ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΑΚΩΝ

Ορολογίες φακών

Κυκλικό διάφραγμα

Συνήθως, αν ένα διάφραγμα χρησιμοποιεί 7, 9 ή 11 λεπίδες, το σχήμα του διαμορφώνεται σε πολύγωνο με 7, 9 ή 11 πλευρές, καθώς το διάφραγμα γίνεται μικρότερο. Ωστόσο, το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα είναι πως η αποεστίαση των πηγών με σημεία φωτός εμφανίζεται πολυγωνική και όχι κυκλική. Οι φακοί α αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα με έναν αποκλειστικό σχεδιασμό που διατηρεί το διάφραγμα σχεδόν απόλυτα κυκλικό, από την πλήρως ανοιχτή θέση μέχρι το κλείσιμο στα 2 στοπ. Το αποτέλεσμα είναι η πιο ομαλή και φυσική αποεστίαση.

Σύγκριση σχεδιασμού διαφράγματος [1] Συμβατικό διάφραγμα [2] Κυκλικό διάφραγμα

Γυαλί εξαιρετικά χαμηλής διασποράς (ED) / Γυαλί Super ED

Καθώς οι εστιακές αποστάσεις γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, οι φακοί που κατασκευάζονται με συμβατικό οπτικό γυαλί αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τη χρωματική απόκλιση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία εικόνων χαμηλότερης αντίθεσης, ποιότητας χρώματος και ανάλυσης. Το γυαλί τύπου ED δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και περιλαμβάνεται σε επιλεγμένους φακούς. Βελτιώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη χρωματική απόκλιση σε εύρος τηλεφακού και παρέχει κορυφαία αντίθεση σε ολόκληρη την εικόνα, ακόμα και σε ρυθμίσεις μεγάλου διαφράγματος. Το γυαλί Super ED παρέχει ενισχυμένη αντιστάθμιση για τη χρωματική απόκλιση.

[1] Γυαλί [2] Γυαλί τύπου ED [3] Γυαλί τύπου Super ED [4] Εστιακό επίπεδο

Επικάλυψη πολλαπλών στρώσεων

Παρά το γεγονός ότι η μεγαλύτερη ποσότητα φωτός που πέφτει σε ένα οπτικό γυαλί μεταδίδεται μέσα από αυτό, ορισμένο φως αντανακλάται στην επιφάνεια του φακού, προκαλώντας αναλαμπές ή είδωλα. Για την αποφυγή αυτού του προβλήματος, στην επιφάνεια του φακού πρέπει να εφαρμοστεί μια λεπτή στρώση αντιανακλαστικής επίστρωσης. Οι φακοί α χρησιμοποιούν την αποκλειστική επικάλυψη πολλαπλών στρώσεων για αποτελεσματική μείωση αυτών των προβλημάτων σε μήκη κύματος ευρέως φάσματος.

Αντι-ανακλαστική επίστρωση νανοκρυστάλλων

Η αποκλειστική τεχνολογία αντιανακλαστικής επίστρωσης νανοκρυστάλλων της Sony παράγει μια επικάλυψη φακών με επακριβώς καθορισμένη κανονική δομή νανοκρυστάλλων, η οποία επιτρέπει την ακριβή μετάδοση του φωτός, ενώ μειώνει αποτελεσματικά τις αντανακλάσεις που μπορεί να προκαλέσουν αναλαμπές και είδωλα. Η αντιανακλαστική επίστρωση νανοκρυστάλλων διαθέτει κορυφαία χαρακτηριστικά μείωσης των αντανακλάσεων σε σύγκριση με τις συμβατικές αντιανακλαστικές επιστρώσεις, όπως μεταξύ άλλων οι επιστρώσεις με νανοκρυστάλλους ακαθόριστης δομής, παρέχοντας σημαντική βελτίωση στην ευκρίνεια, την αντίθεση και τη συνολική ποιότητα εικόνας.

[1] Προσπίπτον φως [2] Ανακλώμενο φως [3] Μεταδιδόμενο φως [4] Γυαλί [5] Αντιανακλαστική επίστρωση [6] Αντιανακλαστική επίστρωση νανοκρυστάλλων

