Συσκευασία που σέβεται τον πλανήτη

Στα πλαίσια της προστασίας των φυσικών πόρων, ένας από τους στόχους της Sony είναι η σημαντική μείωση του πλαστικού που χρησιμοποιείται στη συσκευασία ακουστικών. 

Πρωτοβουλία 1

Από πλαστική σε χάρτινη συσκευασία
Μείωση της περιεκτικότητας πλαστικού κατά 90%

Στα πλαίσια μιας εκτεταμένης προσπάθειας ανανέωσης της Sony, αλλάζουμε την εξωτερική συσκευασία των υπαρχόντων μοντέλων από πλαστικό σε χαρτί. Συγκεκριμένα, η εξωτερική συσκευασία του MDR- EX15AP έχει ανασχεδιαστεί για να μειώσει τη συνολική χρήση πλαστικού από περίπου 96% σε κάτω από 5%.

Απεικόνιση που εξηγεί συγκριτικά τη χρήση πλαστικού
Σύγκριση ποσοστών χρήσης πλαστικού

[1]  Πριν από την ανανέωση  [2]  Μετά την ανανέωση

Εικόνα δύο συσκευασιών προϊόντος, πριν και μετά την ανανέωση
Απόψεις ολόκληρης της συσκευασίας MDR-EX15AP

[1]  Πριν από την ανανέωση  [2]  Μετά την ανανέωση

Λιγότερο πλαστικό, για πιο εύκολη ανακύκλωση

Η προηγούμενη χάρτινη συσκευασία είχε επίστρωση πολυπροπυλένιου (πλαστικό), που έκανε αδύνατη την ανακύκλωσή της. Αντικαταστάθηκε από βερνίκι κατά της φθοράς, που ανακυκλώνεται. 

[1]  Διεργασία πλαστικοποίησης συσκευασίας
[2]  Εφαρμογή βερνικιού UV με τεχνολογία εκτύπωσης

Εικόνα

Πρωτοβουλία 2

Συσκευασία με λιγότερο πλαστικό

Η αειφορία ήταν ένας από τους κεντρικούς άξονες της προϊοντικής σχεδίασης του WF-1000XM4, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση πλαστικού στη συσκευασία της σειράς ακουστικών. Η σακούλα πολυαιθυλενίου, ο δίσκος μπλίστερ για τα ασύρματα ακουστικά και το καλώδιο αντικαταστάθηκαν από με χάρτινα, για πρώτη φορά σε σειρά ακουστικών. Το προηγουμένως πλαστικό μονωτικό φύλλο EVA που ήταν ανθεκτικό στις γρατζουνιές, έγινε και αυτό χάρτινο.

"Αυθεντικό ανάμεικτο υλικό" της Sony

Η πρωτοποριακή συσκευασία από ανάμεικτο χαρτί της Sony είναι σχεδιασμένη με γνώμονα την πραγματική αειφορία, από την παραγωγή μέχρι την ανακύκλωση. Εκτός από την ετικέτα, η συσκευασία των WF-1000XM4 είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από το "αυθεντικό ανάμεικτο υλικό".

Απεικόνιση χάρτη με προελεύσεις υλικών
Προέλευση και παραγωγή

Προϊόν ανακυκλωμένου χαρτιού και αειφόρου δασοκομίας

Εικόνα χάρτινου υλικού
Υλικά

Όλα τα διαφορετικά κομμάτια της συσκευασίας δημιουργούνται από ανάμεικτο υλικό, για εύκολη και προσβάσιμη δυνατότητα ανακύκλωσης

Keita Sakane

Επικεφαλής ηλεκτρολόγος μηχανικός / Project Manager

Εταιρικό τμήμα προϊόντων κινητών συσκευών,
Επιχειρηματικός όμιλος οικιακής ψυχαγωγίας και προϊόντων ήχου
Σχετικά με τη Sony Corporation

Πορτραίτο υπεύθυνου ηλεκτρολόγου

Πριν από κάποια χρόνια, όταν τέθηκα επικεφαλής του συγκεκριμένου μοντέλου, ανησυχούσα για τον περιττό χώρο της συσκευασίας και το πάχος του εγχειριδίου χρήσης και ήθελα να τα βελτιώσω. Κάτι που μας κινητοποίησε σε μεγάλο βαθμό ήταν το ότι, σύμφωνα με μια έρευνα αγοράς σε χώρες και περιοχές, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ήθελαν να αγοράζουν προϊόντα με σχεδίαση φιλική προς το περιβάλλον.

Η ομάδα μελέτησε τη μείωση του περιττού χώρου στη συσκευασία και συντόμευσε το εγχειρίδιο χρήσης. Η χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον είναι κοστοβόρα, ωστόσο καταφέραμε να υπερβούμε τον σκόπελο, μειώνοντας το μέγεθος ολόκληρου του προϊόντος και το εμβαδόν των υλικών συσκευασίας. Θεωρώ ότι το μικρότερο μέγεθος ελαττώνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο κατά την αποστολή.
Νιώθω υπερηφάνεια για τη δημιουργία ενός προϊόντος που ικανοποιεί τους πελάτες μας και σέβεται το περιβάλλον. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες για τη συνεργασία τους κατά την πανδημία του κορονοϊού.

Πορτραίτο υπεύθυνου μηχανολόγου
Katsuro Hashimoto

Mechanical Manager

Εταιρικό τμήμα προϊόντων κινητών συσκευών,
Επιχειρηματικός όμιλος οικιακής ψυχαγωγίας και προϊόντων ήχου
Σχετικά με τη Sony Corporation

Έχω δουλέψει σε πολλές συσκευασίες ακουστικών Sony, αλλά νομίζω ότι η συσκευασία 100% χωρίς πλαστικό των WF-1000XM4 είναι κάτι νέο για τη Sony, και ίσως να πρόκειται και για πρωτοποριακό περιβαλλοντικό μέτρο στη βιομηχανία.
Μέχρι στιγμής, θεωρούσαμε δεδομένο ότι η συσκευασία είναι πλαστική, αλλά ο τωρινός κανόνας για κατασκευή συσκευασίας 100% χωρίς πλαστικό δυσκολεύει πάρα πολύ τη σχεδίαση.
Μέσα από την ανταλλαγή ιδεών και την έγκαιρη αντιμετώπιση κάθε προβλήματος, μπορέσαμε τελικά να δημιουργήσουμε μια συσκευασία που δεν περιέχει καθόλου πλαστικό.
Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον.