Λέξεις κλειδιά ήχου υψηλής

ανάλυσης που πρέπει να ξέρετε

Θέλετε να μπείτε στον εντυπωσιακό (και μερικές φορές ακαταμάχητο) κόσμο του ήχου υψηλής ανάλυσης; Μπορείτε να ανακαλύψετε τόσες πολλές πληροφορίες σχετικά με τον ήχο υψηλής ανάλυσης, αλλά η ορολογία μοιάζει με ζούγκλα από ακρωνύμια και πολύπλοκους όρους.

Μην ανησυχείτε. Στόχος μας στη Sony είναι να σας οπλίσουμε με τη γνώση που χρειάζεστε για τον ήχο υψηλής ανάλυσης ώστε να γίνετε ειδικοί στον ήχο, δίνοντάς σας τη δυνατότητα να έχετε την καλύτερη δυνατή μουσική εμπειρία.

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τους βασικούς όρους για τον ήχο υψηλής ανάλυσης που κυκλοφορούν μεταξύ των μουσικόφιλων σήμερα, καθώς και τους ορισμούς τους:

Ήχος υψηλής ανάλυσης:

Ήχος που χρησιμοποιεί υψηλότερο ρυθμό δειγματοληψίας από ό,τι στα CD και στα MP3 για την κωδικοποίηση και την αναπαραγωγή μουσικής. Χαρακτηρίζεται από κρυστάλλινη καθαρότητα και αποχρώσεις, καθώς ο ήχος υψηλής ανάλυσης ζωντανεύει τα αγαπημένα σας τραγούδια, διατηρώντας περισσότερα δεδομένα από τη διαδικασία μετατροπής της αρχικά ηχογραφημένης μουσικής σε αρχεία MP3. Οι μορφές αρχείου ήχου υψηλής ανάλυσης περιλαμβάνουν τα WAV, DSD, ALAC, FLAC και AIFF.

DSD έναντι PCM:

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι επεξεργασίας/κωδικοποίησης του ήχου σε ψηφιακή αξιοποιήσιμη μορφή - PCM και DSD. Με λίγα λόγια, το PCM είναι ευκολότερο στη χρήση. Ωστόσο, το DSD είναι η κύρια μορφή αρχειοθέτησης που χρησιμοποιείται στα στούντιο ηχογραφήσεων και κάποιοι θα έλεγαν ότι το DSD παρέχει την πιο κοντινή δειγματοληψία ψηφιακού αρχείου με την αρχική αναλογική πηγή. Δείτε τις προδιαγραφές τους:

DSD:

Το Direct-Stream Digital χρησιμοποιεί κωδικοποίηση διαμόρφωσης παλμού-πυκνότητας για την αποθήκευση ηχητικών σημάτων σε ψηφιακά μέσα αποθήκευσης. Ο ρυθμός δειγματοληψίας για αυτήν την τεχνολογία είναι 2,8224 MHz ή 5,6448 MHz, που σημαίνει 64 ή 128 φορές περισσότερο από το ρυθμό δειγματοληψίας ήχου CD.

PCM:

Το Pulse Code Modulation είναι μια τεχνολογία που μετατρέπει το τυπικό ηχητικό σήμα σε ψηφιακό. Είναι η τυπική μορφή ψηφιακού ήχου στους υπολογιστές και στα CD. Πραγματοποιείται δειγματοληψία του πλάτους του σήματος σε ενιαία μεσοδιαστήματα και, στη συνέχεια, κάθε δείγμα περιορίζεται στην πλησιέστερη τιμή με μια σειρά ψηφιακών βημάτων.

Απωλεστική:

Η απωλεστική συμπίεση αρχείου έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων και ποιότητας από την αρχική έκδοση και σχετίζεται με αρχεία MP3 και AAC. Το τελικό αρχείο καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο από ό,τι η αρχική εκδοχή, αλλά θυσιάζεται μεγάλο μέρος της ποιότητας.

Χωρίς απώλειες:

Η συμπίεση χωρίς απώλειες επιτρέπει στα αρχικά δεδομένα να επαναδομηθούν σχεδόν τέλεια από τα συμπιεσμένα δεδομένα, μέσω μιας σειράς αλγορίθμων. Τα μεγέθη αρχείων για τα δεδομένα χωρίς απώλειες είναι γενικά μεγαλύτερα από τα απωλεστικά αρχεία, αλλά η ποιότητα ήχου είναι σημαντικά καλύτερη. Μερικά παραδείγματα μορφών αρχείων είναι τα FLAC και Apple Lossless.

Μη συμπιεσμένος:

Ο μη συμπιεσμένος ήχος είναι ακριβώς αυτό — αρχικά δεδομένα χωρίς συμπίεση. Γενικά, η καλύτερη ποιότητα ήχου προέρχεται από μη συμπιεσμένα αρχεία ήχου, όπως οι μορφές WAV και AIFF. Τα μειονεκτήματα του μη συμπιεσμένου ήχου περιλαμβάνουν το μεγάλο μέγεθος χώρου που καταλαμβάνουν και το εύρος ζώνης που είναι απαραίτητο για το άνοιγμα και την αναπαραγωγή αυτών των αρχείων.

kHz/bit:

Είναι η τυπική ονομασία της συχνότητας δειγματοληψίας έναντι του βάθους bit.

Ο αριθμός των kilohertz (kHz)

μετρά τη συχνότητα δειγματοληψίας, η οποία είναι ο αριθμός των φορών ανά λεπτό που γίνεται η δειγματοληψία στον ήχο. Έτσι, όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των kHz, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα ήχου.

Το βάθος bit

μετράει πόσα bit (ή τον όγκο των δεδομένων) βρίσκονται σε κάθε δείγμα. Το βάθος bit αντιστοιχεί άμεσα στην ανάλυση κάθε δείγματος. Όσο υψηλότερο το βάθος bit, τόσο καλύτερη η ποιότητα ήχου.

Τώρα που είστε οπλισμένοι με το νέο λεξιλόγιο ήχου υψηλής ανάλυσης, κάντε ένα διάλειμμα και γευτείτε την εμπειρία αυτών των όρων στην πραγματικότητα.

Ακούστε ένα τραγούδι με πεντακάθαρο ήχο υψηλής ανάλυσης στα κορυφαία στερεοφωνικά ακουστικά υψηλής ανάλυσης MDR-1A/B.

Απολαύστε τα πλεονεκτήματα του DSD κατά την αναπαραγωγή στην ψηφιακή συσκευή αναπαραγωγής μουσικής walkman® χωρητικότητας 64 GB.

Μπορείτε να βρείτε όλα τα αγαπημένα σας τραγούδια σε ήχο υψηλής ανάλυσης.