Xperia, με ήχο βελτιστοποιημένο για τους λάτρεις της μουσικής από τον Mark Wilder 

Για να αποδώσουμε τον ήχο όπως θα τον ήθελε ο καλλιτέχνης, ζητήσαμε από τον Mark Wilder, μηχανικό mastering ήχου των Music's Battery Studios της Sony, να ελέγξει και να ρυθμίσει την ποιότητα των ηχείων και των ακουστικών. Δείτε πώς ο μηχανικός ήχου μας Kenichi Matsumoto συνεργάστηκε με τον Mark για να κάνουν αυτό το Xperia ένα από τα καλύτερα smartphone για μουσική που υπάρχουν.

Σε συνεργασία με τον μυθικό μηχανικό mastering ήχου, Mark Wilder
Ο Mark Wilder στο στούντιο

Θα ήθελες να μας μιλήσεις λίγο για εσένα Mark;

Mark:
Είμαι διευθυντής μηχανικός των Battery Studios, που ανήκουν στη Sony Music Entertainment στη Νέα Υόρκη. Είμαι στην εταιρεία εδώ και 33 χρόνια και έχω κάνει πάνω από 3.000 άλμπουμ. Έχω 11 υποψηφιότητες για Grammy, κέρδισα τις 6 και συνεχίζω να βγάζω υπέροχους δίσκους. Μου φαίνεται εκπληκτικό που δουλεύω με τη μουσική που αγάπησα μεγαλώνοντας.

«Ένα smartphone ειδικά σχεδιασμένο για τους λάτρεις της μουσικής».

Κύριε Matsumoto, πώς θα περιγράφατε την αγάπη σας για αυτό το εγχείρημα;

Matsumoto:
Οι λάτρεις της μουσικής συνήθως ακούνε σε μέτρια ποιότητα από τις κινητές συσκευές. Κάτι που δεν μου άρεσε, γιατί κι εγώ αγαπώ τη μουσική. Ήθελα τη χαρά του αυθεντικού ήχου, ακόμα και εκτός σπιτιού, χωρίς σύστημα Hi-Fi. Ήθελα να προσφέρω υψηλή ποιότητα ήχου, παντού. 

Ο Kenichi Matsumoto ακούει με ακουστικά

Τι είδους εμπειρία θέλετε να έχει ένας λάτρης της μουσικής με το Xperia;

Matsumoto:
Είτε κάποιος ακούει μουσική με ακουστικά, είτε με ενσωματωμένο στερεοφωνικό ηχείο, θέλω να απολαμβάνει τη μουσική όπως πρέπει. Θεωρώ ότι η μουσική μπορεί να αναπαραχθεί με πιστότητα και θα ήθελα οι λάτρεις της μουσικής να μπορούν να αποζητούν το Xperia για αυτήν την εμπειρία. Για να αναδειχθεί η πεμπτουσία ενός κομματιού μέσω των στίχων, της μελωδίας, του ρυθμού κ.λπ., πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία της αίσθησης του χώρου. Πιστεύω ότι αυτή η έμφαση στη δημιουργία του ήχου είναι που κάνει τα Xperia μοναδικά.

«Δεν πίστευα ότι ένα smartphone θα απέδιδε τόση ευκρίνεια»
Κριτικές του Xperia 1 II από τον Mark Wilder

Λοιπόν, πώς ακούγεται τελικά ο ήχος, Mark;

Mark:
Αυτό που πρόσεξα είναι η καθαρότητα που έχει αυτό το Xperia. Η λεπτομέρεια, η ατμόσφαιρα, ο χώρος ανάμεσα στα όργανα είναι πολύ πιο ευκρινή από οποιοδήποτε άλλο κινητό. Έχει περισσότερη δύναμη, είναι πιο συναρπαστικό. Η δυναμική κίνηση, από τις μικρές μέχρι και τις πιο δραματικές αλλαγές έντασης, είναι σαν να προέρχονται από μεγάλο ηχείο πλήρους φάσματος. Είναι εντυπωσιακό, γιατί ο ήχος παραπέμπει σε πολύ πιο ισχυρή εμπειρία ακρόασης.

