Φωτογραφία για άρθρα και διαφημίσεις

Kenton Thatcher

Ο Kenton Thatcher τούς έχει φωτογραφίσει όλους. Από μεγάλους σταρ του παλιού κινηματογράφου, όπως ο Πιρς Μπρόσναν, μέχρι νέους, δημοφιλείς ποδοσφαιριστές, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Με έδρα του τη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, κάνει φωτογραφίσεις για άρθρα και διαφημίσεις σε συνεργασία με κάποιες από τις μεγαλύτερες μάρκες και περιοδικά παγκοσμίως.

kenton-thatcher-sony-alpha-9-two-men-jumping-in-mid-air-with-one-photographing-the-other
© Kenton Thatcher | Sony α9 + FE 24-70 mm f/2,8 GM | 1/160 s σε f/5,0, ISO 400

Για τον Kenton, κάθε φωτογράφιση είναι διαφορετική. Είτε υπάρχει χρόνος για προετοιμασία και προσεκτικό σχεδιασμό, είτε έχει λίγα μόνο λεπτά διαθέσιμα για τη λήψη μιας φωτογραφίας, εξηγεί πως όλα εξαρτώνται από την κατάλληλη χρονική στιγμή.

"Είναι απαραίτητο να μπορώ να φωτογραφίσω στιγμές σε κλάσματα δευτερολέπτου. Οι φωτογράφοι νεκρής φύσης έχουν χρόνο να πάρουν μια ανάσα και να σκεφτούν, αλλά ως φωτογράφος πορτραίτου, για μένα είναι αδύνατο. Είναι σαν να οδηγείς αγωνιστικό αυτοκίνητο, δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου απ’ τον δρόμο, και το ίδιο ισχύει και με τους ανθρώπους που φωτογραφίζω. Πρέπει να έχω τα μάτια μου καρφωμένα στο θέμα, αλλιώς μπορεί να χάσω την φωτογραφία."

kenton-thatcher-sony-alpha-9-model-with-angel-wings-stands-atop-a-building-with-lisbon-cityscape-behind
© Kenton Thatcher | Sony α9 + FE 70-200 mm f/2,8 GM OSS | 1/160 s σε f/6,3, ISO 100

Ενώ η λήψη της τελικής φωτογραφίας διαρκεί για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, πίσω από αυτήν κρύβεται μεγάλη προετοιμασία. Ο Kenton μάς μίλησε για μια πρόσφατη φωτογράφιση με θέμα ένα κορίτσι με φτερά στην κορυφή ενός κτιρίου στη Λισαβόνα και μας εξήγησε την προετοιμασία η οποία είχε προηγηθεί.

"Είχα πάει στο σημείο περίπου είκοσι πέντε φορές για να φωτογραφίσω το τοπίο στο φόντο για εκείνη τη φωτογραφία, αλλά πάντα κάτι έλειπε. Την έβγαλα από ένα από τα ψηλότερα κτίρια της Λισαβόνας και φύσαγε πάρα πολύ. Ακόμα και με την κάμερα πάνω στο τρίποδο και με πρόσθετο βάρος, υπήρχε ελαφριά δόνηση, κίνηση και μακρά έκθεση. Χρειάστηκε να αφήσω τη φωτογράφιση για μερικές μέρες, οπότε μου πήρε κυριολεκτικά ώρες να πετύχω αυτήν τη μία και μοναδική φωτογραφία."

kenton-thatcher-sony-alpha-7RII-boris-johnson-sipping-a-cup-of-tea-wearing-union-jack-socks

