Μια αλλαγή από τις γαμήλιες παραδόσεις

 Jorge Miguel Jaime Báez 

Τάξη από το χάος. Αυτή η φράση περιγράφει τέλεια το φωτογραφικό στυλ του Jorge Miguel Jaime Báez. Ο Jorge αποτυπώνει όλα τα συναισθήματα και την αβεβαιότητα του γάμου εν είδει φωτογραφικού ντοκιμαντέρ, αποτυπώνοντας στιγμές που ένας συνηθισμένος φωτογράφος γάμων θα τις προσπερνούσε. Αυτές οι στιγμές, που αλλιώς θα χάνονταν για πάντα, κάνουν το στυλ του ξεχωριστό. 

jorge miguel sony alpha 7RII γαμπρός σε περισυλλογή
 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25 mm f/2 Zeiss| 1/60 δευτ. με f/2,0, ISO 3200

Αυτή η νύφη που περιμένει να πάει στην τελετή είναι ένα παράδειγμα πώς μια ειλικρινής προσέγγιση συλλαμβάνει το ωμό συναίσθημα. Ο Jorge εξηγεί:

"Είχε σταματήσει νωρίτερα σε μια κορνίζα της μητέρας της, η οποία είχε πεθάνει δύο χρόνια νωρίτερα. Άργησα την πρώτη φορά, έτσι περίμενα ήσυχα στο σημείο μου, με έτοιμη την έκθεση και την εστίαση. Ήρθε ξανά κοντά και τράβηξα τη φωτογραφία. Έπρεπε να τραβήξω υπό γωνία, για να πετύχω τη σύνθεση. Η φιγούρα του πατέρα της στο φόντο ήταν απαραίτητη για να συλλάβω όλα τα συναισθήματα που ένιωσα. Είναι μια αίσθηση μοναξιάς με απόλυτη διαφάνεια. Ήταν η αγαπημένη φωτογραφία της νύφης από τον γάμο."

Η προσέγγιση του Jorge πηγάζει από προσωπική εμπειρία. Μια σημαντική στιγμή του γάμου του το 2006 δεν αποτυπώθηκε ποτέ και τη θυμάται μόνο αυτός και η γυναίκα του Μαρία, που είναι και η φωτογραφική συνεργάτιδά του.

jorge miguel sony alpha 7RII παράνυφη που ακολουθεί τη νύφη στην εκκλησία
© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25 mm f/2 Zeiss| 1/200 δευτ. με f/2,0, ISO 640

"Η Μαρία με ρωτούσε ποια σκουλαρίκια να φορέσει και όταν δεν έλαβε απάντηση, ρώτησε αν τρέχει κάτι. Ήμουν νευρικός και δεν μπορούσα να αρθρώσω λέξη. Αυτή είναι η πιο έντονη και όμορφη ανάμνηση από εκείνη την ημέρα, που συμβολίζει την ουσία, το παρόν και το μέλλον της ζωής μου".

Δυστυχώς, ο φωτογράφος που είχε προσλάβει καθόταν έξω και τους περίμενε. Ο Jorge θυμάται πόσο απογοητευμένο αισθάνθηκε το ζευγάρι όταν είδαν τις φωτογραφίες. "Όταν είδαμε τις φωτογραφίες, ξέραμε ότι δεν αφηγούνταν τίποτα από τα συναισθήματά μας". Αυτό ήταν το μεταίχμιο, όταν συνειδητοποίησε ότι η φωτογραφία του έπρεπε να αλλάξει και να επικεντρωθεί σε ό,τι είναι σημαντικό: "τους ανθρώπους, τα πάθη τους και τα συναισθήματά τους: την ιστορία του γάμου τους."

jorge miguel sony alpha 7RII αντανάκλαση νύφης και γαμπρού σε παράθυρο

 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 24 mm f/1,8| 1/500 δευτ. με f/4,5, ISO 640

