Η Αρκτική και το Βόρειο Σέλας

Ole Christian Salomonsen

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μία μοναδική ευκαιρία στη ζωή τους να δουν το Βόρειο Σέλας, το κατά κοινή ομολογία πιο μαγικό θέαμα φωτός της φύσης. Ο Ole όμως, ως παιδί που μεγάλωνε στη βόρεια Νορβηγία, θεωρούσε το φαινόμενο σχεδόν δεδομένο. Μόνο με τα χρόνια άρχισε να βλέπει την επίδρασή του στους άλλους ανθρώπους που το έβλεπαν για πρώτη φορά και συνειδητοποίησε ότι έτρεφε έναν ασυνείδητο θαυμασμό για τα φώτα του Βορρά.

"Έχω δει μεγάλους άντρες να έρχονται εδώ για να το δούνε για πρώτη φορά και να κλαίνε και να γίνονται πολύ συναισθηματικοί, και τότε συνειδητοποιείς πόσο τυχερός είσαι που έχεις αυτό το φαινόμενο πάνω από το κεφάλι σου. Και όχι μόνο αυτό, είναι αληθινά πανέμορφο. Ο θαυμασμός μου για αυτό έχει μεγαλώσει, όπως μεγαλώνω κι εγώ."

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R II + 15 mm f/2,8 | 5 δευτ., f/2,8

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R II + 15 mm f/2,8 | 2 δευτ., f/2,8

Ole C. Salomonsen

 © Ole C. Salomonsen | Sony α7 II + 16 - 35 mm f/2,8 ZA SSM | 25 δευτ., f/2,8© 

Εδώ και 10 χρόνια, ο Ole έχει συγκεντρώσει πλούσιες εικόνες από το Βόρειο Σέλας. Λήψεις που συχνά ενσωματώνουν έντονα στοιχεία τοπίων και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και άγρια ζωή.

"Το έχω δει αμέτρητες φορές κι όμως ποτέ δεν βαριέμαι το Σέλας. Δεν υπάρχει η τέλεια εμφάνιση, γιατί ποικίλει σε ένταση, χρώμα και ταχύτητα. Έχει μια απόκοσμη ποιότητα και μια σύνδεση με το σύμπαν και με τόσα διαφορετικά πράγματα που πιστεύω ότι αυτό είναι που διατηρεί το ενδιαφέρον μας."

Ακόμα και σε περιόδους που το Σέλας είναι σε χαμηλή δραστηριότητα, η πόλη του Ole, το Τρόμσε, βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη ζώνη του φαινομένου και θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να θαυμάσει κανείς το θέαμα. Το εντυπωσιακό αρκτικό τοπίο αποτελεί το όνειρο του φωτογράφου, με τον ήλιο του μεσονυκτίου το καλοκαίρι και τις εαρινές και φθινοπωρινές ισημερίες να παρατείνουν την ανατολή και τη δύση, που εκρήγνυνται με πλούσιο, απαλό φως.

Ο Ole περνάει βδομάδες σχεδιάζοντας λεπτομερώς τις λήψεις του και εξερευνώντας τοποθεσίες, αλλά, αντίθετα με τη συμβατική φωτογραφία τοπίων όπου μπορούν να γίνουν κάποιες προβλέψεις σχετικά με τη θέση του ήλιου κ.λπ., η απρόβλεπτη φύση του φαινομένου μπορεί να λυγίσει την ψυχραιμία ακόμα και του πιο υπομονετικού φωτογράφου.

