Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Παγκόσμια βραβεία φωτογραφίας Sony
Νικητές 2020 

Πλέον στο 13ο έτος τους, τα διεθνώς αναγνωρισμένα Παγκόσμια βραβεία φωτογραφίας της Sony επισημαίνουν μία από τις πιο σημαντικές ημερομηνίες στην παγκόσμια φωτογραφική ατζέντα.

Η παραγωγή γίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας με σκοπό τη δημιουργία μιας πλατφόρμας για τη συνεχή ανάπτυξη της φωτογραφικής κουλτούρας. Τα Βραβεία πετυχαίνουν αυτόν τον στόχο αναγνωρίζοντας τη σημαντική συνεισφορά στη φωτογραφία κατά το παρελθόν, με το βραβείο "Εξαιρετική Προσφορά στη Φωτογραφία", καθώς και με την ανάδειξη νέων ταλέντων, στα οποία δίνεται η ευκαιρία για παγκόσμια προώθηση και παρουσίαση. Αυτό επιτυγχάνεται με το πρόγραμμα των βραβείων, καθώς και με την ενσωμάτωση του διαγωνισμού Σπουδαστών και Νέων, και των Επιχορηγήσεων Sony για σπουδαστές και επαγγελματίες. Οι επιχορηγήσεις αποτελούν περαιτέρω απόδειξη της δέσμευσης της Sony στη φωτογραφική κουλτούρα, καθώς επεκτείνει τη σχέση της με κάθε νικητή πέρα από τα βραβεία, στηρίζοντας τη μελλοντική επαγγελματική τους εξέλιξη. 

Οι νικητές του 2020 ανακοινώθηκαν και με ιδιαίτερη χαρά τους παρουσιάζουμε εδώ. 

Φωτογράφος της χρονιάς | Pablo Albarenga, Ουρουγουάη

Pablo Albarenga Νικητής Παγκόσμιων βραβείων φωτογραφίας Sony 2020

© Pablo Albarenga, Ουρουγουάη, Φιναλίστ, Επαγγελματική κατηγορία, Δημιουργικό, Παγκόσμια βραβεία φωτογραφίας Sony 2020

Το "Seeds of Resistance" είναι ένα σώμα έργων που συνδυάζει τις φωτογραφίες τοπίων και περιοχές απειλούμενες από τις εξορύξεις και την αγροτική βιομηχανία με πορτραίτα ακτιβιστών, που αγωνίζονται να τις προστατεύσουν. Ο Pablo εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στους υπερασπιστές και τη γη τους, μια ιερή τοποθεσία, όπου αναπαύονται εκατοντάδες γενεές των προγόνων τους. Στις φωτογραφίες, οι κεντρικοί χαρακτήρες έχουν τραβηχτεί από ψηλά, δίνοντας πιο δραματικό τόνο, σαν να δίνουν τη ζωή τους για την περιοχή. 

Φωτογράφος της χρονιάς ανοιχτής κατηγορίας | Tom Oldham, Η.Β.

Tom Oldham Νικητής Παγκόσμιων βραβείων φωτογραφίας Sony 202

© Tom Oldham, Ηνωμένο Βασίλειο, Φωτογράφος της χρονιάς, Ανοιχτή κατηγορία, Πορτραίτο, Παγκόσμια βραβεία φωτογραφίας Sony 2020

Το "Black Francis" είναι ένα ασπρόμαυρο πορτραίτο του τραγουδιστή των Pixies, Charles Thompson (ή αλλιώς "Black Francis"), που αρχικά είχε τραβηχτεί για το περιοδικό MOJO. Όταν ο Tom του ζήτησε να παραδεχτεί ότι δεν αντέχει τις φωτογραφίσεις, ο Francis έκανε την τέλεια χειρονομία αγανάκτησης, βάζοντας τα χέρια στο πρόσωπό του. Το αποτέλεσμα ήταν μια εκφραστική φωτογραφία, που δημοσιεύτηκε ως κεντρική φωτογραφία του άρθρου.

Σπουδάστρια φωτογράφος της χρονιάς | Ιωάννα Σακελλαράκη, Ελλάδα

Ιωάννα Σακελλαράκη, Νικήτρια των Παγκόσμιων βραβείων φωτογραφίας Sony 2020

© Ιωάννα Σακελλαράκη, Ελλάδα, Σπουδάστρια φωτογράφος της χρονιάς, Διαγωνισμός σπουδαστών, Παγκόσμια βραβεία φωτογραφίας Sony 2020

Η "Αειφορία" παρουσιάζει νυχτερινές λήψεις με ηλιακά πάνελ, ανεμογεννήτριες και συστοιχίες ηλεκτρικών συσσωρευτών στο μικρό νησί της Τήλου στην Ελλάδα, το οποίο είναι το πρώτο στη Μεσόγειο που λειτουργεί σχεδόν ολοκληρωτικά με ανανεώσιμη ενέργεια. Η Ιωάννα κερδίζει 30.000 € σε ψηφιακό εξοπλισμό απεικόνισης της Sony για το πανεπιστήμιό της.

Νικήτρια γυναικείου βραβείου φωτογραφίας Alpha | Lily Dawson-Punshon, Η.Β.

Lily Dawson Punshon Νικήτρια Παγκόσμιων βραβείων φωτογραφίας Sony 2020

© Lily Dawson-Punshon, Ηνωμένο Βασίλειο, Νικήτρια, Βραβείο Alpha Female, Παγκόσμια βραβεία φωτογραφίας Sony 2020

Το πορτραίτο της Lily έχει αναφορές σε ιστορικούς πίνακες, και συγκεκριμένα στο "Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι" του Γιοχάνες Βερμέερ, αλλά έχει εισαγάγει μια πινελιά από τον 21ο αιώνα. Η Lily εξηγεί πώς η φωτογραφία της στοχεύει στην εξερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και με ποιον τρόπο αυτά έρχονται σε αντίθεση, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζονται. 

Νεαρός φωτογράφος της χρονιάς | Hsien-Pang Hsieh, Ταϊβάν, 19 ετών

Hsien Pang Hsieh Νικητής Παγκόσμιων βραβείων φωτογραφίας Sony 2020

© Hsien-Pang Hsieh, Ταϊβάν, Νεαρός φωτογράφος της χρονιάς, Νέοι, Φωτογραφία δρόμου, Παγκόσμια βραβεία φωτογραφίας Sony 2020

Το "Hurry" απεικονίζει έναν φωτογράφο δρόμου που φαίνεται να περπατά βιαστικά, αλλά στην πραγματικότητα στέκεται ακίνητος. Αντλώντας έμπνευση από την εμπειρία του ως νεοαφιχθείς φοιτητής στη Γερμανία, ο Hsien-Pang βλέπει τη φωτογραφία του ως σχόλιο για τους εντατικούς ρυθμούς ζωής και μια υπενθύμιση να κατεβάσουμε ταχύτητες.

Η έκθεση 2020 είναι διαθέσιμη στην εικονική γκαλερί του ιστότοπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας.