Ο φυσικός φωτισμός και πώς επηρεάζει τη φωτογράφιση

 Albert Dros

Ο φωτογράφος Albert Dros δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, ειδικά όταν πρόκειται για το φως. "Σχεδιάζω τα πάντα. Πότε το φως είναι καλύτερο; Πότε ανατέλλει και δύει ο ήλιος; Πως είναι ο καιρός; Αν φωτογραφίζω αντανακλάσεις, ελέγχω ακόμα και την ταχύτητα και κατεύθυνση του ανέμου. Ξέρω πώς θα είναι η σκηνή που πρόκειται να φωτογραφίσω πριν καν τη δω."

Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια δίνει άλλη πνοή στα απίστευτα τοπία του Albert. Το αισθητήριό του για τη σύνθεση και το χρώμα οφείλεται στο παρελθόν του ως γραφίστα.

"Άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά με τη φωτογραφία πριν από έξι χρόνια, όταν ήμουν στο Χονγκ Κονγκ. Υπήρχαν τόσα να φωτογραφίσω! Από τα φώτα νέον καθώς αντανακλώνται στους βρεγμένους δρόμους της πόλης μέχρι τους ανεξερεύνητους λόφους, τα βουνά και τα εθνικά πάρκα που βρίσκονται μόλις 45 λεπτά έξω από την πόλη."

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-provence-landscape-at-night-long-exposure
© Albert Dros | Sony α7R II | 25 s ISO 6400

Σε αυτό το περιβάλλον, ο Άλμπερτ ερωτεύτηκε τη φωτογράφιση τοπίων. "Διαπίστωσα ότι μπορώ να εφαρμόσω τις γραφιστικές μου γνώσεις στη φωτογραφία τοπίου. Από τους βασικούς κανόνες σύνθεσης και χρήσης των γραμμών, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο το φως τονίζει το χρώμα και την αντίθεση. Υπάρχουν πολλά οπτικά στοιχεία για πειραματισμό."

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-dramatic-lighting-on-distant-volcano
© Albert Dros | Sony α7R II + 55 mm f/1,8 ZA | 10 s σε f/1,8, ISO 3200

Ο Albert σχεδιάζει τις φωτογραφίσεις ώστε να μεγιστοποιεί τις πιθανότητες να καταλήξει με μια καταπληκτική φωτογραφία. Αλλά, όπως όλοι οι φωτογράφοι τοπίου, βρίσκεται στο έλεος του καιρού.

"Ο σχεδιασμός ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολος, ειδικά στην Ολλανδία. Κοιτάω όλες τις μετεωρολογικές προβλέψεις, τα υψηλά σύννεφα, τα χαμηλά σύννεφα, την κατεύθυνση του ανέμου. Φυσικά, παρά την προσπάθεια, το αποτέλεσμα μπορεί να μην με δικαιώσει, αλλά μου αρέσει πολύ αυτή η διαδικασία της εξερεύνησης. Μερικές φορές απλώς πηγαίνω κάπου και ό,τι προκύψει. Συμβαίνει να έχω προγραμματίσει μια φωτογράφιση, αλλά να πάω σπίτι με μια εντελώς άλλη εικόνα που δεν περίμενα".

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-amsterdam-canal-at-night-long-exposure
© Albert Dros | Sony α7R II | 30 s ISO 50

Ο Albert χρησιμοποιεί συγκεκριμένους φακούς, κυρίως τον φακό G FE 12 - 24 mm f/4, με τη φωτογραφική μηχανή του για να τραβήξει τέλειες φωτογραφίες τοπίων με ευρυγώνιο φακό. Όπως εξηγεί, "Μου αρέσει να αποτυπώνω μεγάλες προοπτικές και είμαι εξαιρετικά δημιουργικός στο συγκεκριμένο είδος. Στα 12 mm, η προοπτική είναι αρκετά ιδιαίτερη και δεν τη φωτογραφίζουν συνήθως." Εξαίρεση είναι όταν περπατάει σε βουνά και λόφους, οπότε επιλέγει ένα φακό G FE 70 - 300 mm f/4 - 5,6 λόγω του ήπιου ζουμ, για νέα προοπτική στις φωτογραφίες του.

