jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII σιλουέτα μιας νύφης και ενός γαμπρού με μόνο το πέπλο να είναι σε εστίαση

Τρόπος λήψης | Φωτογράφιση γάμων

Jorge Miguel Jaime Baez

Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε στις φωτογραφίσεις γάμων είναι ότι αφηγούμαστε μια ιστορία. Πάντα αναζητώ γύρω μου τις εικόνες που θα με βοηθήσουν να συνθέσω την ιστορία της ημέρας. Κάθε επόμενη φωτογραφία που τραβάω με βοηθάει να εμβαθύνω και να αναπτύξω την αφήγηση. Είναι οι μικρές λεπτομέρειες και οι ξεχωριστές στιγμές που εμπλουτίζουν την αφήγηση. Για να μπορέσεις να αποτυπώσεις αυτές τις στιγμές και να βγάλεις αυτές τις εικόνες, το κλειδί είναι η οργάνωση, η εμπιστοσύνη και η ιδανική φωτογραφική μηχανή.

jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII ο γαμπρός αγκαλιασμένος με τους κουμπάρους © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony α7R III + 25mm f/2 | 1/250s @ f/5.6, ISO 2000

Η εμπιστοσύνη είναι τα πάντα

Επειδή φωτογραφίζω σε στιλ ντοκιμαντέρ, πρέπει να περνάω απαρατήρητος. Να γίνομαι ένα με τη διακόσμηση, να κινούμαι αργά, και γενικά, να μην τραβάω την προσοχή.

Για να το κάνω αυτό, χρησιμοποιώ το αθόρυβο κλείστρο της Sony α7R III. Είτε φωτογραφίζω σε στιλ ντοκιμαντέρ μια δημόσια εκδήλωση είτε έναν γάμο, η συνταγή για να αποτυπώσω τα συναισθήματα του θέματος παραμένει η ίδια. Προσπαθώ να αφιερώσω όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο στη νύφη και τον γαμπρό, να τους γνωρίσω, να ανακαλύψω τι τους αρέσει και να προσπαθήσω να μην χάσω στιγμή. Θέλω η νύφη και ο γαμπρός, και οι οικογένειες και οι φίλοι τους να νιώσουν ότι οι εικόνες μου τους αντιπροσωπεύουν, αποτυπώνοντας πλήρως τα συναισθήματά τους. Για να γίνει αυτό πρέπει να τους πλησιάσεις αρκετά, κάτι που προϋποθέτει το χτίσιμο μιας σχέσης ώστε να ξέρουν ότι μπορούν να σε εμπιστευτούν.

jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII η νύφη αγκαλιάζει τον πατέρα της πριν από την τελετή © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony α7R III + 25mm f/2 | 1/200s @ f/2.5, ISO 3200

Προγραμματισμός και προετοιμασία

Όσο βρίσκομαι εδώ για να καταγράψω και να ανταποκριθώ σε ό,τι συμβαίνει γύρω μου άλλο τόσο χρειάζεται να κάνω τον προγραμματισμό μου. Πρέπει να ξέρω το πρόγραμμα της ημέρας, να γνωρίζω τα μέλη της οικογένειας και, φυσικά, είναι απολύτως απαραίτητο να σέβομαι την τελετή και τον κόσμο γύρω μου. Προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένος, για να μπορώ να γίνομαι ένα με το περιβάλλον και να μην παρεμποδίζω τις δραστηριότητες της ημέρας.

Ωστόσο, παρά τον προγραμματισμό που μπορεί να έχει γίνει, πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες, και όσο πιο προετοιμασμένος είναι κάποιος τόσο καλύτερα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις εκπλήξεις.

jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII μια νύφη που γελάει με φίλους πριν από την τελετή © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony α7R III + 25mm f/2 | 1/200s @ f/5.0, ISO 3200

Μια νέα οπτική

Κάθε νέος γάμος και αίθουσα αποτελούν νέες ευκαιρίες που σας επιτρέπουν να παρουσιάσετε μια διαφορετική οπτική. Για παράδειγμα, συχνά θα μιλήσω στον DJ για να μάθω τι έχουν ετοιμάσει ο γαμπρός και η νύφη για τον πρώτο τους χορό, μήπως έχουν σχεδιάσει κάτι ξεχωριστό για το τέλος, όπως μια έκρηξη από κονφετί. Μόλις μάθω κάτι ανάλογο, μπορώ να αρχίσω να δουλεύω πάνω στον φωτισμό και στη θέση που θα βρίσκομαι για να αποτυπώσω τη στιγμή.

jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII νύφη και γαμπρός που φιλιούνται στην πίστα ενώ γύρω τους στροβιλίζεται κονφετί © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony α7R III + 25mm f/2 | 1/200s @ f/11, ISO 3200

Άλλες φορές, κάτι που εντοπίζω μπορεί να μου δώσει μια νέα ιδέα. Σε έναν πρόσφατο γάμο, κοίταξα από το μπαλκόνι και είδα κάτι ζωγραφισμένο στον δρόμο, και σκέφτηκα ότι παρουσίαζε ενδιαφέρον για μια φωτογραφία της νύφης. Έτσι, έστησα τη μικρή μου Sony RX0 και χρησιμοποιώντας το smartphone με την εφαρμογή Sony Imaging Edge για απομακρυσμένες λήψεις, μπόρεσα να αποτυπώσω την εικόνα, ενώ παρέμενα στη σωστή θέση για να φωτογραφίσω την κανονική έξοδο του ζευγαριού. Πάντα αναζητώ ενδιαφέρουσες εναλλακτικές οπτικές γωνίες που κάνουν πιο ενδιαφέρουσα την αφήγηση.