Εικόνα που λήφθηκε με αντιανακλαστική επίστρωση νανοκρυστάλλων

Με αντιανακλαστικά νανοκρύσταλλα

Εικόνα που λήφθηκε χωρίς αντιανακλαστική επίστρωση νανοκρυστάλλων

Χωρίς αντιανακλαστικά νανοκρύσταλλα

Ασφαιρικός φακός

Η σφαιρική απόκλιση είναι μια μικρή λανθασμένη ευθυγράμμιση των ακτίνων φωτός που προβάλλονται στο επίπεδο εικόνας από έναν απλό σφαιρικό φακό, η οποία προκαλείται λόγω διαφορών στη διάθλαση σε διαφορετικά σημεία του φακού. Αυτή η λανθασμένη ευθυγράμμιση μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα της εικόνας σε φακούς με μεγάλο διάφραγμα. Η λύση είναι να χρησιμοποιούνται ένα ή περισσότερα ειδικά σχεδιασμένα "ασφαιρικά" στοιχεία κοντά στο διάφραγμα, ώστε να αποκατασταθεί η ευθυγράμμιση στο επίπεδο εικόνας, διατηρώντας την υψηλή ευκρίνεια και αντίθεση ακόμα και σε μέγιστο διάφραγμα. Τα ασφαιρικά στοιχεία μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε άλλα σημεία της οπτικής διαδρομής για τη μείωση της παραμόρφωσης. Τα σωστά σχεδιασμένα ασφαιρικά στοιχεία μπορούν να μειώσουν το συνολικό αριθμό των απαιτούμενων στοιχείων, μειώνοντας έτσι το συνολικό μέγεθος και βάρος του φακού.

[1] Σφαιρικός φακός [2] Ασφαιρικός φακός [3] Εστιακό επίπεδο

Προηγμένα ασφαιρικά στοιχεία

Τα προηγμένα ασφαιρικά (AA) στοιχεία είναι μια εξελιγμένη παραλλαγή, με εξαιρετικά υψηλό λόγο πάχους μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας. Τα στοιχεία AA είναι υπερβολικά δύσκολο να δημιουργηθούν, ανάλογα με την πιο προηγμένη διαθέσιμη τεχνολογία καλουπιού, με σκοπό τη σταθερή και ακριβή επίτευξη του σχήματος και της ακριβείας επιφάνειας που απαιτούνται. Το αποτέλεσμα είναι σημαντικά βελτιωμένη αναπαραγωγή και απόδοση.

Φακός XA (υπερβολικά ασφαιρικός)

Οι ασφαιρικοί φακοί είναι πιο δύσκολοι στην κατασκευή σε σχέση με τους απλούς σφαιρικούς. Τα νέα στοιχεία του φακού XA (υπερβολικά ασφαιρικός) επιτυγχάνουν εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια επιφάνειας που διατηρείται σε 0,01 micron μέσω της πρωτοποριακής τεχνολογίας κατασκευής, για έναν ασύγκριτο συνδυασμό υψηλής ανάλυσης και του πιο υπέροχου εφέ αποεστίασης φόντου (bokeh) που έχετε δει ποτέ.

[1-1] Συμβατική επιφάνεια ασφαιρικού φακού [1-2] Ανεπιθύμητο αποτέλεσμα αποεστίασης φόντου (bokeh) [2-1] επιφάνεια φακού XA (υπερβολικά ασφαιρικός) [2-2] Όμορφο αποτέλεσμα αποεστίασης φόντου (bokeh)

Επίστρωση ZEISS® T* 

Είναι γνωστό πως η τεχνολογία επίστρωσης φακών (εναπόθεση ατμών μιας λεπτής, ομοιόμορφης επίστρωσης στην επιφάνεια του φακού, για τη μείωση των αντανακλάσεων και τη μεγιστοποίηση της μετάδοσης) υπήρξε αρχικά μια ευρεσιτεχνία της ZEISS®. Η εταιρεία ZEISS® επίσης ανέπτυξε και απέδειξε την αποτελεσματικότητα των επιστρώσεων πολλαπλών στρωμάτων για τους φωτογραφικούς φακούς. Αυτή είναι η τεχνολογία που ονομάστηκε "επίστρωση T*".

Μέχρι την παρουσίαση των φακών με επίστρωση, η επιφάνεια του φακού αντανακλούσε ένα μεγάλο ποσοστό του φωτός, και έτσι μείωνε τη μετάδοση και δυσκόλευε τη χρήση πολλαπλών στοιχείων στα σχέδια φακών. Οι αποτελεσματικές επιστρώσεις κατέστησαν δυνατό το σχεδιασμό πιο περίπλοκων οπτικών που προσέφεραν σημαντικά βελτιωμένη απόδοση. Η μειωμένη εσωτερική αντανάκλαση συνέβαλλε στις ελάχιστες αναλαμπές και στην υψηλή αντίθεση.

