Πώς να καθαρίζετε και να συντηρείτε τη φωτογραφική μηχανή και τους φακούς σας

Βλέπω στίγματα/σκόνη στη φωτογραφία που τράβηξα με τη φωτογραφική μου μηχανήΤο πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φωτογράφοι που χειρίζονται ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές είναι η παρουσία σκόνης στον αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής.
Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για τις φωτογραφίες σας, επειδή αυτά τα διάχυτα, σκοτεινά στίγματα γίνονται ορατά στα φωτεινά τμήματα της εικόνας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ορατά σε γαλανό ουρανό, όπως υποδεικνύει το παρακάτω παράδειγμα.Μερικές φορές θεωρείται εσφαλμένα ότι τα στίγματα που εμφανίζονται στις φωτογραφίες προέρχονται από τη σκόνη που υπάρχει στο ημιδιαφανές κάτοπτρο, το ηλεκτρονικό εικονοσκόπιο ή το φακό. Η σκόνη στο ημιδιαφανές κάτοπτρο ή στο ηλεκτρονικό εικονοσκόπιο δεν έχει καμία επίδραση στην τελική απόδοση της φωτογραφίας. Τα κανονικά σωματίδια σκόνης είναι πολύ μικρά και απέχουν πολύ μακριά από το εστιακό σημείο και, έτσι, δεν είναι ορατά στις φωτογραφίες σας.
Ποια μέτρα προφύλαξης πρέπει να λάβω για να αποφευχθεί η εισροή σκόνης στον αισθητήρα ή στο ημιδιαφανές κάτοπτρο;

Δεν είναι εντελώς αδύνατο να αποφευχθεί η εισροή σκόνης στη φωτογραφική μηχανή, αλλά υπάρχουν πολλές μικρές συμβουλές για να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος.

 1. Απενεργοποιήστε τη φωτογραφική μηχανή προτού αλλάξετε το φακό. Έτσι, θα μειωθεί το στατικό φορτίο στον αισθητήρα και θα μειωθεί ο κίνδυνος προσέλκυσης σκόνης.
 2. Βεβαιωθείτε ότι η εξωτερική πλευρά του πίσω μέρους του φακού είναι καθαρή και χωρίς σκόνης, προτού προσαρτήσετε το φακό στη φωτογραφική μηχανή. Χρησιμοποιήστε ένα φυσητήρα για να απομακρύνετε τη σκόνη και ιδιαίτερα τα σωματίδια εκείνα που μπορούν να προκαλέσουν γρατσουνιές στο κρύσταλλο. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα στεγνό πανί από μικροΐνες, εάν κριθεί απαραίτητο.
 3. Μην αφήσετε τη φωτογραφική μηχανή με τη βάση του φακού ανοικτή για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Κατά την αφαίρεση ενός φακού, τοποθετήστε το κάλυμμα σώματος στη φωτογραφική μηχανή ή επανατοποθετήστε αμέσως το φακό.
 4. Εάν είναι δυνατόν, να αλλάζετε φακούς μόνο σε περιβάλλον χωρίς υγρασία, πολύ σκόνη ή άμμο
 5. Κατά την αλλαγή του φακού, στρέψτε τη βάση του φακού προς τα κάτω για να μην πέσει σκόνη στη φωτογραφική μηχανή.
 6. Διατηρήστε το πίσω κάλυμμα του φακού και το κάλυμμα σώματος της φωτογραφικής μηχανής καθαρό και χωρίς σκόνη. Όταν ο φακός είναι προσαρτημένος στη φωτογραφική μηχανή, μπορείτε να προσαρτήσετε το πίσω κάλυμμα του φακού στο κάλυμμα σώματος της φωτογραφικής μηχανής. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα συσσωρευτεί σκόνη ή βρωμιά στα καλύμματα, ειδικά όταν φυλάσσετε το κάλυμμα σε μια τσάντα φωτογραφικής μηχανής.
 7. Διατηρήστε την τσάντα της φωτογραφικής μηχανής καθαρή. Θα εκπλαγείτε με την ποσότητα σκόνης και βρωμιάς που συσσωρεύεται στην τσάντα σας, μετά από σχετική χρήση. Αδειάστε εντελώς την τσάντα σας και χρησιμοποιήστε μια ηλεκτρική σκούπα για να απαλλαγείτε από τη σκόνη και τη βρωμιά. Προτού χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα, φροντίστε να βγάλετε από την τσάντα σας όλα τα μικρά αντικείμενα όπως κάρτες μνήμης, το κάλυμμα της βάσης για φλας κ.λπ.
Τι πρέπει να κάνω εάν εντοπίσω σκόνη στις φωτογραφίες μου;

