Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Λεπτομέρειες ιστορίας Alpha Universe
Ταξιδιωτικά vlog με την α6600 

Jonah Plank

Ο Jonah Plank έχει εμπειρία στα φιλόδοξα ταξιδιωτικά vlog. Το δημοφιλές κανάλι του στο YouTube είναι γεμάτο από ταξιδιωτικό υλικό σε συνδυασμό με κριτικές. Πρόσφατα, όμως, εκείνος και δύο φίλοι του επέστρεψαν μετά από ένα ταξίδι με αυτοκίνητο, από το Βερολίνο μέχρι το Βόρειο Ακρωτήριο της Νορβηγίας, κατά τη διάρκεια του οποίου γύρισε ένα δίωρο ντοκιμαντέρ, χρησιμοποιώντας κυρίως τη νέα Sony α6600.

jonah plank sony alpha 6600 χιονισμένα βουνά λουσμένα σε ροζ φωτισμό το δειλινό

© Jonah Plank | Sony α6600 + E 10-18 mm f/4 OSS | 1/200 s σε f/8,0, ISO 200

"Ο εξοπλισμός μου είναι αρκετά απλός", μας λέει ο Jonah. "Κινηματογραφώ έχοντας τη Sony α6600 μπροστά μου σε τρίποδο, καθώς και ένα κύριο κεντρικό φως και ένα πίσω φως. Γυρίζω περίπου το 90% των βίντεό μου με τον ίδιο εξοπλισμό και έτσι μπορώ απλώς να καθίσω κάτω και να πατήσω το κουμπί της εγγραφής".

Παρόλο που ο Jonah φωτογραφίζει με τις μηχανές Sony α7 III, α7R III και α7S II, η α6600 παραμένει μία από τις αγαπημένες του μηχανές για να τραβάει τον εαυτό του. "Για μένα, όλο το θέμα είναι η οθόνη που περιστρέφεται", αποκαλύπτει. "Είναι τρομερά χρήσιμο το να μπορείς να δεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της εγγραφής".

Η Sony A6600 με προσαρτημένο μικρόφωνο, σηκωμένη μπροστά στο πρόσωπο ενός βιντεογράφου

Αυτήν ακριβώς τη λειτουργία βρήκε ιδιαίτερα χρήσιμη ο Jonah στο πρόσφατο ταξίδι του. "Στη Νορβηγία, χρησιμοποιήσαμε πολύ την α6600 στο γύρισμα", λέει. "Ήμασταν τρία άτομα σε ένα αυτοκίνητο και όταν μιλούσαμε στην κάμερα, η εστίαση πήγαινε αυτόματα στο πρόσωπο ή στα μάτια μας, χάρη στην τεχνολογία παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο. Πάντα ρυθμίζω την αυτόματη εστίαση στο υψηλότερο επίπεδο, σε ανάλογες συνθήκες και, έτσι, όταν μετακινώ τη μηχανή, ανταποκρίνεται αυτόματα και επανεστιάζει. Είναι πάρα πολύ βοηθητικό για το είδος του ντοκιμαντέρ που κάνω".

Αν και ο Jonah τραβάει κυρίως σε 4K, αξιοποιεί και τη λειτουργία Full HD 120 p για λήψη σε αργή κίνηση και, όπως και οι μηχανές α7 πλήρους καρέ, η α6600 έχει λειτουργία προφίλ εικόνας S-Log για να καταγράφει σε πλήρες δυναμικό εύρος. "Όντως, χρησιμοποιώ πολύ το S-Log", εξηγεί ο Jonah, "όταν πραγματικά σκηνοθετώ μια λήψη ή μια ακολουθία, αλλά για πιο γρήγορο περιεχόμενο vlog και ντοκιμαντέρ χρησιμοποιώ το PP0, δηλαδή, κανένα προφίλ εικόνας! Αυτό μπορεί να ακούγεται κάπως περίεργο, αλλά μου αρέσουν τα χρώματα του PP0 και δεν χρειάζεται να κάνω ιδιαίτερη διαβάθμιση χρώματος στις λήψεις. Δηλαδή, μπορώ απλώς να πατήσω το record και να αρχίσω να γράφω, που είναι αυτό ακριβώς που ταιριάζει στο δικό μου στιλ γυρίσματος".