Η επίστρωση ZEISS T* δεν εφαρμόζεται σε οποιονδήποτε φακό. Το σύμβολο T* αναγράφεται μόνο στους φακούς πολλαπλών στρωμάτων όπου έχει επιτευχθεί η απαιτούμενη απόδοση σε ολόκληρη την οπτική διαδρομή και, επομένως, αποτελεί εγγύηση βέλτιστης ποιότητας.

[1] Πηγή φωτός [2] Αισθητήρας εικόνας [3] Μειωμένη αντανάκλαση

Εσωτερική εστίαση (IF)

Για την επίτευξη της εστίασης κινούνται μόνο οι μεσαίες ομάδες του οπτικού συστήματος, αφήνοντας ανέπαφο το συνολικό μήκος του φακού. Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνονται η γρήγορη αυτόματη εστίαση και η μικρή ελάχιστη απόσταση εστίασης. Επίσης, το σπείρωμα φίλτρου στο εμπρός μέρος του φακού δεν περιστρέφεται, κάτι πολύ πρακτικό αν χρησιμοποιείτε πολωτικό φίλτρο.

Οπίσθια εστίαση (RF)

Χάρη στην κίνηση μόνο της οπίσθιας ομάδας φακών για την εστίαση, ο φακός επιτρέπει ταχύτερη λειτουργία AF και μικρότερη ελάχιστη απόσταση εστίασης. Επίσης, επειδή το εμπρός μέρος του φακού δεν περιστρέφεται, η δυνατότητα χειρισμού βελτιώνεται κατά τη λήψη με προσαρτημένο πολωτικό φίλτρο.

Σώμα φακού από κράμα αλουμινίου

Για την κατασκευή των φακών G και άλλων φακών κορυφαίας τεχνολογίας χρησιμοποιείται κράμα αλουμινίου που διασφαλίζει υψηλή οπτική απόδοση. Αυτό το υλικό είναι ελαφρύ, στιβαρό και εξαιρετικά ανθεκτικό στις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Δυνατότητα περιορισμού εύρους εστίασης (FRL)

Η λειτουργία αυτή σας εξοικονομεί χρόνο κατά τη λειτουργία αυτόματης εστίασης (AF), ορίζοντας ένα όριο στο εύρος εστίασης. Στους φακούς macro, αυτό το όριο μπορεί να οριστεί είτε στο κοντινό είτε στο μακρινό εύρος (όπως απεικονίζεται). Στο φακό SAL70200G, το όριο ορίζεται μόνο στο μακρινό εύρος. Στο φακό SAL300F28G, η εστίαση μπορεί να περιοριστεί είτε σε κάποιο μακρινό εύρος είτε στο εύρος που καθορίζετε εσείς.

Κουμπί διατήρησης της εστίασης (FHB)

Όταν ρυθμίσετε την εστίαση στο σημείο που θέλετε, το πάτημα αυτού του κουμπιού στο σώμα του φακού διατηρεί το φακό κλειδωμένο σε αυτήν την απόσταση εστίασης. Μπορείτε επίσης να αντιστοιχίσετε τη λειτουργία προεπισκόπησης σε αυτό το κουμπί, μέσω των προσαρμοσμένων ρυθμίσεων της μηχανής.

Μηχανισμός υπερηχητικών κυμάτων Direct Drive Super Sonic Wave Motor (DDSSM)

Το νέο σύστημα DDSSM χρησιμοποιείται για την ακριβή τοποθέτηση των βαριών στοιχείων εστίασης που απαιτεί το φορμά πλήρους καρέ, προσφέροντας ακριβή εστίαση ακόμα και στο ελάχιστο βάθος πεδίου του φακού. Επίσης, το σύστημα οδήγησης DDSSM είναι εξαιρετικά αθόρυβο, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για λήψη βίντεο όπου η εστίαση αλλάζει συνεχώς κατά τη διάρκεια της εγγραφής.

Φίλτρο υπερηχητικών κυμάτων (SSM)

Το φίλτρο υπερηχητικών κυμάτων (SSM) είναι ένα πιεζοηλεκτρικό μοτέρ που συνεισφέρει στην ομαλή και αθόρυβη λειτουργία της αυτόματης εστίασης (AF). Το μοτέρ παράγει υψηλή ροπή με αργή περιστροφή και παρέχει άμεση απόκριση στην έναρξη και τη διακοπή της λειτουργίας. Είναι επίσης εξαιρετικά αθόρυβο, χαρακτηριστικό που συμβάλλει στην αθόρυβη λειτουργία της αυτόματης εστίασης. Οι φακοί που διαθέτουν το φίλτρο SSM περιλαμβάνουν επίσης έναν ανιχνευτή ευαισθησίας θέσης για άμεσο εντοπισμό του βαθμού περιστροφής του φακού, βελτιώνοντας έτσι συνολικά την ακρίβεια της αυτόματης εστίασης.

