Τι είναι το time-lapse
Η ομορφιά ενός βίντεο time-lapse είναι ότι δείχνει κάποια είδη κίνησης που κανονικά θα ήταν αδύνατο να δούμε. Για παράδειγμα, όταν κοιτάζουμε τα σύννεφα στον ουρανό, δεν παρατηρούμε ότι κινούνται διαρκώς και αλλάζουν σχήμα. Με το time-lapse όμως, αυτή η διακριτική κίνηση γίνεται εμφανής μέσα σε δευτερόλεπτα.
Λόγω του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ των μεμονωμένων εικόνων της ακολουθίας, μπορεί να χρειαστούν πολλές ώρες για τις εκατοντάδες λήψεις που απαιτούνται στη δημιουργία ενός επιτυχημένου time-lapse. Ωστόσο, όταν γίνεται αναπαραγωγή αυτών των εικόνων σε ταχύτητα 24 ή 25 καρέ ανά δευτερόλεπτο, το τελικό βίντεο μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα δεύτερα.
Περιεχόμενο
Η επιλογή σωστής τοποθεσία και σωστού θέματος για ένα βίντεο time-lapse είναι πολύ σημαντική. Χρειάζεται ένα διάστημα χρόνου με αρκετή δράση, ώστε το βίντεο να είναι δυναμικό και ενδιαφέρον. Πρόσφατα, δούλευα σε ένα βίντεο time-lapse στον τόπο κατοικίας μου, το Άμστερνταμ.
Στις πόλεις γίνονται πολλές ενδιαφέρουσες κινήσεις που προσφέρονται για λεπτομερή παρατήρηση με time-lapse. Ο τρόπος που κινούνται οι άνθρωποι και τα αυτοκίνητα με ρυθμό και κατεύθυνση, ο τρόπος που ανάβουν τα φώτα της πόλης όταν πέφτει το σκοτάδι. Είναι πράγματα που δεν παρατηρούμε σε πραγματικό χρόνο, αλλά είναι εντυπωσιακά όταν τα βλέπεις σε επιτάχυνση.
Τρόπος λήψης time-lapse
Για το συγκεκριμένο έργο, χρησιμοποίησα Sony Alpha 7 III. Η ανάλυση των 24 εκατομμυρίων pixel επαρκεί και με το παραπάνω για εμένα, καθώς όσο υψηλότερη είναι η ανάλυση τόσο περισσότερος χρόνος και χώρος αποθήκευσης απαιτείται για τη δημιουργία και επεξεργασία του time-lapse.
Όπως και οι περισσότερες μηχανές Sony, έτσι και η Sony Alpha 7 III διαθέτει ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη λήψης σε διαστήματα και αυτή είναι η λειτουργία που χρησιμοποιώ για τις περισσότερες ακολουθίες time-lapse. Απλώς ρυθμίζετε τα διαστήματα μεταξύ των λήψεων και τον αριθμό των λήψεων που θέλετε να τραβήξετε και η μηχανή θα κάνει τα υπόλοιπα. Προφανώς, η μηχανή πρέπει να βρίσκεται σε τρίποδο και να παραμένει όσο το δυνατόν πιο ακίνητη. Αν κουνηθεί, θα υπάρχει κενό στο τελικό time-lapse.
Σωστή έκθεση
Αν γυρίζετε ένα μικρής διάρκειας time-lapse και γνωρίζετε ότι οι συνθήκες φωτός δεν θα αλλάξουν, τότε είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε πλήρως μη αυτόματη έκθεση για όλη τη διάρκεια του time-lapse.
Το φοβερό στη λήψη time-lapse με μηχανές Sony είναι το δυναμικό εύρος τους. Επειδή τραβάω τα πάντα σε RAW, μπορώ μετά να τα επεξεργαστώ και, ως αποτέλεσμα, δεν έχω χρειαστεί διαβαθμισμένο φίλτρο σε κανένα time-lapse. Συνήθως χρησιμοποιώ μεγάλη υποέκθεση για να διατηρήσω τη λεπτομέρεια του ουρανού, γνωρίζοντας ότι μπορώ να ανακτήσω πολλή λεπτομέρεια από τις σκιές. Έτσι, πετυχαίνω πάντα την τέλεια εικόνα.
