Αφηγητής ιστοριών

Amedeo Novelli

Η φωτογραφία είναι η τέχνη της επικοινωνίας. Στην πιο αγνή μορφή της, είναι το ταξίδι μιας ιδέας από το μυαλό του φωτογράφου σε αυτόν που θα την δει. Η ιδέα μπορεί να είναι οτιδήποτε, πολύπλοκη ή απλή, καλλιτεχνική, καταγραφική ή εμπορική, και το πώς μεταδίδεται εξαρτάται από την ικανότητα του φωτογράφου.

amedeo novelli sony alpha 7RII άνδρας σε άλμα πάνω από πλακόστρωτο

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55 mm f/1,8 ZA | 1/800 s σε f/2,0, ISO 400

Έχοντας ως υπόβαθρο την εμπειρία του ως φωτορεπόρτερ, ο Amedeo Novelli το γνωρίζει πολύ καλά και με τη βοήθεια των Sony Alpha και των φακών του εφαρμόζει αυτές τις αρχές στη δουλειά του στον εμπορικό τομέα και τον χώρο της μόδας, δημιουργώντας ξεκάθαρα και δυνατά μηνύματα για τους πελάτες του.

"Όταν κάνω εμπορική δουλειά, βοηθάω τους πελάτες μου να επικοινωνούν τις αξίες τους μέσω της φωτογραφίας μου. Είναι κάτι που μου αρέσει. Ένα από τα καλά της δουλειάς μου είναι ότι συνδυάζει το προσωπικό μου φωτογραφικό όραμα με το όραμα της επωνυμίας και της προωθητικής εκστρατείας".

amedeo novelli sony alpha 7RII άνδρας που περπατά προς τον φωτογράφο σε γέφυρα

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55 mm f/1,8 ZA | 1/2500 s σε f/1,8, ISO 200

Φυσικά, μεταξύ του Amedeo και του πελάτη υπάρχει πάντα ένα γραφείο επικοινωνίας που διαχειρίζεται τις κατευθυντήριες γραμμές του έργου, "από τις οποίες δεν είναι δυνατό να υπάρξουν αποκλίσεις. Ωστόσο αυτό αποτελεί πάντα το σημείο εκκίνησης κάθε συνάντησης πριν την παραγωγή και από αυτήν τη βάση αναδύεται η δημιουργικότητα του φωτογράφου."

amedeo novelli sony alpha 9 κορίτσι που κρέμεται από καλάθι μπασκέτας από νέον

© Amedeo Novelli | Sony α9 + 35 mm f/1,4 ZA| 1/160 s σε f/4,5, ISO 200

Ο Amedeo εμπνέεται από διάφορες πηγές για τις εμπορικές φωτογραφίες του. Οι επιρροές αυτές τον βοηθούν να αφηγηθεί οπτικά μια ιστορία και να επικοινωνήσει ιδέες και έννοιες. Ο παππούς του, μηχανικός στο ναυτικό, ταξίδεψε παντού στον κόσμο και κληροδότησε στον Amedeo χιλιάδες φωτογραφικές διαφάνειες "μαζί με την Rolleiflex του και, πάνω απ' όλα, το πάθος του για την εικόνα."

Ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτογράφος σχεδόν κατά λάθος όταν, φοιτητής ακόμα στο πανεπιστήμιο, επισκέφθηκε την Νοτιοανατολική Ασία και χρηματοδότησε το ταξίδι του πουλώντας φωτογραφίες του σε περιοδικά.

"Το φωτορεπορτάζ", εξηγεί ο Amedeo, "μου έμαθε ότι κάθε έργο πρέπει πάντα να ξεκινάει με κατάλληλη προετοιμασία. Αυτή η προετοιμασία δεν αφορά μόνο την οπτική έρευνα και τις ιδέες, αλλά πάνω απ' όλα πρέπει να γνωρίζεις καλά τις ιστορίες, τους ανθρώπους και τα προϊόντα που φωτογραφίζεις". Με την εμπορική φωτογράφιση, αυτό σημαίνει ότι εξετάζουμε τις αξίες του προϊόντος και σκεφτόμαστε πώς να τις εξηγήσουμε με τη δύναμη της εικόνας.

amedeo novelli sony alpha 9 κορίτσι που στέκεται μπροστά από φτερά αγγέλων από νέον

© Amedeo Novelli | Sony α9 + 24 mm f/1,4 GM | 1/160 s σε f/3,2, ISO 200

Φυσικά, προσθέτει ο Amedeo, είτε γίνεται υποσυνείδητα είτε ενεργά, όταν φέρνεις τις δικές σου επιρροές σε ένα έργο "φυσικά σημαίνει ότι κάθε φωτογράφος προσθέτει κάτι δικό του στη βασική συνταγή σύνθεσης που έχει δώσει ο πελάτης, δημιουργώντας το δικό του μοναδικό όραμα. Πιστεύω πραγματικά ότι η κουλτούρα, η τεχνική κατάρτιση και η εμπειρία συνδυάζονται σε αυτό το όραμα ως βασικά συστατικά. Για παράδειγμα, στην κοινωνική φωτογραφία και τη φωτογραφία δρόμου προσθέτω το πάθος μου για τη δημοσιογραφία και για την πληροφόρηση, μαζί με στοιχεία των προσωπικών μου έργων".

amedeo novelli sony alpha 7RII πανοραμική λήψη άνδρα που κοιτάζει προς τα επάνω και αντανακλάται σε παράθυρο

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55 mm f/1,8 ZA | 1/3200 s σε f/1,8, ISO 200