Όσον αφορά τους φακούς για την α6600, ο Jonah όντως έχει κάποιους νέους αγαπημένους και κάποιοι είναι φακοί FE, σχεδιασμένοι για τον μεγαλύτερο αισθητήρα των μηχανών α7, όπως είναι ο FE 28 mm f/2, ο FE 50 mm f/1,8 και ο FE 85 mm f1,8 της Sony, για να μπορεί να δημιουργεί διαχωρισμό ανάμεσα στο θέμα και το φόντο.

"Πάντα χρησιμοποιώ τη λειτουργία SteadyShot, αλλά, με τον φακό FE 85 mm f/1,8, πραγματικά αξιοποιείται πλήρως", παρατηρεί. "Είναι λίγο δύσκολο να ισορροπήσω τον φακό και τη μηχανή στο gimbal, οπότε συχνά τον χρησιμοποιώ στο χέρι και ειδικά για λήψη B-Roll σε αργή κίνηση."

Ο αισθητήρας APS-C της α6600 είναι εγγενής στον ευρυγώνιο φακό ζουμ E 10-18 mm f/4 OSS και στον E 16-55 mm f/2,8 G, δύο φακοί που προσφέρουν στον Jonah πολύ μεγάλη ευελιξία, συγκριτικά με το μέγεθός τους.

Και ο ήχος είναι επίσης πολύ φροντισμένος, χάρη στο μικρόφωνο Sony ECM-B1M Shotgun. "Εξαιρετικό μικρόφωνο για γρήγορη λήψη βίντεο για το YouTube". εξηγεί ο Jonah. "Κάνει τα πάντα τόσο εύκολα. Το έχω χρησιμοποιήσει ακόμα και για σχολιασμό, πηγαίνοντας πολύ κοντά για να τραβήξω βίντεο με τη μηχανή, χωρίς να βγάλω το κάλυμμα του φακού, ώστε να γράφει μόνο τη φωνή μου!"

jonah plank sony alpha 6600 το βόρειο σέλας υψώνεται πάνω από ένα βουνό και αντανακλάται στη θάλασσα

© Jonah Plank | Sony α6600 + E 10-18 mm f/4 OSS | 1/200 s σε f/8,0, ISO 200

Χρειάστηκαν κάποια χρόνια μέχρι ο Jonah να μπορέσει να κάνει τα έργα και τα βίντεο που πραγματικά τον ενδιαφέρουν, αλλά θυμάται πώς ήταν όταν ξεκίνησε και προσφέρει συμβουλές για τα πρώτα βήματα στη δημιουργία βίντεο:

"Απλώς ξεκίνα. Ξεκίνα να κάνεις και να μιλάς για όλα όσα αγαπάς. Δεν έχει σημασία σε πόσους ανθρώπους θα έχεις απήχηση, πόσες προβολές θα έχεις ή πόσους συνδρομητές. Το μόνο που πρέπει να σε απασχολεί είναι το μήνυμά που θέλεις να στείλεις και γιατί κάνεις ό,τι κάνεις".

Προϊόντα που παρουσιάζονται
ILCE-6600
Φωτογραφική μηχανή premium E-mount APS-C α6600

ILCE-6600

SEL1018
E 10-18 mm F4 OSS

SEL1018

SEL1655G
Φακός G E 16-55 mm F2,8

SEL1655G

SEL135F18GM
FE 135mm F1.8 GM

SEL135F18GM

ECM-B1M
Κατευθυντικό μικρόφωνο

ECM-B1M

Σχετικά άρθρα