Αν τραβάω μια μετάβαση, ας πούμε από τη μέρα στη νύχτα, τότε ο χρονοδιακόπτης λήψης σε διαστήματα έχει μια λειτουργία που ονομάζεται ευαισθησία παρακολούθησης αυτόματης έκθεσης. Προσαρμόζει βαθμιαία την έκθεση, ανάλογα με τις αλλαγές στο φως. Ρυθμίζω τη μηχανή στην προτεραιότητα διαφράγματος και, μετά, βάζω την ευαισθησία παρακολούθησης αυτόματης έκθεσης στο χαμηλό. Έτσι, η μηχανή θα προσαρμόζει την έκθεση πολύ βαθμιαία, αντί να κάνει απότομες αλλαγές που θα προκαλούσαν τρεμόπαιγμα στο τελικό time-lapse.
Επίσης, πρέπει να βεβαιώνεστε ότι το χρονικό μεσοδιάστημα επαρκεί. Για παράδειγμα, οι πρώτες τιμές έκθεσης μπορεί να είναι στο 1/30ό του δευτερολέπτου με μεσοδιάστημα 2 δευτερόλεπτων μεταξύ των λήψεων. Ωστόσο, αν η ημέρα σκοτεινιάζει, ο χρόνος έκθεσης πρέπει να είναι 3 δευτερόλεπτα, δηλαδή περισσότερος από το μεσοδιάστημα.
Για να βεβαιωθώ ότι έχω αρκετό περιθώριο για να κρατήσω την έκθεση συντομότερη από το μεσοδιάστημα, φωτογραφίζω με μεγάλο διάφραγμα (που αποτρέπει και τυχόν εμφάνιση σκόνης από τον αισθητήρα) και ρυθμίζω την ευαισθησία σε ISO 200 ή 400.
Προσθήκη έξτρα διάστασης
Μου αρέσει πολύ να γίνομαι δημιουργικός στις συνθέσεις time-lapse και γι' αυτό χρησιμοποιώ συχνά μηχανικό slider και κεφαλή, που μου επιτρέπουν να δημιουργώ κινήσεις, όπως είναι η οριζόντια μετατόπιση γύρω από κάτι στο προσκήνιο. Με αυτόν τον τρόπο, το τελικό time-lapse αποκτά πολύ πιο έντονο τρισδιάστατο εφέ. Αυτός είναι ο λόγος που μου αρέσει να φωτογραφίζω στην πόλη, όπου υπάρχουν τόσα πολλά αντικείμενα που προσφέρονται για να πετύχεις αυτό το εφέ. Η πόλη είναι πράγματι η παιδική χαρά της φωτογραφίας time-lapse.
Πώς δημιουργείται ένα time-lapse
Αφού τραβήξετε εκατοντάδες φωτογραφίες, μπορείτε να τις συνδυάσετε, δημιουργώντας ένα time-lapse. Εγώ χρησιμοποιώ το Adobe Lightroom σε συνδυασμό με το LR Time-lapse, για να επεξεργαστώ τις φωτογραφίες μου και να εξομαλύνω το τρεμόπαιγμα. Στη συνέχεια, κάνω εξαγωγή των φωτογραφιών ως αλληλουχία JPEG στο Adobe After Effects, όπου μπορώ να διορθώσω τα σημεία που κάποιος ίσως να κούνησε κατά λάθος τη μηχανή και να προσθέσω μεταβάσεις και εφέ ζουμ, σαν να επεξεργαζόμουν μια κανονική αλληλουχία βίντεο.
"Έχω εμμονή με τη λήψη της τέλειας φωτογραφίας."