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7R II + 16 - 35 mm f/2,8 GM |
0,8 δευτ., f/13

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen| Sony α7R II + 16 - 35 mm f/2,8 GM |
1/1250 δευτ., f/10

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α77 II + 70 - 200 mm f/2,8 G SSM II | 1/500 δευτ., f/6,3

Μπορείς να σχεδιάσεις την τέλεια σύνθεση. Βρίσκεις το ποτάμι που οδηγεί μέσα στην κοιλάδα, μέσα στην φωτογραφία, και μετά στέκεσαι εκεί και περιμένεις να εμφανιστεί το Σέλας. Και μετά από λίγο συνειδητοποιείς ότι δεν πρόκειται να φανεί. Και μετά, το ερώτημα είναι, έχεις την υπομονή να περιμένεις ή απλώς ξεχνάς τη σύνθεση και τραβάς τη φωτογραφία με άλλον τρόπο;

Αν και ο Ole είναι κατά βάση φωτογράφος, είχε την ιδέα να αποτυπώσει το Βόρειο Σέλας σε κίνηση. Οι πρώτες απόπειρές του, τραβώντας φωτογραφίες και δημιουργώντας ταινία timelapse, δημιούργησαν εφέ flash frame, χωρίς τη φινέτσα που είχε φανταστεί. Τότε ήταν που ανακάλυψε την α7s και τις δυνατότητές της σε χαμηλό φωτισμό, που σήμαιναν ότι μπορούσε να τραβάει βίντεο σε πραγματικό χρόνο με ευκολία. Εντυπωσιασμένος από τις δυνατότητες της μηχανής, ο Ole δοκίμασε επίσης και την α7R και τη λάτρεψε αμέσως.

Ole C. Salomonsen

© Ole C. Salomonsen | Sony α7 II + 24 - 70 mm f/4 ZA OSS | 1/1600 δευτ., f/4,5

"Έκανα κάποιες δοκιμές με τη μηχανή και εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα των εικόνων. Ήταν ελαφριά, με φανταστική ανάλυση και το δυναμικό εύρος ήταν καλύτερο από οτιδήποτε έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Μπόρεσα να βγάλω λεπτομέρειες μέσα από περιοχές σκιάς, με τρόπο που μέχρι τώρα δεν είχα καταφέρει. Σε σχέση με ό,τι χρησιμοποιούσα μέχρι στιγμής, η α7R πραγματικά άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού για μένα."

Ο Ole έχει έκτοτε αναβαθμίσει τον εξοπλισμό του και πλέον φωτογραφίζει με την α7R III, μαζί με μια σειρά φακών G και G Master, και είναι σαφώς εντυπωσιασμένος από την απόδοση του γυαλιού.

"Για τα τοπία χρησιμοποιώ τον GM 16 - 35 mm f/2,8 ή τον G 12 - 24 mm f/4, που είναι ο αγαπημένος μου φακός για το Σέλας. Επίσης, φωτογραφίζω δράση και άγρια ζωή, κάτι που δεν θα μπορούσα να κάνω χωρίς τους φακούς μου GM 70 - 200 mm f/2,8 και GM 100 - 400 mm f/4,5 - 5,6. Οι φακοί είναι απίστευτα ευκρινείς και καλύτεροι από οτιδήποτε έχω χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα. Επιπλέον, έχω και έναν GM 24 - 70 mm f/2,8 και έτσι είμαι καλυμμένος από τα 12 έως και τα 400 mm!"

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
ILCE-7RM2
α7R II με αισθητήρα εικόνας πλήρους καρέ με οπίσθιο φωτισμό
ΣΩΜΑ/ ΚΙΤ ILCE-7M2
Φωτογραφική μηχανή α7 II E-mount με αισθητήρα πλήρους καρέ
Σώμα/κιτ ILCA-77M2
Φωτογραφική μηχανή α77 II A-mount με αισθητήρα APS-C
SAL1635Z2
Vario-Sonnar® T* 16-35 mm F2.8 ZA SSM II
SEL2470Z
Vario-Tessar® T* E 24-70 mm F4 ZA OSS
Ole Christian Salomonsen
Alpha Universe

Ole Christian Salomonsen

Νορβηγία

Για μένα, φωτογραφία σημαίνει να κυνηγάς το αρκτικό φως.

Προβολή προφίλ

TEST


x