ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΑΚΩΝ

Φορμά αισθητήρων/προσαρμογέων
Προσαρμογείς φακού A και E της Sony

Η Sony κατασκευάζει μηχανές με δύο συστήματα προσαρμογέων φακού: το A-mount και το E-mount. Το A-mount είναι στάνταρ στα μοναδικά σώματα μηχανής τύπου ημιδιαπερατού καθρέπτη, ενώ το E-mount χρησιμοποιείται σε σώματα χωρίς καθρέπτη.

Διαφορές προσαρμογέων φακού

Χαρακτηριστικά A-mount και E-mount

Οι μηχανές A-mount με την τεχνολογία ημιδιαπερατού καθρέπτη της Sony προσφέρουν τα πλεονεκτήματα της συνεχούς αυτόματης εστίασης με εντοπισμό φάσης. Η μικρή οπίσθια απόσταση των μοντέλων E-mount χωρίς καθρέπτη καθιστά δυνατό το σχεδιασμό μικρού μεγέθους σωμάτων υψηλής απόδοσης και φακών που παρέχουν εκπληκτικό χειρισμό και φορητότητα.

εσωτερικό μηχανής A-mount
A-mount

[1] Προσαρμογέας φακού [2] Οπίσθια απόσταση [3] Ημιδιαπερατός καθρέπτης [4] Επίπεδο αισθητήρα εικόνας

εσωτερικό μηχανής E-mount
E-mount

[1] Προσαρμογέας φακού [2] Οπίσθια απόσταση [3] Επίπεδο αισθητήρα εικόνας

Μέγεθος αισθητήρα εικόνας

Φορμά πλήρους καρέ και APS-C

Οι μηχανές A και E mount διαθέτουν επιλογές αισθητήρων πλήρους καρέ και APS-C. Ανάμεσα στα πολλά μεγέθη αισθητήρων που χρησιμοποιούνται συνήθως, το πλήρες καρέ θεωρείται μεγάλο φορμά, ενώ το APS-C είναι ένα μεσαίο φορμά. Και τα δύο είναι δημοφιλή για τα πλεονεκτήματά τους.

* Όλες οι μετρήσεις είναι κατά προσέγγιση

Συνδυασμοί φακών και αισθητήρων

Η Sony παρέχει φακούς πλήρους καρέ και APS-C με κύκλους εικόνας που καλύπτουν τα αντίστοιχα φορμά αισθητήρων. Παρόλο που οι φακοί συνήθως επιλέγονται, έτσι ώστε να ταιριάζουν με το φορμά αισθητήρα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί συνδυασμοί, ώστε να μεταβάλλεται η περιοχή περικοπής και η γωνία θέασης όταν ο χρήστης επιθυμεί ευρύτερη κάλυψη ή μεγαλύτερη εμβέλεια τηλεφακού.

* Οι εικόνες χρησιμοποιούνται μόνο για επεξηγηματικούς σκοπούς.