Ξεκινώντας: Παρουσίαση δυνατοτήτων βιντεοκάμερας

Με μια ψηφιακή βιντεοκάμερα μπορείτε να φτιάξετε τις δικές σας ταινίες, να τεκμηριώσετε ημέρες ορόσημα όπως τα πρώτα βήματα του μωρού και να δημιουργήσετε αναμνήσεις από κάθε διακοπές που θα θυμάστε για πάντα.

Αλλά για να επιλέξετε τη σωστή κάμερα και να επωφεληθείτε τα μέγιστα από αυτήν πρέπει να κατανοήσετε τις δυνατότητές της. Αυτός ο οδηγός εξηγεί κάποιες από τις κύριες ιδέες.

 • Επιλογή της σωστής ανάλυσης
 • Ψηφιακό ή οπτικό ζουμ;
 • Παρουσίαση των φορμά συμπίεσης HD
 • Επιλογές για την εγγραφή και την αποθήκευση των ταινιών σας
 • Αναπαραγάγετε τις ταινίες σας στην τηλεόρασή σας
 • Άλλες σημαντικές δυνατότητες όταν επιλέγετε κάμερα

Επιλογή της σωστής ανάλυσης

Διαφορετικές βιντεοκάμερες είναι ικανές να τραβάνε σε διαφορετικές ποιότητες εικόνας ή αναλύσεις.

Ο αριθμός των οριζόντιων γραμμών είναι αυτό που καθορίζει την ανάλυση μιας εικόνας. Περισσότερες γραμμές σημαίνει μια πιο ευκρινή εικόνα. Για παράδειγμα, το Full HD έχει 1.080 οριζόντιες γραμμές.

Τυπική ανάλυση (SD): Η SD προσφέρει 720 x 576 pixel και είναι πιθανότερο να βρίσκεται σε οικονομικές κάμερες. Η τυπική ανάλυση στερείται της ευκρίνειας και της λεπτομέρειας της HD.

Υψηλή ανάλυση (HD): Οι βιντεοκάμερες Full HD προσφέρουν ανώτερη εικόνα συγκριτικά με τα μοντέλα SD. Το Full HD είναι το πρότυπο για τρέχοντα μοντέλα τηλεόρασης, με πολλά κανάλια και προγράμματα να μεταδίδονται σε υψηλή ανάλυση. Πολύ περισσότερες λεπτομέρειες πακετάρονται στο καρέ χάρη στα 1920 x 1080 pixel.

4K: Το 4K προσφέρει ανάλυση τέσσερις φορές υψηλότερη από το Full HD. Αναμένετε βελτιωμένα χρώματα, κορεσμό και αντίθεση χάρη στα 3840 x 2160 pixel. Οι λήψεις σε 4K πρέπει να αναπαράγονται σε τηλεόραση 4K.Ψηφιακό ή οπτικό ζουμ;

Ζουμ – η ικανότητα να αλλάξετε το οπτικό σας πεδίο χωρίς να μετακινήσετε την κάμερα – είναι μια σημαντική δυνατότητα όταν αγοράζετε μια βιντεοκάμερα. Όταν ζουμάρετε ή ξεζουμάρετε, αλλάζετε πόσο κοντά θα εμφανίζεται το θέμα σας, είτε μετακινώντας μέρη του ίδιου του φακού είτε ζουμάροντας στην ψηφιακή εικόνα.

Οπτικό ζουμ: Όταν χρησιμοποιείτε οπτικό ζουμ η διαμόρφωση οπτικών στοιχείων στο φακό αλλάζει στην πραγματικότητα για να δώσει διαφορετική εστιακή απόσταση. Το τυπικό οπτικό ζουμ είναι δεκαπλάσιο, που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη εστιακή απόσταση είναι δεκαπλάσια εκείνης της μικρότερης, αλλά διατίθενται βιντεοκάμερες με εύρη ζουμ έως το εξηνταπλάσιο.

