Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Οι πρώτες περιπέτειες: Η εξερεύνηση της Γροιλανδίας με την α7R IV

Albert Dros

Παρόλο που τον Αύγουστο, η Γροιλανδία δεν είναι τόσο παγωμένη όσο είναι τον χειμώνα, οι θερμοκρασίες στα ανοιχτά της θάλασσας παραμένουν πολύ δύσκολες. Για τον φωτογράφο τοπίων Albert Dros, το κίνητρο για να υποβάλει τον εαυτό του σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι το δέλεαρ του φωτός. Με σχεδόν 24 ώρες ηλιακό φως, ο ήλιος αιωρείται στις παρυφές του ορίζοντα επί ώρες, χρωματίζοντας τον ουρανό με εντυπωσιακές πορτοκαλί, μοβ και μπλε ανταύγειες.

Έχοντας ήδη χρησιμοποιήσει στη χώρα του, την Ολλανδία, ένα πρωτότυπο μοντέλο της Sony α7R IV πριν να κυκλοφορήσει στην αγορά, το ταξίδι στη Γροιλανδία πρόσφερε στον Albert άλλη μία ευκαιρία να δει στην πράξη τις πραγματικές δυνατότητες της Sony α7R IV των 61 megapixel.

albert dros sony alpha A7RM4 κόκκινο ψαροκάικο αραγμένο γαλήνια μπροστά από ένα παγόβουνο

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/100s @ f/6.3, ISO 1000

Ο Albert αφιέρωσε δύο εβδομάδες όπου κοιμόταν και φωτογράφιζε στο ίδιο σκάφος για να τραβήξει τις λήψεις του, κάτι για το οποίο λέει αστειευόμενος ότι "πραγματικά, ήταν εμπειρία!" Ο Albert ήταν κάθε νύχτα έξω, στο σκάφος, φωτογραφίζοντας για ατελείωτες ώρες. "Ήταν πανέμορφα", θυμάται, "υπήρχαν τόσο πολλά διαφορετικά χρώματα και τρόποι για να δουλέψεις με τον ήλιο του μεσονυκτίου. Για κάποιον σαν εμένα, είναι σαν παιδική χαρά! Είχε παντού εκπληκτικές εικόνες να τραβήξεις".

albert dros sony alpha A7RM4 σκάφος με κόκκινο πανί δίπλα σε ένα τεράστιο παγόβουνο

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/200s @ f/6.3, ISO 400

Ενώ το φυσικό τοπίο πρόσφερε το πανέμορφο φόντο, ο Albert εισήγαγε σε κάποιες φωτογραφίες ένα θέμα ως αντικείμενο εστίασης, στη μορφή ενός γιοτ με έντονο κόκκινο πανί. "Έχουμε πολλές φωτογραφίες με αυτό το σκάφος" μας λέει. "Ήμουνα στο ένα σκάφος και συνομιλούσα από τον ασύρματο με τον καπετάνιο του άλλου σκάφους, ζητώντας του να τοποθετήσει το κόκκινο σκάφος στην τέλεια θέση για τη λήψη".

Ωστόσο, πιστεύει ότι όλος αυτός ο προγραμματισμός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δεν ακύρωσε τη δημιουργική πτυχή της φωτογράφισης. "Πρέπει να περιμένεις ώστε το σκάφος να φτάσει στο σωστό σημείο και η σελήνη να ανέβει στο σωστό ύψος στον ουρανό" εξηγεί. "Και πρέπει να το προγραμματίσεις και να είναι όλα τέλεια, αν θέλεις να τραβήξεις την τέλεια εικόνα. Και είναι πολύ δύσκολο να το πετύχεις όπως πρέπει".

albert dros sony alpha A7RM4 ηλιοβασίλεμα πάνω από ένα μπλε παγόβουνο στη γροιλανδία

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 16-35mm f/2.8 GM | 1/60s @ f/6.3, ISO 640

Οι πιο πολλοί φωτογράφοι τοπίων τον περισσότερο καιρό βρίσκονται στην ξηρά, με τρίποδα στημένα σε στέρεο έδαφος και τα πάντα σταθερά τοποθετημένα στη θέση τους. Η φωτογράφιση από σκάφος είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία, ειδικά όταν στο θέμα σου περιλαμβάνεται και ένα άλλο σκάφος.

albert dros sony alpha A7RM4 ένα σκάφος με κόκκινα πανιά που πλέει γαλήνια μπροστά από ένα παγόβουνο που το χτυπάει ο ήλιος

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS | 1/200 s σε f/6,3, ISO 1000

"Η λήψη από σκάφος μόνο χαλαρωτική δεν είναι", λέει γελώντας ο Albert. "Οι συνθέσεις έρχονται και φεύγουν, και έτσι πρέπει να έχεις μια μηχανή που να μπορεί γρήγορα να εστιάσει, αλλιώς σε προσπερνάνε". Στην περίπτωση του Albert, ήταν σε ένα σκάφος και φωτογράφιζε ένα άλλο σκάφος, και επομένως, το άλλο σκάφος, η θάλασσα και τα παγόβουνα, μετακινούνταν όλα μαζί.

