γυναίκα με κοντά ξανθά μαλλιά κοιτάζει πλάγια

Τρόπος λήψης | Δημιουργία οικιακού στούντιο

Hannah Couzens

Το οικιακό στούντιο είναι πολυτέλεια, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για τη γωνία ενός δωματίου με άσπρο τοίχο. Ωστόσο, ένας αποκλειστικός χώρος στο σπίτι δίνει χώρο και στην έκφραση της δημιουργικότητας όταν έρχεται η έμπνευση. Για εμένα, ο χώρος αυτός είναι το στούντιο που έφτιαξα στο γκαράζ. Είναι μόνο 6,5 επί 3 μέτρα, αλλά μελέτησα πολύ τη διαρρύθμιση, ώστε να τον αξιοποιήσω στο μέγιστο και να τραβάω τα περισσότερα πορτραίτα μου ακριβώς σαν να ήμουνα σε στούντιο κανονικού μεγέθους.

Παρά τον σχετικά μικρό χώρο, μπορώ να χρησιμοποιώ τη μηχανή μου Sony Alpha 7R III ή Alpha 7R IV, με τον αγαπημένο μου φακό FE 85 mm f/1.4 GM, για τα περισσότερα πορτραίτα. Επίσης, έχω τον φακό FE 24-70 mm f/2.8 GM, για την περίπτωση που θα χρειαστώ να τραβήξω με μεγαλύτερη γωνία λήψης, λόγω του χώρου.

γυναίκα με κοντά ξανθά μαλλιά κοιτάζει τον φακό

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Μέγιστη αξιοποίηση ενός μικρού χώρου

Πρέπει να ληφθούν πολλές μικρές αποφάσεις, με επίκεντρο τη διαμόρφωση ενός αποδοτικού και άνετου χώρου εργασίας. Το πιο σημαντικό ήταν η διαχείριση του φωτός στον χώρο και πώς θα μπορούσε να δουλέψει. Ο κήπος μας έχει νότιο προσανατολισμό, και έτσι, κατά το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας, το φως μπαίνει από ένα παράθυρο στο γκαράζ, αλλά προσθέσαμε και άλλο ένα παράθυρο, για το αξιοποιούμε στο μέγιστο.

Καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος, τα βασικά φώτα τοποθετήθηκαν σε δύο επιτοίχιους βραχίονες μικροφώνου. Επιπλέον, ρυθμίζω τη μηχανή μου Sony Alpha 7R IV σε λήψη με ασύρματο φλας, ώστε να συνεργάζεται ομαλά με το σύστημα απομακρυσμένου φλας. Χρησιμοποιώ φώτα Profoto B10, γιατί είναι μικρά και λειτουργούν και με μπαταρίες και με καλώδιο, οπότε είναι εύχρηστα.

γυναίκα με κοντά ξανθά μαλλιά κοιτάζει ένα lightbox

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Οι βραχίονες μικροφώνου κάνουν τεράστια διαφορά, γιατί προσφέρουν πολλές επιλογές τοποθέτησης. Ο ένας βραχίονας είναι στερεωμένος λίγο πιο μακριά από τον άλλον, που σημαίνει ότι σε πλήρη έκταση, μπορεί να είναι πίσω από το θέμα, σαν οπίσθιος φωτισμός. Τότε, ο άλλος βραχίονας μπορεί να βρίσκεται απέναντι, σαν κεντρικός φωτισμός. Καμιά φορά, χρησιμοποιούμε και φως σε σταντ, αν χρειάζεται, αλλά οι βραχίονες μικροφώνου δίνουν ύψος και κίνηση, χωρίς να πιάνουν χώρο.

Όλα τα υλικά παρασκηνίου είναι αναρτημένα όσο το δυνατόν πιο ψηλά και τυλίγονται, όταν δεν χρησιμοποιούνται. Και πάλι, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σταντ για βοηθήματα που να καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο.

 

Αναδεικνύοντας το θέμα μου

Μου αρέσει να κινούμαι πολύ και να δουλεύω όσο πιο ελεύθερα γίνεται στον χώρο του στούντιο. Λατρεύω την αυτόματη εστίαση στα μάτια της μηχανής μου Sony Alpha 7R III, γιατί μου δίνει την ελευθερία να κινούμαι και να κάνω τη σύνθεση, ξέροντας ότι τα μάτια του θέματος θα φαίνονται πάντα καθαρά.

γυναίκα με κοντά ξανθά μαλλιά κρατάει έναν ανακλαστήρα

© Hannah Couzens | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/8.0, ISO 100

Πραγματικά συνιστώ να έχετε κάποια πλέγματα για τα φώτα σας. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε στους ανακλαστήρες ή στα softbox, και πραγματικά βοηθούν πολύ στον έλεγχο κατεύθυνσης του φωτός. Οι ζελατίνες φωτισμού επίσης βοηθούν στη μεταμόρφωση του χρώματος ενός φόντου. Εγώ χρησιμοποιώ το σετ φίλτρων Profoto OCF, γιατί λειτουργούν με τις κεφαλές φλας Profoto B1 και B10.

Οι άσπροι τοίχοι θέλουν κάποιου είδους "μαύρο γέμισμα", για να μπλοκάρει το φως που αντανακλάται στους τοίχους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιου είδους πτυσσόμενο μαύρο φόντο ή ένα V-Flat, βαμμένο μαύρο. Ό,τι κι αν χρησιμοποιήσετε θα σας βοηθήσει πραγματικά να διαμορφώσετε το φως όταν δουλεύετε σε έναν μικρό χώρο του σπιτιού. Η τελευταία συμβουλή μου είναι ότι δεν χρειάζονται πολλά φώτα.

Με δύο κεφαλές φλας, μπορείτε να τραβήξετε απίστευτα πολλά διαφορετικά είδη πορτραίτου και να βγάλετε υπέροχες λήψεις. Πέρα από αυτό, όλα εξαρτώνται από το θέμα που φωτογραφίζετε. Μερικές από τις πιο αγαπημένες μου λήψεις τις έχω τραβήξει με μόνο ένα φως.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Hannah Couzens

Hannah Couzens | UK

"Υπάρχει μια στιγμή κατά τη λήψη ενός πορτραίτου όπου επιτυγχάνεται η επικοινωνία και το θέμα σου ανοίγεται. Εκείνη είναι η στιγμή της λήψης που καταγράφει ποιοι είναι, όποιοι κι αν είναι"

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.