© Kenton Thatcher | Sony α7R II + FE 50 mm f/1,4 ZA| 1/125 s σε f/8,0, ISO 100

Είναι και οι φωτογραφίσεις για άρθρα στις οποίες ο Kenton μπορεί να έχει στη διάθεσή του μόνο λίγα λεπτά με το θέμα. Μιλά για τότε που είχε αναλάβει το επίσημο πορτραίτο του Boris Johnson ο οποίος επισκεπτόταν την Πορτογαλία ως Υπουργός Εξωτερικών. "Δεν βαριόμαστε ούτε στιγμή στις φωτογραφίσεις μου", αναφέρει. "Θα είχα μόνο τρία λεπτά για να τον φωτογραφίσω. Πήγα από την προηγούμενη μέρα και έστηνα επί δύο ώρες τον εξοπλισμό ώστε να φωτογραφίσω όσα περισσότερα μπορούσα σε τόσο λίγο χρόνο." Συνεχίζει: "Έβγαλα το αρχικό πορτραίτο σε λευκό φόντο. Με το που έφτιαξε τη γραβάτα του, τράβηξα την πρώτη φωτογραφία. Βγήκε πολύ φυσική και οι επόμενες τριάντα ή σαράντα βγήκαν καλές, αλλά έμοιαζαν στημένες, δεν ήταν του στυλ μου. Όταν πετύχαμε την επίσημη φωτογραφία είχα μόλις ένα λεπτό για να βγάλω άλλη μία. Κολλήσαμε γρήγορα με μονωτική ταινία ένα μαύρο φόντο στον τοίχο και επειδή ήθελα να βγάλω μια φωτογραφία με έντονο το βρετανικό στοιχείο, του έδωσα να κρατάει ένα πιατάκι και να πίνει ένα φλιτζάνι τσάι. Με περιθώριο μόλις ενός λεπτού, αυτή ήταν η αγαπημένη μου φωτογραφία και όπως φαίνεται αρέσει πολύ και στον Boris."

kenton-thatcher-sony-alpha-7RII-model-wearing-belt-as-a-hat
© Kenton Thatcher | Sony α7R II + FE 70-200 mm f/2,8 GM OSS | 1/160 s σε f/20, ISO 160

Ο Kenton ξεκίνησε να φωτογραφίζει με φωτογραφικές μηχανές με φιλμ και μηχανές μεσαίου φορμά, αλλά έχει υποδεχτεί ένθερμα τις τεχνολογικές εξελίξεις που έφεραν οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

"Ο πατέρας μου υπήρξε και μέντοράς μου, ήταν εκπληκτικός φωτογράφος και είχε μετατρέψει το γκαράζ μας σε σκοτεινό θάλαμο με τέσσερις μεγεθυντήρες. Εκεί έμαθα για το ζωνικό σύστημα του Ansel Adams και πως να εκθέτω τις φωτογραφίες ώστε να αξιοποιώ όσο καλύτερα γίνεται το δυναμικό εύρος. Όταν φωτογράφιζα σε φιλμ, πριν το εμφανίσω ολόκληρο πάντα έκοβα ένα αρνητικό να εμφανίσω δοκιμαστικά και προσευχόμουν να έχω εκθέσει τη φωτογραφία εντός του εύρους του 1 βήματος του φιλμ, καθώς το δυναμικό εύρος ήταν εξαιρετικά περιορισμένο. Τώρα, χρησιμοποιώ τη Sony α7R III και το δυναμικό της εύρος είναι εξαιρετικό. Την πρώτη φορά που τη χρησιμοποίησα δεν μπορούσα να πιστέψω πόση λεπτομέρεια υπήρχε στα φωτεινά σημεία και τις σκιές."

kenton-thatcher-sony-alpha-9-black-and-white-portrait-of-a-man-smiling-as-he-has-make-up-applied
© Kenton Thatcher | Sony α9 + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/100 s σε f/5,0, ISO 100

Ο Kenton χρησιμοποιεί φακούς πορτραίτου κλασικής εστιακής απόστασης με τη φωτογραφική του μηχανή, με αγαπημένο τον Zeiss FE 50 mm f/1,4, καθώς "πληροί όλες τις προϋποθέσεις, είναι εντυπωσιακός φακός".

