marcis baltskars sony a7rIII νύφη και γαμπρός σε σκάφος σε μια λίμνη

Φυσικοί γάμοι

Marcis Baltskars

"Είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει ζευγάρι στον κόσμο για το οποίο να μην μπορώ να δημιουργήσω απίστευτες γαμήλιες φωτογραφίες" λέει ο Marcis Baltskars, ο οποίος θεωρείται ένας από τους καλύτερους φωτογράφους γάμων στον κόσμο.

Όπως και πολλοί άλλοι φωτογράφοι, ο Marcis μπήκε στον χώρο της φωτογραφίας ορμώμενος από την επιθυμία του να ξεφύγει από το καθημερινό ωράριο εργασίας 9-5.

marcis baltskars sony a7rIII κοντινό νύφης και γαμπρού

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/250s @ f/2.8, ISO 100

"Συμμετείχα σε πολλά μαθήματα φωτογραφίας που διδάσκονταν από κορυφαίους φωτογράφους στη Λετονία. Έμαθα πώς να συνεργάζομαι με επαγγελματίες μοντέλα, στιλίστες και μακιγιέρ. Οι φωτογραφίες που τραβούσα εκείνη την περίοδο προσέλκυαν κάποια προσοχή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άρχισα να δέχομαι προσφορές εργασίας. Δεν άργησε να γίνει μέσα μου το 'κλικ' και να συνειδητοποιήσω ότι θα μπορούσα να γίνω επαγγελματίας φωτογράφος. Έτσι λοιπόν, πήρα το ρίσκο."

"Όταν κοιτάζω τα τελευταία 10 χρόνια, βλέπω ότι όλα είχαν να κάνουν με το να είμαι στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή. Δεν έψαξα κάτι συγκεκριμένο ούτε έκανα κάτι επίτηδες. Όλα ξεκίνησαν τόσο τυχαία, και μετά, ήταν σαν μια τεράστια χιονοστιβάδα που κατέβαινε το βουνό. Ποτέ δεν είχα την πρόθεση να ειδικευτώ στη φωτογραφία γάμου, απλά φαινόταν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση."

marcis baltskars sony a7rIII νύφη και γαμπρός σε σκάφος σε μια λίμνη

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 85mm f/1.4 GM | 1/125s @ f/2.5, ISO 2000

Πολλοί φωτογράφοι έχουν μια σχέση αγάπης/μίσους με τους γάμους. Υπάρχει πολλή πίεση. Δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω στον χρόνο και να ξαναβγάλεις τις φωτογραφίες μια άλλη μέρα. Ο Marcis όμως, αξιοποίησε εξαιρετικά τη σημασία της περίστασης.

"Μου αρέσουν τα θετικά συναισθήματα που κυριαρχούν σε έναν γάμο. Είναι εκπληκτικό να παραβρίσκεσαι σε μια τέτοια όμορφη στιγμή. Κάθε γάμος έχει κάτι το ξεχωριστό!"

"Οι άνθρωποι είναι τόσο διαφορετικοί" συνεχίζει, "και η δουλειά του φωτογράφου είναι να καταλαβαίνει τι θέλουν η νύφη και ο γαμπρός. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να με εμπιστεύεται και να συμμερίζεται τις ιδέες μου. Συχνά αυτές οι ιδέες είναι αυθόρμητες, γιατί ο καιρός και το φως αλλάζουν διαρκώς."

marcis baltskars sony a7rIII νύφη και γαμπρός φιλιούνται στην παραλία φορώντας ρούχα πιτσιλισμένα με μπογιές

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/2500s @ f/4.0, ISO 100

"Συνήθως προγραμματίζουμε δύο ή τρεις τοποθεσίες, αλλά όλα τα υπόλοιπα γίνονται βάσει αυτοσχεδιασμού. Κάποιες φορές, οι πιο όμορφες φωτογραφίες είναι στην άκρη του δρόμου, δίπλα σε ένα δάσος ή ένα ξέφωτο που προσέξαμε περνώντας το, και το φυσικό φως είναι απλά τέλειο."