jorge miguel jaime baez sony RX0 πανοραμική λήψη νύφης που διασχίζει τον δρόμο με την ημερομηνία του γάμου γραμμένη στην άσφαλτο © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony RX0 | 1/1600s @ f/4.0, ISO 640

Εξοικειωθείτε με τον εξοπλισμό σας

Είναι θεμελιώδες να ξέρεις πώς να χρησιμοποιήσεις τη μηχανή σου για να αξιοποιήσεις κάθε περίσταση στο μέγιστο. Αυτόν τον καιρό χρησιμοποιώ δύο μηχανές Sony α 7R III. Η φωτογράφιση ενός γάμου διαρκεί ολόκληρη την ημέρα, και, όταν κουράζομαι, το μικρός βάρος αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της α7R III που λατρεύω είναι το ηλεκτρονικό εικονόσκοπιο. Έχει αλλάξει τον τρόπο έκθεσης των φωτογραφιών μου, καθώς τώρα πια σχεδόν πάντα χρησιμοποιώ τη μη αυτόματη έκθεση. Γιατί μπορώ να δω το αποτέλεσμα σε πραγματικό χρόνο από το εικονοσκόπιο και διαπιστώνω ότι μπορώ πιο γρήγορα να ρυθμίσω την έκθεση ανάλογα με την περίσταση. Ανεξάρτητα με το πόσο δύσκολες είναι οι συνθήκες φωτισμού, μπορώ να προσαρμοστώ γρήγορα. Ποτέ δεν συναντάω προβλήματα όταν τραβάω με την α7R III σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII νύφη και γαμπρός σε ένα ηλιόλουστο χωράφι, με αποεστιασμένο φόντο © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/200s @ f/5.0, ISO 125

Εστιάστε στα σημαντικά

Το μάτι είναι το πιο σημαντικό στοιχείο κάθε εικόνας με ανθρώπους. Γι' αυτό, συνήθως χρησιμοποιώ τη συνεχή αυτόματη εστίαση και τη συνδυάζω με την αυτόματη εστίαση στα μάτια. Έτσι, διασφαλίζω ότι το μάτι του θέματος είναι πεντακάθαρο κάθε φορά.

Με τις μηχανές μου χρησιμοποιώ τους φακούς Zeiss Batis 25 mm f/2 και Sony ZA FE 55 mm f/1,8, και έχω στην τσάντα μου έναν Sony G FE στα 12-24 mm f/4. Ο 25 mm και ο 55 mm μού προσφέρουν καλό τυπικό οπτικό πεδίο, αλλά ο φακός των 12-24 mm είναι εκπληκτικός. Είναι πολύ ελαφρύς και μπορώ να πάω πολύ κοντά στο θέμα. Συχνά οι κοντινές και ευρυγώνιες λήψεις είναι απαραίτητες, γιατί, πολύ απλά, δεν υπάρχει χώρος να πας πιο πίσω, ή μπορεί να θέλεις να γεμίσεις το πλάνο με μια μικρή λεπτομέρεια, να προσθέσεις κάτι ενδιαφέρον.

Μου αρέσει να καδράρω τέλεια την εικόνα στη μηχανή όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη λήψη, αλλά δεν γίνεται πάντα. Ίσως να μην έχω χρόνο να πάω όσο κοντά θέλω ή να έμεινα μακριά για να μη χαλάσω τη στιγμή. Τίποτα από αυτά όμως δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς η Sony α7R III και ο αισθητήρας πλήρους καρέ στα 42,4 megapixel μού δίνουν την ανάλυση και τη λεπτομέρεια που χρειάζομαι για να κάνω περικοπή άφοβα.

jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII νύφη που γελάει, τυλιγμένη στο πέπλο της © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony α7R III + FE 55mm f/1.8 ZA | 1/200s @ f/2.2, ISO 500

Μην σταματάτε να μαθαίνετε

Το πιο σημαντικό είναι ποτέ να μη σταματάτε να μαθαίνετε και να εξασκείτε την τέχνη σας. Η φωτογραφία πρέπει να είναι πάθος, πάθος να πείτε μια ιστορία από τη δική σας οπτική γωνία. Το κλειδί είναι να συνεχίσετε να ανακαλύπτετε. Να ανακαλύπτετε τεχνικές και συγγραφείς, να θέτετε τους προσωπικούς στόχους σας και τα ατομικά όριά σας, και να λύνετε τα προβλήματα με όσο το δυνατόν λιγότερους πόρους. Στη φωτογραφία, ποτέ δεν σταματάμε να μαθαίνουμε, γιατί η οπτική μεταβάλλεται λεπτό με το λεπτό, και αυτή η οπτική γίνεται πιο προσωπική και πιο σοφή.

 jorge miguel jaime baez sony alpha 7RIII νύφη και γαμπρός που στέκονται στον ωκεανό με τα κύματα να υψώνονται πίσω τους © Jorge Miguel Jaime Baez | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/320s @ f/7.1, ISO 8

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.