bertrand bernager sony alpha 7RM3 τρένο στο μετρό του παρισιού, βραδινή λήψη με αργή ταχύτητα κλείστρου

Φωτογραφίζοντας την κίνηση

Bertrand Bernager

"Υπάρχει κάτι μαγικό στη φωτογραφία μακράς έκθεσης", μας λέει με ενθουσιασμό ο Bertrand Bernager. "Καταγράφει κάτι που είναι 100% φυσικό, αλλά δεν μπορείτε να το δείτε κανονικά με το μάτι. Η μακρά έκθεση δημιουργεί μαγεία."

Είναι προφανές γιατί ως τεχνική είναι τόσο ελκυστική. Η χρήση μακράς έκθεσης σημαίνει ότι δημιουργείτε ένα εφέ μέσα στην κάμερα που είναι φαινομενικά τυχαίο, αν κοιτάξεις όμως πιο προσεκτικά θα δεις ότι υπάρχουν μοτίβα. Αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο τα αντικείμενα, το φως και οι άνθρωποι κινούνται στον χώρο. "Το πιο απλό παράδειγμα είναι η φωτογράφιση της κίνησης, με τις γραμμές που αφήνουν τα φώτα των αυτοκινήτων καθώς κινούνται", εξηγεί ο Bertrand, "ή μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας κίνηση, όπως αυτήν την εικόνα που τράβηξα στο Κιότο, όπου μετακίνησα το τρίποδο μου κατά τη διάρκεια της έκθεσης για να δημιουργήσω αυτά τα εντυπωσιακά φωτεινά ίχνη."

bertrand bernager sony alpha 7RM3 φωτεινά ίχνη σε δρόμο του Κιότο τη νύχτα

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 30s @ f/9.0, ISO 50

Η τεχνική δεν λειτουργεί μόνο με φώτα, μπορείτε επίσης να τη χρησιμοποιήσετε για να φωτογραφίζετε άτομα και τις κινήσεις τους.

"Αν χρησιμοποιήσετε αρκετά μακρά έκθεση, οι άνθρωποι εξαφανίζονται από τον χώρο, σαν η παρουσία τους να ήταν φευγαλέα, όχι αρκετή για να γίνουν μέρος της εικόνας", λέει. "Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη στον κόσμο, μια διάβαση πεζών στη Σιμπούγια του Τόκιο. Χρησιμοποίησα έκθεση 15 δευτερολέπτων. Αυτό που μου αρέσει στην εικόνα είναι ότι υπήρχε ένα άτομο στη μέση της διασταύρωσης που έβγαζε selfie, το οποίο φαίνεται ολοκάθαρα, ενώ τριγύρω του περνοδιαβαίνουν ανθρώπινες σιλουέτες σαν φαντάσματα."
bertrand bernager sony alpha 6000 πεζός διασχίζει το τόκιο και γύρω του εμφανίζονται θολά άλλοι άνθρωποι

© Bertrand Bernager | Sony α6000 + E 18-200mm f/3.5-6.3 OSS LE | 15s @ f/8.0, ISO 500

Ο Bertrand δεν επιλέγει τυχαία τοποθεσίες ή σκηνές για φωτογράφιση. Αναζητά μέρη που είναι γεμάτα ζωή, με κινούμενα φώτα ή ανθρώπους, όπου η χρήση μακράς έκθεσης αποκαλύπτει τις κατά τα άλλα κρυμμένες κινήσεις. "Εστιάζω σε μεγάλες σκηνές με πολλή ενέργεια", εξηγεί ο Bertrand. "Έτσι αναδεικνύω την ατμόσφαιρα των μεγαλουπόλεων. Δεν χρησιμοποιώ αυτήν την τεχνική σε μικρούς, τοπικούς δρόμους με συνηθισμένα κτίρια. Με ενδιαφέρουν τα μεγάλα, εντυπωσιακά μέρη, για να αναδείξω τη μεγαλοπρέπειά τους."

bertrand bernager sony alpha 7RM3 έκθεση με αργή ταχύτητα κλείστρου σε δρόμο του τόκιο με 2 λεωφορεία που προσπερνιούνται

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 16-35mm f/2.8 GM | 3.2s @ f/8.0, ISO 50

Ενώ η δημιουργία φωτογραφιών με εφέ μακράς έκθεσης θέλει ιδιαίτερες δεξιότητες και δημιουργική ματιά, ο εξοπλισμός που χρειάζεται είναι απλός. Ο Bertrand χρησιμοποιεί συνδυαστικά την α6000 και την Sony α7R III 42 megapixel για να τραβήξει φωτογραφίες μακράς έκθεσης, τις οποίες συνδυάζει με έναν φακό G Master 16-35 mm f/2,8. Ο ευρυγώνιος φακός τού επιτρέπει να αποτυπώνει ολόκληρη τη σκηνή καθώς κινείται μπροστά του.