Οι φωτογραφικές μηχανές SLT διαθέτουν μια λειτουργία κατά της σκόνης, δύο βαθμίδων.

 1. Αντιστατική επίστρωση του οπτικού χαμηλοπερατού φίλτρου
 2. Δυνατότητα δόνησης του αισθητήρα για το τίναγμα και την απομάκρυνση της ελαφριάς σκόνης που έχει ακουμπήσει στο χαμηλοπερατό φίλτρο. (Τα μοντέλα SLT που κυκλοφορούν από το καλοκαίρι του 2011 (SLT-A77 και μεταγενέστερα μοντέλα) διαθέτουν αποτελεσματικότερη λειτουργία δόνησης με υπερήχους για την απομάκρυνση της σκόνης, σε σύγκριση με τα προηγούμενα μοντέλα

Αυτή η δόνηση του αισθητήρα εκτελείται αυτόματα κάθε φορά που απενεργοποιείται η φωτογραφική μηχανή και μπορεί, επίσης, να ενεργοποιηθεί μέσα από το μενού, όποτε χρειαστεί. Καθώς η εσωτερική λειτουργία κατά της σκόνης εκτελείται αυτόματα κάθε φορά που η φωτογραφική μηχανή είναι απενεργοποιημένη, ενδέχεται να έχει ήδη εξαφανιστεί η σκόνη που ήταν ορατή στις φωτογραφίες που είχατε τραβήξει. Επιπλέον, τα κανονικά σωματίδια σκόνης είναι υπερβολικά μικρά και εντοπίζονται δύσκολα με το γυμνό μάτι όταν κοιτάζετε τον αισθητήρα.

Τρόπος καθαρισμού του αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής (αντίστοιχα προς το οπτικό χαμηλοπερατό φίλτρο που βρίσκεται μπροστά από τον αισθητήρα)

Η Sony εγκρίνει για τους πελάτες μόνο τη μέθοδο καθαρισμού εκείνη όπου χρησιμοποιείται χειροκίνητος, ελαστικός φυσητήρας*. Η εφαρμογή άλλων μεθόδων ενέχει κίνδυνο πρόκλησης ζημιάς στον αισθητήρα, αντίστοιχα προς το οπτικό χαμηλοπερατό φίλτρο που βρίσκεται μπροστά από τον αισθητήρα, ακυρώνοντας την εγγύηση της φωτογραφικής μηχανής.

Για να καθαρίσετε το οπτικό χαμηλοπερατό φίλτρο που βρίσκεται μπροστά από τον αισθητήρα, εκτελέστε τα εξής:

 1. Απενεργοποιήστε τη φωτογραφική μηχανή με τέτοιον τρόπο ώστε να πραγματοποιηθεί αυτόματα η δόνηση του αισθητήρα, για την απομάκρυνση της σκόνης που δεν έχει κολλήσει.
 2. Αφαιρέστε το φακό. Μπορείτε πλέον να δείτε το "ημιδιαφανές κάτοπτρο", που μπλοκάρει τον αισθητήρα εικόνας. Χρησιμοποιήστε τον ελαστικό φυσητήρα για να φυσήξετε προσεκτικά τη σκόνη που μπορεί να κάθισε στο ημιδιαφανές κάτοπτρο, αλλά φροντίστε να μην το αγγίξετε ποτέ.
 3. Για να φθάσετε τον αισθητήρα, το κάτοπτρο πρέπει να ανασηκωθεί προς τα επάνω. Πιέστε προσεκτικά το μοχλό ασφάλισης του κατόπτρου με το δάχτυλό σας, για να ανασηκώσετε το κάτοπτρο προς τα επάνω.

