Φωτογραφίζοντας τη γη του πυρός και του πάγου

Iurie Belegurschi

Όταν ο Iurie Belegurschi μετακόμισε από τη γενέτειρά του Μολδαβία στην Ισλανδία το 2006, γρήγορα ερωτεύτηκε τη χώρα και τους κατοίκους της. Δεκατρία χρόνια μετά, είναι πλέον το σπίτι του και εκεί όπου διαχειρίζεται ένα πρακτορείο φωτογραφικών περιηγήσεων. Αντλώντας έμπνευση από τη φυσική ομορφιά της χώρας, ο Iurie πήρε τη μηχανή του για να την αποτυπώσει και δεν το μετάνιωσε ποτέ, υιοθετώντας το διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της χώρας ως το μόνιμο θέμα του.

Για τον Iurie, το να βρίσκεται τόσο κοντά στον Αρκτικό Κύκλο με το τόσο ασταθές κλίμα και φωτισμό τού δίνει άπειρες ευκαιρίες για φωτογράφιση.

iurie belegursch sony alpha 7RIII το βόρειο σέλας στην ακτή με έναν μεγάλο χιονισμένο βράχο σε απόσταση

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35 mm f/2,8 GM | 15 s σε f/2,8, ISO 1000

"Το κλίμα και το φως πάντα επηρεάζουν απίστευτα πολύ τις φωτογραφίες μου", εξηγεί, "και πάντα πρέπει να παρακολουθώ τον καιρό για να προετοιμάζομαι όσο καλύτερα μπορώ, ώστε να είμαι στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, για τις καλύτερες εικόνες".

Καθώς το φως στην Ισλανδία παρουσιάζει τεράστιες διακυμάνσεις, με τις μέρες τον χειμώνα να διαρκούν μόνο λίγες ώρες, ενώ το καλοκαίρι να έχει σχεδόν 24 φως, ο Iurie έχει πολλή δουλειά.

"Τον χειμώνα, μπορώ να περάσω έξω ολόκληρη τη νύχτα φωτογραφίζοντας" λέει, "αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και εμφανίζεται το Βόρειο Σέλας! Το καλοκαίρι, με σχεδόν μόνιμο φως ημέρας, έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου. Ωστόσο, το καλύτερο φως, το χρυσό φως, μπορεί να διαρκέσει για ώρες γύρω στα μεσάνυχτα, και έτσι συχνά πρέπει να ξεκουράζομαι κατά τη διάρκεια της ημέρας και να φωτογραφίζω το βράδυ".

iurie belegurschi sony alpha 7RIII ο ήλιος ανατέλλει στον ορίζοντας μιας παραλίας με τεράστια παγόβουνα να φωτίζονται στο προσκήνιο

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35 mm f/2,8 GM | 1/13 s σε f/22, ISO 50

Εκτός από το να κρατήσει ζεστό τον εαυτό του ενώ φωτογραφίζει, είναι, επίσης, σημαντικό οι φωτογραφικές μηχανές και οι φακοί του Iurie να μπορούν να λειτουργήσουν στις αντίξοες συνθήκες. Και ο εξοπλισμός του Sony Alpha ανταποκρίνεται άψογα.

"Στις παλιότερες μηχανές", μας λέει, "η διάρκεια μπαταρίας και η οθόνη LCD επηρεάζονταν εύκολα από το κρύο. Ωστόσο, ο οθόνη LCD της α7R III προστατεύεται άψογα από τον καιρό, και, έτσι, μπορώ να παραμένω περισσότερο χρόνο έξω στο κρύο βγάζοντας τις φωτογραφίες μου".

Τα στοιχεία της φύσης συνεχίζουν να σμιλεύουν και να λαξεύουν το ηφαιστειακό νησί, αποκαλύπτοντας νέα τοπία μέσα στον χρόνο. Γι' αυτό ο Iurie λέει ότι ποτέ δεν βαριέται να φωτογραφίζει αυτήν τη χώρα, και ότι αποτελεί ένα έργο σε συνεχή εξέλιξη.

iurie belegursch sony alpha 7RIII ο ήλιος ξεπροβάλλει στον ορίζοντα φωτίζοντας ένα μεγάλο γκέιζερ

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35 mm f/2,8 GM | 1/8 s σε f/16, ISO 500

"Κάθε χρόνο ανακαλύπτονται νέες σπηλιές στον πάγο, και οι παγετώνες μονίμως αλλάζουν κατεύθυνση", σημειώνει. "Αυτό σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο συχνά φωτογραφίζεις μια περιοχή, πάντα υπάρχει μια νέα σύνθεση τον επόμενο χρόνο. Μπορώ να πάω πίσω στα ίδια μέρη πολλές φορές και να ανακαλύψω ότι το φως και ο καιρός είναι εντελώς διαφορετικά, γεγονός που σημαίνει ότι έχει πάντα ενδιαφέρον!"

