Εικόνα και φαντασία

Julien Mauve

"Με τέτοια πρότζεκτ," λέει ο καλλιτεχνικός φωτογράφος Julien Mauve, "πρέπει να γνωρίζεις τι θέλεις να πετύχεις", και προσθέτει με χαμόγελο, "χωρίς υπερβολές όμως!"

Ο Julien περιγράφει τη δημιουργική διαδικασία για τα φωτογραφικά του πρότζεκτ που σηματοδότησαν την καριέρα του, όπως το Greeting from Mars (Χαιρετίσματα από τον Άρη), το After Lights Out (Αφού κλείσουν τα φώτα) και το τελευταίο του, το L'île Aux Libellules (Η νήσος με τις λιβελούλες), χάρη στο οποίο κέρδισε διεθνή αναγνώριση. Τώρα, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτά: φωτογραφίζει και επεξεργάζεται τις εικόνες, έπειτα τις παρουσιάζει στο κοινό, πρώτα διαδικτυακά και έπειτα σε εκθέσεις και βιβλία.

julien mauve sony alpha 7RII σκοτεινή και ζοφερή πολυκατοικία όπου φαίνεται μόνο ένα φως

© Julien Mauve | Sony α7R II + FE 24-70 mm f/2,8 GM | 1/6 s σε f/14,0, ISO 100

Φυσικά, δεν ήταν πάντα έτσι. "Ξεκίνησα σαν τους περισσότερους", και αναλύει, "φωτογραφίζοντας αναμνήσεις, φίλους και συγγενείς. Σύντομα όμως θέλησα να εκφράσω κάτι περισσότερο. Να διηγηθώ μια ιστορία, να μην λειτουργώ μόνο καταγραφικά."

Ξεκίνησε να δουλεύει το 2011 με μια Sony α99 και από τότε δεν το μετάνιωσε ποτέ.

 

julien mauve sony alpha 7R δύο αστροναύτες τραβούν selfie με πίσω τους τοπίο στον Άρη

© Julien Mauve | Sony α7R + FE 16-35 mm f/2,8 ZA SSM | 1/160 s σε f/13,0, ISO 200

Ο Julien φωτογράφισε το πιο πρόσφατο πρότζεκτ του, με την ονομασία L'île aux libellules (Η νήσος με τις λιβελούλες), στην Ιαπωνία. Χρειάστηκαν δύο χρόνια και τέσσερα ταξίδια για να ολοκληρωθεί. Καθώς γύριζε τη χώρα, συνειδητοποίησε ότι "οι περισσότερες εγκαταστάσεις βρίσκονταν στις παρυφές των νησιών. Όταν διασχίζεις τη μέση τους, είναι μια νεκρή ζώνη. Δεν μένουν πολλοί άνθρωποι εκεί και βλέπεις τα κτίρια να τα διεκδικεί η φύση. Σε ωθεί να επανεξετάσεις τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και πώς αυτή αλλάζει".

julien mauve sony alpha 7RII σκοτάδι στο δάσος με δέντρο από πίσω

© Julien Mauve | Sony α7R II + FE 35 mm f/2,8 ZA | 1/200 s σε f/6,3, ISO 500

Τα εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά απομεινάρια και άλλα σημάδια πολιτισμού που καταβροχθίζονται αργά και ανήλεα από τη φύση φιγουράρουν στο έργο του L'île aux libellules (Η νήσος με τις λιβελούλες), δημιουργώντας έναν σκοτεινό, δυστοπικό κόσμο που παραπέμπει σε διηγήματα επιστημονικής φαντασίας. Όπως ένας καλός αφηγητής, συχνά συνδυάζει παράταιρα στοιχεία και δημιουργεί ένα συνεκτικό σύνολο.

Για παράδειγμα, παρόλο που δείχνουν ομοιόμορφες, οι φωτογραφίες δεν τραβήχτηκαν στο ίδιο μέρος, ούτε καν την ίδια εποχή.

"Κάποιες τις τράβηξα στην Οκινάουα, κάποιες βόρεια, σε διαφορετικές χρονικές περιόδους". Εξηγεί ότι "το κλειδί είναι να δημιουργηθεί μια ομοιομορφία, ώστε η ατμόσφαιρα συνολικά να είναι σωστή. Για να το πετύχω, φωτογράφιζα κυρίως τα πρωινά, χωρίς άμεσο φως από τον ήλιο. Εκτός από την ομοιόμορφη θεματική, μεγάλο μέρος του αποτελέσματος έχει να κάνει με τα χρώματα, τους τόνους και τις διαβαθμίσεις στις τελικές εικόνες. Το να πετύχω μια ομοιόμορφη αισθητική είναι μέρος του πρότζεκτ."

julien mauve sony alpha 7R δύο αστροναύτες κάθονται στην άκρη ενός βράχου ατενίζοντας ένα τοπίο στον Άρη

© Julien Mauve | Sony α7R + FE 16-35 mm f/2,8 ZA SSM | 1/50 s σε f/9,0, ISO 200

Πώς λοιπόν ο εξοπλισμός Sony Alpha βοηθάει τον Julien; Μετά την α99, ανακάλυψε τη σειρά α7R. Αν και θα περιμέναμε από έναν φωτογράφο να μας πει ποιες τεχνολογίες ξεχωρίζουν για τη δουλειά του, εκείνος έχει μια πιο καλλιτεχνική θεώρηση. Για τον Julien, το ατού της μηχανής είναι ό,τι δεν κάνει.

