Προστασία από νερό και σκόνη – όλα όσα πρέπει να ξέρετε

  Πριν ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή Sony, πρέπει να ελέγξετε τις δυνατότητες και τα όρια της. Είτε θέλετε να την πάρετε μαζί σας στην εκδρομή σας είτε σε ένα ταξίδι το Σαββατοκύριακο, υπάρχουν ορισμένες βασικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να διασφαλίσετε ότι η συσκευή σας μπορεί να αντιμετωπίσει ό,τι της επιφυλάσσει η ζωή.

  Ας ξεκινήσουμε με μια πιο προσεκτική ματιά στις διαβαθμίσεις IP και στο πώς μπορούν να επηρεάσουν το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε.

  Τι είναι η διαβάθμιση IP;

  Η διαβάθμιση IP (προστασία από εισχώρηση) είναι ένα διεθνές πρότυπο για τη μέτρηση των επιπέδων προστασίας μιας συσκευής από τη σκόνη και το γλυκό νερό. Το πρώτο ψηφίο στον διψήφιο κωδικό IP υποδεικνύει το επίπεδο προστασίας από στερεά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένης της σκόνης. Το δεύτερο ψηφίο αναφέρεται στον βαθμό προστασίας της συσκευής από το γλυκό νερό.

  Προστασία από στερεά αντικείμενα και σκόνη

  IP0X

  Χωρίς ειδική προστασία

  IP1X

  Προστασία από στερεά αντικείμενα > 50 mm διάμετρος.

  IP2X

  Προστασία από στερεά αντικείμενα > 12,5 mm διάμετρος.

  IP3X

  Προστασία από στερεά αντικείμενα > 2,5 mm διάμετρος.

  IP4X

  Προστασία από στερεά αντικείμενα > 1 mm διάμετρος.

  IP5X

  Προστασία από τη σκόνη· περιορισμένη εισχώρηση (αβλαβής απόθεση).

  IP6X

  Κατά της σκόνης.

  Προστασία από γλυκό νερό

  IPX0

  Χωρίς ειδική προστασία

  IPX1

  Προστασία από νερό που στάζει.

  IPX2

  Προστασία από νερό που στάζει, σε κλίση μέχρι 15 μοίρες από την κανονική θέση.

  IPX3

  Προστασία από ψεκασμό νερού.

  IPX4

  Προστασία από εκτόξευση νερού.

  IPX5

  Προστασία από πίδακα νερού χαμηλής πίεσης για τουλάχιστον 3 λεπτά.

  IPX6

  Προστασία από πίδακα νερού υψηλής πίεσης για τουλάχιστον 3 λεπτά.

  IPX7

  Προστασία από τα αποτελέσματα βύθισης σε νερό βάθους έως 1 μέτρο, για 30 λεπτά.

  IPX8

  Προστασία από τα αποτελέσματα συνεχόμενης βύθισης σε νερό βάθους πάνω από 1 μέτρο. Οι ακριβείς συνθήκες ορίζονται για κάθε συσκευή από τον κατασκευαστή.

  Τι σημαίνει αυτό για τη συσκευή μου

  Η συσκευή σας έχει διαβάθμιση ΙΡ. Αυτό σημαίνει ότι, σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον, το υλικό λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί, ακόμα και μετά την έκθεσή του σε συγκεκριμένες συνθήκες.

  Οι συσκευές Sony που δοκιμάζονται ως προς την ανθεκτικότητά τους στο νερό, τοποθετούνται προσεκτικά σε ένα δοχείο γεμάτο με νερό βρύσης σε βάθος 1,5 μέτρων. Μετά από 30 λεπτά παραμονής στο δοχείο, η συσκευή αφαιρείται απαλά και δοκιμάζονται οι λειτουργίες και οι δυνατότητές της.

  Ας βρέχει

  Άρχισε να βρέχει ενώ περιμένετε το λεωφορείο; Κανένα πρόβλημα. Η συσκευή Xperia δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις σταγόνες της βροχής ή νερού σε εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο.

  Επίσης, αν βρίσκεστε σε δείπνο και χυθεί κατά λάθος νερό στη συσκευή σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Απλώς, αφήστε τη συσκευή σας να στεγνώσει τελείως.

  Ή μπορεί να σας αρέσει να παρακολουθείτε βίντεο στη συσκευή Xperia, ενώ πλένετε τα πιάτα. (Υπέροχη ιδέα, παρεμπιπτόντως, έχετε τελειοποιήσει την τέχνη του multitasking.) Απλώς προσέξτε μην ρίξετε κατά λάθος τη συσκευή σας στο νερό και σκουπίστε τυχόν σταγόνες νερού όταν τελειώσετε.