  Προσέξτε να μην αγγίξετε την επιφάνεια του ημιδιαφανούς κατόπτρου! Το κάτοπτρο αυτής της φωτογραφικής μηχανής είναι κατασκευασμένο από ημιδιαφανή μεμβράνη. Εάν αγγίξετε το κάτοπτρο, ενδέχεται να προκληθεί παραμόρφωση ή να συσσωρευτεί βρωμιά, επηρεάζοντας την ποιότητα της εικόνας ή την απόδοση της φωτογραφικής μηχανής.
 4. Στρέψτε τη βάση της φωτογραφικής μηχανής προς τα κάτω και τοποθετήστε το φυσητήρα με το άκρο του μόλις που να βρίσκεται στο εσωτερικό της βάσης του φακού της φωτογραφικής μηχανής και φυσήξτε σύντομα μερικές φορές. Με αυτόν τον τρόπο, συνήθως αποκολλούνται τα τυπικά σωματίδια σκόνης από τον αισθητήρα και απομακρύνονται από τη φωτογραφική μηχανή.
 5. Αφού τελειώσετε, επαναφέρετε το κάτοπτρο στην αρχική του θέση πιέζοντάς το προσεκτικά με το δάχτυλό σας μέχρι να ακούσετε ένα χαρακτηριστικό ήχο "κλικ". Και πάλι, φροντίστε να αγγίξετε μόνο το πλαίσιο του κατόπτρου και όχι την επιφάνεια του κατόπτρου.

*Χειροκίνητος λαστιχένιος φυσητήρας: Στην αγορά διατίθενται χειροκίνητοι φυσητήρες από πολλούς κατασκευαστές, που διαφέρουν σημαντικά σε τιμή και ποιότητα. Οι καλοί ελαστικοί φυσητήρες διαθέτουν ανταλλακτικά φίλτρα αέρα, με αποτέλεσμα να μην διοχετεύουν αέρα με περισσότερη σκόνη μέσα στο θάλαμο της φωτογραφικής μηχανής. Ο ελαστικός φυσητήρας είναι το απαραίτητο εξάρτημα του φωτογραφικού εξοπλισμού που, τις περισσότερες φορές, δίνει καλά αποτελέσματα.

Σημείωση: Ποτέ μην χρησιμοποιείτε πεπιεσμένο αέρα (από μεταλλικό δοχείο) για να καθαρίσετε τον αισθητήρα! Η πίεση μπορεί να είναι υπερβολική υψηλή και να προκληθεί ζημιά, ενώ μικρά σταγονίδια διαβρωτικού υγρού μπορεί να εισρεύσουν κατά λάθος στο χαμηλοπερατό φίλτρο ή στο ημιδιαφανές κάτοπτρο και να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά.

Σκόνη στο ημιδιαφανές κάτοπτρο

Το ημιδιαφανές κάτοπτρο είναι ένα πολύ ευαίσθητο εξάρτημα της φωτογραφικής μηχανής.

Το κάτοπτρο αυτής της φωτογραφικής μηχανής είναι κατασκευασμένο από ημιδιαφανή μεμβράνη. Εάν αγγίξετε το κάτοπτρο, ενδέχεται να προκληθεί παραμόρφωση ή να συσσωρευτεί βρωμιά, επηρεάζοντας την ποιότητα της εικόνας ή την απόδοση της φωτογραφικής μηχανής. Επίσης, η ημιδιαφανής μεμβράνη είναι επιρρεπής σε γρατσουνιές.