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RIII-first-light-hitting-a-snowy-mountainside
© Albert Dros | Sony α7R II + 70 - 300 mm f/4,5 - 5,6 G | 1/320 s σε f/10, ISO 100

Ο Albert έκανε πεζοπορία και χρησιμοποίησε αυτόν τον φακό για να φωτογραφίσει αυτό το θεαματικό τοπίο, μια μοναχική ηλιόλουστη βουνοκορφή. 

"Θυμάμαι ακόμα όταν φωτογράφιζα στα βουνά. Στην ανατολή και στο ηλιοβασίλεμα, υπάρχει μια ιδιαίτερη απαλή λάμψη, καθώς ο ήλιος βγαίνει κάτω από τον ορίζοντα, αλλά οι βουνοκορφές φωτίζονται παρά το ύψος τους. Όταν ζεις στα βουνά, το ξέρεις αυτό, αλλά εγώ μένω στην Ολλανδία, μια επίπεδη χώρα, οπότε ήταν εμπειρία ζωής. Συχνά το καλύτερο φως είναι 30 λεπτά πριν ή μετά την ανατολή ή τη δύση του ηλίου, όταν αναδύεται μια πανδαισία χρωμάτων. Όταν ατενίζεις τη σκηνή, μπορεί να σου διαφύγουν, καθώς δεν είναι τόσο έντονα, αλλά με τη φωτογραφική μηχανή, ο χρόνος έκθεσης μπορεί να είναι μεγαλύτερος, έτσι αποτυπώνεται όλο το μεγαλείο τους".

Albert-Dros-Sony-Alpha-7RII-the-shark-mountain-landscape
© Albert Dros | Sony α7R II + 16 - 35 mm f/2,8 GM | 1/50 s σε f/8,0, ISO 100

Με ενδελεχή σχεδιασμό και προετοιμασία, ο Albert πετυχαίνει εικόνες που αξιοποιούν το φυσικό φως για να αναδειχθεί η ομορφιά του τοπίου. Έτσι, του απομένει μόνο ένα βήμα για την τελική, τέλεια εικόνα. "Μου αρέσει να ενισχύω το φως στις φωτογραφίες μου για να βελτιώνω την εμφάνισή τους. Προτιμώ τις έντονες φωτογραφίες που χρησιμοποιούν το φυσικό φως. Ουσιαστικά απλώς επεξεργάζομαι το τελικό αποτέλεσμα για να δώσω ένταση σε μια μαγική στιγμή".

Κορυφαίες συμβουλές για μοναδικά τοπία

Πάρτε μαζί σας μια φωτογραφική μηχανή παντού και ανακαλύψτε ποιο στυλ φωτογραφίας σάς συναρπάζει.

Βρείτε το στυλ και την προοπτική σας και προσπαθήστε να αναδείξετε την ιδιαίτερη ματιά σας.

Σχεδιάστε τις φωτογραφίες σας όσο το δυνατόν περισσότερο πριν φύγετε από το σπίτι. Έτσι, έχετε περισσότερες πιθανότητες να τραβήξετε την τέλεια φωτογραφία.

Αφήστε αρκετό χρόνο: πηγαίνετε στην τοποθεσία μια ώρα πριν τη φωτογράφιση, π.χ. πριν την ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα.

Επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες σας για να βελτιώσετε το φυσικό χρώμα και το φως.

 Προϊόντα που παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο 
ILCE-7RM2
α7R II με αισθητήρα εικόνας πλήρους καρέ με οπίσθιο φωτισμό
ILCE-7RM3
Φωτογραφική μηχανή α7R III πλήρους καρέ 35 mm με αυτόματη εστίαση
SEL70300G
FE 70-300mm F4.5-5.6 G OSS
SEL55F18Z
Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA
Albert Dros
Alpha universe

Albert Dros

Ολλανδία

Έχω εμμονή με τη λήψη της τέλειας φωτογραφίας.

Προβολή προφίλ


x