Και κατά την ακρόαση με ακουστικά;

Mark:
Την πρώτη φορά που άκουσα με ενσύρματα ακουστικά, εξεπλάγην από τον ήχο του συγκεκριμένου Xperia. Η ποιότητα του ήχου, ο χώρος, η ευκρίνεια, η ένταση, είναι όλα τόσο πιο αρμονικά δεμένα από κάθε άλλο κινητό που θυμάμαι. Κυκλοφορώ πάντα με ένα Walkman® και ανυπομονούσα να έρθει η ημέρα όπου θα μπορούσα να επιλέξω το Walkman ή το smartphone μου όταν βγαίνω έξω. Νομίζω ότι αυτή η μέρα έφτασε.

Ποια είναι η άποψή σας για την υποδοχή ήχου 3,5 mm;

Mark:
Ανυπομονώ να επιστρέψει η υποδοχή ακουστικών. Μου αρέσουν τα ενσύρματα ακουστικά. Με ένα περίεργο τρόπο, νιώθω πιο συνδεδεμένος. Πραγματικά θέλω η ενίσχυση να έρχεται από το τηλέφωνο και όταν είδα ότι αυτό έχει υποδοχή ακουστικών, χάρηκα!

«Αυτή η συσκευή Xperia σάς χαρίζει μια πραγματικά αυθεντική ακουστική εμπειρία»

Kenichi Matsumoto

«Ήταν μεγάλη μου χαρά να συνεργάζομαι με τους μηχανικούς κινητών. Ήμασταν εξαιρετική ομάδα».

Mark Wilder

Πώς πήγε λοιπόν η συνεργασία, κύριε Matsumoto;

Matsumoto:
Η συνεργασία με τον Mark μάς βοήθησε πολύ. Λάβαμε υπόψη τις συμβουλές του όταν ρυθμίζαμε τον ήχο στο Τόκιο. Αλλά είχαμε υψηλούς στόχους και χρειάστηκε χρόνος. Κάποιες στιγμές που νόμισα ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο, θυμόμουν τον Mark και σκεφτόμουν ότι ποτέ δεν θα τον ικανοποιούσε αυτή η ποιότητα. Και έτσι, συνέχιζα.

Ο Mark Wilder και ο Kenichi Matsumoto συνεργάζονται πάνω στην ποιότητα ήχου Xperia

Και Mark, η συνεργασία πήγε καλά για εσένα;

Mark:
Ναι, βέβαια. Και μου αρέσει να μαθαίνω ότι στοίχειωσα τους μηχανικούς! Σε όλες τις συνεργασίες υπάρχει μια ανησυχία ότι μπορεί να μην κινούνται όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό δεν συνέβη μεταξύ μας. Από το πρώτο πρωτότυπο μέχρι το δεύτερο, με χαροποιούσε που έβλεπα πόσο κοντά ήταν οι ιδέες μας σχετικά με τον ήχο του τηλεφώνου. Οι συζητήσεις μας οδήγησαν σε σημαντικές βελτιώσεις ήχου στη συγκεκριμένη συσκευή Xperia.

Και πώς βλέπετε το μέλλον, κύριε Matsumoto;

Matsumoto:
Είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνεργασία δημιούργησε τον καλύτερο ήχο από ένα Xperia μέχρι στιγμής. Φυσικά, υπάρχουν κι άλλες ιδέες που θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε, ώστε το τηλέφωνο να κάνει ακόμα περισσότερα απίστευτα πράγματα. Μπορεί να δύσκολα εγχειρήματα αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε αφοσιωμένοι στον στόχο μας και θα ήθελα να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τις μοναδικές γνώσεις και την εμπειρία του Mark.

Ένα τελευταίο σχόλιο, Mark;

Mark:
Εκτιμώ το ιδιαίτερα το ότι συμπεριλαμβάνομαι στη διαδικασία σχεδίασης κάθε νέου smartphone Xperia. Είναι μεγάλη τιμή και μου δίνει μεγάλη χαρά.