Ποτέ μην επιχειρήσετε να τρίψετε βρωμιά, σκόνη ή λίπος από το κάτοπτρο SLT και ποτέ μην χρησιμοποιήσετε κανένα υγρό καθαρισμού. Θα προκληθεί ζημιά στο ημιδιαφανές κάτοπτρο. Η ζημιά που θα προκληθεί από την απευθείας επαφή με την ημιδιαφανή μεμβράνη, δεν καλύπτεται από την εγγύηση.

Για να διατηρήσετε το κάτοπτρο SLT καθαρό και για να διασφαλίσετε τη βέλτιστη απόδοση της φωτογραφικής μηχανής, να χρησιμοποιείτε τακτικά ένα ελαστικό φυσητήρα* για να αποτραπεί η συσσώρευση σκόνης. Επίσης, καθαρίστε την εξωτερική πλευρά του πίσω μέρους του φακού προτού αλλάξετε το φακό. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο πριν από τη χρήση της φωτογραφικής μηχανής σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία ή με κίνδυνο συμπύκνωσης υγρασίας. Ο συνδυασμός της σκόνης στο κάτοπτρο SLT και της υγρασίας/συμπύκνωσης μπορεί να μπλοκάρει τη σκόνη στο κάτοπτρο

*Χειροκίνητος λαστιχένιος φυσητήρας: Στην αγορά διατίθενται χειροκίνητοι φυσητήρες από πολλούς κατασκευαστές, που διαφέρουν σημαντικά σε τιμή και ποιότητα. Οι καλοί ελαστικοί φυσητήρες διαθέτουν ανταλλακτικά φίλτρα αέρα, με αποτέλεσμα να μην διοχετεύουν αέρα με περισσότερη σκόνη μέσα στο θάλαμο της φωτογραφικής μηχανής. Ο ελαστικός φυσητήρας είναι το απαραίτητο εξάρτημα του φωτογραφικού εξοπλισμού που, τις περισσότερες φορές, δίνει καλά αποτελέσματα.

Σημείωση: Ποτέ μην χρησιμοποιείτε πεπιεσμένο αέρα (από μεταλλικό δοχείο)! Η πίεση μπορεί να είναι υπερβολική υψηλή και να προκληθεί ζημιά, ενώ μικρά σταγονίδια διαβρωτικού υγρού μπορεί να εισρεύσουν κατά λάθος στο ημιδιαφανές κάτοπτρο και να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά.

Σκόνη στο εσωτερικό του φακού

Η παρουσία σκόνης στο εσωτερικό του φακού είναι φυσιολογική και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σε σύγκριση με τη σκόνη στον αισθητήρα, η σκόνη στο εσωτερικό του φακού δεν εμφανίζεται στις φωτογραφίες σας. Έτσι, εάν εντοπίσετε σκόνη στο εσωτερικό του φακού σας (εντοπίζεται ευκολότερα με γυμνό μάτι απ' ό,τι στον αισθητήρα), συνεχίστε να απολαμβάνετε τη φωτογράφιση!

Οι φακοί πρέπει να επιτρέπουν ένα συγκεκριμένο ποσό ροής αέρα λόγω της συνεχούς μετακίνησης των στοιχείων του φακού στο εσωτερικό κατά την εστίαση και/ή το ζουμ. Εάν οι φακοί ήταν πλήρως στεγανοποιημένοι, τα στοιχεία του φακού δεν θα μπορούσαν να μετακινηθούν πολύ και θα πιέζονταν προς τα πίσω από την πίεση του αέρα.

Ακόμα και αν ο φακός είναι ολοκαίνουργιος, μπορεί να υπάρχει ήδη ένα μικρό ποσοστό σκόνης στο εσωτερικό του φακού. Αυτό δεν αποτελεί ελάττωμα. Οι φακοί κατασκευάζονται με ιδιαίτερη προσοχή σε πολύ καθαρό περιβάλλον, αλλά δεν είναι δυνατή η πλήρης απουσία σκόνης.

