Νέα συσκευασία για τον aibo από ανακυκλωμένα υλικά

Ένα καινοτόμο είδος συσκευασίας γεννιέται. Ο Aibo καταφθάνει τυλιγμένος καλά και προστατευμένος από τις φθορές, σε συσκευασία από τσόχα κατασκευασμένη από 50% ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια PET (τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο).

Εξοικονόμηση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση: Οι οικολογικές σχεδιαστικές αρχές της Sony

Πιστή στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Road to Zero", η Sony συνεχίζει να προσπαθεί να μειώσει την κατανάλωση και να αυξήσει την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των υλικών, σε όλα τα προϊόντα και τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.

Προστασία πολύτιμων αντικειμένων

Η νέα ανακυκλωμένη συσκευασία αγκαλιάζει και προστατεύει το Aibo, μέχρι να φτάσει στη νέα του οικογένεια. Κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από τσόχα από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και παίρνει το σχήμα του Aibo ή άλλων προϊόντων.

Εικόνα για "Βραβευμένη οικολογική συσκευασία"
Βραβευμένη οικολογική συσκευασία

Βραβευμένη με διάκριση AsiaStar της Ασιατική Ομοσπονδία Συσκευασίας    

Η Ασιατική Ομοσπονδία Συσκευασίας βράβευσε τη συσκευασία του Aibo της Sony με το AsiaStar 2018 στην κατηγορία Eco-Package (Περιβαλλοντικά βιώσιμη συσκευασία). Το βραβείο αναγνωρίζει ότι "σχεδιάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή ως προς τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της συσκευασίας και του προϊόντος για όλη τη διάρκεια ζωής του".

Πώς φτιάχνεται η συσκευασία

Από τα πλαστικά μπουκάλια στη νέα συσκευασία του Aibo

Τα πλαστικά μπουκάλια [1] συγκεντρώνονται, [2-3] τεμαχίζονται, [4] προστίθενται σε αναλογία 50-50 στο νέο "μαλλί" από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο και υφαίνονται σε ένα φύλλο τσόχας πάχους 3 mm, το οποίο [5] βγαίνει σε ρολά και [6] διαμορφώνεται στο σχήμα [7] της νέας συσκευασίας για το Aibo.

Μια εμβληματική συσκευασία για ένα εμβληματικό προϊόν

Μια πρόκληση σχεδίασης και τεχνολογίας

Οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί συνεργάζονται για να κατακτήσουν τους περιβαλλοντικούς στόχους, καθώς και για να πετύχουν την εικόνα του Aibo που ξυπνάει μέσα από την προστατευτική συσκευασία του, λαμβάνοντας υπόψη τη σχεδίαση, το κόστος και την αντοχή στις γρατσουνιές. Το υψηλό ποσοστό ανακυκλωμένου υλικού παρουσίασε κι αυτό τις δικές του προκλήσεις.

Η καινοτομία στην υπηρεσία της ανακύκλωσης

Η αυξημένη αναλογία ανακυκλωμένου υλικού σε ένα ύφασμα μπορεί να χαλαρώσει τη σφιχτή πλέξη, δημιουργώντας προβλήματα αντοχής και διατήρησης σχήματος. Έτσι, το ανακυκλωμένο υλικό πρέπει να αναμειγνύεται με υψηλότερη αναλογία νέου υλικού. Για τη συσκευασία του Aibo, χρησιμοποιήθηκε τσόχα και μια αποκλειστική διεργασία, επιτυγχάνοντας αναλογία υλικού πλαστικών μπουκαλιών στο εντυπωσιακό ποσοστό του 50%.

Ενιαία κατασκευή

Η συσκευασία του Aibo είναι από χυτευτή τσόχα PET, για προστασία και αντοχή στους κραδασμούς. Το μοναδικό ανακυκλωμένο κατά 50% υλικό και η πρωτοποριακή δομή τριών στρώσεων με κενό εσωτερικό απορροφά τους κραδασμούς, χάρη στο μαξιλαράκι, προσφέροντας παράλληλα εξωτερική προστασία.

Προστασία φυσικών πόρων και καλύτερη πρώτη εντύπωση

Τα χαρτόκουτα αποστολής συνήθως απαιτούν εσωτερική προστασία από το νερό και τη σκόνη με επιπλέον σακούλες και χαρτιά προστασίας. Οι πυκνές ίνες της τσόχινης συσκευασίας του Aibo είναι πιο ανθεκτικές στους εξωτερικούς ρύπους, εξαλείφοντας την ανάγκη για πρόσθετη προστασία, εξοικονομώντας πόρους και βελτιώνοντας την πρώτη γνωριμία με το Aibo.

Χωρίς μελάνι

Το όνομα του Aibo είναι ανάγλυφο στη συσκευασία και όχι τυπωμένο. Έτσι, εξαλείφονται τα χημικά και τα προϊόντα πετρελαίου που συνδέονται με το μελάνι, και μειώνεται ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος.

Motohiro Sato

Τμήμα Σχεδίασης και Μηχανικής Συσκευασιών

Τμήμα Σχεδίασης Παραγωγής
Sony Global Manufacturing & Operations Corporation

Εικόνα του Motohiro Sato

Αρχίσαμε τη σχεδίαση της συσκευασίας του Aibo με στόχο να χρησιμοποιήσουμε "50% ανακυκλωμένο υλικό μπουκαλιών PET", και η πρόκληση τώρα ήταν να αυξήσουμε αυτό το ποσοστό από το 30% του περασμένου έτους.
Αναζητούσαμε επίμονα ένα "υλικό με ωραία υφή" και θέλαμε να δημιουργείται η εντύπωση ότι "το Aibo κοιμάται", με αποτέλεσμα το σχήμα της τσόχας να γίνει περίπλοκο και πιο δύσκολο στη σχεδίαση και την κατασκευή. Ωστόσο, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να πετύχουμε τον στόχο μας.
Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των συσκευασιών και σκοπεύουμε να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την αναλογία ανακυκλωμένων πλαστικών μπουκαλιών που χρησιμοποιούμε.

Εικόνα του Kenichi Hirose
Kenichi Hirose

Γραφίστας

Creative Center
Sony Corporation

Το 2014, ξεκινήσαμε την ανάπτυξη μιας συσκευασίας από τσόχα, με σκοπό να δημιουργήσουμε ένα νέο στιλ σχεδίασης. Πρώτα, έπρεπε να καταλήξουμε στο συστατικό των ινών για τη δημιουργία της τσόχας. Έτσι, κατασκευάσαμε μια σειρά πρωτοτύπων με μείγματα συστατικών με διαφορετικές αναλογίες, μεθόδους παραγωγής υλικών κ.ο.κ. Στη συνέχεια, προσπαθήσαμε να φτιάξουμε τη συσκευασία από τσόχα χρησιμοποιώντας το γνωστό ανακυκλωμένο υλικό PET από πλαστικά μπουκάλια.
Σε αυτήν τη συσκευασία, μέσω της οποίας ο πελάτης έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το Aibo, ολόκληρο το σώμα του Aibo είναι τυλιγμένο με αυτό το υλικό, που συνδυάζει χαρακτηριστική αντοχή και απαλότητα. Η συσκευασία τυλίγει σφικτά και προστατεύει το Aibo. 
Στο μέλλον, θα εξελίξουμε ακόμα περισσότερο τη συσκευασία, με στόχο τη χρήση 100% ανακυκλωμένων υλικών. Ελπίζουμε ότι αυτή η φιλοσοφία συσκευασίας θα εμπνεύσει μεγαλύτερο σεβασμό για το περιβάλλον.

Aibo

Ελευθερώστε το θαύμα