Ελαφριά σαν πούπουλο

Kaisa Lappalainen

Για την ειδική στην άγρια ζωή Kaisa Lappalainen, ήταν ένα ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις. "Ποτέ πριν δεν είχα φωτογραφίσει άγρια ζωή στο Δέλτα του Δούναβη", μας εξηγεί, "γι' αυτό ήταν πολύ ενδιαφέρον να το βλέπω με τα μάτια μου. Μοιάζει αρκετά με το Δέλτα του Οκαβάνγκο στην Μποτσουάνα, και, επειδή πρέπει να πάω με βάρκα και τόσα πολλά είδη πουλιών ήταν τα ίδια, πραγματικά ένιωσα ότι είχα επιστρέψει στην Αφρική".

kaisa lappalainen sony rx10IV ένα πουλί με κόκκινα πόδια περπατάει προσεκτικά στα ρηχά μιας λίμνης

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 560 mm | 1/1000 s με f/4,0, ISO 400

Sony RX10IV από το πλάι

Συνήθως, χρησιμοποιεί Sony α9, αλλά αυτήν τη φορά φωτογράφισε αποκλειστικά με την RX10 IV. "Ήταν φανταστικά", μας λέει, "τόσο ελαφριά, αθόρυβη, και σε όποιες συνθήκες φωτισμού κι αν φωτογράφιζα, έκανε τη δουλειά της πολύ καλά. Εξαιρετικός εξοπλισμός για τη φωτογράφιση πτηνών".

 

kaisa lappalainen sony rx10IV ένα ζευγάρι αλκυόνες χαλαρώνει σε ένα κλαδί

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600 mm | 1/1000 s με f/4,0, ISO 250

Τι την οδήγησε λοιπόν στη Ρουμανία; "Την άνοιξη, το Δέλτα του Δούναβη είναι ένας σημαντικός σταθμός για τα αποδημητικά πουλιά", εξηγεί η Kaisa. "Την εβδομάδα που ήμουνα εκεί, είδαμε περίπου 115 είδη. Κάποια πουλιά κάνουν απλώς μια στάση και μετά συνεχίζουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά κάποια θα μείνουν και θα φτιάξουν φωλιές. Είναι εκπληκτικό να συνειδητοποιείς ότι υπάρχει αυτού του είδους η άγρια ζωή στην Ευρώπη. Τόσο κοντά στις μεγάλες πόλεις, κι όμως τόσο αδάμαστη".

kaisa lappalainen sony rx10IV 2 γεράκια που παλεύουν διεκδικώντας ένα ψάρι που μόλις έπιασαν

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 585 mm | 1/1000 s με f/4,0, ISO 500

Οι τεχνικές δεξιότητες στο πεδίο έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη δουλειά της Kaisa, και, παρόλο που είναι αναγνωρισμένη οδηγός εκδρομών σαφάρι, πρέπει απαραίτητα να έχει τη βοήθεια ντόπιου οδηγού, που να γνωρίζει πού κινείται το κάθε είδος άγριας ζωής. "Χωρίς ντόπιο οδηγό",μας εξηγεί, "μπορείς εύκολα να χάσεις ευκαιρίες. Για παράδειγμα, μια βραδιά, η τύχη μάς χάρισε ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα και μια ομιχλώδη, πολύχρωμη ανατολή το επόμενο πρωί. Ξέραμε ότι έπρεπε να το αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, και ο οδηγός με πήγε στο σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή."

Το σωστό σημείο, τη σωστή στιγμή είναι πολύ σημαντικό, αλλά χρειάστηκε και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να αξιοποιήσει πλήρως την ευκαιρία.

kaisa lappalainen sony rx10IV μια αλκυόνα έτοιμη να απογειωθεί

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600 mm | 1/2000 s με f/4,0, ISO 250

Η ευέλικτη λύση "όλα σε ένα" του φακού ζουμ RX10 IV στα 24-600 mm πραγματικά βοήθησε σε αυτές τις λήψεις, προσφέροντας στην Kaisa τη δυνατότητα πιο απομακρυσμένων λήψεων, για καλύτερη ενσωμάτωση του περιβάλλοντος. "Η τεράστια μεγέθυνση του RX10 IV στα 600 mm προσφέρει μια εύκολη λύση", μας εξηγεί, "αλλά για αυτήν τη λήψη ήθελα να αναζητήσω θέματα και στο τοπίο. Στα 24 mm αυτό είναι εύκολο και, επίσης, μπορούσα να αντιδράσω γρήγορα όταν χρειαζόταν να αλλάξω τη σύνθεση. Με την RX10 IV μπορώ να βγάλω τοπία, πορτραίτα και λήψεις δράσης, όλα με την ίδια μικρή μηχανή, αντί να πρέπει να αλλάζω σώματα και φακούς. Με απαλλάσσει από μεγάλο βάρος!"

