χαμηλά σύννεφα που περιβάλλουν ένα ανενεργό ηφαίστειο στο Μπαλί

Το νησί των 1000 θεών

Dennis Schmelz

«Ήθελα να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό από τα ταξιδιωτικά βίντεο των influencer που συνηθίζουμε να βλέπουμε στο YouTube», λέει ο Γερμανός κινηματογραφιστής Dennis Schmelz. Ήταν το πρώτο ταξίδι του Dennis σε αυτό το νησί της Ινδονησίας και το είχε προγραμματίσει έτσι ώστε να συμπέσει με το «Γκαλούνγκαν», το μπαλινέζικο φεστιβάλ που γιορτάζει τα Προγονικά Πνεύματα και την επιστροφή τους στο νησί.

«Ήθελα να δημιουργήσω μια ταινία που να γιορτάζει τον πολιτισμό και τη θρησκεία. Το Μπαλί είναι το Νησί των 1000 θεών και υπάρχουν πολλές ιστορίες και πολλοί χαρακτήρες για κινηματογράφηση σε αυτό».

Αν και είχε κάνει εκτεταμένη σχετική έρευνα πριν ταξιδέψει, είχε ακόμη πολλή δουλειά να κάνει από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο νησί.

σκαλοπάτια καλυμμένα με γρασίδι που οδηγούν σε ένα χωριό

«Συνήθως, τα άτομα που αναπαριστούν τα πνεύματα βρίσκονται στους ναούς. Κατά τη διάρκεια, όμως, του φεστιβάλ δεν επιτρέπεται στους τουρίστες η είσοδος στους ναούς. Οπότε, συνεργάστηκα με έναν τοπικό μεσάζοντα ο οποίος με βοήθησε να βρω τα άτομα που εμφανίζονται στην ταινία και μου πρότεινε τοποθεσίες για την κινηματογράφηση».

Χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες για τα γυρίσματα του βίντεο και το στενό χρονοδιάγραμμα σήμαινε ότι ο Dennis ξυπνούσε πριν από την ανατολή του ηλίου για να ξεκινήσει το γύρισμα και, στη συνέχεια, κατευθυνόταν στην επόμενη τοποθεσία. «Οι δρόμοι δεν ήταν πάντα καλοί, οπότε μερικές φορές το ωράριο ήταν εξαντλητικό και έφτανε τις δεκαοχτώ ώρες, ενώ μεγάλο μέρος του χρόνου καταναλωνόταν απλά στην οδήγηση από τοποθεσία σε τοποθεσία».

Μια τέτοια τοποθεσία ήταν και ο εντυπωσιακός καταρράκτης, όπου ο Dennis είχε κανονίσει να κινηματογραφήσει μια κοπέλα να χορεύει Legong, έναν παραδοσιακό μπαλινέζικο χορό.

κοπέλα που χορεύει μπροστά από έναν καταρράκτη στο Μπαλί

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/30s @ f/11, ISO 640

«Ήταν τόσο ήρεμη και χόρεψε με χάρη και εκφραστικότητα μπροστά στην κάμερα. Υπάρχει ένα κοντινό πλάνο του προσώπου της, το οποίο είναι απλά τέλειο. Είναι ένα από τα καλύτερα πλάνα του βίντεο. Όλη αυτή η σεκάνς είναι υπέροχη, καθώς δείχνει τόσο τους ανθρώπους όσο και το τοπίο».

Μπαλινέζα χορεύτρια με χρωματιστά ρούχα

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 50mm f/1.8 | 1/100s @ f/1.8, ISO 640

Για το πρότζεκτ αυτό, ο Dennis βασίστηκε σε δύο φωτογραφικές μηχανές - στην Alpha 7S III της Sony, την οποία χρησιμοποίησε αποκλειστικά για την κινηματογράφηση, και στην Alpha 7 IV, την οποία χρησιμοποίησε και για φωτογράφιση. «Η Alpha 7 IV είναι μια υπέροχη υβριδική φωτογραφική μηχανή που διαθέτει αισθητήρα 33 megapixel, οπότε είναι φανταστική για φωτογράφιση, αλλά μπορεί επίσης να κάνει λήψη βίντεο στα 4k 60p – εντυπωσιακό!”

Οι δύο φωτογραφικές μηχανές είχαν διακριτούς ρόλους, με την Alpha 7S III να είναι τοποθετημένη σε αναρτήρα-σταθεροποιητή με φακό 12-24 mm f/2.8 GM. «Χρησιμοποίησα τον φακό 12-24 mm f/2.8 GM, καθώς είναι ένας εξαιρετικά ευρυγώνιος φακός ο οποίος μου επέτρεψε να αποτυπώσω τις χορευτικές σκηνές εν μέσω ενός απίστευτου τοπίου που αποτελούσε το φόντο. Η λειτουργία σταθεροποίησης εικόνας SteadyShot σε συνδυασμό με τον αναρτήρα μού επέτρεψαν να κινούμαι και να δημιουργώ ομαλά, δυναμικά κινούμενα πλάνα».