Ψηφιακό ζουμ: Αυτό ζουμάρει την εικόνα που έχει ληφθεί από το αισθητήρα της κάμερας, παρά αλλάζει την εστιακή απόσταση του φακού. Επειδή η αρχική εικόνα είναι αλλαγμένη, όσο μεγαλύτερος είναι ο λόγος του ζουμ, τόσο περισσότερο θυσιάζεται ποιότητα εικόνας.


Παρουσίαση των φορμά συμπίεσης HD

Όταν πραγματοποιείτε εγγραφή σε βιντεοκάμερα, η ταινία σας συμπιέζεται για να διατηρήσει το μέγεθος του αρχείου διαχειρίσιμο. Η ποιότητα της εγγεγραμμένης σας ταινίας καθορίζεται εν γένει από το βαθμό ροής δεδομένων, που μετριέται σε megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps). Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός, τόσο καλύτερη η ποιότητα και μεγαλύτερο το αρχείο που προκύπτει.

Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα φορμά συμπίεσης.

HDV: Το πρωτότυπο φορμά HD για ψηφιακές βιντεοκάμερες – συμβατό με το παραδοσιακό βασισμένο στην ταινία φορμά DV. Εγγράφει σε ανάλυση full HD αλλά χρησιμοποιεί συμπίεση MPEG-2. Σήμερα δεν κατασκευάζονται πολλές καταναλωτικές κάμερες HDV· χρησιμοποιείται κυρίως από επαγγελματίες.

AVCHD: Το τρέχον πρότυπο για την εγγραφή και την αναπαραγωγή λήψεων σε Full HD σε καταναλωτικές βιντεοκάμερες. AVCHD:

 • εγγράφει σε Full HD αλλά έχει υψηλότερο βαθμό συμπίεσης από το HDV, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο συμπίεσης που καλείται MPEG-4/H.264
 • εγγράφει βίντεο HD χωρίς να χρησιμοποιεί πολλή μνήμη
 • χρησιμοποιεί 1GB για να εγγράψει 30 λεπτά λήψεων

XAVC: Αυτό το φορμά έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει βιντεοκάμερες 4K. Με αυτό οι σκηνοθέτες ελέγχουν το μέγεθος και την ποιότητα των αρχείων 4K. Το 4K μπορεί να φτάσει βαθμό ροής δεδομένων 960 Mbps – αλλά μπορείτε να το μειώσετε αυτό σε λιγότερο από 100 Mbps με το XAVC.

Το XAVC δεν είναι αποκλειστικό για το 4K. Μπορεί επίσης να διαχειριστεί Full HD


Επιλογές για την εγγραφή και την αποθήκευση των ταινιών σας

Όταν τραβάτε τις οικιακές ταινίες σας εγγράφονται ψηφιακά σε έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο ή κάρτα μνήμης.

Σκληρός δίσκος: Εγγράψτε τις λήψεις σας απευθείας στην κάμερα επιλέγοντας ένα μοντέλο με έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο. Υπάρχουν δύο τύποι εσωτερικής αποθήκευσης:

 • Σκληρός δίσκος: ένας τυπικός σκληρός δίσκος. Προσφέρει ένα μεγάλο ποσό αποθηκευτικού χώρου αλλά είναι βαρύτερο και περιέχει μέρη που κινούνται
 • Φλας: Ελαφρύτερη, ταχύτερη αποθήκευση που δεν περιέχει κινητά μέρη αλλά προσφέρει λιγότερο χώρο

Κάρτες μνήμης: Εγγράψτε τις ταινίες σας σε μια μικρή κάρτα μνήμης που ταιριάζει σε μια υποδοχή στην κάμερά σας. Η ταχύτητα της κάρτας σας είναι σημαντική: για Full HD με ήχο θα χρειαστείτε μια ταχύτερη κάρτα από ό,τι για βίντεο SD χωρίς ήχο.

