Οδηγός φωτογράφισης: Πώς να τραβήξετε όμορφες φωτογραφίες με τη φωτογραφική σας μηχανή

Αν χρησιμοποιούσατε προηγουμένως μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή μικρού μεγέθους, όλες οι φωτογραφίες σας πιθανότατα αποθηκεύονταν ως αρχεία JPEG. Η φωτογραφική μηχανή DSLR μπορεί να δημιουργήσει και αυτά τα αρχεία, αλλά προσφέρει επίσης την επιλογή δημιουργίας αρχείων RAW. Οπότε τι είναι ένα αρχείο RAW και γιατί να το χρησιμοποιήσετε αντί για τα αρχεία JPEG που έχετε συνηθίσει;

Όταν τραβάτε μια φωτογραφία, ο αισθητήρας της φωτογραφικής μηχανής εγγράφει μια τεράστια ποσότητα δεδομένων, πολύ περισσότερα από αυτά που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός αρχείου JPEG. Όταν η φωτογραφική μηχανή επεξεργάζεται την εικόνα, χρειάζεται να απορρίψει πολλά από αυτά τα δεδομένα προκειμένου να δημιουργήσει ένα αρχείο μικρότερου μεγέθους. Η παραγόμενη εικόνα είναι άριστη για τις περισσότερες χρήσεις για τις οποίες ενδέχεται να τη θέλετε, όπως η εκτύπωση ή η κοινή χρήση της εικόνας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε μια διαδικτυακή τοποθεσία.

Αντίθετα με τα αρχεία JPEG, τα αρχεία RAW δεν έχουν υποστεί επεξεργασία ή συμπιεστεί από τη φωτογραφική μηχανή. Περιέχουν όλα τα δεδομένα που εγγράφηκαν από τον αισθητήρα όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία. Αυτά περιλαμβάνουν μια πολύ ευρύτερη γκάμα χρωμάτων και τόνων από αυτά που θα είχαν χρησιμοποιηθεί σε ένα αρχείο JPEG και ενδέχεται επίσης να διαθέτουν πολύ περισσότερη λεπτομέρεια στα σημεία με έντονη σκιά και φωτισμό. Για αυτό το λόγο μερικές φορές ονομάζονται "ψηφιακά αρνητικά". Επιπλέον, όπως η εμφάνιση και η εκτύπωση των φωτογραφιών σας σε έναν σκοτεινό θάλαμο σάς επιτρέπει να αποκτήσετε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που μπορείτε να λάβετε από το τοπικό φωτογραφικό κατάστημα, τα επιπλέον δεδομένα που εγγράφονται στο αρχείο RAW μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη εικόνων υψηλότερης ποιότητας. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη εξάσκηση

Για την επεξεργασία αρχείων RAW απαιτείται ένα ειδικό λογισμικό "μετατροπής RAW", όπως το Image Data Converter SR που συνοδεύει τη φωτογραφική σας μηχανή.

Όταν ανοίγετε ένα αρχείο RAW στο Image Data Converter, προβάλλει αρχικά την εικόνα όπως θα φαινόταν αν εφαρμόζατε τις ρυθμίσεις που υπήρχαν στη φωτογραφική μηχανή τη στιγμή που έγινε λήψη. Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε αλλαγές στην έκθεση, την ισορροπία λευκού, τον τρόπο λειτουργίας χρώματος, την αντίθεση και διάφορες άλλες ρυθμίσεις, μέχρι να φαίνεται ακριβώς όπως θέλετε. Μπορείτε ακόμη και να προβάλετε τις εικόνες "πριν" και "μετά" δίπλα-δίπλα, ώστε να μπορείτε να δείτε το αποτέλεσμα που επιτυγχάνετε. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως κάνετε κάποιο λάθος. Όταν ολοκληρώσετε τη ρύθμιση της φωτογραφίας, μπορείτε να αποθηκεύσετε το αποτέλεσμα ως ένα νέο αρχείο TIFF ή JPEG. Το πρωτότυπο αρχείο RAW παραμένει εντελώς αμετάβλητο, οπότε μπορείτε να επιστρέψετε σε αυτό αργότερα και να κάνετε ένα τελείως διαφορετικό σύνολο ρυθμίσεων, αν θέλετε.

Παραδείγματα του τι αποτελέσματα μπορείτε να έχετε επιλέγοντας RAW αντί για JPEG:

Παράδειγμα 1

Σε αυτό το παράδειγμα, μπορείτε να διακρίνετε καθαρά ότι τα σταγονίδια νερού που χτυπούν το δάπεδο δεν εμφανίζονται με λεπτομέρεια στην εικόνα JPEG. Επίσης, στη συνολική εικόνα απουσιάζουν πάρα πολλές λεπτομέρειες από τις φωτισμένες περιοχές.

Μεγέθυνση εικόνας

Η εικόνα RAW επιδεικνύει ότι μπορούν να εμφανιστούν πολύ περισσότερες λεπτομέρειες σε μια φωτογραφία, κάνοντάς την πιο ζωηρή.

Μεγέθυνση εικόνας

Λεπτομέρειες των διαφορών μεταξύ RAW και JPEG σε μεγέθυνση

Μεγέθυνση εικόνας

Παράδειγμα 2

Φωτογραφία που τραβήχτηκε σε τρόπο λειτουργίας JPEG

Σε αυτό το παράδειγμα, η φωτογραφία τραβήχτηκε στο τέλος της ημέρας, κατά το ηλιοβασίλεμα. Η ατμόσφαιρα του κόκκινου χρώματος διάρκεσε μόνο μερικά λεπτά. Η πρόκληση είναι να αναπλαστεί αυτή η κόκκινη ατμόσφαιρα στη φωτογραφία. Στον τρόπο λειτουργίας JPEG, η φωτογραφία έχει πολύ χαμηλή έκθεση και τα χρώματα είναι μουντά. Αυτή η φωτογραφία δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο.

Προσαρμοσμένο αρχείο RAW

Παράδειγμα 2