Το τρίποδο είναι το βασικό αξεσουάρ για τη φωτογράφιση μακράς έκθεσης, καθώς η μηχανή πρέπει να παραμένει εντελώς ακίνητη. "Έχετε ακούσει τη συμβουλή ότι η καλύτερη μηχανή είναι εκείνη που έχεις μαζί σου; Το ίδιο ισχύει για το τρίποδο", λέει γελώντας ο Bertrand. "Το μυστικό για τη λήψη φωτογραφιών μακράς έκθεσης είναι να έχεις ένα τρίποδο που θα κουβαλάς ευχαρίστως μαζί σου όπου κι αν πηγαίνεις".

bertrand bernager sony alpha 6000 λήψη μακράς έκθεσης αυτοκινήτων και λεωφορείων στο piccadilly circus το βράδυ

© Bertrand Bernager | Sony α6000 + E 10-18mm f/4 OSS | 3.2s @ f/11.0, ISO 100

Όταν η μηχανή πρέπει να παραμένει τελείως ακίνητη, ένα άλλο βασικό αξεσουάρ για τη φωτογραφία μακράς έκθεσης είναι η απασφάλιση από απόσταση, σύμφωνα με τον Bertrand. Αυτό επιτρέπει την ενεργοποίηση του κλείστρου χωρίς να αγγίξετε καν τη μηχανή ή, εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε smartphone με την εφαρμογή Sony Image Edge Mobile, ώστε να ελέγχετε τη μηχανή από απόσταση.

bertrand bernager sony alpha 7RM3 φωτογραφία με μακρά έκθεση του πύρου του άιφελ που δείχνει αυτοκίνητα να διασχίζουν τη σκηνή

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 20s @ f/11.0, ISO 100

Το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι ένα φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας (ND). "Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την αργή ταχύτητα κλείστρου κατά τη διάρκεια της ημέρας, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο ND", συμβουλεύει, "καθώς μειώνει το φως που εισέρχεται στον φακό. Αν προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μια μεγάλη εικόνα με χρόνο έκθεσης περίπου ένα λεπτό κατά τη διάρκεια της ημέρας χωρίς φίλτρο, η εικόνα θα βγει εντελώς λευκή. Χρησιμοποιώ το ND 1000 τις περισσότερες φορές, καθώς μειώνει το φως που εισέρχεται στον φακό κατά 10 EV. Χρησιμοποιώ επίσης ένα ND32 που μειώνει το φως μόνο κατά περίπου 5 EV. Η χρήση διαφορετικών φίλτρων ND επιτρέπει τη δημιουργία διαφορετικών τύπων φωτογραφιών με αργή ταχύτητα κλείστρου."

bertrand bernager sony alpha 7RM3 φώτα με κατεύθυνση προς τα επάνω στον βραδινό ουρανό

© Bertrand Bernager | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 15s @ f/10.0, ISO 100

Η φωτογραφία μακράς έκθεσης μπορεί να ακούγεται κάπως τεχνική ακόμη και για άτομα με κάποια εμπειρία, ωστόσο ο Bertrand συνιστά στους φωτογράφους να τη δοκιμάζουν στο ξεκίνημα.

"Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η ταχύτητα κλείστρου", εξηγεί, "καθώς επίσης να βελτιώσετε τη φωτογραφική σας δεινότητα και τη σύνθεση της εικόνας. Η φωτογράφιση με χαμηλή ταχύτητα κλείστρου μοιάζει περισσότερο με ζωγραφική ή σχέδιο και μπορείτε να δημιουργήσετε ό,τι θέλετε. Γι' αυτό έχω τόσο πάθος για τη δουλειά μου."

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Bertrand Bernager

Bertrand Bernager | France

"Μέσω της φωτογραφίας προσπαθώ να εντοπίσω το φως, να αποτυπώσω την κίνηση, να συλλάβω τη στιγμή."

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.