Η απόδοση μιας κάρτας εξαρτάται από:

Αποθήκευση δεδομένων: μετρημένο σε gigabyte, πόσο μπορεί να κρατήσει μια κάρτα.

Ταχύτητα κάρτας: Πόσο γρήγορα η κάρτα μπορεί να εγγράψει δεδομένα. Αυτό μετριέται σε MBps – megabytes ανά δευτερόλεπτο (σε αντίθεση με τα megabits ανά δευτερόλεπτο για τον αρχικό βαθμό ροής δεδομένων της εγγραφής). Οι κάρτες έχουν ετικέτες κατά τάξεις ως εξής:

Enlarge image

Με δημιουργία και επεξεργασία μιας βιβλιοθήκης με το PlayMemories: Μπορείτε να αποθηκεύσετε τα βίντεό σας με ασφάλεια διαδικτυακά με το PlayMemories της Sony. Αποκτήστε εύκολη πρόσβαση στις πολύτιμες αναμνήσεις σας και οργανώστε τες στη δική σας προσωπική βιβλιοθήκη. Δείτε τες στο φορητό υπολογιστή σας, το tablet ή την τηλεόραση με εύκολο ασύρματο συγχρονισμό.

Μάθετε πώς να μεταφέρετε βίντεο SD από μια βιντεοκάμερα DV ή Digital8 στον υπολογιστή σας
Μάθετε πώς να μεταφέρετε βίντεο SD από μια βιντεοκάμερα DV ή Digital8 στον Mac σας


Αναπαραγάγετε τις ταινίες σας στην τηλεόρασή σας

Μπορείτε να συνδέσετε την ψηφιακή σας βιντεοκάμερα στην τηλεόρασή σας και να παρακολουθήσετε τις ταινίες σας στη μεγάλη οθόνη με μόλις λίγα εύκολα βήματα.

 1. Συνδέστε το καλώδιο HDMI στη θύρα HDMI OUT στη βιντεοκάμερά σας
 2. Συνδέστε το άλλο άκρο του καλωδίου στη θύρα HDMI IN της τηλεόρασής σας
 3. Παίξτε την ταινία σας στην κάμερά σας και θα εμφανιστεί στην τηλεόρασή σας

Μάθετε περισσότερα για το πώς να αναπαράγετε ταινίες στην τηλεόρασή σας


Άλλες σημαντικές δυνατότητες όταν επιλέγετε κάμερα

Ευρυγώνιος φακός: Ορισμένες βιντεοκάμερες είναι εξοπλισμένες με έναν ευρυγώνιο φακό, τέλειο για να τραβάτε σαρωτικά πανοράματα λόφων και βουνών ή ιστορικών μνημείων. Ένας ευρυγώνιος φακός είναι επίσης θαυμάσιος για να τραβάτε ομάδες ανθρώπων ή να τραβάτε σε στενούς χώρους.
Enlarge image

Αισθητήρας: Ο αισθητήρας είναι το τμήμα της κάμερας που είναι εκτεθειμένο στο φως για να λαμβάνει μια ψηφιακή εικόνα. Όσο μεγαλύτερος ο αισθητήρας στη βιντεοκάμερά σας, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να αιχμαλωτίσει. Ένας αισθητήρας υψηλής ποιότητας, όπως ο Exmor R CMOS σε πολλές κάμερες της Sony, θα αιχμαλωτίσει πλούσιες, με πολλές λεπτομέρειες εικόνες, ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό ή κατά τη λήψη σε εσωτερικούς χώρους.


Οπτική σταθεροποίηση εικόνας: Η μετακίνηση του μπράτσου ή του χεριού σας, ακόμα κι ελαφρά, μπορεί να προκαλέσει τράνταγμα της κάμερας. Αλλά η οπτική σταθεροποίηση θα βοηθήσει να διατηρήσετε τις λήψεις σας σταθερές και χωρίς θολώματα. Το Sony Balanced Optical SteadyShot έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει απίστευτα σταθερή εγγραφή.