Πορτραίτα και Προσκυνητές

Alys Tomlinson

Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο διάσημους διαγωνισμούς φωτογραφίας στον κόσμο, τα Παγκόσμια βραβεία φωτογραφίας Sony, αποτελούν σταθερό σημείο αναφοράς στο ετήσιο πρόγραμμα των φωτογραφικών διαγωνισμών. Φέτος, για 12η χρονιά, σκοπός των βραβείων είναι να παρουσιάσουν την καλύτερη σύγχρονη φωτογραφία σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατα, επικοινωνήσαμε με την Alys Tomlinson, τη νικήτρια του βραβείου Φωτογράφου της Χρονιάς 2018 και τη ρωτήσαμε πώς έχει αλλάξει η ζωή της και η καριέρα της, μετά τη βράβευσή της ως συνολική νικήτρια, για τη δουλειά της με τίτλο "Ex-Voto"

Μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα για τον εαυτό σας και τον τρόπο που ξεκινήσατε τη σταδιοδρομία σας στη φωτογραφία;

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και Επικοινωνία στο πανεπιστήμιο και εκεί μπήκα σε μια λέσχη φωτογραφίας. Περνούσαμε πολύ χρόνο στον σκοτεινό θάλαμο και μέσα από αυτή την εμπειρία ερωτεύτηκα την ασπρόμαυρη φωτογραφία. Μετά την αποφοίτηση μετακόμισα στη Νέα Υόρκη και στον ελεύθερο χρόνο μου φωτογράφιζα την πόλη, κάτι που από τύχη οδήγησε σε μια δουλειά με το Time Out. Όταν επέστρεψα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη φωτογραφία και σπούδασα φωτογραφία στη Σχολή Τεχνών και Ντιζάιν Σεντ Μάρτινς.

alys tomlinson, ετοιμόρροπο σπίτι

© Alys Tomlinson

Με τι είδους εμπορικές δουλειές ασχολείστε;

Υπάρχει μεγάλη γκάμα, κάνω πολλά editorial και συνεργάζομαι με κάποια γραφιστικά γραφεία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς μου είναι στον τομέα της εκπαίδευσης. Γενικά, όλες οι λήψεις γίνονται ψηφιακά, και με χρώμα, κάτι πολύ διαφορετικό από τις προσωπικές δουλειές μου, αλλά απολαμβάνω την ποικιλία που προσφέρουν και τα δύο.

Από περιέργεια, τι σας ώθησε να συμμετάσχετε στα Παγκόσμια βραβεία φωτογραφίας Sony;

Περιέργως, γνώριζα τα βραβεία, αλλά δεν ήμουν σίγουρη ότι η δουλειά μου θα ταίριαζε σε κάποια κατηγορία και γι’ αυτό δεν είχα συμμετάσχει νωρίτερα. Και τότε έλαβα ένα email, ακριβώς πριν τη λήξη της προθεσμίας, και έμαθα ότι είχαν προστεθεί κάποιες νέες κατηγορίες, μία εκ των οποίων ήταν η "Discovery", και σκέφτηκα ότι η δουλειά μου θα ταιριάξει μια χαρά σε αυτή. Και πρέπει να πω ότι η δωρεάν συμμετοχή επίσης αποτέλεσε μεγάλο θέλγητρο! Έτσι λοιπόν, νομίζω ότι υπέβαλα τη συμμετοχή μου μόλις μια-δυο μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας και δεν πίστευα ότι υπήρχε πιθανότητα να κερδίσω.

alys tomlinson, πορτραίτο της vera με ράσο

© Alys Tomlinson

Και όντως το κάνατε! Πρέπει να είσαστε ενθουσιασμένη!

