Καλλιτεχνικά τοπία

İlhan Eroğlu

Με το υπόβαθρο που διαθέτει ο Τούρκος φωτογράφος Ilhan Eroglu στις καλές τέχνες, είναι φυσικό οι φωτογραφίες του να μοιάζουν με τεράστιους κλασικούς πίνακες ζωγραφικής.

Ο Ilhan έγινε φωτογράφος γιατί συνδύασε τα ενδιαφέροντά του, και αυτά τα ενδιαφέροντα τού δίνουν και τη δυνατότητα να τραβάει τόσο συναρπαστικές φωτογραφίες.

ilhan eroglu sony alpha 7R III άντρας που στέκεται μόνος του σε έναν βράχο, αγναντεύοντας πέρα από μια λίμνη με βουνά στο βάθος

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 12-24 mm f/4 G | 1/160 s σε f/6,3, ISO 100

Η αγάπη του για την περιπέτεια και την ανακάλυψη νέων τοποθεσιών έχει ταξιδέψει τον IIhan σε ολόκληρη την υφήλιο, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα μοναδικό σετ φωτογραφιών που καλύπτουν κάθε γωνιά του κόσμου. Από τη ζέστη και τους αμμόλοφους της ερήμου Σαχάρα, μέχρι τις χιονισμένες βουνοκορφές της Χιλής, ο Ilhan τις αποτυπώνει με μοναδικό στιλ.

Ωστόσο, από όλα τα μέρη στον κόσμο που έχει επισκεφθεί ο Ilhan, εκείνο που ξεχωρίζει για τον ίδιο είναι το Όρος Μπρόμο στην Ινδονησία.

Ήταν σαν να μπαίνω σε άλλο κόσμο, όταν περπατούσα προς τον κρατήρα και έβλεπα τον καπνό να ανεβαίνει από το ηφαίστειο. Ήταν μαγικό."

ilhan eroglu sony alpha 7R το μον σαιν μισέλ μέσα από την ομίχλη με πουλιά να πετούν από πάνω

© Ilhan Eroglu | Sony α7R + FE 70-400 mm f/4-5,6 G SSM II | 1/160 s σε f/4,5, ISO 100

Αλλά ο Ilhan δεν ταξιδεύει μόνο μακριά από την πατρίδα του την Τουρκία. Πολλές από τις πιο αγαπημένες εικόνες του έχουν τραβηχτεί πολύ πιο κοντά στο σπίτι του, σε δημοφιλή τουριστικά μέρη στην Ευρώπη, από τα κανάλια της Βενετίας μέχρι το μαγικό Μον-Σαιν-Μισέλ και τα λιβάδια λεβάντας στην Προβηγκία.

Αυτό που κάνει τις φωτογραφίες του Ilhan να ξεχωρίζουν και που τους δίνει τόσο ξεχωριστό ύφος είναι το βλέμμα του ζωγράφου, που εντοπίζει μια κλασική σύνθεση, και φυσικά, το χρώμα και το φως.

ilhan eroglu sony alpha 7R III εκπληκτικό βουνό με ομίχλη στους πρόποδες που αντικατοπτρίζεται στην ακίνητη επιφάνεια λίμνης

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 16-35 mm f/2,8 GM | 1/320 s σε f/16, ISO 100

Μπορεί να ήταν το πάθος του για την τέχνη που ενέπνευσε το φωτογραφικό έργο του Ilhan, αλλά όπως και όλοι οι υπόλοιποι φωτογράφοι τοπίων, συνεχίζει να χρειάζεται την μητέρα φύση και πολλή έμπνευση για να βεβαιωθεί ότι το φως είναι τέλειο για τη σκηνή.

"Ο καιρός είναι πολύ σημαντικός, αλλά για εμένα, δεν έχει σημασία αν η σκηνή είναι βροχερή, ηλιόλουστη, χιονισμένη ή συννεφιασμένη. Όλα αυτά δεν έχουν κάποιο πλεονέκτημα ή κάποιο μειονέκτημα. Όλες αυτές οι καιρικές συνθήκες απλά προσφέρουν πολλούς διαφορετικούς τρόπους αποτύπωσης της τέλειας φωτογραφίας, αλλά το σημαντικό είναι να ξέρεις πώς να την αποτυπώσεις."

"Ως φωτογράφος τοπίων" συνεχίζει, "ξέρω ότι το φως είναι που κάνει τη διαφορά. Λατρεύω την ικανότητα που έχει το φυσικό φως να μεταμορφώνει απόλυτα μια τοποθεσία. Το αγαπημένο μου είναι το φθινόπωρο, μετά από μια βροχερή νύχτα. Οι χρυσές ανταύγειες της ανατολής το επόμενο πρωί είναι μοναδικές."

ilhan eroglu sony alpha 7R III άγρια άλογα τρέχουν στη θάλασσα με φόντο το ηλιοβασίλεμα

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 70-200 mm f/2,8 GM OSS + μετατροπέας 1,4x | 1/1000 s σε f/7,1, ISO 640

Παρόλο που οι φωτογραφίες του δεν μοιάζουν με πιο συμβατικά τοπία, όσον αφορά το φως και το χρώμα, η φιλοσοφία του Ilhan αναφορικά με την ιδανική ώρα λήψης φωτογραφιών συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τους υπόλοιπους επαγγελματίες του πεδίου.

