Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Τέλεια πορτραίτα με την Alpha 7R IV

Kenton Thatcher

Ο Kenton Thatcher είναι καταξιωμένος φωτογράφος διαφημίσεων και πορτραίτων εδώ και πάνω από 18 χρόνια. Με καταγωγή από το Λονδίνο και πλέον με έδρα τη Λισαβόνα, ο Kenton είναι διάσημος για τις εμβληματικές φωτογραφίες του και τη μοναδική ικανότητά του να εμπνέει και να ζωντανεύει τα θέματά του, σε ολόκληρο τον κόσμο.

kenton thatcher sony alpha 7RM4 γυναίκα με φόρεμα που κυματίζει σε άλμα στον αέρα

© Kenton Thatcher | Sony α7R IV + FE 24-70 mm f/2,8 GM | 1/3200 s σε f/6,3, ISO 320

"Δεν είμαι άνθρωπος της τεχνολογίας", ομολογεί ο ειδικός στις διαφημίσεις, "απλώς θέλω να κάνω τη δουλειά μου ως φωτογράφος. Αλλά λατρεύω τις καινοτομίες. Και φωτογραφίζω αρκετό καιρό, ώστε να μπορώ να αναγνωρίζω κάτι το εντυπωσιακό. Αυτός είναι ο λόγος που ενθουσιάστηκα όταν δοκίμασα την α7R IV για πρώτη φορά".

Μιλώντας για μια πρόσφατη δουλειά του με την α7R IV, ο Kenton παρατηρεί ότι "η διαφήμιση κάποιες φορές είναι λίγο σόου, κι έτσι, όταν φωτογράφιζα πορτραίτα γι' αυτό το πρόσφατο έργο και γνωρίζοντας τις δυνατότητες του αισθητήρα της α7R IV, αποφάσισα να ανοίξω το καρέ λίγο πιο πολύ από το συνηθισμένο, για να μας δώσω περισσότερες επιλογές φόντου. Οπότε, το κεφάλι του μοντέλου καταλάμβανε περίπου το ένα τρίτο του καρέ. Όταν όμως έκανα ζουμ στο βλέμμα της και έδειξα στον πελάτη την ποιότητα, έπαθε πλάκα".

kenton thatcher sony alpha 7RM4 γυναίκα με μακριά ράστα μαλλιά, που κουνάει το κεφάλι της και χαμογελάει

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/200 s σε f/4,0, ISO 100

Όπως λέει ο Kenton, το επίπεδο λεπτομέρειας που μπορεί να επιτύχει ο αισθητήρας 61 megapixel της α7R IV την κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με τις μηχανές μεσαίου φορμά, αλλά με πολλά πλεονεκτήματα που τις ξεπερνάνε, κυρίως στον τομέα της ταχύτητας.

"Μην παρεξηγηθώ", συνεχίζει, "χρησιμοποιούσα σώματα μεσαίου φορμά επί πολλά χρόνια και έχουν τη χρησιμότητά τους, όπως για στατική εργασία στο στούντιο. Αλλά εκεί που το μεσαίο φορμά συχνά έχει καθυστέρηση ενός δεκάτου του δευτερολέπτου, σαν μια αποσύνδεση από το θέμα, με την α7R IV αυτό δεν υπάρχει καθόλου".

kenton thatcher sony alpha 7RM4 ασπρόμαυρο πορτραίτο γυναίκας μπροστά από καθρέπτη

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 50 mm f/1,4 ZA | 1/200 s σε f/2,0, ISO 100

"Μπορείς να κάνεις πολύ περισσότερα με τις μηχανές των 35 mm, όσον αφορά την ταχύτητά τους και πού μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις", λέει ο Kenton και συνεχίζει, "και, όταν συνδυάζεται η τεράστια ανάλυση με την ταχύτητα της α7R IV, είναι μια πραγματική επανάσταση για το φορμά αυτό. Με κάποιες παλιότερες μηχανές στα 35 mm, χαμηλότερης ανάλυσης, πάντα ήθελα να ξέρω ακριβώς την τελική μορφή, πώς θα χρησιμοποιούνταν η εικόνα και πώς θα ήταν η περικοπή, ώστε να προσφέρω στους πελάτες μου την υψηλότερη ανάλυση. Πλέον, όμως, δεν χρειάζεται να ανησυχώ γι' αυτό, γιατί η α7R IV προσφέρει απίστευτη ευελιξία".

Καθώς οι πελάτες του ζητάνε όλο και περισσότερο φωτογραφίες lifestyle, ο Kenton αποκαλύπτει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους μόνο χάρη στην α7R IV, γιατί του προσφέρει δυνατότητες που δεν διαθέτει καμία άλλη μηχανή μεσαίου φορμά.