Όταν εργάζεται σε εμπορικές φωτογραφίσεις μόδας, ο Amedeo αναφέρει ότι είναι ζωτικής σημασίας "να δημιουργηθεί μια σύνδεση μεταξύ του προϊόντος και του κοινού, δηλαδή εκείνους για τους οποίους προορίζεται, και ως εκ τούτου να τους προκληθούν θετικά συναισθήματα." Αυτό συχνά σημαίνει ότι προσθέτει συμπεριεχόμενο στις εικόνες, για να τις κάνει πιο αληθινές, και έτσι εστιάζει όχι μόνο στα μοντέλα, αλλά και στους χώρους όπου βρίσκονται και στις ζωές που έχουν.

amedeo novelli sony alpha 7RII άνδρας που στέκεται σε σοκάκι και κοιτάζει προς τον φωτογράφο

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55 mm f/1,8 ZA | 1/1600 s σε f/1,8, ISO 50

"Η εμπειρία μου στη φωτογραφία δρόμου και το ρεπορτάζ επηρεάζει τις εμπορικές φωτογραφίσεις μου, οι οποίες σπάνια γίνονται σε στούντιο και σχεδόν πάντα σε καταστήματα, σπίτια ή γραφεία, και όχι απευθείας στον δρόμο. Στόχος μου είναι να τοποθετώ τα μοντέλα και τα προϊόντα σε ένα πραγματικό πλαίσιο και είναι ακόμα καλύτερα αν μπορούν επίσης να διηγηθούν μικρές ιστορίες".

amedeo novell sony alpha 9 κορίτσι που στέκεται μπροστά σε πάγκο φορώντας ροζ φούτερ με κουκούλα

© Amedeo Novelli | Sony α9 + 24 mm f/1,4 GM | 1/160 s σε f/5,0, ISO 200

Ορμώμενος από το παρελθόν του στο φωτορεπορτάζ και την εισαγωγή θεμάτων του δρόμου και κοινωνικής καταγραφής στη δουλειά που κάνει για προϊόντα και τη μόδα, ο Amedeo λατρεύει τους ευρυγώνιους φακούς, "ειδικά τους FE 16-35 mm f/4 ZA OSS, FE 24 mm f/1,4 GM και FE 35 mm f/1,4 ZA, που μου επιτρέπουν να αναπαριστώ το θέμα στο περιβάλλον και να εμπνέομαι από τον περίγυρο", αλλά στη φαρέτρα του έχει και πιο κλασικούς φακούς πορτραίτου, όπως τους FE 55 mm f/1,8 ZA και FE 85 mm f/1,4 GM.

Το πιο σημαντικό όμως είναι οι φωτογραφικές μηχανές που τον βοηθούν να συνδυάσει τις επιρροές του και να δημιουργήσει ιστορίες: η α9 και η α7R III. Τι είναι όμως αυτό που τον ελκύει στις μηχανές χωρίς καθρέπτη για τέτοιου είδους δουλειά; Ο Amedeo εξηγεί ότι η ποιότητα αποτελεί τεράστιο παράγοντα.

amedeo novelli sony alpha 7RII άνδρας που στέκεται πάνω σε κουτί και κοιτάζει προς το δάπεδο

© Amedeo Novelli | Sony α7R II + 55 mm f/1,8 ZA | 1/1250 s σε f/1,8, ISO 50

"Η εξαιρετική ποιότητα των αρχείων που εγγυώνται οι αισθητήρες της Sony και το μικρό μέγεθος των φωτογραφικών μηχανών σημαίνει ότι μπορείτε να είστε πιο διακριτοί και πιο κινητικοί, ακολουθώντας τα θέματα της φωτογράφισης, αλλά αυτό που πραγματικά με έπεισε αμέσως ήταν η όλη φιλοσοφία του συστήματος χωρίς καθρέπτη. Το να βλέπω πλέον σε πραγματικό χρόνο μέσω του ηλεκτρονικού εικονοσκοπίου τα αποτελέσματα των επιλογών μου όσον αφορά το κλείστρο και το διάφραγμα ήταν απίστευτο. Έχω αγαπήσει αυτή την προσέγγιση από τότε που χρησιμοποίησα για πρώτη φορά μια Sony NEX 3, και όταν βγήκε η RX-1 και η α7, εγκατέλειψα τις SLR για πάντα".

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
ILCE-9
Κάμερα α9 πλήρους καρέ χωρίς καθρέφτη με αισθητήρα Stacked CMOS

ILCE-9

ILCE-7RM2
α7R II με αισθητήρα εικόνας πλήρους καρέ με οπίσθιο φωτισμό

ILCE-7RM2

SEL24F14GM
FE 24mm F1.4 GM

SEL24F14GM

SEL35F14Z
FE 35 mm f/1,4 ZA

SEL35F14Z

SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA

SEL55F18Z

Amedeo Novelli
Alpha Universe

Amedeo Novelli

Ιταλία

Τελικά, η φωτογραφική μου έρευνα πάντα εστιάζει στον άνθρωπο. Εάν ήμουν υποχρεωμένος να της δώσω έναν ορισμό, πιθανότατα θα χρησιμοποιούσα τον όρο "κοινωνική", αλλά με την πολύ ευρεία έννοια του όρου. Με ενδιαφέρουν τα πάντα σχετικά με τον άνθρωπο, από τα συναισθήματά του μέχρι τη σχέση του με το περιβάλλον. Επιλέγω σύστημα χωρίς καθρέπτη, καθώς μου επιτρέπει να είμαι πιο διακριτικός και να αντιδρώ και να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τα συναισθήματα που θέλω να μεταδώσω με τις φωτογραφίες μου. Πάντα κυνηγάω το φως. Το φως μετατρέπει το καθημερινό σε μαγικό. - Trent Parke

Προβολή προφίλ


x