Εξηγεί ότι χρησιμοποιεί επίσης τους φακούς Sony FE 85 mm f/1,4 GM και FE 70-200 mm f/2,8 GM καθώς είναι ιδανικοί για πορτραίτα. Για τον Kenton, ωστόσο, "Ο φακός που χρησιμοποιώ μάλλον περισσότερο από τους τρεις είναι ο FE 24-70 mm f/2,8. Είναι ο καθημερινός μου φακός, τον παίρνω μαζί μου παντού και λατρεύω το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ευκρινής."

kenton-thatcher-sony-alpha-7RIII-musicians-portrait-with-one-jumping-in-the-air
© Kenton Thatcher | Sony α7R III + FE 24-70 mm f/2,8 GM | 1/100 s σε f/4,0, ISO 200

Άλλη μια σημαντική λειτουργία που έχει βοηθήσει πολύ τον Kenton στα πορτραίτα του όταν χρησιμοποιεί ψηφιακό εξοπλισμό είναι η αυτόματη εστίαση στα μάτια, μια λειτουργία της α7R III. Περιγράφει πόσο τον βοηθά στη λήψη φωτογραφιών lifestyle.

 

"Παλιότερα, θα χρησιμοποιούσα τον 50 mm f/1,4 φακό μου σε f/2,8, ή ακόμα και σε f/4 ώστε να είμαι σίγουρος πως θα μπορώ να εστιάσω στα μάτια του θέματος με ακρίβεια" και συνεχίζει: "Η λειτουργία αυτόματης εστίασης στα μάτια μού επιτρέπει να αποτυπώνω πεντακάθαρα τα μάτια σε f/1,4 και αυτό έχει αλλάξει τον τρόπο που φωτογραφίζω. Μπορώ να μιλάω στο θέμα μου, να το καθοδηγώ και, με τη λειτουργία αυτόματης εστίασης στα μάτια ενεργοποιημένη, απλώς πατάω το κουμπί και ξέρω πως η φωτογραφία θα βγει εστιασμένη."

 

kenton-thatcher-sony-alpha-7RII-joaquim-de-almeida-drinking-whisky
© Kenton Thatcher | Sony α7R II + FE 85 mm f/1,4 GM | 1/500 s σε f/1,7, ISO 800

Μια εικόνα που για τον Kenton το τονίζει ιδανικά αυτό είναι μια φωτογράφιση για μια καμπάνια του Joaquim de Almeida, κατά την οποία έπινε ουίσκι. "Χρησιμοποιώ πολύ σπάνια τρίποδο και συνεχή φωτισμό, αλλά συνεχώς κουνιόταν, έγερνε μπροστά, έβαζε ουίσκι, γελούσε και πήγαινε μπρος-πίσω. Το βάθος πεδίου ήταν πολύ μικρό, αλλά τα μάτια του ήταν άψογα εστιασμένα σε κάθε εικόνα. Είναι πράγματι επαναστατικό." 

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
TEST
ILCE-7RM3
Φωτογραφική μηχανή α7R III πλήρους καρέ 35 mm με αυτόματη εστίαση
ILCE-7RM2
α7R II με αισθητήρα εικόνας πλήρους καρέ με οπίσθιο φωτισμό
ILCE-9
Κάμερα α9 πλήρους καρέ χωρίς καθρέφτη με αισθητήρα Stacked CMOS
Kenton Thatcher
Alpha Universe

Kenton Thatcher

Πορτογαλία

"Για μένα, η φωτογραφία είναι εργαλείο επικοινωνίας. Έχω μάθει περισσότερα για τη ζωή έχοντας μια κάμερα στα χέρια μου και ακούγοντας ιστορίες από τα θέματα που επέλεγα, παρά διαβάζοντας βιβλία. Αλλά από την άλλη, είμαι δυσλεκτικός…"

Προβολή προφίλ


x