"Διαπίστωσα ότι σε αυτές τις συνθήκες, ήταν καλύτερα να χρησιμοποιώ τη λειτουργία λήψης ριπής της α7R IV και να φωτογραφίζω στα 10 fps με συνεχή αυτόματη εστίαση. Τραβούσα και 70 λήψεις αν ήταν απαραίτητο, και μετά στην επεξεργασία, διάλεγα την καλύτερη. Οπότε, δεν έχανα ποτέ την κρίσιμη στιγμή, και το καλύτερο ήταν ότι έβγαζα αυτές τις στιγμές με την πλήρη ανάλυση των 61 megapixel".

albert dros sony alpha A7RM4 ιστιοπλοϊκό σκάφος μπροστά από παγόβουνο, με το ζεστό φως του ήλιου αργά το βράδυ να διαπερνάει μια φυσική σπηλιά

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400mm f/4.5-5.6 GM OSS | 1/400s @ f/8.0, ISO 400

Στον Albert αρέσει να φωτογραφίζει με ακραίους φακούς. Ενώ συνήθως οι φωτογράφοι τοπίων χρησιμοποιούν ευρυγώνιο φακό 24 mm, ίσως σπάνια και 16 mm, ο Albert συνήθως φωτογραφίζει είτε με 12 mm είτε με 400 mm, στο εντελώς αντίθετο άκρο του φάσματος. Φυσικά, η φωτογράφιση τοπίων από σκάφος, με φακό 400 mm περιπλέκει τις συνθήκες στη φωτογράφιση με έναν εντελώς άλλο τρόπο.

albert dros sony alpha A7RM4 ένα παγόβουνο καδραρισμένο τέλεια μπροστά από το απαλό κόκκινο ηλιοβασίλεμα στη γροιλανδία.

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/160s @ f/6.3, ISO 640

"Χρησιμοποίησα τον φακό GM OSS FE 100-400 mm f/4-5,6" σημειώνει. "Αυτός ο φακός είναι τόσο ευκρινής! Έχει το ευκρινέστερο ζουμ που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Μαζί με τον αισθητήρα 61 megapixel στη μηχανή α7R IV αποτυπώνει και την παραμικρή λεπτομέρεια, κάτι που επίσης οφείλεται στη σταθεροποίηση του φακού και της μηχανής. Σε μία από τις φωτογραφίες, κατάφερα να βγάλω το φεγγάρι στα 400 mm και να πετύχω την κατάλληλη έκθεση με ταχύτητα κλείστρου στο 1/50ό και απόλυτη ευκρίνεια".

albert dros sony alpha A7RM4 η σελήνη που ανατέλλει πίσω από ένα παγόβουνο, με ένα ιστιοπλοϊκό με κόκκινα πανιά στο προσκήνιο

© Albert Dros | Sony α7R IV + FE 100-400 mm f/4,5-5,6 GM OSS | 1/50 s σε f/5,6, ISO 1600

Γιατί λοιπόν ο Albert επέλεξε τη νέα Sony α7R IV για τα τελευταία του έργα; "Λατρεύω να φωτογραφίζω τοπία με πολλές λεπτομέρειες. Επομένως, μου φαίνεται φοβερή η υψηλότερη ανάλυση της Sony α7R IV", μας λέει, "όπως και το δυναμικό εύρος των 15 στοπ. Και επιπλέον, το σώμα της μηχανής έχει ελαφρώς ανανεωμένο σχεδιασμό και βελτιώσεις συγκριτικά με την υπάρχουσα μηχανή α7, σε απλά πράγματα, όπως καλύτερα καλύμματα για τις εξωτερικές θύρες. Αυτές οι φαινομενικά μικρές λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά για μένα όταν φωτογραφίζω σε δύσκολες συνθήκες, όπως για παράδειγμα σε αυτό πρότζεκτ".

Προϊόντα που παρουσιάζονται
ILCE-7RM4
Φωτογραφική μηχανή α7R IV πλήρους καρέ 35 mm με 61,0 MP

ILCE-7RM4

SEL1635GM
FE 16-35mm F2.8 GM

SEL1635GM

SEL2470GM
FE 24-70 mm F2.8 GM

SEL2470GM

SEL100400GM
Σούπερ τηλεφακός ζουμ G Master FE 100 - 400 mm

SEL100400GM

Σχετικά άρθρα
Albert Dros
Alpha Universe

Albert Dros

Ολλανδία

«Έχω εμμονή με τη λήψη της τέλειας φωτογραφίας.»

Προβολή προφίλ


x