daniel gossmann sony alpha 7r4 γυναίκα μοντέλο μπροστά από ένα σήμα στοπ

Η ανθρώπινη διάσταση: Αποτυπώνοντας την πιο οικεία πλευρά της μόδας

Daniel Gossmann

Μπορεί μια μηχανή να βελτιώσει τον τρόπο που δουλεύετε; Ο φωτογράφος μόδας και διαφήμισης Daniel Gossmann είναι σίγουρος πως ναι.

Η νέα α7R IV, λέει ο Gossmann, διαθέτει μοναδικό συνδυασμό τεχνολογιών. Η ταχύτητα, η ευκρίνεια, η ευελιξία και η ευκολία μεταφοράς συνδυάζονται για να τον βοηθήσουν να δημιουργήσει πιο προσωπικές και ενδιαφέρουσες εικόνες. Τον συναντήσαμε αφού είχε δοκιμάσει την α7R IV σε μια σύγχρονη φωτογράφιση μόδας με το μοντέλο Jovana στο Λος Άντζελες.

daniel gossmann sony alpha 7r4 γυναίκα ποζάρει για πορτραίτο δίπλα σε ένα φύλλο φυτού

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/200s @ f/2.2, ISO 100

"Πριν, χρησιμοποιούσα την α7R III και ήταν εκπληκτική μηχανή", εξηγεί, "αλλά η α7R IV έχει τόσες πολλές δυνατότητες και βελτιώσεις που ήθελα, αλλά και πράγματα που ούτε καν περίμενα. Κατ' αρχάς, το σύστημα αυτόματης εστίασης είναι απίστευτο, με τη λειτουργία εστίασης Real-time Eye AF". Εξελίσσοντας την απόδοση αυτόματης εστίασης του προηγούμενου μοντέλου, η εστίαση Real-time Eye AF χρησιμοποιεί αναγνώριση θέματος μέσω τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση θέματος, αυξάνοντας την ακρίβεια και την ταχύτητα.

"Έτσι, σε μια φωτογράφιση όπως σε εκείνη με την Jovana, όπου δουλεύουμε γρήγορα, η εστίαση Real-time Eye AF πραγματικά αποδίδει", λέει ο Daniel. "Ακολουθεί διαρκώς τα μάτια και, αν το θέμα γυρίσει ή τα μάτια βγουν από το οπτικό πεδίο, επιστρέφει στην παρακολούθηση του προσώπου ή του κεφαλιού". Δεν προσφέρει μόνο το πλεονέκτημα της ευκρινούς εικόνας, εξηγεί, "αλλά, επιπλέον, βελτιώνει τις φωτογραφίες, γιατί εγώ μπορώ να συγκεντρωθώ στη σύνθεση αντί στις τεχνικές λεπτομέρειες και μπορώ να επικοινωνώ πιο ελεύθερα με το μοντέλο". Και ο Gossmann συνεχίζει λέγοντας ότι "πολύ απλά δεν χρειάζεται να ανησυχείς αν έχεις τη σωστή εστίαση ή όχι, γιατί είναι πάντα τέλεια, και ποτέ δεν χρειάζεται να ξαναβρώ την εστίαση ή να σταματήσω τη ροή της φωτογράφισης. Επομένως, μπορώ να επικοινωνήσω με το θέμα και να χρησιμοποιήσω τη μηχανή με απόλυτη ελευθερία".

daniel gossmann sony alpha 7r4 ένα μοντέλο περπατάει σε ένα ηλιόλουστο δρομάκι

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/1250s @ f/2.8, ISO 100

Η γρήγορη και αποδοτική εργασία με τον ελάχιστο, ελαφρύ εξοπλισμό είναι το δυνατό σημείο της α7R IV, λέει ο Daniel, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τον τρόπο που εργάζεται ο σύγχρονος φωτογράφος μόδας και διαφήμισης.

"Η ταχύτητα και η ευκολία μεταφοράς είναι σημαντική στη φωτογράφιση μοντέλων σήμερα", εξηγεί. "Η ζωή κινείται πολύ πιο γρήγορα και, έτσι, η μηχανή πρέπει επίσης να κινείται πιο γρήγορα. Πριν από πέντε χρόνια, χρειαζόταν μισή μέρα για μια φωτογράφιση, αλλά τώρα μία με δύο ώρες το πολύ. Και η φωτογράφιση σε ένα μέρος όπως το Λος Άντζελες σημαίνει ότι πάντα ψάχνεις τρόπο να δουλεύεις πιο γρήγορα, με μικρότερες μηχανές και φλας, γιατί, σε περίπτωση που σε δει η αστυνομία και ζητήσει την άδειά σου, θα χάσεις ακόμη περισσότερο χρόνο!"

daniel gossmann sony alpha 7r4 γυναίκα με αθλητικό τοπ ποζάρει για ολόσωμο πορτραίτο τριών τετάρτων