kaisa lappalainen sony rx10IV ένα σμήνος πουλιών ξεκουράζεται σε έναν κορμό μέσα στο νερό, το ξημέρωμα

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 170 mm | 1/3200 s με f/5,6, ISO 400

Το μέγεθος και το βάρος προβληματίζουν ιδιαίτερα την Kaisa, και το να ξέρει ότι με μια τόσο μικρή μηχανή μπορεί να τραβήξει λήψεις επαγγελματικής ποιότητας της ανοίγει πολλούς ορίζοντες. "Οι αεροπορικές εταιρείες είναι καμιά φορά ιδιαίτερα αυστηρές με το βάρος των αποσκευών", εξηγεί, "ειδικά στις πιο μικρές πτήσεις που πάνε στα απομονωμένα μέρη όπου επισκέπτομαι εγώ. Με τον πλήρη εξοπλισμό μου, καμιά φορά δεν με αφήνουν καν να μπω στο αεροπλάνο! Επιπλέον, μικρό βάρος σημαίνει ότι μπορείς να διανύσεις μεγαλύτερη απόσταση περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο. Ακόμα κι όταν δεν βγαίνω απαραίτητα για να φωτογραφίσω, μπορώ να πάρω την RX10 IV και, αν εμφανιστεί μια ευκαιρία, έχω στην τσέπη μου τον φακό των 600 mm!"

Αν θελήσω να φωτογραφίσω απομακρυσμένα θέματα, η RX10 IV έχει όλη την εμβέλεια που μπορεί να χρειαστώ, λέει η Kaisa, καθώς και ενσωματωμένη σταθεροποίηση εικόνας, για να φωτογραφίζω σε τεράστια μεγέθυνση με σιγουριά, γνωρίζοντας ότι θα αποτυπωθεί άψογα και το παραμικρό πούπουλο.

kaisa lappalainen sony rx10IV μια αλκυόνα παρακολουθεί το ταίρι της να απογειώνεται από ένα κλαδί

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600 mm | 1/800 s με f/4,0, ISO 160

"Πραγματικά εξεπλάγην από την απίστευτη λεπτομέρεια", ομολογεί, "δεν το πίστευα ότι μια τόσο μικρή και οικονομική μηχανή μπορεί να αποδώσει τέτοια κοντινά."

Καθώς η Kaisa χρησιμοποιεί τακτικά την α9 της Sony, έχει συνηθίσει στις υψηλές ταχύτητες και επιδόσεις. Πώς της φαίνεται λοιπόν η RX10 IV; "Οι εικόνες ήταν πεντακάθαρες", λέει γελώντας. "Πάντα καταλαβαίνεις την αξία της μηχανής, όταν το θέμα σου είναι πουλιά που απογειώνονται και αλλάζουν κατεύθυνση σε απρόβλεπτους χρόνους. Και η εστίαση παρέμενε πάνω τους. Χρησιμοποιούσα πάνω-κάτω τις ίδιες ρυθμίσεις αυτόματης εστίασης με την α9 μου, οπότε για κινούμενα θέματα ή λήψεις από βάρκα, επιλέγω μόνιμη παρακολούθηση", μας εξηγεί. "Αλλά όταν είμαι κρυμμένη, περιμένοντας πότε θα προσγειωθεί μια αλκυόνα σε ένα κλαδί, το πιο σημαντικό είναι η προεστίαση. Με ρυθμό καρέ στα 24 fps, μπορώ να παρακολουθήσω ένα πουλί κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της πτήσης του, και ξέρω ότι μπορώ να διαλέξω την κατάλληλη στιγμή."

kaisa lappalainen sony rx10IV ένα πουλί απογειώνεται πάνω από το νερό, ενώ τα πόδια του χαράζουν την επιφάνεια

© Kaisa Lappalainen | Sony RX10 IV | 600 mm | 1/1600 s με f/4,0, ISO 200

Η Kaisa παρατηρεί ότι, παρόλο που το σώμα σου καταπονείται από την πολύωρη αναμονή μέσα στη βροχή ή σε ακινησία με τη στολή καμουφλάζ για να μην προδοθεί η παρουσία σου, η RX10 IV ανταποκρίθηκε τέλεια στις απαιτήσεις. "Αυτήν την εποχή, στο Δέλτα του Δούναβη κανονικά έχει γύρω στους 20 ˚C, αλλά, όταν πήγαμε εμείς, έβρεχε και χιόνιζε", λέει γελώντας. "Η RX10 IV, όμως, είναι στεγανοποιημένη. Στην αρχή αναρωτιόμουν αν θα τα καταφέρει στις σκληρές συνθήκες, αλλά άντεξε σε όλα!"

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
DSC-RX10M4
RX10 IV με 0,03 δευτ. Αυτόματη εστίαση/Οπτικό ζουμ 25x

DSC-RX10M4

Σχετικά άρθρα