Πολύ απασχολημένη! Και εντελώς απροετοίμαστη για τις συνεντεύξεις τύπου και βίντεο που ακολούθησαν! Αλλά ήταν τέλεια, και το χρηματικό έπαθλο μού πρόσφερε την ευκαιρία να επιστρέψω και να ολοκληρώσω το έργο. Είχα ήδη αρκετές φωτογραφίες, αλλά ήθελα να κάνω μια ταινία για τη Vera, μια καλόγρια που ζει στη Λευκορωσία, την οποία φωτογράφιζα από όταν ξεκίνησα το έργο. Η δική μου εμπειρία είναι στη φωτογραφία, αλλά ευτυχώς η βοηθός μου είναι επιτυχημένη κινηματογραφίστρια και έτσι οι δυο μας ταξιδέψαμε στη Λευκορωσία, όπου μείναμε με τη Vera στο μοναστήρι της και δημιουργήσαμε αυτήν την υπέροχη ταινία που είναι πολύ κοντά στο φωτογραφικό μου στιλ.

πορτραίτο της vera με σφιγμένα τα χέρια, της alys tomlinson

© Alys Tomlinson

Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήσατε μια μηχανή Sony χωρίς καθρέπτη. Πώς σας φάνηκε η εμπειρία;

Ειλικρινά, τη χρησιμοποιούσα με μεγάλη ευχαρίστηση, ειδικά επειδή είχε τόση ησυχία. Κινηματογραφούσαμε σε συνθήκες που απαιτούσαν πολύ διακριτική προσέγγιση, όπως η πρωινή προσευχή στις 5 π.μ., όπου και καρφίτσα να έπεφτε θα ακουγόταν. Και το γεγονός ότι η α7S II ήταν αθόρυβη σήμαινε πως μπορούσαμε να βρισκόμαστε εκεί, χωρίς να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας. 

alys tomlinson, μοναχές στην πρωινή λειτουργία.

© Alys Tomlinson

Πέρα από το ταξίδι σας στη Λευκορωσία για την ταινία σχετικά με τη Vera, πόσο απασχολημένη ήσασταν αυτόν τον χρόνο;

Από τη στιγμή που κέρδισα το βραβείο είχα μια τρελή χρονιά και πραγματικά η καριέρα μου άλλαξε πορεία. Η δημοσιότητα από τη βράβευση ήταν τεράστια! Έχω υπάρξει αρκετά τυχερή ώστε να έχω κερδίσει και σε άλλους διαγωνισμούς, αλλά αυτός ήταν μακράν ο μεγαλύτερος. Θεωρώ ότι εργάζομαι για αρκετό καιρό ώστε να είμαι αρκετά επιτυχημένη, αλλά κατά τη διάρκεια των περασμένων μηνών, με προσέγγισε μια πολύ σημαντική γκαλερί του Λονδίνου και η δουλειά μου παρουσιάστηκε στο Παρίσι. Ακόμα, δουλεύω για το βιβλίο του έργου που χρηματοδοτείται από το Kickstarter και, παρόλο που ήταν κάτι που ήλπιζα να κάνω πριν το βραβείο, κατάφερα πολύ γρήγορα να πετύχω τον στόχο μου, λόγω της προβολής που έφερε η βράβευση.

alys tomlinson, δέντρα δάσους που καθρεφτίζονται σε ένα ρυάκι

© Alys Tomlinson

Θεωρείτε ότι το Ex-Voto έχει πλέον ολοκληρωθεί ή μήπως πρόκειται για ένα έργο που θα μπορούσε να συνεχίζεται επ’ αόριστον;

Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι θα μπορούσα να το συνεχίσω, επειδή πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν σε προσκυνήματα και θα είχε ενδιαφέρον να δω πού θα μπορούσε να με οδηγήσει το έργο. Τελικά όμως, νομίζω ότι με την κυκλοφορία του βιβλίου ολοκληρώνεται το έργο για μένα.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα Παγκόσμια βραβεία φωτογραφίας Sony και για να δείτε τη βραβευμένη συλλογή της Alys, επισκεφτείτε τη διεύθυνση


Η πρεμιέρα της ταινίας της Alys, "Vera", θα πραγματοποιηθεί στο Somerset House, τον Απρίλιο του 2019. Ο διαγωνισμός κλείνει στις 4 Ιανουαρίου 2019 και η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
ILCE-7SM2
Φωτογραφική μηχανή E-mount α7S II με αισθητήρα πλήρους καρέ

ILCE-7SM2

SEL50F14Z
Planar T* FE 50mm F1.4 ZA

SEL50F14Z

SEL35F14Z
Distagon® T* FE 35 mm F1.4 ZA

SEL35F14Z


x