Πώς να καθαρίζετε και να συντηρείτε το σώμα της φωτογραφικής μηχανής και τους φακούς

Ο καθαρισμός του σώματος της φωτογραφικής μηχανής και των φακών είναι απαραίτητος ώστε να διατηρηθεί ο εξοπλισμός σας σε καλή κατάσταση, αλλά είναι επίσης μια λεπτή διαδικασία. Αυτός είναι ο λόγος που ο καλύτερος τρόπος να τα διατηρήσετε σε καλή κατάσταση είναι να τα φροντίζετε προσεκτικά:

Πάντα να επανατοποθετείτε τα καλύμματα φακών.
Διατηρείτε τους φακούς σας σε μια προστατευτική θήκη.
Μεταφέρετε τον εξοπλισμό της φωτογραφικής σας μηχανής σε μια κατάλληλη τσάντα.

Μπορείτε να βρείτε αξεσουάρ εδώ.

Επίσης, αν βρίσκεστε σε μια τοποθεσία με υψηλή υγρασία ή αν μετακινηθείτε από έναν ψυχρό σε έναν θερμό χώρο, ενδέχεται να εμφανιστεί συμπύκνωση υδρατμών. Αυτή η συμπύκνωση ενδέχεται να οδηγήσει στην οξείδωση ορισμένων από τα μεταλλικά μέρη στο εσωτερικό του σώματος, προκαλώντας δυσλειτουργίες. Επιπλέον, ενδέχεται να παρουσιαστεί ανάπτυξη μυκήτων και μούχλας που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον εξοπλισμό σας. Για να ελαττώσετε αυτόν τον κίνδυνο, ενδέχεται να είναι φρόνιμο να κρατάτε σακουλάκια με γέλη πυριτίου στη θήκη μεταφοράς σας. Η γέλη πυριτίου βοηθά στην απορρόφηση ενός μέρους της υγρασίας.

Όταν χειρίζεστε τον εξοπλισμό σας, μπορεί να εγκατασταθεί σκόνη ή άλλα στέρεα σωματίδια στο σώμα της φωτογραφικής μηχανής και τους φακούς. Ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν δαχτυλιές. Ακολουθεί ο τρόπος που μπορείτε να τα αφαιρέσετε χωρίς να προκαλέσετε ζημιά στον εξοπλισμό σας.

 1. Σώμα φωτογραφικής μηχανής

  Μετά από μια μέρα στην παραλία, για παράδειγμα, ενδέχεται να σφηνωθούν κόκκοι άμμου στις σχισμές του σώματος της φωτογραφικής μηχανής. Αν δεν αφαιρεθούν αμέσως, ενδέχεται να φτάσουν στα περιστροφικά ρυθμιστικά, προκαλώντας πρόωρη φθορά που θα αχρηστεύσει τη φωτογραφική σας μηχανή. Μπορούν επίσης να βλάψουν τους δακτυλίους εστίασης του φακού σας, προκαλώντας του σοβαρή ζημιά.
  Η απλούστερη λύση για την αφαίρεση των σωματιδίων είναι να καθαρίσετε το εξωτερικό του σώματος χρησιμοποιώντας μια βούρτσα με μαλακές τρίχες. Μην πιέζετε δυνατά, καθώς θα γρατσουνίσετε το σώμα ή την οθόνη LCD.
  Αν η κολλώδης σκόνη δεν μπορεί να αφαιρεθεί με μια βούρτσα, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί μια μπατονέτα. Για τα σημεία όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση, συχνά είναι αποτελεσματικός ένας χειροκίνητος φυσητήρας.
  Τέλος, αν το σώμα της φωτογραφικής μηχανής έχει λερωθεί με ουσίες που είναι δυσκολότερο να αφαιρεθούν (λάσπη κλπ.), είναι απολύτως επαρκές ένα πανί με μικροΐνες (μπορείτε να το προμηθευτείτε εύκολα από έναν οπτικό) που έχει υγρανθεί ελαφρά με νερό. Συνιστώνται πανιά με μικροΐνες, καθώς δεν θα γρατσουνίσουν την οθόνη LCD.
  Μη χρησιμοποιείτε χημικά προϊόντα, όπως διαλυτικά, βενζίνη, αλκοόλη, μαντηλάκια καθαρισμού μίας χρήσης κ.λπ.

