Ένα νέο σύμπαν μέσω της μόδας 

Sandra Åberg

"Για μένα, η φωτογραφία μόδας είναι ιδιαίτερα αδιάφορη, αν εστιάζει μόνο στα ρούχα", λέει η Sandra Åberg. "Θέλω να αφηγηθώ μια ιστορία που να ενδιαφέρει και να συγκινεί τον θεατή. Αυτό που πρέπει να κάνει κάθε καλή φωτογραφία, ακόμα και μια φωτογραφία μόδας", εξηγεί, "είναι να προκαλεί ένα συναίσθημα".

Η Sandra ειδικεύεται στη μόδα, στο πορτραίτο και στους γάμους, και δραστηριοποιείται στο αντικείμενο εδώ και 15 χρόνια. Μετά τη μετακόμισή της στο Μιλάνο, πραγματικά μαγεύτηκε από τον χώρο, καθώς, όπως λέει η ίδια, "ο κόσμος και ο χώρος της μόδας με ενέπνευσαν και με συνάρπασαν. Είναι ένα σύμπαν όπου όλοι δημιουργούν κάτι". Ανέπτυξε ένα ξεχωριστό ανάλαφρο, αέρινο και ρομαντικό στιλ, που βασίζεται σε συναισθηματικούς δεσμούς και σε δυνατές αφηγηματικές γραμμές, και δηλώνει ότι σε αυτό τη βοήθησε η μηχανή της Alpha.

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-woman-in-a-white-dress-opens-a-red-portal

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/2500 s σε f/1.4, ISO 2000

"Θέλω να δίνω στον κόσμο κάτι να ερωτεύεται", συνεχίζει. "Έχει να κάνει με το συναίσθημα που θα είχαν φορώντας τα ρούχα, μια αίσθηση ομορφιάς ή ελευθερίας. Θέλω να δείχνω ένα σύμπαν στο οποίο θα ήθελαν να συμμετέχουν. Και σημαντικό ρόλο παίζει η καλή συνεργασία με τα μοντέλα και τους στιλίστες. Επίσης, προτιμώ να φωτογραφίζω στη φύση, καθώς μου προσφέρει τον ρεαλισμό και την αίσθηση ελευθερίας και συναισθήματος που θέλω".

Με ποιον τρόπο μπορεί να εκφραστεί το συναίσθημα που απαιτεί μια ενδιαφέρουσα φωτογραφία; Για τη Sandra, το μυστικό είναι στις δυνατές παραστατικές ιδέες και στην επικοινωνία. "Κάτι που αγαπάω στη μόδα είναι ότι μπορώ να βάλω ό,τι θέλω στο καρέ και να συνθέσω ακριβώς το σύμπαν που φαντάζομαι. Και, όταν φωτογραφίζεις γυναίκες, μπορείς να κάνεις πολύ όμορφα πράγματα με τα σχήματα, τις πόζες και τη σιλουέτα ενώ φοράνε τα ρούχα. Αλλά, επιπλέον, ελέγχεις και την έκφραση και τη διάθεση και το αν θα δημιουργήσεις ένα λουκ διακριτικό και ονειρικό ή δυναμικό και εξωστρεφές. Όλα συνδυάζονται για να αφηγηθείς την ιστορία".

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-bride-in-a-white-laced-gown-stands-in-a-forest-atmosphere

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/1250 s σε f/1,6, ISO 4000

Όταν εργάζεται με τα μοντέλα της, ξεκινάει με "αυτά τα απαίσια σχέδια με ανθρωπάκια, για τα οποία με δουλεύουν όλη μου τη ζωή! Αλλά, έχοντας αυτά ως αναφορά, μπορώ να αρχίσω να εξηγώ τι φαντάζομαι ότι αισθάνεται αυτή η γυναίκα και πώς θα ήθελα να το παρουσιάσω. Επίσης, έχει να κάνει με τον τρόπο ερμηνείας των δεξιοτήτων του μοντέλου, έτσι ώστε αυτό που γίνεται να του ταιριάζει. Κάποιες κοπέλες γελάνε πολύ όμορφα και είναι χαλαρές, και άλλες μπορεί να είναι πιο σκοτεινές ή να αποπνέουν μια συγκεκριμένη διάθεση. Όλα μπορούν να ενταχθούν στην αφήγηση".

