Μέγιστη επίδραση

Frank Doorhof

Κάθε φωτογράφος είναι το άθροισμα των μερών του: σχεδιασμός, σύνθεση, φωτισμός, έκθεση, τα φωτογραφικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται και οτιδήποτε άλλο επιλέγει ένας φωτογράφος να βάλει στο κάδρο. Ο συνδυασμός αυτών των μερών, αποκαλύπτει το αισθητικό αποτύπωμα του φωτογράφου, το καλλιτεχνικό του DNA. Η δουλειά του Frank Doorhof το αποδίδει τέλεια. Εικόνες τολμηρές, πολύχρωμες, γεμάτες συναίσθημα, σε στιλ που θυμίζει κόμικ και ταινίες με υπερήρωες, και απολύτως απελευθερωμένες. Είναι κάτι που ο ίδιος αποκαλεί "να τα δίνεις όλα", και έχει χαρίσει τεράστια επιτυχία και ξεχωριστό χαρακτήρα στη δουλειά του.

frank doorhof sony alpha 7RII γυναίκα με μοβ και κόκκινα μαλλιά μερικώς στο σκοτάδι

© Frank Doorhof | Sony α7R II + 24-70 mm f/2,8 GM | 1/125 s σε f/8, ISO 100

Ο Frank μεγάλωσε παρακολουθώντας MTV και μαγευόταν από την κίνηση και το χρώμα των βίντεο κλιπ ποπ μουσικής, καθώς και από τον φωτισμό και τα αέρινα υφάσματα της δεκαετίας του '80, γεγονός που, στη συνέχεια, επηρέασε πολύ τη δουλειά του.

"Για εμένα, η φωτογραφία μόδας ποτέ δεν είχε να κάνει με ένα όμορφο πρόσωπο. Έχει να κάνει με την οπτική επίδραση και την αφήγηση. Όσο πιο ζωηρό και περίτεχνο είναι το κοστούμι του μοντέλου, όσο πιο συναρπαστική είναι η τοποθεσία και πιο δραματικός ο φωτισμός, τόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει για εμένα."

frank doorhof sony alpha 7RII γυναίκα με κόκκινο φόρεμα μπροστά από ένα γοτθικό κτίριο

© Frank Doorhof | Sony α7R II + 24-70 mm f/2,8 GM | 1/160 s σε f/11, ISO 100

Ο Frank ερωτεύτηκε το φως νωρίς στη φωτογραφική καριέρα του. "Μπορείς στην κυριολεξία να αλλάξεις το φως για να κάνεις ό,τι θέλεις" εξηγεί. "Όλα εξαρτώνται από εσένα. Τόσο πολλοί φωτογράφοι εξαρτώνται από τον φωτισμό τους, αλλά θα έπρεπε να γίνεται το αντίθετο."

Όπως λέει ο ίδιος, πολλοί φωτογράφοι σκέφτονται υπερβολικά το φως στη μόδα και, έτσι περιορίζουν τη δημιουργικότητά τους. "Πρέπει πρώτα να σκεφτείς την εικόνα που έχεις στο μυαλό σου και, στη συνέχεια, να δεις πού θα τοποθετήσεις τα φώτα ώστε να σε βοηθήσουν να πεις τη συγκεκριμένη ιστορία. Συγκεντρώσου στις σκιές και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν."

frank doorhof sony alpha 7RII κυρία που φοράει ένα ασημένιο φόρεμα και στέκεται μπροστά από ένα αεροπλάνο

© Frank Doorhof | Sony α7R II + 12-24 mm f/4,5-5,6 | 1/160 s σε f/11, ISO 100

Ο Frank προσθέτει ότι είναι σημαντικό να μη φοβάσαι τις έντονες σκιές στη φωτογράφιση μόδας, ακόμα κι αν σκοτεινιάζουν το πρόσωπο του μοντέλου, γιατί η μόδα έχει να κάνει με την εμφάνιση και την επίδραση του στάιλινγκ. Για τον Frank, οι σκιές είναι άλλος ένας τρόπος να "τα δώσει όλα".

Όπως λέει ο ίδιος "Κάποιες από τις λήψεις που τραβάω είναι πραγματικά σκοτεινές, τόσο πολύ που δεν αναγνωρίζεις το μοντέλο. Αν εσύ έχεις αμφιβολίες γι' αυτό, οι άλλοι θα σου πουν ότι είναι λάθος, αλλά αν το κάνεις με αυτοπεποίθηση, θα πουν ότι είναι εκπληκτικό. Ανοίξτε ένα περιοδικό μόδας και θα δείτε πολλές έντονες σκιές."

frank doorhof sony alpha 7R γυναίκα με μπλε μάτια και τα χέρια της μπροστά στο πρόσωπό της φορώντας κόκκινα γάντια