"Δεν μου αρέσει να βγάζω φωτογραφίες στη μέση της ημέρας, όταν ο ήλιος είναι ψηλά και το φως είναι πολύ σκληρό. Προτιμώ να βγάζω φωτογραφίες την ανατολή και τη δύση, όταν το φως είναι απαλό και γεμάτο χρώματα."

Η Sony α7R III συνοδεύει τον Ilhan στα ταξίδια του. "Για εμένα, η α7R III αποτελεί τον ιδανικό εξοπλισμό για τον φωτογράφο τοπίων", εξηγεί ο ίδιος. "Τα 42,4 megapixel σημαίνουν ότι η ανάλυση είναι απίστευτη, και μου δίνουν αυτό ακριβώς που χρειάζομαι για να αποτυπώσω με ακρίβεια τις περίπλοκες λεπτομέρειες της σκηνής που βλέπω μπροστά μου."

ilhan eroglu sony alpha 7R II γραφικό αγρόκτημα σε ορεινό τοπίο με εντυπωσιακά σύννεφα

© Ilhan Eroglu | Sony α7R II + FE 24-70 mm f/2,8 GM | 1/60 s σε f/8,0, ISO 100

Το δυναμικό εύρος του αισθητήρα της α7R III επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δουλειά του Ilhan, δίνοντάς του τη δυνατότητα να αποτυπώνει ολόκληρο το φάσμα του φωτός και των χρωμάτων, χωρίς να υπονομεύεται η τελική εικόνα.

"Όταν φωτογραφίζω στην ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα" εξηγεί ο Ilhan, "χρησιμοποιώ τις ρυθμίσεις της βελτιστοποίησης δυναμικού εύρους (DRO). Αυτό με βοηθάει να αποτυπώνω τον μέγιστο βαθμό λεπτομέρειας από τα φωτεινά σημεία και τις σκιές. Εάν το φως στον ουρανό είναι ιδιαίτερα λαμπερό, θα χρησιμοποιήσω επίσης ένα κλιμακωτό φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας με ισχύ 0,6 για να το σκουρύνω λίγο και να το αναμείξω με το τοπίο".

ilhan eroglu sony alpha 7R III ομιχλώδη όρη πάνω από μια πεδιάδα με ομίχλη

© Ilhan Eroglu | Sony α7R III + FE 70-200 mm f/2,8 GM OSS | 1/640 s σε f/8,0, ISO 100

Όσον αφορά τους φακούς, ο Ilhan χρησιμοποιεί ευρέως τρεις φακούς ζουμ G Master, τον FE 16-35 mm f/2,8, τον FE 24-70 mm f/2,8 και τον FE 70-200 mm f/2,8. Με αυτούς τους τρεις φακούς έχει κάθε εστιακή απόσταση από τα 16 mm μέχρι τα 200 mm, που σημαίνει ότι μπορεί να αποτυπώσει τα πάντα από ευρυγώνιες εικόνες με αντικείμενα στο προσκήνιο, μέχρι τηλεφακούς, που ξεχωρίζουν βουνά και κάστρα μέσα στην πρωινή ομίχλη.

Παρά τα ταξίδια του, ο Ilhan δεν έχει ολοκληρώσει τις εξερευνήσεις του και έχει πολλά προγραμματισμένα συναρπαστικά ταξίδια και περιπέτειες, όπως μια επίσκεψη στην Ιαπωνία για να δει και να φωτογραφίσει τις διάσημες ανθισμένες κερασιές. "Δεν είναι η πρώτη μου επίσκεψη στην Ιαπωνία, αλλά θέλω πολύ να ανακαλύψω περισσότερα για την ιαπωνική κουλτούρα και φύση. Συγκεκριμένα, ανυπομονώ να φωτογραφίσω τα καθηλωτικά χρώματα της εποχής που ανθίζουν οι κερασιές".

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
ILCE-7RM3
Φωτογραφική μηχανή α7R III πλήρους καρέ 35 mm με αυτόματη εστίαση
ILCE-7RM2
α7R II με αισθητήρα εικόνας πλήρους καρέ με οπίσθιο φωτισμό
ILCE-7R
Φωτογραφική μηχανή E-mount α7R με αισθητήρα πλήρους καρέ
SEL70200GM
FE 70-200 mm F2.8 GM OSS
SAL70400G2
70–400mm F4–5.6 G SSM II
İlhan Eroğlu
Alpha Universe

İlhan Eroğlu

Τουρκία

Ο κόσμος είναι για εμένα ένας τεράστιος καμβάς. Σε κάθε χώρα που επισκέπτομαι, δημιουργώ τους δικούς μου πίνακες, τραβώντας φωτογραφίες.

Προβολή προφίλ


x