Προφανώς, το καλό φως είναι σημαντικό σε μια φωτογραφία τοπίου, αλλά αυτό που πραγματικά ψάχνει ο Iurie είναι στοιχεία του τοπίου που προσελκύουν την προσοχή του θεατή και τον τραβάνε μέσα στη σκηνή. "Όταν μπορώ να συνδυάσω κάτι που τραβάει το μάτι του θεατή με καλό φωτισμό", εξηγεί ο lurie, "τότε ξέρω ότι έχω μια υπέροχη εικόνα".

iurie belegurschi sony alpha 7RIII το βόρειο σέλας αντανακλάται σε ένα ακίνητο ρυάκι ενώ το έδαφος καλύπτεται από το χιόνι

Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35 mm f/2,8 GM | 30 s σε f/2,8, ISO 1600

Για να αποτυπώσει αυτές τις σκηνές, χρησιμοποιεί ευρυγώνιους φακούς, ενώ ο φακός που προτιμάει συχνότερα είναι ο G Master 16-35 mm με f/2,8 της Sony. "Συχνά, τον χρησιμοποιώ για να πλησιάσω ένα θέμα στο προσκήνιο", περιγράφει, "υπερτονίζοντάς το, ώστε να μετατρέψω κάτι κατά τα άλλα συνηθισμένο σε κάτι πραγματικά ενδιαφέρον, και, επιπλέον, αυτό συνεισφέρει στην προσθήκη βάθους σε μια σκηνή τοπίου".

Μόλις βρει τι θέλει να αποτυπώσει, ο lurie εστιάζει στη διασφάλιση της σωστής έκθεσης. "Ρυθμίζω με το χέρι την έκθεση στις εικόνες μου", όπως μας εξηγεί, "χρησιμοποιώντας ως οδηγό το ιστόγραμμα στην οθόνη της φωτογραφικής μηχανής. Στόχος μου είναι να προσπαθήσω να αποφύγω το κλιπάρισμα στις φωτεινές περιοχές ή στις σκιές. Ευτυχώς, το δυναμικό εύρος που προσφέρει η α7R III σημαίνει ότι αυτό με απασχολεί λιγότερο, καθώς η λεπτομέρεια είναι φανταστική τόσο στο φως όσο και τη σκιά".

iurie belegurschi sony alpha 7RIII το βόρειο σέλας χορεύει πάνω από μακρινά βουνά, ενώ στο προσκήνιο, ένα γκέιζερ φωτίζεται πράσινο

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II + FE 16-35 mm f/2,8 GM | 10 s σε f/2,8, ISO 3200

Με τη σκηνή να έχει αποτυπωθεί, το τελικό στάδιο στη δημιουργική διαδικασία του lurie είναι η επεξεργασία, την οποία απολαμβάνει σχεδόν όσο και την ίδια τη φωτογράφιση. "Είναι μια ευκαιρία για να αναπτύξει ο φωτογράφος το προσωπικό του στιλ", σημειώνει. "Μόλις τελειώσω την επεξεργασία μιας εικόνας, συχνά την αφήνω για κάποιες μέρες, και μετά την ξανακοιτάω με φρέσκια ματιά. Είναι εντυπωσιακό το τι είδους αλλαγές μπορεί να θελήσεις να κάνεις μετά από ένα τέτοιο διάλειμμα".

iurie belegurschi sony alpha 7RIII ένα μοναχικός φωτογράφος στην κορυφή ενός βουνού που είναι καλυμμένη με χαμηλά νέφη

© Iurie Belegurschi | Sony α7R II | 1/1000 s σε f/8,0, ISO 200

Και ποια συμβουλή θα έδινε ο Iurie σε όσους επισκέπτονται την Ισλανδία; "Φροντίστε να έρθετε καλά προετοιμασμένοι", τονίζει, "και να έχετε κάνει την απαραίτητη έρευνα. Αυτό σημαίνει όχι μόνο να ξέρετε πού θέλετε να φωτογραφίσετε, αλλά και να προγραμματίσετε προκαταβολικά ότι θα έχετε το καλύτερο φως. Αυτό προϋποθέτει πολλή δουλειά, αλλά σας εγγυώμαι ότι θα γυρίσετε σπίτι με εντυπωσιακές φωτογραφίες".

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
ILCE-7RM3
Φωτογραφική μηχανή α7R III πλήρους καρέ 35 mm με αυτόματη εστίαση

ILCE-7RM3

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM


x