιμοποιώντας κάμερες web, μπορούσε να παρακολουθεί από τη ζεστασιά και την άνεση του χώρου του και να βγαίνει να δει τον ουρανό μόνο όταν έβλεπε το Βόρειο Σέλας στην κάμερα. "Είχαμε τον τέλειο συγχρονισμό! Επί πέντε νύχτες στη σειρά είχαμε το τέλειο θέαμα", μας λέει.

"Σε αυτό το ταξίδι εμπνεύστηκα το Live Aurora Network. Ήθελα να δημιουργήσω μια εφαρμογή που να σε ειδοποιεί πότε συμβαίνει το φαινόμενο, σύμφωνα με λήψεις σε πραγματικό χρόνο".

steve collins sony alpha 7SII το Βόρειο Σέλας χορεύει πάνω από μακρινά βουνά και δρόμους σκεπασμένους με χιόνι

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 4 s σε f/1,6, ISO 1200

Επομένως, πώς ρυθμίζεται μια σειρά από μηχανές, σε διαφορετικές χώρες και ηπείρους, που μεταδίδουν σε ροή απομακρυσμένες λήψεις του νυχτερινού ουρανού; Η ιδέα του Steve ήταν να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο που να παρακολουθεί τη φωτεινότητα, το χρώμα, την πυκνότητα και την κίνηση του νυχτερινού ουρανού, ώστε να τον ειδοποιεί όταν εμφανίζεται το Βόρειο Σέλας.

steve collins sony alpha 7SII το Βόρειο Σέλας και αστέρια πάνω από ένα ξύλινο κτίριο στην Ισλανδία

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 2 s σε f/2,0, ISO 1250

Ξεκίνησε πειραματικά, τοποθετώντας μια κάμερα CCTV σε ένα σπίτι στην Ισλανδία, για να παρακολουθήσει τον ουρανό. Ο Steve άρχισε να χρησιμοποιεί τις μηχανές Sony α7S, με αισθητήρα πλήρους καρέ, που πρόσφεραν πολύ υψηλότερη ποιότητα εικόνας από τις κάμερες CCTV που είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως.

steve collins sony alpha 7SII εικόνες από το live aurora network που δείχνουν ένα απαλό πράσινο φως πάνω από ένα βουνό

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 3,2 s σε f/1,4, ISO 800

Ωστόσο, διαπίστωσε ότι, για να δουλέψει σωστά το Live Aurora Network, οι μηχανές πρέπει να είναι τοποθετημένες σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, με σκοτεινό ουρανό. Ο Steve βρήκε μια εταιρεία στις ΗΠΑ που κατάφερε να του κατασκευάσει ένα ειδικό περίβλημα, στο οποίο στέγασε τις μηχανές α7S, έναν ανεμιστήρα, ένα θερμαντικό σώμα, έναν υπολογιστή με Windows 10 και έναν δρομολογητή 4G, για σύνδεση στο διαδίκτυο, για προβολή των εικόνων και χειρισμό της μηχανής.

Το πρότζεκτ εξελίχθηκε και η α7S II έχει γίνει η μηχανή που προτιμάει ο Steve για το Live Aurora Network, μαζί με τον εκπληκτικά ευκρινή φακό G Master FE 24 mm f/1,4. Δεν ήταν πάντα εύκολα τα πράγματα και έπρεπε να ξεπεραστούν πολλές προκλήσεις, όπως ο τρόπος απομακρυσμένου χειρισμού όλων των ρυθμίσεων έκθεσης των μηχανών. "Εγκαταστήσαμε τις πιο πρόσφατες κάμερες σε πλακέτες ρελέ με διακόπτη εναλλαγής λειτουργίας για να μπορούμε να χρησιμοποιούμε εναλλάξ τη μετάδοση ροής βίντεο και το λογισμικό τηλεχειρισμού κάμερας της Sony", εξηγεί, "κάτι που μας επιτρέπει να αλλάζουμε τις ρυθμίσεις και να βγάζουμε φωτογραφίες".

steve collins sony alpha 7SII το Βόρειο Σέλας σε έντονο πράσινο φως χορεύει πάνω από έναν καταρράκτη στην Ισλανδία

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 1 s σε f/1,4, ISO 800

Παλιότερα, όλες οι φωτογραφίες του Steve προέρχονταν από τη ζωντανή μετάδοση ροής και γι' αυτό εμφανίζονταν αρκετά κοκκώδεις. Τώρα, όμως, που μπορεί με τηλεχειρισμό να επιλέξει τη λειτουργία κάμερας στην α7S II, τραβάει εικόνες JPEG με αρκετά υψηλή ανάλυση, ώστε να χρησιμοποιούνται ακόμα και για διαφημιστικούς σκοπούς.

Αυτό το εντυπωσιακό εγχείρημα έχει δημιουργήσει ένα αρχείο με πάνω από 450.000 εικόνες από το Βόρειο Σέλας, καθώς και λήψεις βίντεο, με πέντε κάμερες στοιχισμένες από τη Νορβηγία έως την Ισλανδία. Ο Steve ελπίζει ότι δύο επιπλέον κάμερες σύντομα θα αρχίσουν να προβάλλουν ζωντανά, εκ των οποίων η μία θα είναι στο γήπεδο γκολφ "Lofoten Links" στο νορβηγικό νησί του Λόφοτεν και η άλλη κοντά στο Άνκορατζ της Αλάσκας. Εν συνεχεία, το σχέδιο είναι να χτιστεί ένα δίκτυο 24 καμερών, που θα καλύπτει ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο.

steve collins sony alpha 7SII το Βόρειο Σέλας σε σχήμα βέλους πάνω από μια βραχώδη ακρογιαλιά

© Steve Collins | Sony α7S II + 20 mm f/1,4 | 1 s σε f/1,4, ISO 800

Η ίδια η εφαρμογή έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία, καθώς 14.000 άτομα παρακολουθούν το Βόρειο Σέλας κάθε βράδυ. Παρόλο που ο αρχικός στόχος του πρότζεκτ ήταν να διασφαλίσει ότι κάποιος μπορεί να απολαύσει το Βόρειο Σέλας ακόμα κι αν ταξιδεύει, η εφαρμογή Live Aurora Network διαγράφει πια τη δική της πορεία.

"Κάποιοι άνθρωποι κάθονται σπίτι και βλέπουν το Βόρειο Σέλας από το τηλέφωνό τους ή κάνουν streaming και το βλέπουν στην τηλεόραση", εξηγεί ο Steve. "Είναι πολύ ενθαρρυντικό να ακούω από κάποιον πόσο ευγνώμων είναι που τον βοήθησα να δει τα φώτα του Βορρά και ότι πραγματικά τους βοήθησα να εκπληρώσουν μία από τις μεγαλύτερες επιθυμίες στη ζωή τους. Νιώθω υπερήφανος που μπόρεσα να βοηθήσω σε κάτι τέτοιο".

Και πιο είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο στην ιστορία του Steve; "Πριν από αυτό, ποτέ δεν υπήρξα φωτογράφος. Τώρα όμως είμαι!"

Προϊόντα που παρουσιάζονται
ILCE-7SM2
Alpha 7S II E-mount με αισθητήρα πλήρους καρέ

ILCE-7SM2

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

Σχετικά άρθρα


x