Το κλειδί είναι η αλληλεπίδραση και η α7R III βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό, λέει η Sandra. "Στον τρόπο με τον οποίο φωτογραφίζω, η απλότητα είναι θεμελιώδης", εξηγεί, "γιατί, όταν είμαι με το μοντέλο, δεν θέλω περισπασμούς. Θέλω να είμαι μαζί της, παρούσα στη στιγμή, δίνοντας ζωή στην αφήγηση. Παλιότερα περνούσα πολύ περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας τη μηχανή, αλλά με τις λειτουργίες της α7R III, όπως το ηλεκτρονικό εικονοσκόπιο, ευνοείται το παιχνίδι με το θέμα σου, αντί να κάθεσαι να πειράζεις τις ρυθμίσεις".

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-blond-bride-with-a-veil-in-front-of-a-feather-and-flower-bouquet

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/100 s σε f/2,0, ISO 400

Η Sandra επιλέγει γρήγορους φακούς, όπως τον ZA T* FE 55 mm f/1,8, για το απαλό και φωτεινό ύφος για το οποίο είναι διάσημη. Επιπλέον, η AF στα μάτια της Sony και οι νέες λειτουργίες παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο της α7R IV είναι επίσης απαραίτητα για το ύφος της. "Η τέλεια εστίαση είναι κάτι ακόμα για το οποίο δεν πρέπει να ανησυχώ", εξηγεί. "Σε λήψεις για τη Vogue και άλλα περιοδικά, είναι ενοχλητικό να έχεις την τέλεια εικόνα και να κάνεις ζουμ και να μην είναι ευκρινής! Η εστίαση στα μάτια είναι τόσο ακριβής που αυτό δεν συμβαίνει. Απλώς "κλειδώνεις" και τραβάς. Έτσι, χρησιμοποιώ μεγάλο διάφραγμα με σιγουριά και έχω ελευθερία να παίξω".

Το εξαιρετικό δυναμικό εύρος και η απόδοση ISO επίσης συνεισφέρουν, λέει, επιτρέποντάς της να ακολουθεί το ένστικτό της και να τραβάει θέματα υψηλών τόνων, με οπίσθιο φωτισμό, όσο το δυνατόν περισσότερο. "Χάρη στη λεπτομέρεια του αισθητήρα", εξηγεί, "ανησυχώ λιγότερο ότι κάτι θα χαθεί στη σκιά. Είναι σαν ένας νέος τρόπος λήψης για εμένα. Και επειδή φωτογραφίζω με πάρα πολύ φως, με βοηθάει πολύ στην επεξεργασία. Φυσικά, χρησιμοποιώ ανακλαστήρες και κάποιες φορές φωτισμό γεμίσματος, αλλά όσο πιο απλά τόσο καλύτερα, δεν συμπαθώ τις περίπλοκες ρυθμίσεις".

sandra-aberg-sony-alpha-7r3-bride-with-a-veil-is-sitting-in-front-of-a-feather-bouquet-with-a-rose-in-her-hands

© Sandra Åberg | Sony α7R III + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/100 s σε f/1,4, ISO 250

"Αυτές οι νέες τεχνολογίες", καταλήγει η Sandra, "συνδυάζονται με τα ένστικτα του φωτογράφου και μας κάνουν να τολμάμε περισσότερο. Ποτέ δεν με πολυενδιέφερε να πειράζω τις ρυθμίσεις της μηχανής. Με ενδιαφέρει η φωτογράφηση, με ενδιαφέρει το θέμα απέναντι στον φακό και με ενδιαφέρει να πιέζω τον εαυτό μου να κάνει νέα πράγματα. Επομένως, η α7R III είναι ιδανική για εμένα."

Προϊόντα που παρουσιάζονται
ILCE-7RM3
Φωτογραφική μηχανή α7R III πλήρους καρέ 35 mm με αυτόματη εστίαση

ILCE-7RM3

SEL85F14GM
FE 85 mm F1.4 GM

SEL85F14GM

Σχετικά άρθρα
Sandra Åberg
alpha universe

Sandra Åberg

Δανία

Αν κάτι σε συναρπάζει και σε τρομάζει ταυτόχρονα, τότε πιθανότατα είναι κάτι που πρέπει να κάνεις!

Προβολή προφίλ

Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe


x