Παρουσίαση του Android 10

  Έφτασε! Το Android ολοκλήρωσε τη μεγάλη ετήσια ενημέρωση και το όνομα για την έκδοση-ορόσημο είναι Android 10. Μπορεί να μην έχει το όνομα ενός νόστιμου γλυκού, όμως διαθέτει πολλές απολαυστικές νέες λειτουργίες και βελτιώσεις που κάνουν τη συσκευή Xperia πιο έξυπνη και εύχρηστη.

  Έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες αλλαγές για μεγαλύτερο έλεγχο στην προστασία του ιδιωτικού απορρήτου. Πρόκειται για λειτουργίες που σας βοηθούν να κρατήσετε μια ισορροπία όσον αφορά τον χρόνο που περνάτε online. Υπάρχουν επίσης πολλές χρήσιμες νέες λειτουργίες όπως η πλοήγηση με κινήσεις χωρίς κουμπιά και το πολυαναμενόμενο Σκούρο θέμα.

  Οπότε κάντε κύλιση προς τα κάτω και ρίξτε μια ματιά στις απίθανες νέες λειτουργίες του Android 10!

  Χαμηλώστε τα φώτα

  Μια φωτεινή οθόνη σε σκοτεινό μέρος δυσχεραίνει την όραση. Γι’ αυτό το νέο Σκούρο θέμα του συστήματος είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές λειτουργίες του Android 10. Το Σκούρο θέμα ρυθμίζει το φόντο σε μαύρο αντί για άσπρο, διευκολύνοντας έτσι τα μάτια σας. Αν η συσκευή σας διαθέτει οθόνη OLED, με την ενεργοποίηση του Σκούρου θέματος θα καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και έτσι μπορεί να παραταθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Και ας είμαστε ειλικρινείς, δείχνει τέλειο!

  Καλό είναι να θυμάστε όμως ότι το Σκούρο θέμα μπορεί να είναι πιο δυσδιάκριτο σε φωτισμένα μέρη. Πρέπει να το δοκιμάσετε σε διάφορες συνθήκες φωτισμού για να διαπιστώσετε τι σας ταιριάζει καλύτερα.

  Ο ευκολότερος τρόπος αλλαγής σε Σκούρο θέμα είναι η προσθήκη του εικονιδίου Σκούρο θέμα στις γρήγορες ρυθμίσεις. Έπειτα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σύρετε προς τα κάτω και να πατήσετε το εικονίδιο Σκούρο θέμα για να αλλάζετε γρήγορα σε Σκούρο θέμα.

  Πλήρης πλοήγηση με κινήσεις

  Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή στο Android 10 είναι η εισαγωγή της πλήρους πλοήγησης με κινήσεις. Τώρα μπορείτε να ελέγχετε τη συσκευή σας με ελάχιστες απλές έξυπνες κινήσεις. Η νέα πλοήγηση με κινήσεις απελευθερώνει επίσης χώρο από την οθόνη όπου βρίσκονταν τα κουμπιά, προσφέροντάς σας μια πιο καθηλωτική εμπειρία smartphone.

  Για την πλοήγηση στην Αρχική οθόνη, απλώς σύρετε προς τα επάνω από το κάτω μέρος. Για να αλλάξετε εφαρμογές, σύρετε το δάχτυλό σας προς τα επάνω από το κάτω μέρος και κρατήστε το για ένα δευτερόλεπτο προτού το αφήσετε. Για να μεταβείτε πίσω, σύρετε από οποιαδήποτε πλευρά. Για να ενεργοποιήσετε τον βοηθό, σύρετε προς τα επάνω διαγώνια από τις γωνίες του κάτω μέρους. Όταν εξοικειωθείτε, θα δείτε πως είναι πιο απλός και φυσικός τρόπος ελέγχου της συσκευής σας.

  Για να αλλάξετε σε πλήρη λειτουργία με κινήσεις, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις και αναζητήστε την Πλοήγηση συστήματος. Εκεί επιλέξτε την Πλοήγηση με κινήσεις και είστε έτοιμοι! Αν σας λείπουν τα κλασικά τρία κουμπιά, μην ανησυχείτε! Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να τα επαναφέρετε.

  Η λειτουργία πλοήγησης με κινήσεις μπορεί να μην είναι διαθέσιμη σε ορισμένα μοντέλα.

  Διατήρηση του ιδιωτικού απορρήτου

  Το ιδιωτικό απόρρητο των χρηστών των συσκευών μας είναι βασική μας προτεραιότητά και με το Android 10 πραγματοποιήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις σε αυτό τον τομέα. Για παράδειγμα, πλέον στις Ρυθμίσεις υπάρχει η ενότητα Απόρρητο όπου συγκεντρώνονται όλα τα μενού που αφορούν το ιδιωτικό απόρρητο.

  Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις πληροφορίες που θέλετε ή δεν θέλετε να κοινοποιήσετε στις εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες στη συσκευή σας. Μπορείτε να δείτε και να επιλέξετε τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν την κάμερα ή το μικρόφωνο, τις εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες τοποθεσίας, τις πληροφορίες του ημερολογίου κ.ο.κ.

  Όσον αφορά τις πληροφορίες τοποθεσίας, κατά την επιλογή του τρόπου με τον οποίο οι εφαρμογές χρησιμοποιούν τις πληροφορίες τοποθεσίας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρεις καταστάσεις: να επιτρέπεται πάντα, να επιτρέπεται μόνο κατά τη χρήση και ποτέ.

  Υγιής ψηφιακός τρόπος ζωής

  Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, βασιζόμαστε ολοένα και περισσότερο στις κινητές συσκευές μας, το οποίο αναπόφευκτα συνεπάγεται ολοένα και περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη. Έτσι, όταν κυκλοφόρησε το Android 9 Pie, εισήχθησαν μενού Ψηφιακής ευεξίας για να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον χρόνο που περνάτε μπροστά στη συσκευή σας.

  Σήμερα αυτά τα μενού είναι προεγκατεστημένα για συσκευές Xperia με Android 10. Με τους Χρονοδιακόπτες εφαρμογών, ρυθμίζετε ένα χρονοδιακόπτη για να περιορίσετε τον χρόνο που επιτρέπεται να αφιερώνετε σε μια συγκεκριμένη εφαρμογή. Με τη Χαλάρωση, μπορείτε να ρυθμίσετε ένα χρονοδιακόπτη που θα κάνει την οθόνη σας ασπρόμαυρη για να σας υπενθυμίσει ότι ήρθε η ώρα να ξεκουραστείτε.

  Όσο χρήσιμες κι αν είναι οι κινητές συσκευές σας, δεν θέλετε να τις χρησιμοποιείτε υπερβολικά. Οι λειτουργίες Ψηφιακής ευεξίας μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε μια ισορροπία ανάμεσα στην πραγματική και την ψηφιακή σας ζωή.

  Η κοινή χρήση Wi-Fi είναι παιχνιδάκι

  Ας υποθέσουμε ότι καλέσατε φίλους στο σπίτι σας και θέλετε να τους κάνετε να νιώσουν σαν στο σπίτι τους. Θέλετε να τους επιτρέψετε να χρησιμοποιήσουν το Wi-Fi, όμως πού είναι ο κωδικός πρόσβασης; Σας έχει τύχει, έτσι δεν είναι;

  Με το Android 10, η κοινή χρήση της σύνδεσης Wi-Fi είναι δυνατή με κωδικούς QR. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις, να βρείτε και να πατήσετε το δίκτυο Wi-Fi για κοινή χρήση. Όταν πατήσετε στο εικονίδιο του κωδικού QR, θα εμφανιστεί στην οθόνη σας ένας κωδικός QR με όλες τις πληροφορίες που περιλαμβάνουν τον κωδικό πρόσβασης. Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι φίλοι σας είναι να σαρώσουν τον κωδικό QR με την κάμερα του smartphone τους και συνδέθηκαν στο Wi-Fi! Τέλος στην αναζήτηση του σωστού δικτύου Wi-Fi και στην πληκτρολόγηση ατέλειωτων κωδικών πρόσβασης. Έξυπνα και απλά!

  Σίγαση ειδοποιήσεων

  Σας ενοχλούν οι ειδοποιήσεις που συνεχώς παράγουν ήχους ή βουητό στη συσκευή σας; Στο Android 10 υπάρχει μια νέα λειτουργία που λέγεται Ειδοποιήσεις σε σίγαση η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να διαχωρίσετε τις σημαντικές ειδοποιήσεις από τις όχι και τόσο σημαντικές.

  Οι Ειδοποιήσεις σε σίγαση δεν θα εμφανίζονται στην οθόνη κλειδώματος, δεν θα ηχούν ούτε θα αναδύονται πάνω από άλλες εφαρμογές. Όταν θέλετε να τις ελέγξετε, μπορείτε να μεταβείτε στη Γραμμή ειδοποιήσεων και θα είναι όλες ομαδοποιημένες στις Ειδοποιήσεις σε σίγαση. Ορισμένες ειδοποιήσεις είναι αυτόματα ρυθμισμένες από την αρχή και άλλες μπορείτε να τις ρυθμίσετε μη αυτόματα, πατώντας παρατεταμένα την ειδοποίηση στη Γραμμή ειδοποιήσεων.

  Επισημαίνεται ότι το άρθρο δεν αφορά συγκεκριμένο προϊόν. Επομένως, οι λειτουργίες που περιγράφονται μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη συσκευή ή/και την έκδοση του λογισμικού.