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/2.8, ISO 320

"Οι τεχνολογίες της α7R IV πραγματικά βοηθάνε στη δημιουργία των υψηλής ποιότητας εικόνων που πρέπει να βγάλεις, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα", συνεχίζει. "Και έτσι, για παράδειγμα, η ταχύτητα της μηχανής σημαίνει ότι μπορείς να φωτογραφίσεις στα 10 fps σε πλήρη ανάλυση, με αυτόματη εστίαση και αυτόματη έκθεση, αν θες. Κάτι υπέροχο, γιατί, αν το μοντέλο κινείται και γυρίζει, μπορείς απλώς να κρατήσεις πατημένο το κουμπί κλείστρου και πάλι να πάρεις τέλεια εστίαση και έκθεση σε κάθε φωτογραφία. Μετά, απλώς διαλέγεις την καλύτερη κατά την επεξεργασία".

Επειδή κάθε λήψη πρέπει να είναι τέλεια, ο Daniel φωτογραφίζει χρησιμοποιώντας εξωτερική οθόνη με την α7R IV. "Παλιότερα", εξηγεί, "φωτογράφιζα με έναν υπολογιστή στο πλατό, αλλά τώρα μου αρέσει να χρησιμοποιώ μια οθόνη πάνω στη μηχανή, όπως την οθόνη 5 ιντσών CLM-FHD5 της Sony. Η LCD της α7R IV είναι τέλεια, αλλά με μεγαλύτερη οθόνη μπορώ να δω πολύ περισσότερη λεπτομέρεια, και η λεπτομέρεια είναι πολύ σημαντική στη δημοσιογραφία και τη μόδα. Επομένως", συνεχίζει ο Daniel, "πάντα κοιτάζω προσεκτικά για στοιχεία, όπως γραμμές ή ζαρώματα στο ρούχο, και κάνω διορθώσεις, αν δω κάτι. Με την τεχνολογία χωρίς καθρέπτη της Sony, η σύνδεση είναι τέλεια και δεν καθυστερεί καθόλου τη φωτογράφιση, όπως γίνεται με τις παραδοσιακές DSLR".

daniel gossmann sony alpha 7r4 κοντινό στο πρόσωπο ενός μοντέλου που κοιτάζει από την άλλη

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 135mm f/1.8 GM | 1/800s @ f/1.8, ISO 100

Όταν χρησιμοποιείς υψηλής ανάλυσης αισθητήρα, όπως εκείνον στην full-frame α7R IV των 61 megapixel, καταλαβαίνεις ότι μπορείς να βασίζεσαι στη λεπτομέρεια. Και ο Daniel έχει ήδη διαπιστώσει τα πλεονεκτήματα. Έχει προσθέσει ένα νέο επίπεδο ευελιξίας στη δουλειά του, διότι, όπως ο ίδιος λέει, "μπορώ να περικόψω όπως ποτέ άλλοτε. Που σημαίνει ότι μπορώ να τραβήξω φωτογραφίες με λίγο περισσότερο χώρο. Και στην επεξεργασία, μπορώ να περικόψω την εικόνα όπως θέλω. Κάποιοι πελάτες θέλουν να δουν ένα συγκεκριμένο μέρος του ντυσίματος, όπως τα παπούτσια, τις λεπτομέρειες στη ραφή ή την πλέξη του υφάσματος, από κοντά. Επομένως, με αυτήν την ανάλυση, μπορείς να περικόψεις όσο χρειάζεται και πάλι να έχεις υψηλή ανάλυση". Και συνεχίζει, "Μπορώ να φωτογραφίσω οριζόντια και μετά να περικόψω σε κάθετη εικόνα ή αντίστροφα, και πάλι να έχω μεγάλα αρχεία 30 MP."

daniel gossmann sony alpha 7r4 μοντέλα γυναίκες κοιτάζουν τον φακό

© Daniel Gossmann | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/250s @ f/2.8, ISO 125

Για τον Daniel, το πιο σημαντικό πράγμα που προσφέρουν οι τεχνολογίες της α7R IV είναι η καλύτερη επαφή με το θέμα. "Έχω τόση εμπιστοσύνη στις τεχνικές δυνατότητες της μηχανής", λέει, "που μπορώ να συγκεντρωθώ στην επικοινωνία με το μοντέλο και στη δημιουργία μιας σχέσης, ώστε να βγάζω πιο προσωπικές και ενδιαφέρουσες λήψεις. Και αυτό είναι κάτι απαραίτητο για κάθε καλή φωτογραφία".

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Daniel Gossmann

Daniel Gossmann | Austria

"Κράτα την προσοχή σου. Μην χάνεις την όρεξή σου. Και ποτέ μην ξεχνάς αυτούς που σε βοήθησαν."

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.