© Frank Doorhof | Sony α7R + 24-70 mm f/2,8 ZA SSM | 1/100 s σε f/2,8, ISO 2500

Ο Frank λέει ότι η α7R III τον βοηθάει τρομερά όταν θέλει να τονίσει τόσο πολύ την αντίθεση. "Ένας από τους λόγους που αγαπώ τις μηχανές μου Alpha είναι το εκπληκτικό δυναμικό εύρος των αισθητήρων. Πριν, χρησιμοποιούσα οριοθέτηση έκθεσης για να καλύψω αυτό που ήθελα στη λήψη μου, αλλά από την α99 μέχρι και την α7R III που έχω τώρα, βάζω όλα όσα θέλω σε ένα καρέ και κάνω μόνο μικρές προσαρμογές στο Lightroom. Αυτό μου επιτρέπει να κάνω πράγματα, όπως το να ρίχνω στροβοσκοπικό φως απευθείας στη μηχανή, εξωθώντας την πραγματικά στα όριά της, και πάλι να παίρνω την ποιότητα που θέλω."

frank doorhof sony alpha 7RIII γυναίκα που στέκεται με τα χέρια της απλωμένα στο σκοτάδι, φωτισμένη με μπλε φως

© Frank Doorhof | Sony α7R III, ISO 100

Για αυτές τις περιστάσεις, ο Frank θεωρεί ότι το ηλεκτρονικό εικονοσκόπιο της Alpha είναι πολύ βοηθητικό, και εξηγεί ότι "παρόλο που είμαι της παλιάς σχολής, το ηλεκτρονικό εικονοσκόπιο βοηθάει με την έκθεση, γιατί παίρνεις αυτό που βλέπεις. Ας πούμε ότι δουλεύω με φλας στα 1/125 δευτερόλεπτα. Μπορώ να αρχίσω να μειώνω το διάφραγμα κατά βήματα, σκουραίνοντας την εικόνα, και αν φαίνεται όμορφο στο f/16, απλώς μετράω τις λάμψεις του φλας γι' αυτό, και είμαι έτοιμος."

frank doorhof sony alpha 99 γυναίκα με κόκκινο φόρεμα από χαρτί που απλώνει προς το βάθος με κόκκινο καπνό στο φόντο

© Frank Doorhof | Sony α99 + 85 mm f/1,4 | 1/100 s σε f/10, ISO 100

Η επιλογή φακού είναι άλλος ένας τομέας όπου ο Frank δεν φοβάται να ξεπεράσει τα όρια. "Χρησιμοποιώ πολύ τον G Master 24-70 mm f/2,8 γιατί είναι πολύ ευέλικτος για τη φωτογράφιση μόδας. Είναι ευρυγώνιος και κοντός τηλεφακός, άρα προσφέρει πολύ μεγάλο εύρος επιλογών. Μπορώ να τραβήξω ένα πολύ φυσιολογικό πορτραίτο στα 70 mm, με λίγη συμπίεση, ή να επιλέξω μεγάλο εύρος και να παίξω με την παραμόρφωση, φέρνοντας τα πόδια ή τα χέρια του μοντέλου κοντά στον φακό."

"Επίσης, μου αρέσει να χρησιμοποιώ τον φακό G FE 12-24 mm f/4. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ο τυπικός φακός για μόδα, αλλά, ούτως ή άλλως, εγώ δεν πιστεύω σε αυτήν την κατηγοριοποίηση." 

frank doorhof sony alpha 7RIII κυρία με μπρονζέ φόρεμα που στηρίζεται σε έναν καφέ τοίχο

© Frank Doorhof | Sony α7R III + 24-70 mm f/2,8 GM | 1/125 s σε f/5,6, ISO 100

Και τελικά, ποια είναι η συμβουλή του για τη φωτογράφιση μόδας; "Απλώς κάν’ το. Αν χρησιμοποιήσεις έναν πιο ευρυγώνιο φακό, αποδέξου την παραμόρφωση και χρησιμοποίησέ τη για να δώσεις ένταση στην ιστορία που θέλεις να πεις. Αν ο φακός συμπιέζει, κάνε το ίδιο."

"Πρέπει να ξέρεις απ' έξω τον εξοπλισμό σου και να κατανοείς τον φωτισμό. Ο φωτισμός είναι η γλώσσα της φωτογραφίας. Αν το κάνεις αυτό, μπορείς να επικεντρωθείς ολοκληρωτικά στην ιστορία που θέλεις να πεις. Φωτογραφία σημαίνει να παγώνεις στον χρόνο μοναδικές στιγμές που ποτέ δεν ξανάρχονται. Αφέσου χωρίς αμφιβολίες. Απλώς φωτογράφισέ το."

Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο
ILCE-ILCE-7R
Φωτογραφική μηχανή E-mount α7R με αισθητήρα πλήρους καρέ
ILCE-7RM2
α7R II με αισθητήρα εικόνας πλήρους καρέ με οπίσθιο φωτισμό
ILCE-7RM3
Φωτογραφική μηχανή α7R III πλήρους καρέ 35 mm με αυτόματη εστίαση
SAL2470Z2
Vario-Sonnar® T* 24-70 mm F2.8 ZA SSM II
SLT-A99V

A-mount α99 με αισθητήρα πλήρους καρέ 35 mm

SLT-A99V

Frank Doorhof
Alpha Universe

Frank Doorhof

Ολλανδία

Γιατί να προσποιηθείς κάτι που μπορείς να δημιουργήσεις

Προβολή προφίλ


x