"Μου αρέσει να χρησιμοποιώ το φυσικό φως όποτε έχω τη δυνατότητα. Σπάνια χρησιμοποιώ φλας. Φωτογραφίζω με τη Sony α7R III, και χάρη στο δυναμικό εύρος της και την απόδοση υψηλής ευαισθησίας, μπορώ να τραβάω σε πολύ κακές συνθήκες φωτισμού και οι φωτογραφίες να βγαίνουν εκπληκτικές. Το κλειδί είναι να βλέπεις πού είναι το φως, και μετά να το χρησιμοποιείς προς όφελός σου."

marcis baltskars sony a7rIII νεόνυμφοι που κάθονται χέρι-χέρι στην άκρη ενός αερόστατου

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/200s @ f/4.0, ISO 100

"Πέρυσι, ένα ζευγάρι επέλεξε να παντρευτεί σε ένα αερόστατο. Έπρεπε να ξυπνήσουμε στις 02:00 και η τελετή ήταν στις 05:00, με την ανατολή του ήλιου. Το πεπρωμένο πήρε τα ηνία και το αερόστατο προσγειώθηκε σε ένα πραγματικά παραμυθένιο λιβάδι, γεμάτο πάχνη και μαγικά φώτα, όπου και τραβήχτηκε μια εκπληκτική φωτογραφία."
marcis baltskars sony a7rIII νύφη και γαμπρός που φιλιούνται σε ένα λιβάδι, φωτογραφημένοι μέσα από ιστό αράχνης

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/125s @ f/18, ISO 1000

"Ο κύριος λόγος που χρησιμοποιώ την α7R III είναι το μέγεθος και η ποιότητα της εικόνας. Μου προσφέρει τόση πολλή πληροφορία για να μπορώ να επεξεργάζομαι ελεύθερα τη λήψη. Όταν φωτογραφίζω έναν γάμο σε ύφος ρεπορτάζ, δεν έχω πάντα τη δυνατότητα να πλησιάσω όσο θα μπορούσα, γιατί διαφορετικά μπορεί να μπει κάτι ανεπιθύμητο στην άκρη της λήψης. Με τη Sony α7R III έχω 42 εκατομμύρια pixel, και έτσι έχω την ανάλυση που χρειάζομαι ώστε να κάνω ελαφριά περικοπή και η εικόνα να συνεχίσει να είναι υψηλής ανάλυσης."

marcis baltskars sony a7rIII χαμογελαστή νύφη στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 12-24mm f/4 G | 1/125s @ f/4.0, ISO 500

"Επιπλέον, μπορώ να φωτογραφίζω σε έως 10 fps για να αποτυπώσω την τέλεια εικόνα. Έχω επίσης χρησιμοποιήσει την Sony α9 που μου δίνει τη δυνατότητα λήψης στα 20 fps. Μπορώ να διαλέξω τη στιγμή όπου αποτυπώνεται τέλεια το φως και το συναίσθημα της στιγμής."

"Και κάτι άλλο ζωτικής σημασίας" συνεχίζει, "είναι το αθόρυβο κλείστρο, το οποίο μου δίνει τη δυνατότητα να φωτογραφίζω έναν γάμο χωρίς να ενοχλώ με το κλικ-κλικ-κλικ της μηχανής."

marcis baltskars sony a7rIII νύφη και γαμπρός αγκαλιά σε ένα δάσος, πλαισιωμένοι από δέντρα

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS | 1/125s @ f/2.8, ISO 400

"Και τέλος, η αυτόματη εστίαση είναι γρήγορη και αξιόπιστη, και μου αρέσει η δυνατότητα να επιλέγω σημείο εστίασης, χρησιμοποιώντας την οθόνη αφής. Αυτό μου επιτρέπει να τραβάω από διαφορετικές γωνίες, τις οποίες ενδέχεται να μην μπορώ να κοιτάξω μέσα από το εικονοσκόπιο. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα."

marcis baltskars sony a7rIII νύφη που θαυμάζει το φόρεμά της πριν από την τελετή

© Marcis Baltskars | Sony α7R III + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/500s @ f/2.8, ISO 160

Σε τελική ανάλυση, ένα γάμος αποτελεί μια ιστορία την οποία θα αφηγούνται και θα θυμούνται οι συγγενείς και οι φίλοι. Και είναι καθήκον του Marcis να αποτυπώσει και να αφηγηθεί την ιστορία της ημέρας και της σχέσης του ζευγαριού.

"Βάζω το 100% της προσπάθειάς μου σε κάθε γάμο. Για όσους συμμετείχαν, είναι μια γνωστή ιστορία που θα δημιουργήσει αναμνήσεις. Για όσους δεν ήταν εκεί, θέλω να κοιτάζουν τις φωτογραφίες και να συνθέτουν τη δική τους ιστορία."

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Mārcis Baltskars

Mārcis Baltskars | Latvia

"Το καλύτερο πράγμα σε μια φωτογραφία είναι ότι ποτέ δεν αλλάζει, ακόμα και όταν αλλάζουν οι άνθρωποι μέσα σε αυτήν" - Andy Warhol

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.