ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΤΗΣ SONY

Chiyomaru Shikura

Μουσικός παραγωγός κλασικών παιχνιδιών όπως το "Fire Pro Wrestling" και το "Clock Tower", παραγωγός του δημοφιλούς συγκροτήματος "Akihabara" και συνθέτης τραγουδιών.

Το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας

Παραγωγός μουσικής βιντεοπαιχνιδιών αλλά και ενός ποπ συγκροτήματος, CEO και συνθέτης, ο Chiyomaru είναι μια πολυτάλαντη προσωπικότητα στο χώρο της μουσικής. Μιλήσαμε μαζί του σχετικά με το πώς ο ήχος υψηλής ανάλυσης θα επηρεάσει το μέλλον της μουσικής βιομηχανίας.

Συνέντευξη από τον blueprint / Φωτογραφίες από τον Yohei Takeuchi

Ερ: Γνωρίζεις πολύ καλά όλες τις πτυχές της τεχνολογίας ήχου, ενώ μεταξύ άλλων παραδίδεις επαγγελματικά διαλέξεις στο θέμα της ψηφιακής συμπίεσης. Ποια είναι η γνώμη σου για τον ήχο υψηλής ανάλυσης ως πηγή;

Απ: Θυμάμαι ότι άκουσα πρώτη φορά ήχο υψηλής ανάλυσης όταν πρωτοεμφανίστηκε. Εκείνη την εποχή δεν ήταν εύκολο να ακούσεις ήχο υψηλής ανάλυσης σε Walkman και πίστευα ότι μάλλον ήταν κατάλληλος μόνο για ειδικές περιστάσεις. Πλέον όμως θεωρώ ότι πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ περισσότερο, ιδίως όσον αφορά τη σύνθεση. Ο ήχος αυτός είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που δίνει ένα CD.

Ερ: Τι κάνει τόσο συναρπαστική την ακρόαση ήχου υψηλής ανάλυσης;

Απ: Το καταπληκτικότερο από όλα είναι ότι μπορείς να νιώσεις ακόμα και την ανάσα του τραγουδιστή. Είναι σαν να στέκεσαι πλάι του μέσα στο στούντιο.

Ερ: Αυτή την περίοδο δουλεύεις με ηθοποιούς voice-over και τη δισκογραφική εταιρεία "Stand Up! Project". Η φωνή αποτελεί για εσένα έναν νέο στοιχείο ενδιαφέροντος;

Απ: Απολύτως. Η εταιρεία μας δημιουργεί CD για νέες κοπέλες. Χρησιμοποιούμε μικρόφωνα σε σχήμα κεφαλιού και παίζουμε κάθε ήχο από αυτά. Γρήγορα μαθαίνεις να αναγνωρίζεις ποιος σου μιλάει και από ποια κατεύθυνση. Χάρη στον ήχο υψηλής ανάλυσης τα πάντα ακούγονται τέλεια.

Ερ: Ποιες είναι οι προσδοκίες του κοινού όσον αφορά τη μουσική σε αυτή τη νέα εποχή υψηλής ανάλυσης;

Απ: Αυτό που θέλει πραγματικά ο κόσμος—και κατά συνέπεια αυτό που θα αγοράσει—είναι μουσική που του δημιουργεί την επιθυμία να την αποκτήσει. Η μουσική ακούγεται πολύ καλύτερη όταν την απολαμβάνεις σε μια ωραία συσκευή ήχου υψηλής ανάλυσης. Και το μόνο που θέλεις είναι να την αποκτήσεις, να την κάνεις δική σου.

Ερ: Πώς νομίζεις ότι μπορεί να επηρεάσει τις ποικίλες μουσικές σου δραστηριότητες ο ήχος υψηλής ανάλυσης;

Απ: Αν ο ήχος υψηλής ανάλυσης γίνει mainstream, τότε θα χρειαστούμε και "τεχνίτες" που θα μπορούν να δημιουργήσουν αυθεντικό νέο ήχο. Ίσως επίσης να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ήχο υψηλής ανάλυσης και για την επανεκτέλεση κλασικών αριστουργημάτων.

Marty Friedman

Παλαιότερα lead κιθαρίστας του χέβι μέταλ συγκροτήματος Megadeath και πλέον φανατικός φίλος της JPOP, ο Marty μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του και τις σκέψεις του όσον αφορά τον ήχο υψηλής ανάλυσης.

Απαράμιλλη ποιότητα, όπως ακριβώς δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη

Απολαύστε τις πιο λεπτές αποχρώσεις ήχου ποιότητας στούντιο με υψηλή ανάλυση. Από το σήμα μέχρι το ηχείο οι νότες αποδίδονται με πάθος για τη μουσική, ενώ οι προηγμένες τεχνολογίες όπως η ψηφιακή ενίσχυση σήματος δημιουργούν μια μοναδική εμπειρία ακρόασης.