Για να πετύχεις αυτό το ειλικρινές και ανεπιτήδευτο στυλ, λέει ο Jorge, πρέπει να παραδοθείς στο χάος. Στη χαρά και τη θλίψη, στην κραυγή και τα νεύρα. Στη ζωή. Βασίζεται στην εμπιστοσύνη. "Πρέπει να σε εμπιστεύονται για να βρίσκεστε σε μέρη και καταστάσεις όπου δεν βρίσκονται άλλοι. Πρέπει να είσαι εκεί χωρίς να είσαι, χωρίς να συμμετέχεις, χωρίς να λες τη γνώμη σου, απλώς να καταγράφεις. Αν παρέμβεις, αν αλλάξεις και δώσεις οδηγίες, τελικά όλοι οι γάμοι θα ακολουθούν το ίδιο στυλ. Αλλά αν αφήσεις τα πράγματα να εξελιχθούν φυσικά, θα εκπλαγείς με τις καταστάσεις και θα αποτυπώσεις μοναδικές στιγμές. Πηγαίνω στους γάμους με ανοιχτό νου, έτοιμος να συλλάβω συναισθήματα."

Για τις φωτογραφίσεις γάμων, ο Jorge προσαρμόζει το εστιακό μήκος με περικοπή από τον μηχανισμό, για να το επιμηκύνει. "Με την α7R III μπορείς να προσαρμόσεις ένα κουμπί για λήψη σε πλήρες καρέ στα 42Mp ή με περικοπή APS-C στα 18Mp, έτσι από 55 mm γίνεται 82 mm. Λατρεύω αυτή την καινοτομία και μπορώ να αλλάζω λειτουργία γρήγορα. " 

jorge miguel sony alpha 7RII γιαγιά της νύφης που την κοιτάει
 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25 mm f/2 Zeiss| 1/500 δευτ. με f/4,5, ISO 1250

Ο Jorge κατανοεί πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζεις το ζευγάρι που παντρεύεται και τις προτιμήσεις, τις ιδιαιτερότητες και τα συναισθήματά του, ώστε να επιδιώκει τις στιγμές που θα του επιτρέψουν να αποτυπώσει ειλικρινείς και τρυφερές φωτογραφίες. Εξηγεί ότι στο κάτω μέρος της ανθοδέσμης, αυτή η νύφη είχε δύο φωτογραφίες των παππούδων της. Τράβηξε μερικές φωτογραφίες, δεν ήταν όμως ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα. Αφού συζήτησε με το ζευγάρι, ήξερε ότι ήταν σημαντικό, οπότε τελειοποίησε τη λήψη.

"Καθώς πλησιάζαμε, μπορούσα να δω τις δύο εικόνες ξεκάθαρα και αυτή στο φόντο, έτσι αποφάσισα να συνθέσω αυτό το πλάνο, χωρίς να φαίνεται ολόκληρη η νύφη. Ήθελα να αντικατοπτρίσω το πέρασμα του χρόνου, τις γενιές και τον σεβασμό για τους γεροντότερους. Αυτή ήταν η τελευταία φωτογραφία της ηλικιωμένης κυρίας, καθώς απεβίωσε λίγες μέρες αργότερα." 

jorge miguel sony alpha 7RIII δακρυσμένες παράνυφες σε γάμο

 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 25 mm f/2 Zeiss| 1/500 δευτ. με f/4,5, ISO 1250

Αυτό που αρέσει στον Jorge στις φωτογραφίσεις γάμων είναι η αδρεναλίνη που νιώθει όταν ξέρει ότι έχει αποτυπώσει μια τρυφερή και ξεχωριστή στιγμή, ιδιαίτερα αν πρόκειται για εικόνα που αποζητούσε και την είχε σχεδιάσει στο νου του. "Σε αυτή την εικόνα, η Veronica προετοίμασε μια ιδιαίτερη ανάμνηση για τη μητέρα της, όμως εκείνη δεν είχε γυαλιά για να διαβάσει, οπότε το έκανε η Veronica. Το συναίσθημα εντεινόταν αργά και έπρεπε να αποφασίσω ποιο πλάνο θα έπρεπε να τραβήξω, έτσι εστίασα στην αγκαλιά, αλλά έκανα τη σύνθεση με τα κορίτσια στα δεξιά."