"Ως καλλιτέχνης", εξηγεί, "νομίζω ότι πρέπει να ξεχάσεις τη μηχανή… να τη χρησιμοποιείς χωρίς καν να τη σκέφτεσαι. Και εδώ είναι το πρόβλημα: μόνο μερικές μηχανές σε αφήνουν να το κάνεις αυτό". Και συνεχίζει, "η σειρά α7R αντιδρά τόσο γρήγορα και λειτουργεί τόσο διαισθητικά που με διευκολύνει να επικεντρωθώ σε ό,τι προσπαθώ να πετύχω και όχι στον εξοπλισμό μου. Είναι τόσο ελαφριά που δεν τη νιώθω καν και αποκρίνεται τόσο γρήγορα που είμαι πάντα έτοιμος να φωτογραφίσω σε κλάσματα δευτερολέπτου."

julien mauve sony alpha 7RII σκοτεινό αστικό τοπίο με φωτισμό μόνο από μια πινακίδα

© Julien Mauve | Sony α7R II + FE 24-70 mm f/2,8 GM | 1/125 s σε f/10,0, ISO 320

Όταν πρόκειται για το έργο του Julien, δεν ξέρει ποτέ πού θα βρει έμπνευση για τις φωτογραφίες του. Περιφέρεται διαρκώς, προσπαθώντας να βρει την τέλεια σκηνή για να την αποτυπώσει.

"Έχω τη μηχανή κοντά μου, για να αντιδρώ σε στιγμές που διαρκούν λίγα μόλις δευτερόλεπτα, οπότε ο χρόνος απόκρισης είναι ζωτικής σημασίας". Για τον ίδιο λόγο, επιλέγει να φωτογραφίζει με γρήγορα ζουμ, συχνά βάζοντας τον φακό G Master 70-200 mm f/2,8 σε ένα σώμα και τον φακό G Master 24-70 mm f/2,8 σε άλλο, "ώστε να είμαι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο".

julien mauve sony alpha 7R δύο αστροναύτες στέκονται σε μια άκρη κρατώντας τα χέρια τους και από πίσω τους ξεπροβάλει ένα τοπίο στον Άρη

© Julien Mauve | Sony α7R + FE 16-35 mm f/2,8 ZA SSM | 1/250 s σε f/11,0, ISO 100

Ο Julien βασίζεται επίσης στην τεράστια ανάλυση και την εξαιρετική ποιότητα εικόνας της σειράς α7R. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα όταν οι φωτογραφίες του εκτίθενται εκτυπωμένες.

Εξηγεί ότι "πέρα από τα περιοδικά και τα βιβλία, εκθέτω τη δουλειά μου σε γκαλερί και στούντιο και φτιάχνω μεγάλες εκτυπώσεις, συνεπώς πρέπει να γνωρίζω ότι η ποιότητα είναι η κατάλληλη. Στην τελευταία σειρά που παρουσίασα, οι εκτυπώσεις ήταν πλάτους 1 μέτρου, γεγονός που πλέον δεν αποτελεί πρόβλημα."

Επιστροφή στη δημιουργική διαδικασία, στο προγραμματισμένο και μη προγραμματισμένο ταξίδι. Για τον Julien, μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να μεταβεί από την ιδέα στο ολοκληρωμένο έργο, αντιμετωπίζοντας εκπλήξεις και αλλαγές κατεύθυνσης στην πορεία, αλλά πρωτίστως σκληρή δουλειά και αφοσίωση.

julien mauve sony alpha 7RII σκηνή από τα προάστια στο σκοτάδι με ένα μόνο φωτισμένο παράθυρο

© Julien Mauve | Sony α7R II + FE 24-70 mm f/2,8 GM | 1/15 s σε f/11,0, ISO 100

"Η διαδικασία της φωτογράφισης έχει να κάνει με την αναζήτηση σκηνών που διηγούνται την ιστορία", εξηγεί, "έπειτα, η διαδικασία της επεξεργασίας μπορεί να είναι ψυχοφθόρα επειδή έχεις 50 ή 60 φωτογραφίες και πρέπει να επιλέξεις 20. Πρέπει να βρεις τις πιο δυνατές, αυτές που θα πάνε την ιστορία παραπέρα. Αλλά σε κάποιο σημείο, πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω. Να δεις τι δουλεύει και τι όχι."

Και συνεχίζει, "Αν το ζητάει η ιστορία, ίσως χρειαστεί να αλλάξεις κάτι ή να ξεκινήσεις από την αρχή. Είναι σαν να βουτάς στη θάλασσα. Όταν έχεις το κεφάλι κάτω από το νερό, στη μέση της διαδικασίας, δεν βλέπεις το σύνολο, οπότε σε κάποιο σημείο πρέπει να αναδυθείς για αέρα, να ρίξεις μια ματιά και να επιστρέψεις μετά." 

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
ILCE-7R
Φωτογραφική μηχανή E-mount α7R με αισθητήρα πλήρους καρέ

ILCE-7R

ILCE-7RM2
α7R II με αισθητήρα εικόνας πλήρους καρέ με οπίσθιο φωτισμό

ILCE-7RM2

SEL2470GM
FE 24-70 mm F2.8 GM

SEL2470GM

SEL35F28Z
Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA

SEL35F28Z

SAL1635Z2
Vario-Sonnar® T* 16-35 mm F2.8 ZA SSM II

SAL1635Z2

Julien Mauve
Alpha Universe

Julien Mauve

Γαλλία

Προσπαθώ να αναπαραστήσω τον κόσμο όχι όπως είναι, αλλά όπως εγώ θα ήθελα να τον βλέπω.

Προβολή προφίλ


x