Το φίλτρο SSM αποτελείται από ένα ρότορα (αριστερά) και ένα στάτορα (δεξιά) στους οποίους έχουν τοποθετηθεί πιεζοηλεκτρικά στοιχεία.

Μέτρηση φλας ADI

Η μέτρηση φλας Advanced Distance Integration είναι διαθέσιμη όταν το ενσωματωμένο ή το εξωτερικό φλας στις μηχανές HVL-F60M / HVL-F43M / HVL-F20M χρησιμοποιείται ταυτόχρονα με ένα φακό που διαθέτει ενσωματωμένο κωδικοποιητή απόστασης.* Παρέχει αυτόματη μέτρηση, η οποία πρακτικά δεν επηρεάζεται από την αντανάκλαση των θεμάτων ή του φόντου. Οι ακριβείς πληροφορίες απόστασης επιτυγχάνονται μέσω του κωδικοποιητή, και αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την αντιστάθμιση της εξόδου του φλας αντίστοιχα. Το χαρακτηριστικό αυτό παρέχει σωστές εκθέσεις με μεγαλύτερη αξιοπιστία από τη συμβατική μέτρηση φλας TTL (μέσω του φακού), η οποία μπορεί να μην αποφέρει σωστά αποτελέσματα στην περίπτωση εξαιρετικά ανακλαστικών ή σκούρων θεμάτων και φόντων.

Κωδικοποιητής απόστασης

Ο κωδικοποιητής απόστασης είναι ένα στοιχείο του φακού που εντοπίζει απευθείας τη θέση του μηχανισμού εστίασης και στέλνει ένα σήμα στη CPU για τη μέτρηση της απόστασης μέχρι το θέμα. Κατά τη φωτογράφιση με φλας, αυτά τα δεδομένα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τον υπολογισμό της ποσότητας εξόδου του φλας που είναι κατάλληλη για τη συγκεκριμένη σκηνή. Ο κωδικοποιητής απόστασης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μέτρησης φλας ADI, η οποία παρέχει μέτρηση φλας υψηλής ακρίβειας που δεν επηρεάζεται από την αντανάκλαση των θεμάτων ή του φόντου.

Μηχανισμός ομαλής αυτόματης εστίασης (SAM)

Αντί της χρήσης του μοτέρ οδήγησης της εστίασης στο σώμα της μηχανής, οι φακοί με μηχανισμό SAM διαθέτουν ένα μοτέρ αυτόματης εστίασης ενσωματωμένο στον ίδιο το φακό, το οποίο οδηγεί απευθείας την ομάδα των στοιχείων εστίασης. Δεδομένου ότι το ενσωματωμένο μοτέρ περιστρέφει απευθείας το μηχανισμό εστίασης, η λειτουργία είναι πολύ πιο ομαλή και πιο αθόρυβη από τα συμβατικά, συζευγμένα συστήματα οδήγησης της αυτόματης εστίασης.

Οπτική σταθεροποίηση εικόνας βάσει του φακού (OSS)

Οι ενσωματωμένοι γυροσκοπικοί αισθητήρες στο φακό εντοπίζουν ακόμα και την παραμικρή κίνηση και ο φακός σταθεροποίησης μετακινείται με ακρίβεια για την αντιστάθμιση της θόλωσης της εικόνας που ενδέχεται να προκύψει. Η χρήση αθόρυβων γραμμικών μοτέρ ακριβείας και η τεχνολογία που έχει κληροδοτηθεί από τις επαγγελματικές βιντεοκάμερες υψηλών προδιαγραφών της Sony έχουν ως αποτέλεσμα την εξαιρετικά αθόρυβη και αποτελεσματική σταθεροποίηση της εικόνας, που επιτρέπει τη λήψη ταινιών και στατικών εικόνων υψηλής ποιότητας.

Ενεργή λειτουργία (Ενεργή λειτουργία OSS)

Η κίνηση κατά τη λήψη ταινιών σημαίνει περισσότερους κραδασμούς της φωτογραφικής μηχανής, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί να προκαλέσουν θόλωση της εικόνας. Παρόλο που τα συμβατικά συστήματα σταθεροποίησης εικόνας δεν ήταν αποτελεσματικά στην αντιστάθμιση της κίνησης αυτού του τύπου, η "Ενεργή λειτουργία" χρησιμοποιεί μεγαλύτερο εύρος κίνησης για τον φακό αντιστάθμισης, επιτυγχάνοντας βελτιωμένη σταθεροποίηση σε μεγαλύτερο εύρος κινήσεων της μηχανής. Η σταθεροποίηση στο ευρυγώνιο άκρο του ζουμ βελτιώνεται σημαντικά, διευκολύνοντας τη λήψη ταινιών με τη μηχανή στο χέρι, για ελάχιστη θόλωση της εικόνας.