Εν τω μεταξύ, ο Dennis χρησιμοποίησε την Alpha 7 IV με φακό FE 24-70 mm f/2.8 GM II για τη φωτογράφιση, αλλά και για γυρίσματα βίντεο με το χέρι. Συχνά, τη χρησιμοποιούσε σε συνδυασμό με τη λειτουργία «Ζουμ ευκρινούς εικόνας» ώστε να τραβά κοντινά πλάνα που φαίνονται σαν να έχουν κινηματογραφηθεί με φακό macro.

Μαζί με τις φωτογραφικές μηχανές Alpha της Sony, ο Dennis έκανε γυρίσματα με ένα drone ώστε να δώσει στον θεατή περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες των γυρισμάτων. «Τα πλάνα με drone είναι σημαντικά ώστε να φανεί το τοπίο και να έχεις μια ιδέα για το πού βρίσκεσαι. Όμως, για να δείξεις τα συναισθήματα, πρέπει να πλησιάσεις τους ανθρώπους, αποκαλύπτει ο Dennis.

Καθώς υπήρχαν γυρίσματα κατά την ανατολή και τη δύση του ήλιου, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές αντιθέσεις σε πολλές σκηνές. Ένας από τους λόγους που ο κινηματογραφιστής επέλεξε την Alpha 7S III ήταν το εντυπωσιακό δυναμικό εύρος 15 στοπ της φωτογραφικής μηχανής.

«Με το προφίλ εικόνας Slog-3, μπορούσα να χειρίζομαι κατάλληλα τα πλάνα έτσι ώστε να αυξάνω την αντίθεση και τον κορεσμό χρώματος. Δοκίμασα τα όρια του βίντεο, αλλά δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα πρόβλημα χάρη στην εγγραφή 10-bit.

Το δυναμικό εύρος ήταν απαραίτητο στο αγαπημένο πλάνο του Dennis, το οποίο κινηματογραφήθηκε σε μια σπηλιά κατά την ανατολή του ήλιου.

τρεις μπαλινέζοι άντρες ντυμένοι με παραδοσιακή φορεσιά μπροστά σε έναν βράχο

© Dennis Schmelz | Sony α7 IV + FE 12-24mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/9.0, ISO 100

Αυτό το πλάνο ήταν αποκλειστικά θέμα συγχρονισμού»,εξηγεί ο Dennis. «Απέμεναν μόνο 30 λεπτά για γύρισμα μέσα στη σπηλιά, στην οποία ο ήλιος εισέρχεται μέσω αυτού του ανοίγματος. Μετά, η σπηλιά γίνεται τελείως σκοτεινή. Το εγχείρημα ήταν πολύ επικίνδυνο και χρειαστήκαμε δύο ώρες για να φτάσουμε εκεί περπατώντας, αλλά άξιζε καθώς το πλάνο φαίνεται τόσο απίστευτο».

Στις τρεις εβδομάδες που εργάστηκε στο πρότζεκτ, ο Dennis τράβηξε περίπου 15 ώρες βίντεο στο πλαίσιο του καθοδηγούμενου workshop φωτογραφίας, τις οποίες μείωσε με το μοντάζ σε μόνο 3:40 λεπτά για το τελικό βίντεό του «Γκαλούνγκαν» - Η Νίκη του Ντάρμα. Το βίντεο δείχνει το χρώμα και τις αντιθέσεις του νησιού, αλλά το μοντάζ το κάνει πραγματικά να ξεχωρίζει.

«Το φεστιβάλ αυτό αφορά τον θρίαμβο του καλού πάνω στο κακό, οπότε έχουμε αυτά τα αντίθετα μέρη στο βίντεο. Το καλό μέρος είναι ήρεμο και εμφανίζεται συχνά σε αργή κίνηση. Στη συνέχεια, υπάρχουν τα σκοτεινά μέρη. Έχω επιταχύνει τα πλάνα στα οποία εμφανίζονται τα άτομα που ενσαρκώνουν τα κακά πνεύματα, ώστε τα πλάνα αυτά να φαίνονται αφύσικα και να αγχώνουν τον θεατή. Πρόσθεσα επίσης μερικά ηχητικά εφέ. Ήθελα να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό από ένα ωραίο τρίλεπτο βίντεο με ωραίες εικόνες και μουσική».

Ο Dennis σκέφτεται ότι ο αξιόπιστος και εντυπωσιακός εξοπλισμός της Sony, τον οποίο εμπιστεύεται ανεπιφύλακτα, έκανε παιχνιδάκι την αποτύπωση αυτής της απίστευτης σειράς βίντεο.

Dennis Schmelz

Dennis Schmelz | Germany

"Πάντα υπάρχει μια νέα ιστορία και μια διαφορετική άποψη στα πράγματα"

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.