 2. Φακοί

  Πρέπει να μεταχειρίζεστε τους φακούς με ιδιαίτερη προσοχή. Το γυαλί από το οποίο αποτελούνται οι φακοί είναι πολύ εύθραυστο και μπορεί να γρατσουνιστεί πολύ εύκολα. Οι φακοί θα πρέπει να καθαρίζονται μόνο ως έσχατη λύση. Η οπτική επιφάνεια επηρεάζεται κάθε φορά που καθαρίζεται. Μένουν πάντα σημάδια, ακόμη και αν δεν είναι άμεσα ορατά με γυμνό μάτι. Καλύτερα να έχετε έναν φακό που είναι ελαφρά σκονισμένος από έναν φακό που είναι γρατσουνισμένος.
  Σύμφωνα με τη δική μας άποψη, ο καθαρισμός είναι απαραίτητος αν παρατηρήσετε δαχτυλιές. Αυτές είναι λιπαρές και όξινες από τη φύση τους και μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στην αντιανακλαστική επίστρωση του φακού. Τα αποξηραμένα σταγονίδια νερού και η αλμύρα περιέχουν κρυστάλλους αλατιού που ενδέχεται επίσης να προκαλέσουν ζημιά στο γυαλί και πρέπει να αφαιρεθούν.
Αφαίρεση σκόνης και μικροσωματιδίων

Αρχικά, χρησιμοποιήστε έναν ελαστικό φυσητήρα για να αφαιρέσετε το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης. Ποτέ μη φυσάτε με το στόμα σας. Κάτι τέτοιο έχει ως αποτέλεσμα να πέσουν σταγονίδια σάλιου στο φακό, τα οποία αφήνουν σημάδια που αφαιρούνται δύσκολα.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με πολύ μαλακές τρίχες για να αφαιρέσετε τη σκόνη από το φακό. Μην αγγίζετε τις τρίχες της βούρτσας με τα δάχτυλά σας, καθώς κάτι τέτοιο θα κάνει τις τρίχες λιπαρές και θα προκαλέσει κηλίδες. Μην πιέζετε πολύ δυνατά. Μετά από μια μέρα στην παραλία, για παράδειγμα, ενδέχεται να έχουν επικαθίσει μικροσωματίδια χαλαζία ή πυριτίας στο γυαλί του φακού σας και ο εσφαλμένος καθαρισμός ενδέχεται να γρατσουνίσει την οπτική επιφάνεια.

Αφαίρεση λιπαρών κηλίδων και δαχτυλιών

Ως γενικός κανόνας, αποφεύγετε να αγγίζετε το γυαλί με τα δάχτυλά σας. Αν υπάρχουν δαχτυλιές στο γυαλί, ποτέ μην τις αφαιρείτε χρησιμοποιώντας τα ρούχα σας ή χαρτομάντηλα. Οι ίνες τους είναι πολύ τραχιές και ενδέχεται να γρατσουνίσουν το γυαλί.

Χρησιμοποιήστε ένα πανί με μικροΐνες και κρατήστε το σε μια τσάντα ή τη θήκη μεταφοράς σας για το εμποδίσετε να σκονιστεί.
Αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό για να αφαιρέσετε λιπαρές κηλίδες, μη χρησιμοποιείτε τρεχούμενο νερό, καθώς τα άλατα που περιέχει ενδέχεται να γρατσουνίσουν το γυαλί.
Αντί για αυτό, υγράνετε το πανί με μικροΐνες σε απιονισμένο νερό και, χωρίς να τρίβετε, καθαρίστε την επιφάνεια του γυαλιού.