Ομαλό, ευέλικτο αυτόματο ζουμ (PZ)

Οι φακοί α mount της Sony που διαθέτουν αυτόματο ζουμ προσφέρουν μεγαλύτερο έλεγχο και δυνατότητες έκφρασης για τη δημιουργία ταινιών, με ομαλό, σταθερό ζουμ που δύσκολα επιτυγχάνεται με μη αυτόματο τρόπο. Λεπτομέρειες όπως η ομαλή επιτάχυνση και επιβράδυνση είναι επίσης σημαντικές και, φυσικά, η παρακολούθηση είναι εξαιρετική στο σύνολό της. Όλα αυτά είναι εφικτά χάρη στο συνδυασμό της ώριμης τεχνολογίας της Sony για βιντεοκάμερες με υπερσύγχρονες καινοτομίες, από τον οπτικό και μηχανικό σχεδιασμό μέχρι την αποκλειστική τεχνολογία ενεργοποιητών της Sony, που επιτυγχάνονται χάρη στην κατασκευή ακριβείας της εταιρείας μας. Το εσωτερικό ζουμ είναι ένα ακόμα εκπληκτικό χαρακτηριστικό: το μήκος του φακού παραμένει σταθερό κατά το ζουμ και το σώμα δεν περιστρέφεται, ώστε να είναι δυνατή η χρήση πολωτικών φίλτρων και άλλων εξαρτώμενων από τη θέση φίλτρων, χωρίς την ανάγκη πρόσθετης υποστήριξης.

Smooth Motion Optics (SMO)

Το SMO (Smooth Motion Optics) είναι μια έννοια σχεδιασμού της Sony για εναλλάξιμους φακούς που εξασφαλίζουν την υψηλότερη δυνατή ποιότητα και ανάλυση για τις κινηματογραφικές εικόνες.

Ο σχεδιασμός SMO αφορά τρία κρίσιμα για τη δημιουργία ταινιών χαρακτηριστικά:

- Ο χρόνος αλλαγής εστίασης (αστάθεια της γωνίας θέασης κατά την εστίαση) ελαχιστοποιείται αποτελεσματικά μέσω ενός εσωτερικού μηχανισμού εστίασης ακριβείας.

- Οι μικρές αλλαγές εστίασης που μπορεί να σημειωθούν κατά το ζουμ εξαλείφονται μέσω ενός ειδικού μηχανισμού ρύθμισης παρακολούθησης.

- Η πλευρική κίνηση του οπτικού άξονα κατά το ζουμ εξαλείφεται μέσω ενός εσωτερικού μηχανισμού ζουμ που διατηρεί το μήκος του φακού σταθερό σε όλες τις εστιακές αποστάσεις.

Για να επιτευχθεί το απαιτούμενο επίπεδο ακριβείας, είναι απαραίτητος τόσο ο σχεδιασμός ακριβείας όσο και η συνεχής παρακολούθηση κατά την κατασκευή. Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα για τη δημιουργία ταινιών με φακούς με μεγάλο διάφραγμα, ειδικότερα σε αισθητήρες μεγάλων φορμά, είναι εντυπωσιακά και πραγματικά αξίζουν τον κόπο.

Επίστρωση φθορίου

Το εκτεθειμένο μπροστινό στοιχείο του φακού μπορεί να συγκεντρώσει νερό, λάσπη, έλαια, δαχτυλιές και άλλους ρύπους που όχι μόνο μπορούν να επηρεάσουν τη ποιότητα της εικόνας, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, να βλάψουν και τον φακό. Η Sony παρέχει μια δυναμική λύση στο πρόβλημα, χρησιμοποιώντας φθόριο για την επίστρωση του μπροστινού στοιχείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της γωνίας επαφής των υγρών και, κατά συνέπεια, τη μείωση της διαβρεκτικότητας του φακού και την αποτελεσματική απώθηση των ρύπων. Όλοι οι ρύποι που συγκεντρώνονται στον φακό θα μπορούν να απομακρυνθούν εύκολα είτε έχουν ως βάση το νερό είτε τα έλαια. Πέρα από την προστασία των πολύτιμων φακών σας, χάρη στην επίστρωση φθορίου, δεν θα χρειάζεται πλέον να ανησυχείτε, για να κρατάτε καθαρούς τους φακούς σας σε εξωτερικούς χώρους.