jorge-miguel-sony-alpha-7RII-nyfi-kai-fili-agkaliazontai

 © Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 24 mm f/2 Zeiss| 1/160 δευτ. με f/2,8, ISO 3200

 "Όπου υπάρχει χάος, θα με βρείτε εκεί! Χρησιμοποιούσα την πίσω οθόνη της μηχανής μου όταν είδα ένα παιδί να τρέχει προς το μέρος μου, στα δεξιά μου. Δεν είπα τίποτα στο παιδί και κράτησα το δάχτυλό μου στο κουμπί κλείστρου. Πέτυχα να τραβήξω τα πόδια του παιδιού σε βινιέτα, ορίζοντας το εστιακό σημείο. Είναι ένστικτο, αν κάτι σε παροτρύνει να φωτογραφίσεις, κάν' το. Έτσι διαφέρεις από τους άλλους: εξαιτίας της περιέργειας, των προτιμήσεων και των αδυναμιών σου".

Για τον Jorge, η τέλεια εικόνα δεν έχει να κάνει με την αναπαραγωγή στερεότυπων, τη μόδα ή τα βραβεία. Είναι η αποτύπωση στιγμών που αντανακλούν μια μεγάλη πλειάδα συναισθημάτων.

jorge miguel sony alpha 7RII γαμπρός σε περισυλλογή πριν από τον γάμο

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α7R II + 55 mm f/1,8| 1/125 δευτ. με f/2,8, ISO 3200

Αυτή η φωτογραφία του Juan Carlos ως γαμπρού είναι από τις αγαπημένες του Jorge. Εξηγεί ότι ο Juan Carlos ήταν νευρικός πριν από την τελετή και ήθελε να είναι μόνος. Όταν τον βρήκε ο Jorge, περιγράφει πόσο ανήσυχος ήταν και ότι γνώριζε πως έπρεπε να αποτυπώσει αυτή τη στιγμή: "Σηκώθηκε και άρχισε να περπατάει γύρω από την τραπεζαρία. Έτσι ετοιμάστηκα να τραβήξω τη φωτογραφία. Έβαλε τα χέρια του στο τραπέζι και αναστέναξε βαθιά. Στη συνέχεια, είπε: "Jorge, κοίτα που φτάσαμε". 

Για τον Jorge, αυτή η στιγμή συνοψίζει το πάθος του για τη φωτογραφία: "Αυτό τα λέει όλα. Πόσο σημαντική είναι η σημερινή ημέρα, ό,τι έχει περάσει μέχρι τώρα και το μέλλον που τον περιμένει. Γι' αυτό θέλω να αποτυπώνω αυτές τις στιγμές, να τους αντιμετωπίζω με ειλικρίνεια και σύμφωνα με τις πεποιθήσεις μου".

jorge miguel sony alpha 9 αντανάκλαση νύφης και γαμπρού σε καθρέπτη αυτοκινήτου

© Jorge Miguel Jaime Báez | Sony α9 + 35 mm f/1,4| 1/8000 δευτ. με f/1,6, ISO 2000

 Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο 
ILCE-7RM2
α7R II με αισθητήρα εικόνας πλήρους καρέ με οπίσθιο φωτισμό
ILCE-7RM3
Φωτογραφική μηχανή α7R III πλήρους καρέ 35 mm με αυτόματη εστίαση
ILCE-9
Κάμερα α9 πλήρους καρέ χωρίς καθρέφτη με αισθητήρα Stacked CMOS
TEST
SEL35F14Z
Distagon® T* FE 35 mm F1.4 ZA
SEL24F18Z
Sonnar T* E 24mm F1,8 ZA
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA
Jorge Miguel Jaime Baez
Alpha Universe

Jorge Miguel Jaime Báez

Ισπανία

Η ιστορία διαμορφώνεται από τους ανθρώπους, τα πάθη και τα συναισθήματά τους.

Προβολή προφίλ


x