  Άλλοι τρόποι να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή σας

  Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να εκμεταλλευτείτε την προστασία από νερό και σκόνη της συσκευής Sony. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Όταν τα δάχτυλά σας είναι υγρά.
  • Σε περιβάλλοντα με σκόνη, όπως σε μια παραλία με αέρα ή όταν κάνετε πεζοπορία σε μια διαδρομή με σκόνη. Απλώς να ξεπλένετε, στη συνέχεια, όλη τη σκόνη στη συσκευή σας με νερό από τη βρύση.
  • Για να βγάζετε φωτογραφίες και να τραβάτε βίντεο σε υγρά περιβάλλοντα. Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε τη συσκευή κάτω από το νερό. Αν κατά λάθος βρέξετε τη συσκευή με νερό που δεν είναι γλυκό, πλύνετε τη συσκευή με νερό της βρύσης.

  Αλλά μην ξεχνάτε τα καλύμματα…

  Θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τη χρήση της συσκευής σας και να θυμάστε να κλείνετε καλά όλα τα καλύμματα πριν την εκθέσετε σας σε νερό η σκόνη. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα καλύμματα της θύρας USB, της υποδοχής της κάρτας SIM και της κάρτας μνήμης. Ορισμένες συσκευές διαθέτουν θύρα USB χωρίς κάλυμμα που είναι ανθεκτική στο νερό. Σε περίπτωση που μια τέτοια συσκευή εκτεθεί σε νερό, είναι σημαντικό να στεγνώσει πλήρως η θύρα USB πριν συνδέσετε σε αυτήν κάποιο καλώδιο USB. Για να αφαιρέσετε την υγρασία από τη θύρα USB, ανακινήστε τη συσκευή σας πολλές φορές με τη θύρα USB στραμμένη προς τα κάτω και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα πανάκι με μικροΐνες για να σκουπίσετε και να στεγνώσετε τη συσκευή. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να μην υπάρχει πλέον ορατή υγρασία στη θύρα USB.

  Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι τρίχες ή άλλα μικρά αντικείμενα δεν παγιδεύονται ανάμεσα στα καλύμματα, όταν τα κλείνετε. Σε αντίθετη περίπτωση, αυτό μπορεί να βλάψει τη συσκευή σας.

  Βασική φροντίδα

  Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη συσκευή σας:

  • Αφού χρησιμοποιήσετε το smartphone, το tablet ή το αξεσουάρ σας σε υγρές συνθήκες, θυμηθείτε να στεγνώσετε όλα τα καλύμματα και άλλα σημεία όπου μπορεί να συσσωρευτεί νερό.
  • Μην εκθέτετε τη συσκευή σε θαλασσινό νερό, αλμυρό νερό, χλωριωμένο νερό ή υγρά όπως φρουτοποτά, υγρό απορρυπαντικό και ξύδι.
  • Αν η συσκευή εκτεθεί κατά λάθος σε νερό που δεν είναι γλυκό, όπως χλωριωμένο νερό από πισίνα, να ξεπλένετε πάντα τη συσκευή σας με γλυκό νερό.
  • Αν το ηχείο ή το μικρόφωνο βραχούν, θα επηρεαστεί η λειτουργία τους, μέχρι να στεγνώσει τελείως η υγρασία.
  • Η διαβάθμιση ΙΡ της συσκευής σας επιτεύχθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες σε κατάσταση αναμονής, οπότε δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τη συσκευή κάτω από το νερό, π.χ. για να βγάζετε φωτογραφίες. Μην χρησιμοποιείτε τη συσκευή για να βγάζετε φωτογραφίες, όσο πραγματοποιείτε οποιαδήποτε υποβρύχια δραστηριότητα, όπως ελεύθερη κατάδυση ή κατάδυση με αναπνευστήρα.
  • Οι χρόνοι στεγνώματος θα διαφέρουν ανάλογα με το περιβάλλον, αλλά η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρεις ώρες. Στο μεταξύ, μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιείτε όλες τις λειτουργίες που δεν βασίζονται στο ηχείο ή το μικρόφωνο – μπορείτε να βγάζετε φωτογραφίες, να ελέγχετε το email σας ή να στέλνετε SMS, χωρίς κανένα πρόβλημα.
  • Μην χρησιμοποιείτε πιστολάκι μαλλιών για να στεγνώσετε τυχόν υγρά σημεία.
  • Η καθημερινή χρήση και φθορά, μαζί με βλάβη στη συσκευή σας, μπορεί να μειώσει τη δυνατότητά της να παραμένει προστατευμένη από σκόνη και υγρασία.

  Εγγύηση, επιδιορθώσεις και εξυπηρέτηση πελατών

  Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εγγύησή σας δεν καλύπτει ζημιές ή ελαττώματα που προκαλούνται από κακή ή ακατάλληλη χρήση της συσκευής. Επίσης, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι όλα τα συμβατά αξεσουάρ, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών, των φορτιστών, των συσκευών hands-free, των πληκτρολογίων και των καλωδίων USB, δεν είναι από μόνα τους ανθεκτικά στο νερό ούτε προστατεύονται από τη σκόνη.