"Στη φωτογραφία κυριαρχούν τάσεις", εξηγεί, "και τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, το lifestyle έχει έρθει δυναμικά στο προσκήνιο. Και όχι μόνο στη διαφήμιση αλλά και στους γάμους και στο πορτραίτο. Πολλές λήψεις περιβάλλοντος, με κίνηση και ρηχό βάθος πεδίου. Αυτός ο συνδυασμός κάποτε ήταν πολύ δύσκολος και πολλές λήψεις ήταν εκτός εστίασης. Αλλά η αυτόματη εστίαση στα μάτια σε πραγματικό χρόνο της α7R IV έχει αλλάξει τα δεδομένα. Πραγματικά κλειδώνει και κρατά το βλέμμα σε εστίαση τόσο καλά που εγώ προσωπικά μπορώ να αρχίσω να τρέχω γύρω-γύρω μαζί με το θέμα μου. Έτσι, σε κάποιες από αυτές τις λήψεις, φωτογραφίζω στα 10 fps, σε πλήρη ανάλυση, και, ενώ το μοντέλο γυρίζει το κεφάλι της, εγώ δεν έχασα ούτε μία λήψη. Αυτή η δυνατότητα θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο που φωτογραφίζετε".

kenton thatcher sony alpha 7RM4 γυναίκα με μπλε φόρεμα ποζάρει για τον φακό, σε μια παραλία

© Kenton Thatcher| Sony α7R IV + FE 24-70 mm f/2,8 GM | 1/200 s σε f/9,0, ISO 125

Όσο κι αν εντυπωσιάζουν τον Kenton και τους πελάτες του τα τεχνικά χαρακτηριστικά της α7R IV, αυτό που κάνει τελικά τη διαφορά στους επαγγελματίες φωτογράφους είναι ο χειρισμός, και η μηχανή δεν απογοητεύει ούτε σε αυτό.

"Η α7R III έχει αποκτήσει μερικά πολύ καλά νέα χαρακτηριστικά χειρισμού", όπως εξηγεί ο ίδιος. "Κατ' αρχάς, η λαβή της. Φαίνεται παρόμοια με της ΙΙΙ, αλλά, μόλις την κρατήσεις, η αίσθηση είναι πολύ καλύτερη. Επίσης, μου αρέσει πολύ να φωτογραφίζω με την κατακόρυφη λαβή. Η ισορροπία είναι εξαιρετική και ακόμα κι αν βάλω έναν μεγάλο φακό, όπως ο Sony 70-200 mm f/2,8 GM, έχει απίστευτα σταθερό κράτημα".

kenton thatcher sony alpha 7RM4 πορτραίτο γυναίκας με τον αέρα να της παίρνει τα μαλλιά

© Kenton Thatcher | Sony α7R IV + FE 50 mm f/1,4 ZA | 1/400 s σε f/2,2, ISO 200

Πέρα από αυτό, η δυνατότητα εξατομίκευσης των μενού έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τον Kenton στη δουλειά του.

"Η μηχανή έχει τόσο πολλές λειτουργίες", εξηγεί, "που απλώς ρυθμίζω τις λειτουργίες που χρησιμοποιώ περισσότερο και, έτσι, εργάζομαι πολύ πιο εύκολα. Η ταχύτητα στη δουλειά μου είναι τόσο σημαντική που πρέπει να φτάσεις στο σημείο να μην πολυσκέφτεσαι τι κάνεις. Σαν να οδηγείς αυτοκίνητο. Όταν μαθαίνεις να οδηγείς, πρέπει να σκέφτεσαι την αλλαγή ταχυτήτων, αλλά, μετά από λίγο, το κάνεις αυτόματα. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με τη φωτογραφική μηχανή. Και με την α7R IV, συμβαίνει".

Προϊόντα που παρουσιάζονται
ILCE-7RM4
Μηχανή πλήρους καρέ Alpha 7R IV 35 mm με 61,0 MP

ILCE-7RM4

SEL2470GM
FE 24-70 mm F2.8 GM

SEL2470GM

SEL50F14Z
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

SEL50F14Z

SEL85F14GM
FE 85 mm F1.4 GM

SEL85F14GM

Σχετικά άρθρα
Kenton Thatcher
Alpha Universe

Kenton Thatcher

Πορτογαλία

"Για μένα, η φωτογραφία είναι εργαλείο επικοινωνίας. Έχω μάθει περισσότερα για τη ζωή έχοντας μια κάμερα στα χέρια μου και ακούγοντας ιστορίες από τα θέματα που επέλεγα, παρά διαβάζοντας βιβλία. Αλλά από την άλλη, είμαι δυσλεκτικός…"

Προβολή προφίλ


x